ŠTÍTEK: Master of Business Administration

1. místostarosta Českého Krumlov Dalibor Uhlíř. Snímek je z loňského sněmu Sdružení historických sídel v Havlíčkově Brodě.
Kauza kolem oprávněnosti užívání titulu Ing. místostarostou Českého Krumlova pokračuje. Dalibor Uhlíř přišel v neděli 13. srpna večer s tiskovým prohlášením, ve kterém dál trvá na tom, že český akademický titul Ing., ač žádnou českou univerzitu nevystudoval a má neakademický titul MBA z pobočky univerzity americké, užívá oprávněně. Řekl, že diplom, který má, je skutečně vystaven pro titul MBA (Master of Business Administration) a že jde o účelové napadení jeho dokončeného vzdělání. Žádný z dokladů, na které se odvolává, nicméně nezveřejnil.
8 fotografií

Dalibor Uhlíř na inženýrovi trvá a hodlá podat žalobu. Přiznal ale, že má MBA

Českokrumlovsko
Městský úřad Český Krumlov. Ilustrační foto.
Od chvíle, kdy začátkem srpna 2023 vyšlo najevo, že by místostarosta města Český Krumlov Dalibor Uhlíř, držitel profesního titulu MBA z Newport University Ostrava, s. r. o., mohl používat neoprávněně akademický titul Ing., objevily se otázky, jestli by v tom případě platily smlouvy, které za město podepsal. Deník se s dotazem obrátil na právní úsek z Odboru kanceláře tajemníka českokrumlovského městského úřadu.
8 fotografií

Platí smlouvy, které podepsal Dalibor Uhlíř? Právní úsek úřadu to vidí jasně

Českokrumlovsko
1. místostarosta Českého Krumlov. Snímek je z loňského sněmu Sdružení historických sídel v Havlíčkově Brodě.
Ing. Dalibor Uhlíř. To stojí na oficiálním webu města Český Krumlov pod hlavičkou 1. místostarosta pro volební období 2022-2026 a také v životopise na osobním webu Dalibora Uhlíře. S titulem Ing. kandidoval i ve volbách, jak dokládá web volby.cz Českého statistického úřadu. Problém je, že Dalibor Uhlíř nemá diplom s titulem Ing., ale s titulem MBA. Vyšlo to najevo minulý týden a od té doby tato záležitost čeří vody krumlovské politické scény.
8 fotografií

Místostarosta Krumlova používá titul, který nemá. Potvrdilo to ministerstvo

Českokrumlovsko
Slavnostní promoce
Pro Fakultu veřejnosprávních a ekonomických studií v Uherském Hradišti, Vysoké školy Jagiellońské v Toruni byl 8. srpen významným dnem. Proběhl totiž slavností promoční akt absolventů bakalářského studijního programu Správa a magisterského studijního programu Správa a ekonomika v prostorách Reduty v Uherském Hradišti.

Absolventi ukončili svá studia slavnostní promocí

Čtenář reportér
Část učitelů ze ZUŠ Boskovice žádá odvolání tamní ředitelky. Kvůli údajné šikaně a nevhodnému chování.
Stanislava Matušková stojí v čele Základní umělecké školy Boskovice osmým rokem. Za tu dobu se na škole, kterou zřizuje kraj, vystřídala řada zaměstnanců. Někteří z nich Deníku Rovnost řekli, že odešli právě pod nátlakem ředitelky. Padala slova o zastrašování a šikaně. Nedávno se asi třetina učitelů vzbouřila a žádala odvolání ředitelky. Pod žádost se podepsalo deset současných a tři bývali zaměstnanci školy. Vznikla i petice, kterou podepsalo přes dvě stě lidí.

Zastrašování, šikana, tvrdí o praktikách ředitelky. Inspekce našla pochybení

Blanensko
Nasvícený Tančící dům.
Nestátní nezisková organizace Nedoklubko, která již 17 let podporuje rodiny po předčasném porodu po celé České republice, zahájila v pátek 1. listopadu již tradiční kampaň v rámci oslav Světového dne předčasně narozených dětí, který připadá na 17. listopadu.
3 fotografie

Praha se zahalí do purpurové barvy

Čtenář reportér
Ilustrační foto
Nejvíce se bojíme nádorových onemocnění, nejčastěji však umíráme na infarkty a mozkové mrtvice. Přestože na léčbu těchto civilizačních chorob putují obrovské sumy peněz, neubývá jich, spíše naopak. Proč tomu tak je? Jana Čepová, primářka Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie Fakultní nemocnice v Praze Motole má jasno: „Za většinu z nich si můžeme do značné míry sami.“
8 fotografií

Krutá daň za konzum. Vymře lidstvo na obezitu?

