ŠTÍTEK: Magdalena Dobromila Rettigová

Poslední víkend v květnu bude na akce bohatý.
Tak poslední květnový víkend rozhodně bude stát za to, alespoň na Rychnovsku, kde nebudete vědět kam dřív skočit. Těšíte se na příjezd proslulé kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové do Rychnova a super baštu? Nebo raději máte řev motorů a adrenalin automobilových závodů? Pak si jistě nenecháte ujít Podorlickou rally, která startuje v Opočně. Sobota tu pak bude lákat na Zámecký dětský den, ale možná stihnete i pouť v sousední Dobrušce. A také v Borohrádku se budete o víkendu bavit. 

Jak si užít poslední květnový víkend? Máme pro vás bezva tipy z Rychnovska

Volný čas
Magdalena Dobromila Rettigová na portrétu od Jana Vilímka
Lot, kvintlík, libra, mandel, máz, pinta či žejdlík - s takovými měrnými jednotkami se setkáte v proslulé Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové. I když toto dílo autorku proslavilo nejvíce, určitě byla pozoruhodnou osobností své doby i v jiných ohledech. Známé bylo její vlastenecké zapálení. Myslíte si, že o jejím životě a působení víte hodně? Vyzkoušejte si své znalosti v našem kvízu. 

KVÍZ: Co všechno víte o Magdaleně Dobromile Rettigové? Otestujte své znalosti

Regiony
Magdalena Dobromila Rettigová na portrétu od Jana Vilímka.
/KVÍZ/ Lot, kvintlík, libra, mandel, máz, pinta či žejdlík - s takovými měrnými jednotkami se setkáte v proslulé Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové. Od svého prvního uvedení se dočkala několika desítek vydání a je stále populární. I když toto dílo autorku proslavilo nejvíce, určitě byla pozoruhodnou osobností své doby i v jiných ohledech. Známé bylo její vlastenecké zapálení. Myslíte si, že o jejím životě a působení víte hodně? Vyzkoušejte své znalosti v našem kvízu. 

Co všechno víte o Magdaleně Dobromile Rettigové? Otestujte své znalosti v kvízu

Rychnovsko
Stará radnice na rychnovském náměstí, tady žili Rettigovi. V prostorách jejich bytu je dnes muzeum hraček a také malá expozice věnovaná M. D. Rettigové.
Významnou stopu po sobě zanechali manželé Rettigovi v Rychnově nad Kněžnou, kam přišli přesně před 200 lety, v roce 1824. Jejich působení ve městě, kde strávili 10 let, popisují historické prameny. Nebyla to jen proslulá Domácí kuchařka, kterou zde v roce 1825 Magdalena Dobromila Rettigová dopsala a do níž vás necháme nahlédnout. Bylo toho více, čím Rettigovi ovlivnili život v Rychnově a možná i na dalších místech Podorlicka.
7 fotografií

Rettigová v Rychnově: Kurzy vaření i ručních prací a za cizomluvy pokuty

Rychnovsko
Magdalena Dobromila Rettigová na dobové kresbě.
/FOTO, VIDEO/ Letos to je 200 let, kdy se do Rychnova nad Kněžnou přistěhovala z Ústí nad Orlicí se svým manželem dnes nejslavnější česká kuchařka, ale kromě toho také spisovatelka a básnířka Magdalena Dobromila Rettigová. Právě tady dopsala v roce 1825 svou proslulou kuchařku. Už za pár dní ji obyvatelé Rychnova znovu přivítají. Chystají se totiž na její počest oslavy, během nichž se můžete těšit také na bašty její kuchyně. Vařit podle jejích receptů se bude ve zdejších restauracích, hotelech i ve školní jídelně - po celý týden.
7 fotografií

M. D. Rettigová se po 200 letech vrací. Celý týden bude Rychnov baštit podle ní

Rychnovsko
Jindřiška Rettigová na obraze Rychnováka Josefa Vašáka.
Teda - vrtá mně to hlavou, jestli slavná sopranistka primadona assoluta Jindřiška Milina Rettigová, dcera Magdaleny Dobromily Rettigové a Jana Aloise Sudiprava Rettiga, v rodině zvaná Jetti a v cizojazyčných hudebních slovnících uváděná pod poněmčeným jménem Henriette Rettich (psaná s písmenem ch na konci), zemřela ve 41 letech na choleru. To je pravda, jenže pochována v Mnichově jako 57letá.
4 fotografie

