ŠTÍTEK: maso

Čištění masa v brněnské fontáně před Janáčkovým divadlem.
/TOP 7/ Nezvyklé využití našli někteří lidé v minulých letech pro fontány či kašny v centru Brna. Zaměňování za koupaliště je přitom to nejmenší. Našli se totiž i tací, kteří je využili i na činnost, která by leckoho ani nenapadla. Tyto vodní prvky přitom mají především estetický význam a třeba i koupání je v nich zakázané. Brněnský deník Rovnost zmapoval bizarní případy z minulosti, u nichž zasahovali i brněnští strážníci, a vybral TOP 7 událostí.

Bizarní využití fontán v Brně: naháč lovil drobné, omývání masa i mydlení těla

Brněnsko
Demonstrace aktivistů ve spodním prádle upozorňujících v centru Prahy na práva zvířat, archivní foto z 29. července 2023.
Dějištěm polonahého protestu, jehož cílem je upozorňovat na práva zvířat a vybízet k zamyšlení, se v sobotu odpoledne staly ulice v centru Prahy. Dvě desítky aktivistů upozorňujících na sebe oblečením (či přesněji: vysvlečením) do spodního prádla a skandováním hesel připomínaly, že i zvířata mají právo na lidské zacházení – ať už se jedná o domácí mazlíčky, hospodářská zvířata nebo taková, z nichž lidé konkrétní užitek nemají. Všichni tvorové si zaslouží žít v přirozeném prostředí – bez toho. aby trpěli a stávali se terčem krutého zacházejí. Že potřebujeme jejich maso a další produkty? Kdepak, míní aktivisté.

Bez masa se obejdeme, sdělovali lidem v centru Prahy polonazí aktivisté

Praha
Ozdravte své grilovačky a vyzkoušejte ryby i zeleninu namísto krkovičky.
Jsou lidé, kteří si dají rybu nanejvýš o Vánocích. Přitom by ale ryby měly být v jídelníčku mnohem častěji. Obsahují totiž spoustu cenných látek, včetně omega-3 mastných kyselin, které jsou klíčové pro zdraví, hubnutí i krásu. Není divu, že lékaři doporučují inspirovat se právě teď v létě během dovolených středomořským jídelníčkem, který je na ryby bohatý. Je dobré vědět, proč jsou ryby zdravé, jak často je jíst a v jakém množství.
5 fotografií

Usnadňují hubnutí, snižují cholesterol i tlak krve. A jsou ideální na letní gril

Zdraví
Datová redakce Deníku porovnala ceny potravin u nás a u sousedů. Jak průzkum dopadl? Jaké potraviny vyjdou v Polsku, Německu, Rakousku či na Slovensku levněji než v Česku? Podívejte se.
Potraviny a nealkoholické nápoje tvoří dlouhodobě spolu s výdaji za bydlení a energie největší část všech spotřebních výdajů českých domácností. Ušetřit se snaží velká část rodin a některé proto na nákupy vyjíždějí i za hranice. Jak drahé jsou potraviny u našich sousedů, mapovala datová redakce Deníku z údajů online platformy zaměřené na poskytování informací a služeb pro cestovatele Hikersbay.

Kde nakoupíte potraviny nejlevněji? Srovnali jsme ceny v Česku a u sousedů

Češi v číslech
Tak co si dám? Na festivalu Obscene Extreme se masa nenajíte, k dostání jsou pouze vegetariánské a veganské pokrmy.
/VIDEO/ Plzeňské pivo teče proudem, ale když máte chuť na krkovici, klobásu nebo párek? Smůla. Tento týden na hudebním festivalu na trutnovském Bojišti nic takového k jídlu nedostanete. Hot dog? Jedině vegetariánský. Obscene Extreme je totiž pověstný nejen nejtvrdší muzikou, ale také tím, že se na něm nejí maso. Ve stáncích se vaří pouze vegetariánské a veganské pokrmy.
17 fotografií

Festival bez masa. Místo klobás jí metalisté vegan burgery a buchtičky s krémem

Krkonoše
Nejen v kuchyni - i v lékárničce má přírodní jablečný ocet svoje místo.
Jablečný ocet je již po staletí známý svými léčivými účinky a prospěšností pro zdraví. Tento přírodní produkt se vyrábí fermentací jablečné šťávy a obsahuje množství prospěšných látek, včetně kyseliny octové, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Používá se nejen v kuchyni jako dochucovadlo a konzervant, ale také v tradiční medicíně. Jablečný ocet může pomoci s trávením, podporuje hubnutí a udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. Je také známý svými antibakteriálními vlastnostmi, což z něj činí účinný přírodní dezinfekční prostředek. 
6 fotografií

