ŠTÍTEK: Massachusetts

Z festivalu alternativní hudby Creepy Teepee v zahradě kláštera řádu sv. Voršily v Kutné Hoře.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Čtrnáctým ročníkem se do Kutné Hory vrátil třídenní festival současné alternativní hudby Creepy Teepee. Začal v pátek 12. července a potrval do neděle 14. července. Přivítal několik desítek zahraničních účinkujících i zástupce domácí scény, a také tisícovku diváků, kteří sem každoročně přijíždějí z celého světa.
174 fotografií

Creepy Teepee rozeznělo Kutnou Horu. Festival přilákal fanoušky z celého světa

Čtenář reportér
Jaroslav Modrý (na snímku uprostřed) nečekaně skončil v Kometě. Stal se novým asistentem trenéra ve Springfieldu.
V pondělí hokejová Kometa oznámila nečekaný konec trenéra Jaroslava Modrého, jenž zdůvodnil svůj konec na jihu Moravy rodinnými důvody. Bývalý elitní český obránce se stal novým asistentem trenéra farmářského týmu St. Louis Blues v AHL Springfieldu Thunderbirds. Klub ze státu Massachusetts na východním pobřeží USA to oznámil v pátek na svých webových stránkách.

Nečekaný zvrat u Modrého. Po konci v Kometě bude trénovat v AHL

Hokej
Rodilý mluvčí Rafael DePillis (vlevo) z amerického státu Massachusetts ve společnosti učitelky angličtiny Anny Jezberové a Josefa Tremla, ředitele Střední průmyslové školy v Kutné Hoře.
Díky Fulbrightově programu, který má v České republice velký úspěch a ohlas již od roku 2005, přivítala Střední průmyslová škola v Kutné Hoře v tomto školním roce ve svých řadách rodilého mluvčího z amerického státu Massachusetts. Rafael DePillis, absolvent bakalářského programu biochemie a molekulární biologie, působí od začátku září na průmyslovce nejen v hodinách angličtiny, ale rovněž nabízí další možnosti aktivit ve volném čase.

S angličtinou na kutnohorské střední průmyslové škole pomáhá rodilý mluvčí

Čtenář reportér
David Pastrňák
Životní sezona katapultovala Davida Pastrňáka mezi sportovní boháče. Český hokejista dostal od Bruins luxusní kontrakt na astronomických 90 milionů dolarů (téměř dvě miliardy korun). Bylo jasné, že očekávání budou v Bostonu veliká. Šikula z Havířova se ale nezhroutil. I v letošní sezoně sází góly jako na běžícím pásu a dokazuje, že si pořádný balík peněz zaslouží.
54 fotografií

Ještě lepší Pasta? Říkal, ať si nedělám starosti. Teď už se nestarám, líčí kouč

Hokej
Jedno z uměleckých zobrazení procesu se salemskými čarodějkami.
Jednou z prvních osob popravených v Americe za čarodějnictví se stala porodní asistentka a bylinkářka Margaret Jonesová. Její smrt stála na počátku několik desetiletí trvajícího honu na čarodějnice, který vyvrcholil známými salemskými procesy. Případ Jonesové nepřestal místní děsit ani poté, co soud nařídil její popravu - ve chvíli její smrti se v kraji rozpoutala obří vichřice, její manžel pak údajně málem způsobil potopení lodi. 
8 fotografií

Počátky honu na čarodějnice: Jedna z prvních poprav děsila, provázela ji bouře

Svět
Sehrané duo v dresu Bostonu: vlevo David Krejčí, po jeho boku David Pastrňák.
Medvědi si lížou rány. Fantastická sezona,ve které hokejisté Bostonu lámali rekordy NHL, nakonec dopadla krachem. Bruins totiž vyhučeli hned v prvním kole play-off s Floridou a vidina zisku Stanley Cupu je zase fuč. Zatímco v hlavním městě Massachusetts se vzpamatovávají z šoku a držitelé Prezidentského poháru vstřebávají zklamání, českým fanouškům se rozzářila očička. Pro národní tým se totiž nabízí výrazné okysličení kádru pro mistrovství světa v čele s kanonýrem Davidem Pastrňákem.
13 fotografií

Dorazí česká legie z Bostonu? Pastrňák má vždycky chuť, Zacha by neodmítl

MS v hokeji 2023
FBI v souvislosti s únikem dokumentů zatkla 21letého Jacka Teixeiru
Zadržený Jack Teixeira podezřelý ze zveřejnění tajných amerických dokumentů byl v pátek obviněn z neoprávněného držení a předávání utajovaných informací, uvedla americká stanice CNN. Jednadvacetiletý člen letecké složky národní gardy státu Massachusetts, kterého ve čtvrtek v souvislosti s případem zatkl Federální úřad pro vyšetřování (FBI), porvé stanul před soudem v Bostonu. Federální soudce rozhodl, že Teixeira zůstane i nadále ve vazbě. Další slyšení se má konat příští středu.

