ŠTÍTEK: Mahátma Gándhí

Prezidentská limuzína Johna F. Kennedyho v texaském Dallasu na Main Street, jen pár minut před atentátem. V limuzíně jeli také Jackie Kennedyová, texaský guvernér John Connally a jeho žena Nellie
Šokující středeční střelba penzisty na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) během přestávky výjezdního zasedání vlády v Handlové palčivě připomněla, že politické atentáty jsou ve světě přítomny odjakživa. Násilím i vraždami se zbavovali názorových a mocenských odpůrců lidé už ve starověku – a s primitivním řešením sporů nepřestali dodnes.
9 fotografií

Lidstvo žije ve světě politických atentátů. Své vůdce vraždilo už ve starověku

Historie
Pomocný biskup a administrátor olomoucké arcidiecéze Mons. Josef Nuzík
Prochází se olomouckými parky s AirPody v uších a má rád pizzu. Jeho Excelence pomocný biskup a administrátor sede vacante Josef Nuzík je jedním z možných kandidátů na arcibiskupský stolec. V rozhovoru pro regionální Deník se ohlíží za končícím rokem 2023, pojmenovává, proč jsou prázdné kostely nebo nastiňuje, jak se církev chystá na rok, kdy dostane poslední příspěvek od státu. 
9 fotografií

S biskupem Nuzíkem o prázdných kostelích, chuti na pizzu i procházkách s AirPody

Olomoucko
Spisovatelka Pavla Jazairiová
/ROZHOVOR/ Pavla Jazairiová je spisovatelka, novinářka a cestovatelka. Za svůj život procestovala po celém světě desítky zemí, do některých se pravidelně vracela. Jednou z nich byla Indie. Stát s více než miliardou obyvatel Pavlu stále udivuje. „Už mi nepřipadá exotická. Překvapivá, to ano,“ říká v rozhovoru spisovatelka, která své zážitky a zkušenosti z indického subkontinentu předává čtenářům v nové, v pořadí už 21. knize. Tu představí společně s promítáním jedinečných fotografií v pondělí 25. října v knihkupectví u Fryče v Liberci od 18 hodin. 
5 fotografií

Mnoho stručných zpráv zkresluje pohled na svět, říká spisovatelka ze severu Čech

Liberecko
Generální ředitel společnosti HŽP Prostějov Petr Vaněk.
Výrobce pružin posílá z Prostějova pomoc do Indie. Pomoc v těžkých časech poskytla společnost Hanácké železárny a pérovny (HŽP) z Prostějova svému indickému obchodnímu partnerovi. Výrobce listových a šroubových pružin posílá do Indie přenosný přístroj, koncentrátor kyslíku Zen-O v hodnotě padesát tisíc korun.

Do Indie míří koncentrátor z Prostějova

Podnikání
Známky s podobiznami cestovatelů Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky.
Známky s podobiznami cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda, které ve čtvrtek u příležitosti stých Zikmundových narozenin vydala Česká pošta, jsou nejvyšší v historii české známkové tvorby. Novinářům to dnes ve Zlíně řekl vedoucí oddělení známkové tvorby České pošty Břetislav Janík. Známky jsou široké 30 a vysoké 88 milimetrů. Celý aršík se dvěma známkami je největší v historii, má rozměry 203 krát 153 milimetrů.
8 fotografií

Pošta vydala největší známky v historii. Vyobrazují Hanzelku a Zikmunda

Ekonomika
Pochod za právo - protestní hnutí v Istanbulu
/VIDEO/ Odklon Turecka od demokracie znepokojuje i samotné Turky. Protestní vlna nazvaná Pochod za právo, která se před třemi týdny vzedmula v hlavním městě Ankaře, včera večer doputovala do Istanbulu, srdce tureckých demokratů a liberálů. Zde prototesty neopadávají. Erdoganův režim nyní musí čelit stovkám tisíc občanů, vyvolávající heslo "adalet", neboli "stop bezpráví". 
4 fotografie

Istanbul na nohou. Město demonstruje proti Erdoganovi

Svět
Princ William s manželkou Kate v Bhútánu uctili památku obětí teroristického útoku v Mumbai.
Dillí – Britský princ William s manželkou Kate dnes zahájil v Bombaji několikadenní návštěvu Indie a Bhútánu. Pár, který cestuje bez dětí, se po příletu do bombajského hotelu vydal uctít památku obětí teroristického útoku z roku 2008. Při koordinovaných útocích tehdy bylo ve městě na několika místech zabito téměř 200 lidí, k dějišti patřil také hotel Tádžmahal Palace, v němž podle britského tisku stráví William s chotí jednu noc.

Štítí se práce, kritizuje tisk Williama. Napraví si reputaci návštěvou Indie?

Svět
Ilustrační foto
Dillí - Vězni v jednom z indických nápravných zařízení budou mít zvláštní motivaci ke cvičení jógy. Věznice ve městě Puné jim totiž slíbila dřívější propouštění, pokud předvedou vynikající dovednosti a uspějí v jogínských testech. Dočkají se tak až tříměsíčního zkrácení trestu, uvedl britský deník The Daily Telegraph.