Zázrak, nebo mýtus? Jablečný ocet vědce zatím nepřesvědčil, kuchaře rozhodně ano

Za jídlem
Více masa i jogurtů pro lidi v nouzi. Albert jako první zrychlil darování čerstvých potravin
Počet potřebných, kteří spoléhají na potravinovou pomoc, roste. Obchodníci proto hledají další cesty, jak darovat jídlo ještě lépe a efektivněji. Například Albert zavedl ve spolupráci s potravinovými bankami novinku – večerní darování jídla z prodejen přímo na stoly lidí v nouzi. Díky tomu se daří zvýšit objem darovaných čerstvých potravin, zejména masa a mléčných výrobků. V posledních šesti měsících šlo o více než 90 tun.
3 fotografie

Maso i jogurty pro lidi v nouzi. Albert zrychlil darování čerstvých potravin

Podnikání
Nové řeznictví Butcher Base na Letné nabízející vyzrálé hovězí maso, ale i kuřecí a vepřové pro konzumenty, kteří ocení mimořádnou kvalitu.
Na špičkovém hovězím z dobytka, který nestál na jednom místě ve velkokravínech, ale spokojeně se pásl v podhůří Orlických hor nebo na Vysočině, si už díky dodávkám masových boxů od Jana Hanzlíka a Lukáše Maršálka pochutnává řada milovníků steaků z Prahy i okolí. Nyní si zájemci mohou přijít vybrat i konkrétní kousek vyzrálého hovězího, na který ukážou prstem. Navíc je nově k mání i vepřové od prověřených dodavatelů, kuřecí z farmy či pečivo z řemeslné pekárny Zrno zrnko.
29 fotografií

Kvalitní maso mužům z marketingu chutná. Tak ho začali i prodávat

Podnikání
V centru Prahy otevřelo první veganské řeznictví v Česku
V centru Prahy otevřelo první veganské řeznictví v Česku, které nabízí tradiční české pochoutky jako vinnou klobásu či tlačenku, ovšem výhradně z rostlinných surovin. Podnik Bezmasna, za nímž stojí Diana Kahleová a David Hůlka, se zaměřuje na výrobu rostlinných alternativ klasických řeznických produktů, čímž reaguje na rostoucí poptávku po vegetariánských a veganských jídlech.
6 fotografií

Tlačenka či tatarák bez masa? V Praze otevřelo první veganské řeznictví v ČR

Ekonomika
Japonsko hlásí velký nárůst vzácné a nebezpečné streptokokové infekce
U rekordního množství pacientů lékaři v Japonsku nedávno zaznamenali vzácnou systémovou invazivní infekci způsobenou streptokokem skupiny A, kterou doprovází takzvaný streptokokový syndrom toxického šoku (STSS). Dosud netuší, z jakého důvodu se onemocnění, které je vysoce smrtelné, šíří v takové míře. Podle odborníků ale není nutné se obávat pandemie. Přesto je obecně vhodné být obezřetný, jelikož bacily podobných typů žijí po celém světě, včetně České republiky.

Japonsko ohrožuje maso požírající bakterie. Nakažených rychle přibývá

Svět
Statek Winter. Majitel František Winter.
Úbočí kopce Větrovec skýtá působivý výhled. Jako na dlani je odtud vidět celé Hanušovicko a Staroměstsko, z údolíčka se tyčí věž blízkého kostela. Krajinu lemují vrcholky Jeseníků. Právě zde, na úbočí Králického Sněžníku, hospodaří František Winter. Jeho Statek Winter sídlící ve Vysokých Žibřidovicích získal titul Nejlepší ekofarma roku 2024.
16 fotografií

Biohovězí pro restaurace i školní jídelny. Statek z Hanušovic je ekofarmou roku

Šumpersko
Odsouzený vychází z budovy soudu.
Paličkou na maso udeřil bývalou partnerku do hlavy, rozdrtil jí čelist, nožem s třinácticentimetrovou čepelí jí probodl tvář a pořezal na krku. Za brutální útok poslal ve středu Krajský soud v Brně jednapadesátiletého Vítězslava Š. za mříže. Za pokus o vraždu a další trestné činy stráví ve vězení osmnáct let.

Paličkou na maso málem zavraždil expartnerku. Násilník dostal osmnáct let

Krimi
Řeznictví. Ilustrační foto
Produkce a konzumace masa už dávno není jen předmětem diskuzí o etice mezi masožrouty a vegetariány, ale reálným tématem nejvyšších politických pater. Vedou se debaty, jakou ekologickou stopu za sebou živočišná výroba zanechává, jak to změnit a že Evropané jedí masa příliš, a ničí si tím zdraví. Tyto diskuze a témata se ale stávají i terčem dezinformací a různých mýtů, které využívají zejména politici ke kritizování Evropské unie a společné zemědělské politiky Green Deal.

Mýty a fakta o Evropské unii: Zakážou nám jíst maso?