Američan podezřelý ze zveřejnění tajných dokumentů byl obviněn. Zůstane ve vazbě

Svět
FBI v souvislosti s únikem dokumentů zatkla 21letého Jacka Teixeiru
Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v souvislosti s únikem utajovaných amerických dokumentů, které odhalují citlivé informace spojené s válkou Ruska na Ukrajině, zatkl Jacka Teixeiru, který je zaměstnancem letecké složky národní gardy, uvedl americký ministr spravedlnosti Merrick Garland. Teixeira je podle listu The New York Times (NYT) 21letým členem letecké složky národní gardy státu Massachusetts a vedl chatovací skupinu, která pod názvem Thug Shaker Central sdružovala asi 20 až 30 mladých milovníků zbraní a videoher.

Únik tajných amerických dokumentů: FBI zatkla 21letého gardistu

Svět
Albert DeSalvo
Brutálně zabil třináct žen. V 60. letech minulého století děsil Ameriku vrah známý pod přezdívkou Bostonský škrtič. Jeho identitu se dodnes nepodařilo stoprocentně potvrdit. Nejpravděpodobněji zabíjel Albert De Salvo. Ten se ke svým činům údajně přiznal spoluvězni Georgeovi Nassarovi. Jenže existují i teorie, podle kterých vraždil právě Nassar. Šance na odhalení pravdy se stále zmenšují. A reportérka listu The New York Times nyní zjistila, že Nassar bez povšimnutí už před pěti lety zemřel. 
5 fotografií

Možný Bostonský škrtič je po smrti. Šance na odhalení pravdy se zmenšují

Svět
Američané byli svědky ohnivé koule, kterou později vysvětlila americká kosmická agentura. Stál za ní start nové rakety S.S. Sally Ride.
Američany žijící ve Virgínii vyděsila záhadná ohnivá koule, která se v pondělí ráno objevila na obloze. Internet brzy zaplavily fotky pořízené obyvateli, kteří nevěděli, co rozzářilo oblohu nad jejich hlavami. Odpověď jim nedlouho poté poskytla NASA. O události informoval portál The News & Observer.

Američany vystrašila ohnivá koule. Spekulace na internetu utnula až NASA

Svět
Policie odhalila identitu takzvané „Dámy z dun“
Psal se rok 1974, když dvanáctiletá dívka objevila na pláži v americkém Provincetownu zohavené ženské tělo. Identita přibližně třicetileté ženy, která zemřela násilnou smrtí, zůstávala i v následujících desetiletích neznámá, a kauza se tak stala známou pod označením „Dáma z dun“. FBI tento týden – po takřka 50 letech – oznámila, že zná identitu zavražděné.
7 fotografií

Zlom v případu Dámy z dun: Před 48 lety našli zohavené tělo, teď má FBI stopu

Svět
Takzvané Tylenolové vraždy otřásly Chicagem před dlouhými čtyřiceti lety. Po požití běžně dostupného léku proti bolesti zemřelo v roce 1982 sedm lidí.
V roce 1982 vyšetřovatelé v Chicagu řešili mrazivé případy otravy jedovatým kyanidem, který někdo nastražil v kapslích proti bolesti Tylenolu. Událost v té době vyvolala celonárodní paniku a způsobila revoluci v bezpečném balení léků. Záhadné však je, že stále ještě nebyl nikdo obviněn, a to i přesto, že existuje hlavní podezřelý. Po dlouhých čtyřiceti letech se znovu rozjelo vyšetřování, které odhalilo nové skutečnosti. 