Zdraví
Michal Stiborek.
Výběrová komise složená z dvaadvaceti představitelů odborných společností, profesních komor, vzdělávacích institucí, odborů a nemocnic většinou hlasů doporučila ministru zdravotnictví jmenovat na pozici ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny jeho současného ekonomicko-provozního náměstka Michala Stiborka. Ministr zdravotnictví doporučení přijal a dnes ho jmenoval do funkce. Michal Stiborek nastoupí do čela IKEM od Nového roku.
6 fotografií

Novým ředitelem IKEM se stal bývalý náměstek Michal Stiborek

Podnikání
Nový pavilon Q v Nemocnici Písek.
/ROZHOVOR/ Která je ta nejlepší nemocnice ve vašem okolí? Jednoduchá otázka, na kterou neexistuje jednoznačná odpověď. Pro někoho je nejlepší nemocnice ta, kde mají nejvstřícnější personál, pro jiného ji představuje ústav s nejlepším vybavením. Nejen tyto aspekty do svého výzkumu zahrnula organizace HealthCare Institute. Do jejího celostátního projektu Nemocnice ČR 2017 bylo zapojeno 155 nemocnic s akutními lůžky z celé republiky.
4 fotografie

Nejlepší nemocnice Česka? Podívejte se na zajímavé žebříčky

Ekonomika
Nemocnice Písek. Ilustrační foto
Písek - Ženy s inkontinencí (neboli s potíží s unikáním moči) mají v jižních Čechách novou možnost zbavit se jí i bez operace. Lékaři písecké nemocnice v letošním roce zavedli zcela novou metodu léčby ženské stresové inkontinence, kterou je aplikace látky zvané Bulkamid do okolí močové trubice.

Inkontinenci žen řeší v Písku už bez operace

Písecko
Starostka Kouřimi Zuzana Čiháková.
Kouřim /FOTOGALERIE/ - O patnáct zastupitelských postů v Kouřimi se bude v nadcházejících volbách ucházet 75 kandidátů na pěti kandidátních listinách. O přízeň voličů usiluje Česká strana sociálně demokratická; Komunistická strana Čech a Moravy; Kouřim - náš domov, sdružení nezávislých kandidátů; Nezávislí pro Kouřim a Sdružení za moderní a prosperující Kouřim.
13 fotografií

S dobrým týmem lidí okolo se dá zvládat téměř vše

Kolínsko
Lupénka není jen kožní onemocnění.
Slovo psoriáza, odborný název pro lupénku, pochází z řeckého psora, které původně označovalo svrab, později každé svědivé kožní onemocnění. První zmínku o této chorobě můžeme najít v díle Corpus Hippocraticum, které bylo vydáno 100 let po smrti řeckého lékaře Hippocrata, tedy v roce 270 př. n. l.

Kvalita života s lupénkou JE HORŠÍ NEŽ S DEPRESÍ

Magazín
Náchodské Mezioborové Dny
Náchod - Téměř tři stovky účastníků se minulý týden od středy do pátku vzdělávalo na již 12. ročníku odborné konference Náchodské mezioborové dny. Tak jako v minulých letech byla konference akreditována jak pro nelékařské zdravotnické pracovníky, tak pro lékaře i farmaceuty. Vzdělávací akce se tradičně konala v Městském divadle dr. Josefa Čížka v Náchodě.

Náchodské Mezioborové Dny – 12. ročník je minulostí

Z okolí
Ilustrační foto
Karlovy Vary - Několikaleté přípravy rozšíření výuky oboru Fyzioterapie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy do Karlových Varů byly sice úspěšně završeny, ale kvůli harmonogramu akademického roku může výuka začít až v příštím akademickém roce.

Studium fyzioterapie v lázních se o rok odkládá

Karlovarsko
Jared Kushner
Dva a půl milionu dolarů, které kdysi daroval Charles Kushner Harvardské univerzitě ještě předtím, než na ni byl přijat jeho syn Jared, nevyletěly komínem. Kushner jr. se totiž den před svými 36. narozeninami (10. ledna) stal oficiálně šéfem poradců budoucího prezidenta a svého tchána Donalda Trumpa.

Všichni moji blízcí. Trumpa zklidní zeťák

Svět
Leoš Vysoudil
Litoměřice - Po více než 20 letech odchází z litoměřické nemocnice Leoš Vysoudil. K 31. prosinci se rozhodl odejít na vlastní žádost z funkce člena správní a ředitele pro zdravotní péči. Nemocnici opouští po více než 20 letech, z čehož 15 let působil ve vrcholovém managementu tohoto zdravotnického zařízení. O svém záměru včera informoval zastupitele města.