Evropa pro Čechy
Paleontolog Václav Ziegler považuje západní Čechy za unikátní lokalitu, bohatou na prehistorické nálezy
Je znám jako skvělý vypravěč a popularizátor vědy, ale také jako zkušený paleontolog a znalec přírody. Kromě vědecké práce považuje Václav Ziegler za své největší úspěchy vyhlášení pěti chráněných krajinných oblastí a nalezení části kostry dinosaura nedaleko Kutné Hory. Nyní přijel do Plzně podpořit unikátní výstavu obrazů Pravěk štětcem, tužkou a uhlem a zároveň připomenout všem zájemcům o prehistorii, jak významným územím jsou západní Čechy. 

Jedl jsem maso z mamuta. Chutnalo jako lojová svíčka, říká populární paleontolog

Regiony
Paleontolog Václav Ziegler považuje západní Čechy za unikátní lokalitu, bohatou na prehistorické nálezy
Je znám jako skvělý vypravěč a popularizátor vědy, ale také jako zkušený paleontolog a znalec přírody. Za své největší úspěchy, kromě vědecké práce, považuje vyhlášení pěti chráněných krajinných oblastí, konkrétně Kokořínska, Křivoklátska, Blaníku, Broumovska a rozšíření Českého ráje a nalezení části kostry dinosaura nedaleko Kutné Hory. Václav Ziegler přijel do Plzně podpořit unikátní výstavu obrazů Pravěk štětcem, tužkou a uhlem a zároveň připomenout všem zájemcům o prehistorii, jak významným územím z pohledu paleontologie je Plzeňsko a celé západní Čechy.

Jedl maso z mamuta. Chutnalo jako lojová svíčka, říká populární paleontolog

Plzeňsko
Foxconn Street Food Festival v Kutné Hoře.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Další ročník dvoudenního zaměstnaneckého Foxconn Street Food Festivalu začal v pondělí 27. května v Kutné Hoře. Letošní menu obsahuje: phad thai s kuřecím/robi masem, burritos s kuřecím/robi masem, mini burger s trhaným hovězím, alsaské zelí s masem a klobásou, řecký salát s olivami, kunětickou zmrzlinu, pleskavici s křehoušem, pelmeně plněné tvarohem, fish and chips či panna cottu s malinami.
45 fotografií

Pleskavice i pelmeně. Foxconn Street Food Festival nabídl různé dobroty

Podnikání
Pavel Baxa je už čtvrtým rokem v čele zemědělské společnosti Příkosická zemědělská,  a. s.
„Nechte nás vyrábět kvalitní potraviny nejen pro Evropu, ale pro celý svět! Pojďme pro naši produkci najít nová odbytiště. Čeští zemědělci jsou velmi schopní, dokázali za posledních dvacet let udělat neuvěřitelný skok ve výnosech, v přírůstcích a celkové výrobě masa i mléka, a také v jejich kvalitě. Jenom naše zemědělská akciová společnost s devadesáti zaměstnanci je schopná mlékem, masem a obilím uživit sto tisíc lidí.“ To jsou slova Ing. Pavla Baxy, který už čtvrtým rokem stojí v čele zemědělské společnosti Příkosická zemědělská, a. s. Tento muž má nejen vzdělání v oboru, ale také léta praxe a na zkušené byl dvakrát i ve Spojených státech.

Měl jsem to štěstí, že zaměstnání je mi koníčkem, říká Pavel Baxa

Podnikání
Šneci, burgery, sushi i špekáček. Na Gastrofestivalu v Hradišti si pochutnal každý; květen 2024
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Vůně lákající chuťové pohárky a všudypřítomné fronty. Tak by se dal shrnout druhý ročník gastrofestivalu v Uherském Hradišti. Na Masarykově náměstí se konala dvoudenní kulinářská akce nazvaná Cesta kolem světa. Návštěvníci mohli na jednom místě ochutnat pochoutky různých kuchyní ze všech koutů planety. Padl dokonce rekord v pojídání prasečích uší.
57 fotografií

Šneci, burger, sushi i špekáček. Na gastrofestivalu v Hradišti pohostili každého

Slovácko
Ceny potravin v supermarketu Biedronka v Polsku, 22. dubna 2024.
Začátkem dubna vyrazil Deník do Polska a srovnal ceny základních potravin v Polsku a v Česku v totožném řetězci. Po zvýšení daně na některé potraviny o 5 procent tak stoupla i cena některých výrobků. Ačkoliv některé výrobky už jsou cenově srovnatelné s těmi u nás, Čechy stále láká především odlišný sortiment nebo větší výběr produktů.

České rodiny stále vyrážejí pro kvalitní potraviny do Polska

Krkonoše
Ceny potravin v supermarketu Biedronka v Polsku, 22. dubna 2024.
/VIDEO/ Začátkem dubna vyrazil Deník do Polska a srovnal ceny základních potravin v Polsku a v Česku v totožném řetězci. Po zvýšení daně na některé potraviny o 5 procent tak stoupla i cena některých výrobků. Ačkoliv některé výrobky už jsou cenově srovnatelné s těmi u nás, Čechy stále láká především odlišný sortiment nebo větší výběr produktů.

Češi stále ve velkém vyráží na nákupy do Polska. Kvůli cenám a nabídce

Z okolí