ŠTÍTEK: Machu Picchu

Majitel soběslavské strojírenské společnosti Banes Pavel Baloun byl hostem podcastu Deníku z jihu Čech.
Majitel soběslavské strojírenské společnosti Banes Pavel Baloun byl hostem Podcastu Deníku z jižních Čech. Hokejoví fanoušci dobře vědí, že je Banes také generálním partnerem českobudějovického Motoru. S panem Balounem jsme si ale nepovídali ani o hokeji, ani o podnikání. Podělil se s námi o svoje někdy až dobrodružné návštěvy zemí, jako je Írán a Irák.
7 fotografií

Pavel Baloun: Machu Picchu mě zklamalo, v Iráku jsem se cítil bezpečně

Podcasty
Arboretum Makču Pikču Paseka nedaleko Olomouce.
Arboretum Makču Pikču Paseka nedaleko Olomouce si do svého názvu půjčilo jméno starodávného jihoamerického města Inků. S peruánským Machu Picchu je pojí především rozsáhlé kamenité terasy, skalnatý kaňon a nespočet políček, záhonů a zákoutí s více než třemi tisíci druhů rostlin. Vznikl na místě někdejší skládky odpadu a právě teď je ideálním místem na výlet: všechno tady kvete a voní.
10 fotografií

Makču Pikču právě kvete, skalní terasy má jako od Inků. Jen kousek od Olomouce

Doma
Vykopávky v Limě. Ilustrační snímek
Pracovníci peruánské plynárenské společnosti objevili při výkopových pracích v metropoli Limě osm mumií a předměty z dob před vznikem říše Inků. Archeologové se domnívají, že se nálezy datují do období existence kultury zvané Ichma, která se zformovala kolem roku 1100 a rozšiřovala se údolími na území dnešního hlavního města, dokud nebyla koncem 15. století začleněna do říše Inků. Napsala to v noci na dnešek agentura AP.

V Peru objevili osm mumií. Pochází z dob ještě před vznikem říše Inků

Objevy
Makču Pikču, jaro 2023.
TIP NA VÝLET/ Ne, opravdu nebudeme cestovat přes půl světa do Jižní Ameriky. I když bych moc rád. Zůstaneme, milí čtenáři, hezky na naší krásné Moravě a společně navštívíme jedno trochu zvláštní arboretum. Nese exotické jméno vztahující se k tajuplnému, až v minulém století objevenému městu ležícímu vysoko v pohoří And. Za krásný příspěvek velmi děkujeme Karlu Machylovi.
102 fotografií

Návrat na Makču Pikču. Po nedávném požáru je díky solidaritě lidí opět famózní

Čtenář reportér
Celosvětově oceňovaná a unikátní výstava Sluneční králové byla v Národním muzeu prodloužena až do konce září.
Vyrazíte do muzea? Podíváte se na zajímavou cestovatelskou přednášku? Nebo něco úplně jiného? Podívejte se na pár našich tipů na akce, které se třetí červnový den na území metropole nebo v online světě konají.

Tipy na čtvrtek 3. června

Volný čas
Tajemné incké město Machu Picchu
Jan Kerner s manželkou Iris se na legendární Machu Picchu, horské sídlo starých Inků v peruánských Andách, vydali nejdobrodružnějším možným způsobem, a to čtyřdenním pochodem džunglí přes čtyřtisícové hory.

Prošli Peru, ani džungle nevadila

Volný čas
Machu Picchu, tajemné město Inků
Ruiny skalního města Machu Picchu fascinují vědce již desítky let. Nachází ve výšce 400 metrů v peruánských Andách a ze tří stran jej obklopuje prudký sráz. A právě poloha tohoto místa nedávala vědcům již dlouho spát. Proč se Inkové rozhodli své město vybudovat na tak těžko dostupném místě? Odpověď podle nich leží přímo pod skalním městem. 
33 fotografií

Tajemství Machu Picchu odhaleno. Proč leží na tak nepřístupném místě?

Věda a technika
Ilustrační foto
Co se dá zažít s koloběžkou za 238 dní? Můžete se s ní plavit na lodi 4000 km Amazonií, naštvat stádo býků, ztratit přilbu při útěku z Machu Picchu, a vlastně ještě přejet kontinent napříč patnácti zeměmi.

Koloběžkou Jižní Amerikou

Volný čas
Peru
Moravský Krumlov - Čtyři měsíce trvající cestu po Jižní Americe představí v úterý při cestopisném promítání v krumlovské městské knihovně Petr Nazarov. „Procestoval Argentinu, Brazílii, Chile, Bolívii, Paraguay a Peru. Navštívil legendární Machu Picchu, jezero Titicaca či vodopády Igauzu,“ uvedli pořadatelé v pozvánce.

Tip Deníku: Nazarov zavede do Jižní Ameriky

Znojemsko
Praha. Ilustrační foto.
/INFOGRAFIKA/ Před 25 lety se dostalo Praze mezinárodního uznání zápisem na Seznam světového dědictví UNESCO. Zařadila se tak například po bok kambodžského chrámového komplexu Angkor Vat, peruánského Machu Picchu, historického centra Říma nebo Yellow-stonského parku. Praha se spolu s historickým jádrem měst Telč a Český Krumlov stala první českou lokalitou zapsanou na tomto prestižním seznamu.
29 fotografií

Praha slaví stříbrnou svatbu s UNESCO

Praha
Pyramidy v Maroë.
Sedm divů světa. Unikátní starověké stavby netřeba zmiňovat, kromě egyptských pyramid v Gíze se bohužel nedochovaly. Před deseti lety tak byl na základě hlasování lidí z celého světa vytvořen seznam nový. V anketě iniciované švýcarsko-kanadským dobrodruhem Bernardem Weberem se mezi "vyvolená" díla dostaly Tádž Mahal, Koloseum v Římě, Machu Picchu nebo Velká čínská zeď.
4 fotografie

VIDEO: Ve stínu divů světa. Úchvatná místa, která zatím turistům unikají

Svět
Macchu Picchu
Lima - V Peru zahynul při obdivování krás dávného města Inků Machu Picchu německý turista, který se snažil o co nejkrásnější fotografii. Podle peruánského deníku El Comercio ztratil jedenapadesátiletý muž rovnováhu, když ho jiný turista ve středu fotil u prahu propasti.

