ŠTÍTEK: lymeská borelióza

Klíště, ilustrační foto.
Nástup léta stále nahrává vysoké aktivitě klíšťat. Pak je přes prázdninové měsíce jistý pokles, aby na podzim opět klíšťata nabrali na intenzitě. S nárůstem aktivity klíšťat přibývá kvapem i případů klíšťové encefalitidy a lymeské boreliózy, což potvrzují i čísla Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje (KHS).
4 fotografie

Nejvíce infikovaná klíšťata na jihu Čech jsou na Budějovicku

Táborsko
Infekční onemocnění nepřenášejí pouze klíšťata. Co vás kouslo odhalíte podle tvaru i barvy štípance.
Komáři, klíšťata, mravenci, ale i štěnice, muchničky či vosy. Hmyz nám způsobuje svými sosáky a žihadly nepříjemné svědění od pradávna. V některých případech je štípnutí neškodné a samo odezní. Jindy je potřeba zjistit, co jej způsobilo. Po přečtení článku budete neomylně vědět, jak kousance od různých druhů hmyzu rozpoznat i jaké nemoci který hmyz přenáší.
7 fotografií

Štípnutí komára nebo kousnutí nakaženého klíště? Jak poznat, co může za pupínek

Zdraví
Anaplazmóza je nebezpečné onemocnění přenášené klíšťaty. Odhalí ho speciální test.
Kulhání, neklid, nechutenství i odmítavý postoj k pohybu mohou prozradit, že se vaše zvíře nakazilo anaplazmózou. Smrtelnou nemoc přenáší hojně rozšířené klíště obecné. Veterinář radí, jak poznat příznaky anaplazmózy a jak onemocnění předejít. O svůj příběh se podělila i majitelka labradorů, jejíž dva psi se anaplazmózou nakazili. Jeden z nich zemřel. Společně se snaží před touto zákeřnou nemocí milovníky psů varovat. Řešení totiž existuje.

Anaplazmóza: Nemoc přenášená klíšťaty může psa zabít. Je nakažlivá i pro člověka

Zvířecí deník a chovatelství
Čím déle je klíště přisáté, tím vyšší riziko přenosu infekce hrozí
Klíšťata jsou rozšířena po celé České republice, dokonce více ve městech než v lesích. Není ale takřka místa, kde by nebyla vůbec. Je proto dobré chránit se před nimi a po každé výpravě do přírody se řádně prohlédnout. Po odstranění klíštěte je třeba sledovat případné příznaky lymské boreliózy či klíšťové encefalitidy. Deník přináší odpovědi na nejdůležitější otázky spojené s tímto parazitem.
4 fotografie

Kde si dát v Česku pozor na klíšťata? Hrozbou jsou především městské parky

Zdravotnictví
Čím déle je klíště přisáté, tím vyšší riziko přenosu infekce hrozí.
Rady na správné vyndávání přisátého klíštěte a názory na ně se různí. Někteří klíště vytrhnou, jiní točivým pohybem vykroutí, další buď pinzetou či speciální kartou vyviklají. Ideální postup, jak vyndat zakousnuté klíště, je však jen jeden. A schvalují ho i zdravotníci. Zjistěte jednou pro vždy, jak minimalizovat riziko infekce lymeskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou. Podíváme se i na to, proč klíště nikdy nemydlit a nezakapávat olejem.
4 fotografie

Jediný správný postup, jak vyndat klíště. Schvalují ho i záchranáři

Zdravý život
Brankář Michael Petrásek myslí s Chomutovem na postup do Chance ligy.
/ROZHOVOR/ Smůla se něj lepí stylem, že jiný by to už dávno zabalil. Brankář Michael Petrásek ne. Loni mu doktoři diagnostikovali Bechtěrevovu nemoc, která postihuje páteřní obratle a dvaatřicetiletý sportovec trpět silnými bolestmi zad. Pomohla mu bioléčba a bojovník Petrásek se vrátil k hokeji, který už ze svého života pomalu mazal. Pomohli mu v Děčíně, kde dostal prostor a zaujal natolik, že po něm sáhl ambiciózní Chomutov. Tam si bohužel Petrásek skoro nestihl ani vybalit a skolila ho borelióza, zřejmě z klíštěte. Doktoři už mu nedávali šanci se v sezoně vrátit. On se ale vrátil. Ve čtvrtém zápase finále play off s Havířovem střídal v závěru zraněného gólmana Běhulu.
24 fotografií

Překonal Bechtěrevovu nemoc, teď i boreliózu. Bojovník Petrásek je zpátky

Hokej
Klíště Hyalomma marginatum. Foto: Shutterstock
S nástupem brzkého jara se probudila i klíšťata a začala být aktivní. Roztoč může člověka nakazit klíšťovou encefalitidou a lymeskou boreliózou. A zatímco proti první nákaze existuje očkování, proti té druhé nikoliv. Na klíšťata by si měli lidé dávat pozor nejen v přírodě, ale například v městských parcích či lesoparcích s vyšší trávou.
13 fotografií

