ŠTÍTEK: Mars Science Laboratory

Planeta Mars.
V únoru se bohužel rozloučíme s nádhernou podívanou, kterou nám planety připravily v uplynulých měsících. Spolu s ledovým Uranem, který je ale pouhým okem prakticky nepozorovatelný, zůstane na obloze jen planeta Mars, která bude až do konce dubna dobře viditelná večer. A to je dobře, protože právě na Marsu se v únoru budou dít věci.

Astronomie: V hlavní roli Mars

Hradecko
Fotografie pořízená v srpnu 2014 robotickým vozítkem Curiosity ukazuje podivný útvar, vyhlížející jako lidská kost. Znamená to, že nám NASA něco tají?
V srpnu roku 2014 pořídilo robotické vozítko Curiosity na Marsu kamerou Mastcam snímek, jenž nedává spát konspiračním teoretikům. V načervenalém prachu leželo kromě obvyklé kamenité suti něco, co vypadalo jako - lidská stehenní kost. Příznivci spikleneckých teorií začali okamžitě rozvíjet hypotézy o tom, kdo a proč nám tají existenci života na této planetě a k čemu na Marsu došlo. Skutečnost je ale jiná.
13 fotografií

Tajemné obrazce na Marsu: útvar připomíná lidskou kost, vědci mají vysvětlení

Věda a technika
Vozítko Perseverance se zúčastní nadcházející vesmírné mise Mars 2020. Ilustrační snímek
Robotické vozítko, které bude příští rok vysláno na Mars, nebude pouze pátrat po stopách života, ale poslouží také jako předvoj pro cestu člověka na povrch rudé planety. V pátek to uvedli vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), když svůj nový přístroj představovali médiím. Vozítko Mars 2020 je podle agentury Reuters téměř hotové a jeho mise má podle aktuálních plánů začít v červenci.
5 fotografií

Předvoj lidské mise. Vozítko Mars 2020 bude pátrat po stopách pradávného života

Věda a technika
AVX Czech Republic
Propouštění se nekoná. Zpráva o tom, že největší lanškrounský zaměstnavatel firma AVX Czech Republic snižuje počet pracovních míst, kterou rozšířila některá média, se ukázala jako zavádějící. Podle ředitele Krajského úřadu práce v Pardubicích Petra Klimpla novináři jeho vyjádření překroutili.

Hromadného propouštění se zaměstnanci AVX bát nemusí

Orlicko
Modul Curiosity při průzkumu Marsu
Washington – Robotické vozítko Curiosity už na Marsu opět pracuje. Řídící středisko na Zemi ho během týdne dalo do pohybu díky tomu, že vědci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zjistili příčinu zkratu, k němuž v roveru došlo koncem února.

Curiosity na Marsu opět pracuje, NASA zjistila příčinu zkratu

Svět
Curiosity zkoumá povrch Marsu. Ilustrační foto
Washington – Na planetě Marsu mohly v minulosti existovat mikrobiální formy života. Potvrdila to podle amerických vědců analýza hornin, které americká sonda Curiosity odebrala v Galeově kráteru. Vzorky obsahovaly síru, dusík, vodík, kyslík, fosfor a uhlík, tedy prvky klíčové pro vznik života.

Curiosity potvrdila, že na Marsu mohl být kdysi život

Svět
První vzorek prášku z navrtané horniny.
USA /VIDEO/ – Americká sonda Curiosity na Marsu dosáhla dalšího velkého pokroku. Vůbec poprvé se jí podařilo dopravit do laboratoře vzorek prášku z horniny, do níž se předtím navrtala. Ve středu o tom informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Sonda Curiosity odebrala první vzorek navrtaný pod povrchem Marsu

Svět
Modul Curiosity při průzkumu Marsu
Pasadena - Americká sonda Curiosity má za sebou na Marsu další úspěšnou operaci. Vůbec poprvé se jí podařilo vyvrtat díru do kamene, aby z něj nyní dopravila do palubní laboratoře k analýze vzorek vyvrtaného prášku. Oznámil to dnes americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Sonda Curiosity se na Marsu chystá k odebrání prvních vzorků

Svět
Curiosity poprvé použila speciální kartáč v lokalitě Ekwir 1. Na snímku je kartáčem očištěná hornina
Washington – Americké marsovské vozítko Curiosity poprvé použilo speciální kartáč, kterým bude napříště čistit svou cestu od drobných překážek a ošetřovat i předměty určené k podrobnějšímu zkoumání. Oznámil to dnes na svých webových stránkách americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Curiosity pracuje na Marsu od loňského srpna a na rudé planetě má pátrat po stopách mikrobiálního života.

Sonda Curiosity na Marsu poprvé použila speciální kartáč

Svět
Modul Curiosity při průzkumu Marsu
Washington - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) chce vyslat na Mars další velké robotické vozítko podobné sondě Curiosity, která nyní na rudé planetě pracuje. Dnes to NASA oznámila na svých internetových stránkách s tím, že by připravovaná sonda měla zamířit ke čtvrté planetě sluneční soustavy v roce 2020. Náklady na celou misi by měly dosáhnout 1,5 miliardy dolarů (29 miliard korun).

