ŠTÍTEK: Luzon

Výbuch sopky Mount Hibok-Hibok, zvané také vulkán Catarman, dne 4. prosince 1951 na Filipínách. Snímek pořídil jeden z místních lidí
"Vulkán se rozzlobí," strašili staří obyvatelé filipínského ostrova Camiguin svá vnoučata, když se jim nechtělo v neděli do kostela. Obraceli přitom oči k sopce Hibok-Hibok (v jazyku skupiny Vysayských ostrovů to znamená něco jako "horká a bublající"), tyčící se nad ostrovem. Když se sopka před 70 lety opravdu rozzlobila, vzala si životy více než tří tisíc ostrovanů.
6 fotografií

Ďáblovo dílo, řekli o erupci sopky Hibok-Hibok. Lidi i zvířata proměnila v sochy

Svět
Silné vlny narážejí na pobřeží provincie Sorsogon na Filipínách, které 1. listopadu 2020 zasáhl tajfun Goni
Filipíny zasáhl tajfun Goni, označovaný za jednu z nejsilnějších bouří letošního roku. Úřady z oblasti Bicol na ostrově Luzon hlásí čtyři mrtvé, přerušení dodávek elektřiny a také záplavy. Tajfun po dosažení pevniny trochu zeslábl, stále ho však provází vítr o rychlosti kolem 215 kilometrů v hodině, v nárazech až 290 kilometrů za hodinu.

Nejsilnější letošní bouře na světě. Na Filipíny udeřil tajfun Goni

Svět
Petr Vacula při cestování a inspiraci na Filipínách a Thaiwanu.
/ROZHOVOR/ Třicetiletý Petr Vacula z Milotic v půli ledna přiletěl s bratrem na Filipíny. Procestovali hory na severu země. Přátelům na Thaiwanu pomáhal s projektem zaměřeným na fotbal pro děti. Tento týden se mohl ze vzdálené země, která je kvůli koronaviru ve stavu nouze, vrátit domů vládním speciálem. Petr Vacula však uvolnil své místo v plném letadle pro toho, kdo ho potřeboval víc.
10 fotografií

Mohl odletět z Filipín. Místo Petr Vacula přenechal tomu, kdo ho potřeboval víc

Hodonínsko
Michal Guzi na vrcholu kopce Osmena Peak v jižní části ostrova Cebu
Speciální letadlo bude v úterý vyzvedávat asi 150 Čechů, kteří uvízli na Filipínách. Michal Guzi ale na palubu nenastoupí. „Můj pas leží na imigračním na jiném ostrově, kam se teď nedostanu. Až 29. března to také bude šest měsíců, co jsem odjel z Čech, takže bych musel doplácet zdravotní pojištění. Navíc bychom byli čtyři měsíce odloučeni s mou francouzskou přítelkyní Mel,“ vysvětluje svoje důvody. Zůstává tedy v Moalboalu, malém městečku na východním pobřeží filipínského ostrova Cebu.
3 fotografie

Český průvodce na Filipínách: Z Moalboalu se kvůli koronaviru stává město duchů

Cestujeme
Nové mládě velemyši obláčkové mohou návštěvníci vidět v pavilonu Indonéská džungle.
Praha /FOTOGALERIE/ - Mládě velemyši obláčkové narozené 24. ledna dostalo v plemenné knize číslo 200. Je to tedy dvoustá velemyš žijící na našem kontinentě od zahájení jejich chovu. Ten v Evropě nastartovala v roce 2007 právě Zoo Praha, která také vede jejich plemennou knihu. Rodinu velemyší obláčkových mohou návštěvníci vidět v pavilonu Indonéská džungle. Jejich roztomilý výraz určitě osloví i ty, kteří jinak „myši" moc nemusí.
3 fotografie

Mládě velemyši obláčkové má v Evropě číslo dvě stě

Praha
Ilustrační foto
Peking/Tchaj-pej - Čína a Tchaj-wan se připravují na mohutný tajfun Meranti, který má ve středu přinést přívalové deště a ničivé větry. Tajfun už za posledních 24 hodin nabral maximální sílu na pětistupňové škále tropických bouří, informoval dnes zpravodajský portál CNN.