Hygienici varují před klíšťaty. Na Českolipsku evidují šest případů boreliózy

Českolipsko
Klíště Hyalomma marginatum. Foto: Shutterstock
S nástupem teplého počasí začala být klíšťata aktivní. Liberec navíc patří k městům s největším výskytem klíšťat, přičemž každé druhé je infekční. Hlavní nebezpečí tkví v tom, že tento roztoč může člověka nakazit klíšťovou encefalitidou a lymeskou boreliózou. A zatímco proti první nákaze existuje očkování, proti té druhé nikoliv. Na klíšťata by si měli lidé dávat pozor nejen v přírodě, ale například v městských parcích či lesoparcích s vyšší trávou.
13 fotografií

Klíšťata zaplavují Liberecko. Hygienici radí, jak je správně vyndat

Liberecko
Ze sportovkyně invalidou. Mladé ženě z Blanenska borelióza změnila život
Milovala sport a pohyb, nedělalo jí problém ujet naráz desítky kilometrů na kole. Kvůli chronické borelióze se však stala v sedmadvaceti letech invalidní důchodkyní. Příběh Veroniky Hříbalové z Boskovic na Blanensku je plný bolesti, bezmoci, ale i silné vůle a vytrvalosti. Jeho prostřednictvím chce nyní varovat ostatní a poskytnout jim užitečné informace o tom, že boreliózu není dobré podceňovat.
3 fotografie

Ze sportovkyně invalidou. Mladé ženě změnila chronická borelióza život

Regiony
Ilustrační foto
Abnormálně teplý únor aktivoval klíšťata. Lidé již hlásí první případy přisátí zákeřného parazita přenášejícího nejčastěji lymeskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. V části Olomouckého kraje aktuálně platí již druhý stupeň rizika napadení klíštětem. Největší je na osluněných místech chráněných před větrem, například na okraji lesa.

Trochu brzy. Klíšťata na Olomoucku už útočí. Kde teď hrozí přisátí

Olomoucko
Miroslav Holec.
Antibiotika, návrat k tréninku, další antibiotika. Tak vypadal těžký začátek letošní sezony pro Miroslava Holce, výraznou postavu hokejového Vsetína v loňském play-off. V probíhajícím ročníku však zkušeného borce přibrzdila borelióza, vinou které se do hry dostal až v říjnu.
89 fotografií

Holce přibrzdila borelióza: Není to žádná sranda

Hokej
Aplikace Klíšťapka je důležitým pomocníkem v prevenci proti klíšťatům a nákazám, které přenášejí.
Chodíte rádi do lesa a brouzdáte po lukách? Je to romantické. Ale jen do doby, než na se vás přisaje klíště. Podle dostupných zdrojů je každé desáté infikované a může přenášet jak boreliózu, tak klíšťovou encefalitidu. Existuje však česká aplikace Klíšťapka, která vám včas napoví, v jakých místech se klíšťata skrývají a zda přenášejí nemoci.

Pomoc v boji proti klíšťatům. Klíšťapka ukáže, kde jsou a kde hrozí nákaza

Zdraví
Klíšťata přenášejí zejména encefalitidu a boreliózu. Obě zmíněné nemoci napadají nervový systém
Oteplení, které má přijít v následujících májových týdnech, s sebou přináší kromě příjemně stráveného času v přírodě i riziko zakousnutí klíštěte. Podle odborníků velká část z nich přenáší pro člověka nakažlivé nemoci. Kromě encefalitidy nebo boreliózy roste riziko nákazy takzvanou babeziózou. U dříve vzácného onemocnění dochází i vlivem změny klimatu k častějšímu šíření. Očkování je zatím omezené, dostatečnou ochranu zařídí kombinace několika opatření.
6 fotografií

Až třetina klíšťat přenáší nemoci. Novým nákazám nahrává i změna klimatu

Zdraví
Klíště přenáší vážně nemoci
Klíštata jsou celosvětově rozšíření paraziti, kteří se živí krví obratlovců. Jejich revírem je tráva, jejich tempo je vražedné. A jsou opravdu krvelační. Pro každé vývojové stadium a rozmnožování potřebují prostě klíšťata jistou dávku krve. Její ztráta obvykle není problémem pro hostitele. Horší je to, že klíště je přenášečem patogenů na lidi i zvířata.
5 fotografií

Klíšťata opět útočí, hrozí i borelióza. Pomoci může také nečekaný nápoj

Zdraví
Lymská borelióza je šířená drobnými klíšťaty a je jednou z nejrychleji se rozvíjejících nemocí na světě
Lymská borelióza je šířená drobnými klíšťaty a je jednou z nejrychleji se rozvíjejících nemocí na světě. Může mít zničující účinky na lidské zdraví. Imunolog a vedoucí lékař Medicínského centra Praha Radek Klubal přiblíží zákeřnou nemoc a poradí, jak jí předcházet. 