Tylenolové vraždy: Šli si pro léky a zemřeli. Záhadný případ po 40 letech ožívá

Svět
Dům Bordenových měl číslo 92 a stál na Second Street v městě Fall River v Massachusetts
Když před 130 lety vstoupili policisté do domu na Second Street v americkém městě Fall River, spatřili scénu jako z hororu. Na pohovce napůl seděl, napůl ležel zavražděný pán domu Andrew Borden. Tělo jeho ženy Abby našli zhroucené přes stoličku v ložnici pro hosty ve druhém patře. Oba manželé byli ubiti sekerou. A okolnosti ukazovaly na to, že je zřejmě utloukla jejich dcera, mile vyhlížející Lizzie Bordenová.
6 fotografií

Kdo zabil rodiče Lizzie Bordenové? Krásku porota osvobodila, pochyby ale zůstaly

Svět
Medicína se intenzivně snaží nalézt účinnou léčbu na rakovinu.
Dvanáct nemocných, dvanáct testů, dvanáct vyléčených. Nejnovější studie amerických lékařských odborníků může znamenat průlom v léčbě některých typů rakoviny. Nový lék s názvem dostarlimab se zatím projevil jako velmi účinný proti karcinomu konečníku, v klinické studii zaznamenal dokonce stoprocentní účinnost. Podobný úspěch zaznamenali onkologové poprvé v historii.

Nový lék na rakovinu budí obrovské naděje. Nádory zmizely u všech testovaných

Zdraví
Sériová vražedkyně Kristen H. Gilbertová. Mladá žena bohužel klamala svou milou tváří, za níž se skrývala daleko temnější podstata
Před 15 lety otřásl Českem případ "heparinového vraha" Petra Zelenky, který coby zdravotník na anesteziologicko-resuscitačním oddělení v Havlíčkově Brodě aplikoval pacientům v bezvědomí injekcí bezdůvodně lék heparin potlačující krevní srážlivost, což mohlo vést k několika úmrtím. Případ americké zdravotní sestry Kristen Gilbertové se mu podobá. Jen místo heparinu zabíjela své pacienty injekcí epinefrinu. 
4 fotografie

Anděl smrti. Kristen Gilbertová připomínala heparinového vraha Zelenku

Svět
Vizualizace vesmírného satelitu obíhající Zemi.
V roce 2017 zaznamenaly sondy amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) mohutnou, člověkem vytvořenou bariéru, obklopující Zemi. A zkoušky potvrdily, že tato "stěna" ovlivňuje vesmírné počasí daleko za hranicí pozemské atmosféry. Nejenomže tedy Zemi měníme natolik, až někteří vědci žádají, aby po nás byla pojmenována celá nová geologická epocha - lidská aktivita mění také vesmír.
19 fotografií

Lidé kolem Země vytvořili masivní bariéru, začíná měnit vesmírné počasí

Věda a technika
Na gymnáziu v Moravském Krumlově působí americká lektorka Maryellen Stohlman-Vandervee. Foto: archiv školy
Gymnázium Moravský Krumlov uspělo ve výběrovém řízení Fulbrightova programu a zařadilo se do třicítky středních škol z celé České republiky, které získaly do pedagogického sboru amerického asistenta - rodilého mluvčího. Mladí absolventi prestižních univerzit v probíhajícím školním roce 2019/2020 spolupracují s českými učiteli a pomáhají jim s výukou anglického jazyka.
5 fotografií

Krumlovské gymnazisty učí anglicky americká lektorka

Čtenář reportér
Zvonovec bílý
/VIDEO/ Ptačí říše má oficiálního rekordmana. Vědcům se nyní podařilo zaznamenat vůbec nejhlasitější ptačí zpěv, jehož majitelem je zvonovec bílý, pták z čeledi kotingovitých. Tomu se podařilo vydat zvuk o síle 125,4 decibelů, což je srovnatelné například se startem tryskového letadla (130 decibelů). Informoval o tom britský deník The Independent.    
5 fotografií

Ptačí rekordman. Zvonovec bílý vyloudí nejhlasitější zvuk na světě

Svět
Kometa - ilustrační foto.
Astronomové na celém světě mají opět důvod k radosti. Po objevení komety Oumuamua, která se v roce 2017 stala prvním známým mezihvězdným tělesem, jež zavítalo do naší sluneční soustavy, je tu zřejmě další mezihvězdný návštěvník. A vypadá to, že jde opět o kometu. Na noční obloze bude lépe vidět přímo v symbolický čas: letos o Vánocích.
9 fotografií

Do sluneční soustavy zavítala další mezihvězdná kometa. Uvidíme ji o Vánocích

Věda a technika