NASA chce vyslat na Mars novou sondu podobnou Curiosity

Svět
Modul Curiosity při průzkumu Marsu
San Francisco (USA) – Marsovské vozítko Curiosity dokončilo první chemický test půdy odebrané z povrchu Rudé planety. Vědci našli stopy uhlíkových sloučenin, ale musejí teprve určit, zda pocházejí skutečně z půdy Marsu, nebo byly na planetu dopraveny odjinud. Oznámila to dnes agentura AP s odvoláním na jednání Americké geofyzikální unie v kalifornském San Francisku.

Curiosity na Marsu našla sloučeninu uhlíku, analýzy pokračují

Svět
První barevné snímky s vysokým rozlišením, které z Marsu poslalo výzkumné vozidlo Curiosity
USA – Americké vozítko Curiosity dokončilo první analýzu vzorků půdy Marsu a nenašlo žádné stopy organického materiálu. Dnes to podle agentury Reuters oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). O možném organickém nálezu se spekuluje od minulého týdne, kdy vědecký šéf mise John Grotzinger hovořil o „dějinném objevu". Oficiální výsledky NASA představí příští týden na konferenci Americké geofyzikální unie.

Na Marsu podle NASA zatím nebyl nalezen organický materiál

Svět
Modul Curiosity při průzkumu Marsu
Řím /VIDEO/ – Vozítko Curiosity nejspíš našlo na Marsu jednoduché organické molekuly, které jsou důležitým předpokladem pro vznik života. Během konference na římské univerzitě La Sapienza to podle agentury ANSA řekl George Elachi, vedoucí kalifornského střediska pro výzkum a vývoj proudových motorů Jet Propulsion Laboratory (JPL), které misi Curiosity řídí.

Curiosty na Marsu našla organické molekuly, důležité pro vznik života

Svět
Jedno z ramen modulu Curiosity při průzkumu Marsu
New York /ANIMACE/ – Napjaté očekávání „dějinného objevu", na který údajně na Marsu narazilo americké robotické vozítko Curiosity, ovládlo americká média. Horečné spekulace odstartoval sám vědecký šéf mise John Grotzinger, který se novinářům svěřil s očekáváním objevu, který „zatřese zeměkoulí".

Vozítko Curiosity na Marsu objevilo něco převratného, tvrdí šéf mise

Svět
Curiosity zkoumá povrch Marsu. Ilustrační foto
USA – Půda na povrchu Marsu se podobá vulkanickému písku na Havajských ostrovech. Dospěli k tomu vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) na základě rozboru vzorku, který z povrchu rudé planety odebrala sonda Curiosity.

Půda na Marsu se podobá sopečnému písku z Havaje

Svět
Snímek záhadného kamene. Červené tečky ukazují místa, kam sonda zaměřila laserový paprsek.
Washington /VIDEO/ – Americké vozítko Curiosity, které na Marsu pátrá po případných stopách života, narazilo na horninu v jiném složení, než na jaké byli vědci na rudé planetě zatím zvyklí. Kámen jehlanovitého tvaru o velikosti fotbalového míče je tvořen prvky sopečného původu, které jsou na Zemi sice známé, ale přece jen poměrně vzácné, uvedly dnes agentury.

Curiosity narazil na Marsu na kámen nezvyklého složení

Svět
Vozítko Curiosity našlo na Marsu oblázky, které jsou stopou po řečišti vody.
Los Angeles - Americké vozítko Curiosity našlo po sedmi týdnech na povrchu Marsu oblázky. Vědci je považují za důkaz, že na této planetě kdysi mohla být tekoucí voda a tedy podmínky vhodné pro vznik života. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil fotografie.

Americké vozítko Curiosity našlo na Marsu stopy po vodě

Svět
Vozítko Curiosity poslalo další fotky z Marsu
USA – Robotické vozítko Curiosity si třetí den po přistání na Rudé planetě odpočinulo od kontroly zařízení a poslalo nové barevné obrázky Marsu, včetně prvního barevného panoramatického záběru Galeova kráteru. Podle agentury AP to ve čtvrtek oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).
7 fotografií

Vozítko Curiosity poslalo další fotky z Marsu

Svět
Ilustrační foto.
Mars /GRAFIKA/ - Na Marsu by v pondělí ráno mělo po více než osmiměsíční cestě vesmírem přistát americké robotické vozítko Curiosity. Zatím nejsložitější aparát, který kdy člověk vyslal do meziplanetárního prostoru, bude zkoumat povrch planety a zjišťovat, zda na ní někdy mohl existovat život. Na "rudé planetě" bude Curiosity (zvědavost) pracovat nejméně dva roky.

Vozítko Curiosity přistane na Marsu. Bude hledat život

Svět