Leoš Vysoudil po 20 letech končí. Litoměřickou nemocnici čekají změny

Litoměřicko
V Bruntále se otevírá nové nákupní centrum Fastmall
V Bruntále se za nedlouho otevře nové nákupní centrum, které vyrostlo v obchodní zóně za Kauflandem. Nové nákupní centrum Fastmall nabídne nové prodejny drogerie, sportovního zboží, elektra i nábytku. Developer projektu do Bruntálu přilákal značky jako je DM drogerie, Sportisimo, Jysk a Planeo elektro.

V Bruntále se otevírá zcela nové nákupní centrum Fastmall

Reklama
Ilustrační foto.
Ostrava - Hutní podnik ArcelorMittal Ostrava (AMO) bude mít od 2. května nového generálního ředitele a předsedu představenstva. Tapase Rádžderkara (v anglické transkripci Rajderkara) vystřídá další indický manažer Vidžaj Mahadevan, jenž byl dosud generálním ředitelem huti ArcelorMittal v Kazachstánu. Rádžderkar, který huť řídil od konce roku 2011, bude mít nově na starosti východoevropskou divizi dlouhých výrobků ArcelorMittal Europe v Lucembursku, řekla mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková.

Novým ředitelem ArcelorMittalu Ostrava bude Vidžaj Mahadevan

Ekonomika
Josef Lada: Zima na vsi.
Praha – Letošní první aukce Dorothea, která se konala 5. března v pražském hotelu Marriott, přinesla zvýšený zájem sběratelů ze zahraničí i několik překvapení. Z nabídky výtvarných děl zazářil velkoformátový kvaš Zima na vsi od Josefa Lady, který se vydražil za 900 tisíc korun.

Dorotheum prodalo Ladovu Zimu na vsi za 900 tisíc korun

Ostatní
Ilustrační foto
Peking – „Čínské spolužáky z naší školy v hospodách moc nepotkáváme. Pořád se totiž učí, nikdy se mi nepodařilo je vytáhnout ven," líčí Eliška Petrová z VŠE disciplinovaný přístup na prestižní Pekingské univerzitě, kde tráví semestr v rámci studia MBA. V budoucnu by chtěla pracovat v česko-čínském byznysu. „Vidím tu spoustu příležitostí. Je tu spousta nedokonalostí, které se dají zlepšit," přemýšlí o podobné budoucnosti Jan Izák, který na nejprestižnější čínskou univerzitu přišel ze stejné pražské školy.

Studentů čínštiny je málo. Vláda to chce změnit

Svět
Muži za alkohol v průměru zaplatí dvakrát více než ženy
Londýn, Berlín - Více než 100 let starý vzkaz v láhvi objevila jedna turistka na pláži německého ostrova Amrum v Severním moři. Pohlednici se vzkazem v angličtině, němčině a nizozemštině poslala zpět odesílateli, učené společnosti z Británie, která láhev kdysi vypustila v rámci experimentu. Informoval o tom místní list Amrum News.

V Německu našli přes 100 let starý vzkaz v láhvi

Svět
Ve hře Lháři si Ondřej Benda (vlevo) zahrál roli policisty.
/ROZHOVOR/ Přes den inženýři, uklízečky, sestřičky či policisté. Po večerech herci ochotnického divadla. Po práci se schází v základní škole, kde vytvořili divadelní sál. Pravidelně hrají doma ve Štítině a okolních obcích. Aby se mohli zúčastnit celorepublikové přehlídky amatérských divadelních souborů, museli krajskou postupovou soutěž sami založit. Co vydělají na vstupném, investují do kulis, technického vybavení a kostýmů.

Ondřej Benda: Komedie je pořádná dřina

Volný čas
Střihaton 2014.
Teplice - Zatímco herec, zpěvák nebo modelka pro pomoc znevýhodněné či potřebné skupině lidí uspořádá benefiční představení, koncert či založí nadaci, kadeřníci na to mohou jít jinak a aktivně se zapojit do charitativní akce Střihaton.

Akce Střihaton už pošesté pomůže dobré věci

Teplicko
Pásový opar má v průběhu života třetina lidí, teď už však trpět nemusí
V posledních letech je v České republice hlášeno přibližně šest tisíc případů pásového oparu (herpes zoster) za rok. Vzhledem k tomu, že u nás není hlášení této nemoci povinné, skutečný počet je několikanásobně vyšší. Pásový opar má v průběhu života 23,8 – 30% lidí , pravděpodobnost jeho výskytu stoupá s věkem. Nad 50 let věku je o něco častější u žen než u mužů, což je připisováno menopauze, která ovlivňuje imunitní systém. V pozdějším věku se však tento rozdíl stírá.

Pásový opar má v průběhu života třetina lidí, teď už však trpět nemusí

Reklama