Jetti v hrobě její excelence aneb Jak v cizině hledat hrob Jindřišky Rettigové

Čtenář reportér
Vlašský salát se potřebuje rozležet, proto si jej připravteden předem.
Vlašský salát býval ještě před několika desítkami let jednou z nejvyhledávanějších pochoutek studené kuchyně. Deset deka vlašáku a dva rohlíky – to byla sice nepříliš zdravá, zato oblíbená svačina. Pokud si pamětníci dají stejné menu i dnes, zpravidla zjistí, že už to není ono. Daleko jistější je proto vyrobit si vlašský salát doma a kvalitu všech ingrediencí si ohlídat. Na silvestrovských chlebíčcích bude určitě skvělý. Co se dává do vlašského salátu? Jak se dělá vlašský salát? A proč má vlastně název vlašský?

Nejlepší vlašský salát je ten domácí: Jak ho udělat na silvestrovské chlebíčky

Za jídlem
Spisovatelka Hana Wlodarczyková, autorka knihy Božena
Božena Němcová. Pozoruhodná žena, která proslula svým spisovatelským umem a vlasteneckou horlivostí. Stejně jako profesní byl vzrušující i její osobní příběh. Poutavě o něm vypráví v románu Božena, který vznikl na základě úspěšné minisérie České televize, spisovatelka Hana Wlodarczyková.

Hana Wlodarczyková: Nebýt Němce, nebylo by ani Němcové

Literatura
V pátek 10. prosince skončil Kurz vánočního cukroví v Soukromé hotelové škole Bukaschool v Mostě.
Z kuchyně se ozývá smích a cinkot plechů jako v pohádce o Popelce. Skupina dívek v kuchařských uniformách kmitá kolem napečených sladkých dobrot, které ještě potřebují ozdobit. Vedle hotových pracen vznikají vosí hnízda. Piškoty, moučkový cukr, změklé máslo, kakao, pět lžic mléka, pět lžic rumu. A nezapomenout žloutek do náplně. Tak to má být. Do Vánoc zbývají dva týdny a v Soukromé hotelové škole Bukaschool v Mostě vrcholí dvoudenní Kurz vánočního cukroví. Kdo ho sní? No přece rodiny studentů.
20 fotografií

Cukroví se peče i ve škole. Studenti v Mostě zkoušeli klasiku, která doma potěší

Regiony
Rettinka - mourovatá kuchařka, hledá kuchyni, kde by se stočila do klubíčka.
Mourovatá barva, že je příliš obyč a klasika? Co když právě klasiku máte rádi? Tradice má nepopiratelnou uklidňující moc, historie nám dává pocit jistoty, pocit pevné půdy pod nohama. A když si k tomu ještě přimyslíte hebký kočičí kožíšek a předlivý zvuk na klíně, pohoda na vás musí přímo padnout. Magdalena Dobromila Rettigová, u nás Rettinka, je prostě sázka na jistotu.
4 fotografie

Kočka Rettinka hledá domov plný lásky a porozumění. Kdo jí ho poskytne?

Čtenář reportér
Autorka kuchařek besedovala v Polanově síni.
V Polanově síni Knihovny města Plzně proběhl 21. července příjemný večer s Miroslavou Kuntzmannovou. Jednalo se o 1. díl z cyklu Kuchařky, v rámci kterého se konala prezentace dosud vydaných kuchařských knih, doplněná poutavým vyprávěním spojeným s autogramiádou. Sympatická autorka tří desítek různých kuchařek je široké veřejnosti známá také z řady rozhlasových a televizních pořadů.

Autorka mnoha kuchařek Miroslava Kuntzmannová besedovala v Polanově síni

Čtenář reportér
Foto: Divadlo Drak
Ve věku 69 let zemřel dlouholetý herec Divadla Drak Václav Poul. Hradecké divadlo o tom informovalo na svých webových stránkách. Václav Poul patřil mezi vůbec nejvýraznější herecké osobnosti českého loutkového divadla,

Zemřel loutkový herec Václav Poul

Volný čas