ŠTÍTEK: Marco Polo

Zmrzlina
Jogurtová, pistáciová, pravá vodová, ale i v kombinacích mák a švestka, čokoládová s višňovou, tvarohová s čokoládovou, smetanová rybízová nebo slaný karamel. I takové zmrzliny vám chutnají na Rychnovsku. Kde je však podle vás ta nejlepší? Hlasujte v naší anketě (vždy 1x za 24 hodin), a to až do 18. srpna 7 hodin ráno.

Zmrzlinové léto na Rychnovsku. Kde vám chutná nejlépe? Hlasujte v anketě

Rychnovsko
Květy pivoňky jsou mimořádně krásné a šíří kolem sebe nezaměnitelnou fascinující vůni.
Bílé, něžně růžové, nafialovělé i červené květy pivoňky jsou po staletí stálicemi venkovských, městských i japonských zahrad. Sladce a čistě vonící květina, o níž už Marco Polo řekl, že je to "růže velká jako hlávka zelí" a staří Řekové s ní uměli zacházet jako s léčivkou, je v posledních letech jednou z nejfotografovanějších kytek na sociálních sítích, kde zpravidla dokresluje luxus a eleganci. Přitom pivoňka není nijak vzácná a nedostupná: daří se jí na běžných zahradách bez velké péče. Stačí znát a dodržovat pár pravidel jak pivoňky pěstovat.
6 fotografií

Pudrová vůně, léčivý kořen: Je čas sázet květinu, kterou obdivoval i Marco Polo

Zahrádkaření
Bratři Polové, Marcův otec Niccolo a strýc Matteo, podnikli coby benátští kupci výpravu do Mongolské říše už v 60. letech 13. století. Na obraze je přijímá chán Kublaj
Téměř 200 let před Kryštofem Kolumbem se v Evropě objevil muž, jenž velmi podrobně líčil tehdejší společnosti úplně jiný svět, než jaký znala. Tento svět se však nerozkládal kdesi na západě za mořem, ale ležel daleko na východě a dalo se tam cestovat po zemi. Oním mužem byl Marco Polo, Benátčan vyprávějící o letech strávených ve službách chána Kublaje. Zde je několik zajímavých faktů z jeho příběhu.
12 fotografií

Cestovatel Marco Polo: Pomohl stvořit výraz pro vraha, ukázal Evropě bankovky

Historie
Seniorky pečou pro bezdomovce.
Help-Mobil Červeného kříže, Caritas, samaritánů, řádu Sv. Lazara a Milosrdných sester v Linci jezdí každé pondělí a pátek za bezdomovci. Ošetřuje jim rány, vydává léky a mluví s nimi o jejich starostech. Osamělým lidem nabízí návštěvy.

Od sousedů: Dobrovolníci bezdomovcům

Českobudějovicko
Na staveništi školy.
Jihočeská a bavorská obec chtějí rozšířit vzájemné kontakty. Jak, to probralo setkání starostů obou měst, Petra Šimáka a Kristiny Rovinové s doprovodem a vedení euregia Dunaj-Vltava, v Horní Plané. Prohlédli si mj. návrh nové turistické mapy území Třístoličníku a lipenské přehrady.

Od sousedů: Horní Planá a Neureichenau plánují společně

Z okolí
Ražba z Lýdie, která patří mezi nejstarší mince na světě
Peníze provázejí člověka už téměř tři tisíciletí, ale samotná idea platby, půjčky nebo úroku je s naší civilizací spjata pravděpodobně od jejího počátku. Tento fakt hezky ilustruje egyptská mytologie, která tvrdí, že písmo je dar boha moudrosti Thovta, ale číslice a počty si člověk vytvořil sám.

Jak staré jsou peníze?

Čtenář reportér
Cestovní kancelář Neckermann. Ilustrační snímek
Cestovní kancelář Neckermann nenašla nového investora a do konce letošního roku proto ukončí svou činnost. Podnik ještě jedná o případném prodeji částí firmy. Zájezdy, které měla kancelář naplánované pro příští rok, zajistí společnost Marco Polo International, uvedl dnes mluvčí CK Neckermann Jan Šrámek. CK má podle něj pro příští rok aktuálně prodáno přes 400 zájezdů pro přibližně 1500 klientů.
6 fotografií

Cestovní kancelář Neckermann ukončí svou činnost. Zájezdy zajistí Marco Polo

Ekonomika
Ilustrační foto.
Londýn - Mark Robertshaw prochází tiskařským závodem v anglickém Wigtonu, asi 16 kilometrů od skotských hranic, s balíkem hotovosti. Pak vytahuje z balíku mexickou padesátku, kanadskou dvacku, australskou pětidolarovku a britskou pětilibrovku. Na rozdíl od eur a amerických dolarů mají tyto bankovky mírný lesk a při doteku pocit voskovaného papíru. To je proto, že do závodu vstoupily původně jako plastové kuličky, píše agentura Bloomberg.

Patří budoucnost plastovým penězům?