Na Tchaj-wan a Čínu míří s maximální silou tajfun Meranti

Svět
Mocný tajfun Koppu v noci na dnešek dorazil na Filipíny. Místní úřady preventivně nařídily tisícům lidí na pobřeží evakuaci a zrušily řadu vnitrostátních letů.
Manila – Mocný tajfun Koppu v noci na dnešek dorazil na Filipíny. Místní úřady preventivně nařídily tisícům lidí na pobřeží evakuaci a zrušily řadu vnitrostátních letů. Bouři doprovází vítr, který v poryvech dosahoval až 210 kilometrů v hodině, a silné lijáky. Vichr dnes na mnoha místech porážel stromy a sloupy elektrického vedení a způsobil přerušení dodávek elektřiny a telefonického spojení. Žádné oběti zatím nejsou hlášeny.

Mohutný tajfun Koppu dorazil na Filipíny, z domovů odešlo 15 tisíc lidí

Svět
Ilustrační foto
Manila – Tisíce lidí evakuovaných kvůli tajfunu Maysak z oblastí na severu největšího filipínského ostrova Luzon dnes opustily záchranná centra a vrací se do svých domovů. Informovala o tom agentura Reuters. Nad pevninou tajfun oslabil na tropickou tlakovou níži, úřady ale i nadále varují před vydatnými dešti i neklidným mořem.

Filipínci evakuovaní kvůli tajfunu Maysak se vrací domů

Svět
Doktor Leoš Středa.
Vánoce se blíží, a tak dnes nabízíme další dietní recept pro ty, kteří drží redukční dietu s omezením sacharidů. U diety se nesmí mouka, protože v té je sacharidů nadbytek. Dr. Leoš Středa má naštěstí báječnou spolupracovnici Hanku Marešovou a díky ní je dieta o hodně jednodušší.

Hubněte s Orlickým deníkem 
(dr. Středa: nadváha.cz) – 33

Z okolí
Výreček filipínský v Zoo Praha.
Praha - Návštěvníci pražské zoo mají jedinečnou možnost pozorovat výrečka filipínského. Zoo Praha je jedinou zoologickou zahradou v celé Evropě, kde lze tuto sovu spatřit. V budoucnu je zahrada připravena chovat i další ohrožené filipínské sovy ze záchranného programu, který dlouhodobě podporuje.

V zoo se zabydleli vzácní výrečci z Filipín

Praha
Ilustrační foto
Peking/Hongkong/Manila - Tajfun Nesat, který se dnes přehnal kolem Hongkongu, tuto bývalou britskou kolonii prakticky ochromil. Místní burza zůstala zavřená stejně jako školy, vládní úřady a četné průmyslové podniky; nefungovala ani většina veřejné dopravy či obchodů.

Hongkong ochromil tajfun, Filipíny sčítají škody

Svět
Ilustrační foto.
Manila – Sopka Mayon na Filipínách začala chrlit lávu a žhavý popel a vynutila si tak evakuaci tisíců lidí žijících v jejím okolí. Obyvatelé vesnic kolem vulkánu Mayon tak zřejmě stráví vánoční svátky v evakuačních centrech.

Sopečná činnost na Filipínách si vynutila evakuaci

Svět
Obyvatelé města Sta. Cruz ve filipínské provincii Laguna čelí úderu tajfunu Mirinae.
Manila - Tajfun Mirinae – už třetí tropická bouře, jež zasáhla Filipíny za posledních pět týdnů, udeřil v pátek na hlavní filipínský ostrov Luzon, kde vyvracel stromy a strhával dráty elektrického vedení.

Na Filipínách zabíjel tajfun Mirinae

Svět