ŠTÍTEK: maso

V průměru váží plody chlebovníku 16 kilogramů, dorůst však mohou až do váhy 80 kilogramů.
Poprvé jeho plody sesbíral a rozšířil poručík William Bligh na konci 18. století. Měl za úkol najít laciný a energeticky bohatý zdroj potravy pro britské otroky v Karibiku. Jackfruit dostal v češtině název chlebovník, protože po upečení připomíná čerstvě upečený chléb. Zpracovat se ovšem dá na tisíce způsobů a dokonale nahradí maso. 

Stane se chlebovník novou organickou náhražkou masa?

Články
Kuchařské umění K Hadiji je v tomto přístavním městě vyhlášené. A to natolik, že začala učit místní kuchařky i zvědavé cestovatele. Ani já jsem neodolala.
Uvidíte v Objektivu: V Maroku se s ním nemůžete minout. U Berberů v horách Vysokého Atlasu jsme ho měli den co den k večeři. Ve městech je vystavený v každé druhé restauraci. Oválná keramická nádoba, často zdobená tradičními ornamenty. V ní bublající šťáva ze zeleniny a dlouho vařené maso. V severní Africe mu říkají tažín. Každý ho dělá trochu jinak a ty nejlepší se připravují u místních doma. Nejchutnější jsme dostali u Maročanky K Hadije.

Marocký tažín – Jídlo, co dělá přátele

Články
Každý ví, že pandy jedí bambus. Ale věděli jste, že jejich předci s chutí přežvykovali maso? Jak se stal z pandy vegetarián? Vědci se shodují na tom, že pandy velké začaly nahrazovat maso bambusovými výhonky před sedmi miliony let a trvalo dalších pět milionů let vývoje, než přešly výhradně na rostlinnou stravu. Jedna ze studií tvrdí, že přišly o schopnost chuťově maso rozpoznat.

Masožravé pandy? Žvýkají bambus protože ztratily receptor masové chuti

Články
Audrey Bushway a Steven Boyles, návštěvníci z Arizony, si stoupli do fronty v restauraci Franklin Barbecue v texaském Austinu už v 8 hodin ráno, aby se v poledne najedli. Hovězí hrudí je každý den brzy vyprodáno. „Bylo to vynikající,“ říká Steven Boyles.
Nezdravé. Výživné. Nechutné. Delikátní. Neudržitelné. Tradičně americké. Názory na hovězí maso se různí. Autory posledního z vrcholící letošní série článků v listopadovém čísle našeho časopisu o jídle jsou Robert Kunzig a fotograf Brian Finke. Zde je malá ochutnávka.

Dilema masožrouta: Škodí naší planetě obliba hovězího?

Články
Byl jednou jeden drak
Varan, nejstrašnější žijící ještěr na Zemi má před sebou nejistou budoucnost. Jejich osud přibližuje v únorovém čísle reportáž Jennifer S. Hollandové s fotografiemi Stefana Unterthinera.

Byl jednou jeden drak

Články
Stravovací lži aneb Opravdu víte, co jíte?
Zásady správné výživy se kolem nás míhají vzduchem, často s kadencí dělostřelby světové války. Nicméně některá omílaná tvrzení o škodlivosti či naopak prospěšnosti některých potravin se ve světle řady výzkumů jeví jako čirý výmysl.

Stravovací lži aneb Opravdu víte, co jíte?

Články