Ekonomika
Ilustrační foto
Na dovolenou do exotických destinací vyráží stále více rodin s dětmi, zatímco dříve jezdily spíše svobodné páry. Češi také u vzdálených destinací preferují stále více zážitkovou turistiku před pobytovým zájezdem. Vyplývá to z ankety mezi cestovními kancelářemi.

Na dovolenou do exotiky vyráží stále více rodin s dětmi

Cestujeme
Ilustrační foto
Praha – Na dovolenou do exotických destinací vyráží stále více rodin s dětmi, zatímco dříve jezdily spíše svobodné páry. Češi také u vzdálených destinací preferují stále více zážitkovou turistiku před pobytovým zájezdem. Vyplývá to z ankety mezi cestovními kancelářemi.

Na dovolenou do exotiky vyráží stále více rodin s dětmi

Ekonomika
Lídři 2.B z Freistadtu.
Linec - 6569 školáků z celých Horních Rakous čte od 20. prosince do 15. ledna „o závod" – školní třídy soutěží v počtu přečtených knih. Je mezi nimi i 2.B hudební střední školy ve Freistadtu. Během vánočních prázdnin „spolykala" 148 knih, v průměru téměř šest na žáka, píše deník OÖN. Při kontrolním mezipřeměření ve školní knihovně daly dva sloupy na sebe položených knih 191 a 198 centimetrů.

U sousedů školáci vrší knihu na knihu

Z okolí
Přes noc vás bude houpat moře, přes den vyrazíte na kole do nádherné, nyní už skoro liduprázdné chorvatské přírody...
Umíte si představit Chorvatsko takřka bez turistů? Chcete si prodloužit vydařené léto až do října? Máte rádi hrozny, fíky, granátová jablka nebo mandarinky? Pokud rádi jezdíte na kole a nevadí vám strmé kopce ani občas trochu rozbouřené moře, zvolte v pozdním létě nebo na podzim kololoď!

Dalmácie, Chorvatsko: Babí léto na „kololodi“

Cestujeme
VAŘÍME S KOŘENÍM. Název kuchařské soutěže, díky níž můžete okusit tento pokrm.
Že jste ještě nikdy nepřipravovali k masu přílohu, jejíž součástí by byl karamel a pomerančová šťáva? Je nejvyšší čas pustit se do toho!

Steak se sladkou zeleninou

Bydlení
Biftek se sýrovou čepicí na polentě
Nejprve trochu hořký a následně pěkně peprný bude dnešní seriál o koření a dochucovadlech. Nejprve se podíváme na prastarý pelyněk, jenž se používá také jako lék. Dalším kořením, které se dostalo na řadu, je všeobecně známý pepř. Ten znal už Alexandr Veliký.

Abeceda koření: pepř a pelyněk

Podnikání
Ilustrační foto
Už dvacet let víme od expertů na ekonomiku, že kniha je zboží stejně jako prášek na praní nebo šiška salámu. Proto jsme se už dávno přestali divit, že nám hypermarkety nabízejí vedle rohlíků z vlastní pekárny a buřtů z vlastní výrobny i Viewegha nebo „dojemnou" knihu Liny Heydrichové „Můj život s Reinhardem".

LETEM KNIŽNÍM SVĚTEM I.: Dnes o literatuře dosti šťavnaté

Názory z regionu
Zoologická zahrada Zlín - Lešná
Zlín – Asijská oblast zlínské zoo prošla během prvních dvou podzimních měsíců výraznou proměnou. „U všech tří vstupů do oblasti došlo k výměně informačních panelů. Stylové tabule přibližují pestrý kontinent,“ uvedla vedoucí propagace zlínské zoo Romana Bujáčková.

Vstup do Asie ve zlínské zoo střeží budhové

Zlínsko
Ilustrační foto
Líšeň - Na osudech slavných objevitelů čtenářům ukazoval, jak je důležité bojovat za pravdu i nepochopení mocných. Mirek Elpl, k jehož nejznámějším prózám patří román Marco Polo, byl významným spisovatelem i dramatikem z Líšně u Brna. Od jeho smrti v sobotu uplynulo přesně padesát let.

Mirek Elpl: spisovatel z Líšně u Brna

Volný čas
Makové pole. Ilustrační foto
Šahrán (Afghánistán) - Kam až lidská paměť sahá, nepotřebovali lidé v tomto odlehlém koutě horského pásma Hindúkuš, jež protíná střední část afghánského území, papírové peníze. Běžnou měnou, kterou si každý pěstoval za domkem, bylo opium, píše agentura AP.

Afghánští vesničané strádají, nesmí pěstovat opium

Svět
Ilustrační foto
Těstoviny se obecně považují za jídlo dietní, které příliš nezatěžuje organismus. Ovšem když je bohatě proložíte opečenou slaninou, zalijete smetanou nebo posypete tučným sýrem, nemůže už být o dietním jídle řeč. Samy o sobě jsou však levným, rychlým a chutným letním pokrmem.

Těstoviny přivezl do Evropy Marco Polo z Číny

Moje rodina