Borelióza: Co to vlastně je a jak se můžete chránit

Poradny
Radek Klubal, lékař Medicínského centra Praha
Intenzivní únava, bolest hlavy, svalů a kloubů, zvýšená teplota nebo závratě. Příznaky poukazující na lymskou boreliózu. Jde o infekční onemocnění, které na člověka přenášejí klíšťata. Obvykle postihuje kůži a klouby, závažně však může poškodit i nervovou soustavu nebo srdce. Podle Státního zdravotního ústavu se boreliózou nakazí ročně tisíce lidí. Jak se před klíšťaty chránit? Co může způsobit neléčená borelióza? A může se tato nemoc přenést z matky na plod během těhotenství či kojení? Nejen na tyto otázky odpovídal vedoucí lékař Medicínského centra Praha Radek Klubal.

Imunolog: Klíšťata přitahuje barevné oblečení. Pivo a vitamín D vás neochrání

Zdraví
Co způsobují borelie?
Intenzivní únava bolest hlavy, svalů a kloubů, zvýšená teplota nebo závratě. Příznaky poukazující na lymskou boreliózu. Jde o infekční onemocnění, které na člověka přenášejí klíšťata. Obvykle postihuje kůži a klouby, závažně však může poškodit i nervovou soustavu nebo srdce. Podle státního zdravotního ústavu se boreliózou nakazí ročně tisíce lidí.

PODCAST: Léčit boreliózu bylinkami je nesmysl, říká Radek Klubal

O životě zblízka
Ilustrační foto
Nejasné příznaky, skrytý průběh a neexistující očkování – tyto problémy nejvíce komplikují úspěšnost léčby boreliózy. Nemoc přenášená klíšťaty napadá nervový systém, zpočátku způsobuje bolesti kloubů, horečku nebo malátnost, a pokud nejsou včas nasazena antibiotika, může vést k doživotnímu poškození nervů, mozku nebo srdce.

Zákeřná borelióza: napadá nervový systém a skrývá příznaky

Čtenář reportér
Napité klíště.
/ANKETA/ Teplo a vlhko po dešti jsou příznivými podmínkami pro aktivitu klíšťat. A ta je podle Českého hydrometeorologického ústavu právě v pondělí 27. června na většině území vysoká! V uplynulém týdnu přibylo pětadvacet případů nakažení lymskou boreliózo a pět onemocnění klíšťovou encefalitidou. V úterý by mělo přibýt míst s vysokou aktivitou a zejména ve východní části Jindřichohradecka bude na nejvyšším stupni, tedy na pětce. Dobrou zprávou je, že od středy by mohla jejich aktivita nepatrně polevovat i na jihu Čech.
6 fotografií

Aktivita klíšťat je vysoká. V kraji je 135 případů boreliózy a 22 encefalitidy

Jindřichohradecko
Co do počtu lidí nakažených klíšťovou encefalitidou je Vysočina spolu s jižními Čechami na pomyslném vrcholu žebříčku.
V jedenácti letech jsem prodělala lymskou boreliózu, kterou na mě přeneslo klíště. Ostatně i to je jedním z důvodů, proč se nechávám očkovat proti klíšťové encefalitidě. Klíště na člověka něco přenese raz dva a po mně bohužel dost jdou, svěřila se Jana Machová z Veselé na Pelhřimovsku. A není jediná. Ordinace praktických lékařů a očkovací centra se teď plní zájemci o vakcínu proti zmíněnému infekčnímu virovému onemocnění.
9 fotografií

Očkování nejen proti covidu, ale i klíšťatům: velký zájem na Vysočině o vakcíny

Žďársko
Klíšťová encefalitida a lymeská borelióza jsou nejobávanější nemoci, které klíšťata přenášejí.
Padesátiletý Zdeněk z Plzně se nakazil klíšťovou encefalitidou, když vytahoval klíště svému psovi. V nemocnici strávil měsíc a ani pak nebyl schopný se na cokoli soustředit. „Například přečíst stránku v knize mi trvalo půl dne. Navíc mi selhávala paměť, to, co jsem četl, jsem si stejně nepamatoval,“ vzpomíná na těžké chvíle Zdeněk. Mezi nejobávanější nemoci, které přenášejí klíšťata, patří klíšťová encefalitida a lymeská borelióza. Zatímco borelióza je bakteriálního původu a dá se léčit antibiotiky, klíšťová encefalitida je virové onemocnění, u kterého mohou lékaři pouze mírnit příznaky. Pomůže jedině včasné očkování.
7 fotografií

Nakažené klíště je jako Černý Petr. Doufejte, že nepadne na vás

Zdraví
Napité klíště.
S nástupem podzimu na jihu Čech postupně klesá výskyt sezónních infekcí, typických pro letní měsíce. S výjimkou té nejzávažnější - klíšťové encefalitidy, které je výrazně víc než vloni a nejvíc jí bylo na Českobudějovicku, bude letošní sezóna zřejmě klidnější než ta loňská.

Klíšťové encefalitidy je výrazně víc než minulý rok

Českobudějovicko