V Machu Picchu zahynul po focení nad roklí německý turista

Svět
Peruánský student Rolling Richard Loyaza Fernandez se učí na Mendelova univerzita v Brně jak sázet stromy v kontaminované oblasti.
Brno – Když poprvé spatřil český les, myslel si, že je to něčí zahrada. Rolling Richard Loyaza Fernandez přišel do Brna z jihoamerického Peru a doma je zvyklý na tropickou džungli. Na jižní Moravu ho přivedlo studium oboru specializovaného na lesnictví v tropech a subtropech na Mendelově univerzitě.

Peruánec studuje v Brně. Váš les je chladný, říká

Brněnsko
Peru
Cuzco - Část turistů toužící spatřit proslulé incké sídlo Machu Picchu v peruánských Andách má v těchto dnech smůlu. Stovky Peruánců z místního správního střediska Cuzco a okolí stávkují proti novému zákonu, který umožňuje spravovat cenné historické lokality soukromými subjekty. Nejezdí proto ani vlaky, které jsou nejdůležitějším spojením s jednou z nejznámějších turistických atrakcí Latinské Ameriky.

Peruánci stávkují, turisté nemohou na Machu Picchu

Svět
Dva mladí novozélanďani byli v listopadu zatčeni za toto pózování.
Časté fotografování na Adama a Evu na památné incké památce Machu Picchu přiměly peruánské úřady zvýšit zdejší dohled hlídkami policistů. Fotografování nahých turistů se tu velmi rozmohlo a podle úřadů snímky vzápětí visící na internetu památku znevažují. Vzhledem k tomu, že krátce po vyhlášení zákazu zadržela policie na místě dva Kanaďany a dva Australany tak, jak je pán Bůh stvořil, vláda dospěla k rozhodnutí, že hříšníky bude hlásit i ambasádám.

Peru vyhlásilo zákaz svlékání na Machu Picchu

Cestujeme
Dva mladí novozélanďani byli v listopadu zatčeni za toto pózování.
Lima /VIDEO/ - Časté fotografování na Adama a Evu na památné incké památce Machu Picchu přiměly peruánské úřady zvýšit zdejší dohled hlídkami policistů. Fotografování nahých turistů se tu velmi rozmohlo a podle úřadů snímky vzápětí visící na internetu památku znevažují. Vzhledem k tomu, že krátce po vyhlášení zákazu zadržela policie na místě dva Kanaďany a dva Australany tak, jak je pán Bůh stvořil, vláda dospěla k rozhodnutí, že hříšníky bude hlásit i ambasádám.

Peru vyhlásilo zákaz svlékání na Machu Picchu

Svět
Andrea Celi Villanueva
Praha /REPORTÁŽ/ – Ahoj, jmenuji se Andrea a dnes vám něco povím o mém domovu. O Peru," začíná svou hodinu Andrea Celi Villanueva, dvacetiletá černovláska. Její posluchači zpozorní. Malí pacienti z Nemocnice na Bulovce si na svých lůžkách ještě před chvílí hráli s technickými vymoženostmi, surfovali po internetu.

Studentka z Peru: žila jsem v domnění, že Baťa je peruánský výrobce bot

Praha
Andrea Celi Villanueva
Praha /REPORTÁŽ/ - Ahoj, jmenuji se Andrea a dnes vám něco povím o mém domovu. O Peru," začíná svou hodinu Andrea Celi Villanueva, dvacetiletá černovláska. Její posluchači zpozorní. Malí pacienti z Nemocnice na Bulovce si na svých lůžkách ještě před chvílí hráli s technickými vymoženostmi, surfovali po internetu.

Studentka z Peru: žila jsem v domnění, že Baťa je peruánský výrobce bot

Praha
Martin Loew
Hradec Králové – Cestovatel a fotograf Martin Loew připravil další z celovečerních diashow, s kterou pokračuje v letošní sezoně svých cestovatelských promítání v Hradci Králové. V pondělí 4. února  od 18 hodin se s ním diváci ve velkém sále Adalbertina vydají po stopách říše Inků do jihoamerického Peru.

Vydejte se během diashow po stopách velkolepé říše Inků

Volný čas
Ilustrační foto.
Lima - Vstupu do salonu čokolády, který je přehlídkou nejkvalitnějších výrobků z kakaa, vévodí ohromná maketa Machu Picchu vyrobená z čokolády. Salon se koná v Limě do 10. července a kromě jiného má naučit Peruánce holdovat čokoládě.

Naše kakao je nejlepší, tvrdí Peruánci

Ekonomika
Římské koloseum. Ilustrační foto.
Lisabon/Praha - Nových sedm divů světa bylo vyhlášeno před pěti lety, 7. července 2007, v portugalském Lisabonu na základě ankety zhruba 100 milionů lidí z celého světa. Mezinárodní anketu zorganizovala nadace New7Wonders Foundation, kterou před 11 lety založil švýcarsko-kanadský bohatý filmař a cestovatel Bernard Weber.

Nové divy světa: Koloseum, Machu Picchu či Tádžmahal

Svět