Indická věznice zkrátí tresty odsouzencům excelujícím v józe

Svět
Kandahár - Vůdce Al-Káidy Usáma bin Ládin musel po zahájení invaze do Afghánistánu v roce 2001 uprchnout z Kandaháru, kde sídlil od roku 1997. Utíkal ve chvatu a v jednom z opuštěných objektů se našlo 1500 magnetofo­nových kazet. Složitou cestou se dostaly k americkému odborníkovi na arabskou literaturu a kulturu Flaggovi Millerovi, který si je všechny poslechl a žasl. Na jedné z nich zpívá alžírský Žid, namísto výpadů proti Západu jde spíš o hrozby muslimům. O nálezu informoval server BBC.

Na bin Ládinových kazetách zpívá i alžírský Žid

Svět
Americký prezident Barack Obama dnes dorazil na státní návštěvu Indie, kde jej čekají zejména jednání o uzavření strategických obchodních dohod, ale také přesvědčování o důležitosti boje proti změnám klimatu.
Dillí – Americký prezident Barack Obama dnes dorazil na státní návštěvu Indie, kde jej čekají zejména jednání o uzavření strategických obchodních dohod, ale také přesvědčování o důležitosti boje proti změnám klimatu. Pro USA a Indii je návštěva i významným symbolem vzájemných dobrých vztahů, což potvrdil indický premiér Naréndra Módí, který Obamu navzdory protokolu osobně přivítal objetím hned po příletu na letiště v Dillí.

Obama dorazil do Indie, chce jednat zejména o spolupráci a obchodě

Svět
Kuba - Havana.
Dubaj/Curych - Nových sedm divů světa v kategorii měst tvoří Bejrút, Dauhá, Durban, Havana, Kuala Lumpur, La Paz a Vigan. Ukázaly to výsledky celosvětového hlasování, které dnes představil jeho organizátor, švýcarsko-kanadský filmař a cestovatel Bernard Weber a jeho nadace New7Wonders. Mnozí experti nicméně způsob výběru těchto nových divů zpochybňují a kritizují.

Nových sedm divů světa? Výběr měst experti zpochybňují

Svět
Sandokan, slavná role Kabira Bediho.
Plzeň – Indický herec Kabir Bedi, který se proslavil jako seriálový malajský bojovník za nezávislost Sandokan, má k Česku vřelý vztah. Osmašedesátiletý herec je tu teprve potřetí, k Čechům se ale vážou vzpomínky na dětství. Asi půl roku vyrůstal v Indii v péči české rodiny, řekl dnes v Plzni. Bedi je hlavní hvězdou mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Juniorfest, který se koná v Plzni, Dobřanech a v Horšovském Týně.

Filmový Sandokan Bedi žil v Indii jako dítě v české rodině

Film a televize
S KYTAROU V RUCE. Věra Martinová se přijela podělit o své písně z nového alba i s posluchači do Dobrušky, kde strávila své dětství. zazněly i staré osvědčené hity.
Dobruška – Kdyby mi někdo v roce 1967 řekl, že díky našim rodičům – skautům strávím skautský tábor s budoucí první dámou české country, asi bych nevěřila. Vzpomínám na tu atmosféru stejně ráda jako VĚRA MARTINOVÁ – jí ale písničky od táboráku nastartovaly pěveckou kariéru.Dnes má na svém kontě nespočet úspěchů, stovky koncertů, pěknou řádku hitů stejně jako spoustu desek, z nichž poslední s názvem 17 podob lásky vyšla v březnu letošního roku.

„Nenechávám se spoutat škatulkami“

Z okolí
Steve Jobs
Praha – Šéfové světových firem nejvíce obdivují bývalého britského premiéra Winstona Churchilla a zakladatele společnosti Apple Steva Jobse. Vyplývá to z průzkumu názorů 1400 generálních ředitelů z celého světa, jichž se poradenská firma PwC zeptala, které lídry nejvíce obdivují a co oceňují na jejich činech.

Šéfové světových firem nejvíce obdivují Churchilla a Jobse

Ekonomika
Děsivý útok vyvolal v Dillí i na dalších místech v Indii rozsáhlé protestní akce a přitáhl pozornost k rozšířenému zneužívání žen v zemi.
Dillí - Právníci registrovaní u indického soudu, který bude řešit případ brutálně znásilněné studentky, předem odmítli hájit šestici mužů obviněných z účasti na hromadném znásilnění a vraždě 23leté ženy. O bojkotu dnes informovala agentura AFP, podle níž jednání u okresního soudu ve čtvrti Saket v jižní části indické metropole Dillí začne ve čtvrtek formálním přečtením obžaloby.

Indičtí právníci odmítají hájit muže, kteří znásilnili studentku

Svět
Židovskou komunitu v Indii popudil obchod s oděvy jménem "Hitler".
Gudžarát - Židovskou komunitu v západoindickém státě Gudžarát popudil nově otevřený obchod s pánskou módou, který se jmenuje Hitler. Majitel Radžíš Šáh ovšem tvrdí, že si urážlivého potenciálu jména rozhodně nebyl vědom; vybíral ho prý podle přezdívky,  kterou dostal dědeček jeho obchodního partnera.

Židovskou komunitu v Indii popudil obchod s oděvy jménem Hitler

Svět
Ilustrační foto
Kopřivnice - Další z přímých přenosů z newyorkské metropolitní opery této sezóny se koná v Kopřivnici. Tuto sobotu uvidíme v kině Puls ve vysoké zvukové i obrazové kvalitě dílo zpívané kompletně v sanskrtu pojednávající o životě Mahátmy Gándhího.

Kopřivnice uvidí operu o Ghándím

Volný čas