ŠTÍTEK: mateřská škola

Celoroční hry s Recyklohraním se zúčastnilo více než 1 600 mateřských, základních a středních škol z celé republiky.
Celoroční hra s Recyklohraním zná své vítěze. Uplynulého ročníku se zúčastnilo více než 1 600 mateřských, základních a středních škol z celé republiky, mezi nimi i ty z Jihočeského kraje. V krajském srovnání se nejlépe dařilo Základní škole a Mateřské škole Opařany (okres Tábor). Cílem soutěže je povzbudit učitele a jejich prostřednictvím i žáky k udržitelnému chování.

Jihočeské školy se aktivně zapojily do hry s Recyklohraním. Bodovala i Dukelka

Strakonicko
Základní škola J. A. Komenského v Novém Strašecí, 1. září 2022.
Čtyři novostrašecké mateřské školy – U Lesíka, Kocourek, Zahradní a Rákosníček společně se základní školou pod jednou příspěvkovou organizaci se jeví jako neefektivní. Novostrašecká radnice proto chystá reorganizaci, aby mateřinky oddělila. Na zářijovém zasedání zastupitelů se rozhodne, na kolik organizací se školky rozdělí. Nová změna začne platit od příštího roku. 

Novostrašeckou Základní školu a Mateřskou školu čeká reorganizace

Rakovnicko
Okamžiky těsně po výbuchu.
Nedělní porucha parovodu na budějovické křižovatce ulic Novohradská a Mánesova možná trochu připomněla děsivou událost v roce 2009, kdy v Alešově ulici vybuchl parovod. Exploze se odehrála v těsné blízkosti mateřské školy. Dva lidé byli lehce zraněni, několik desítek aut zničeno. Ulice vypadala jak po výbuchu bomby. Přečtěte si, jak událost tenkrát Deník popisoval.
38 fotografií

Když vybuchl v Alešově ulici parovod, kameny lítaly a auta byla na kaši

Českobudějovicko
Mateřská škola U Kina
Jičínské zastupitelstvo schválilo financování projektové dokumentace pro novou mateřskou školu Čeřovka. Dokumentaci vypracuje společnost Cuboid Architekti, která již dříve navrhla obytnou zónu v lokalitě bývalých kasáren. Nová školka by měla reagovat na rostoucí poptávku po místech ve školách v důsledku plánované výstavby nové obytné čtvrti.

Jičín plánuje novou mateřskou školu, už schválil projektovou dokumentaci

Jičínsko
K zápisům do jabloneckých škol a školek se nedostavily desítky dětí.
Oddělení školství jabloneckého magistrátu zveřejnilo první výsledky letošních zápisů do základních a mateřských škol. Do školek bylo přijato 459 dětí a do základních škol 504 dětí. Čísla se však mohou do začátku školního roku 2024/2025 ještě změnit, protože je nutné dohledat děti, které se k zápisu nedostavily, včetně těch, které se přistěhovaly.

K zápisům do jabloneckých škol a školek se nedostavily desítky dětí

Jablonecko
Karvinská ZŠ a MŠ Družby a její ředitel Andrzej Szyja.
Zaměstnanci Základní a mateřské školy Družby v Karviné jsou na straně ředitele Andrzeje Szyji, který nyní čelí nařčení tři jiných pracovnic zařízení z údajného nevhodného chování ředitele vůči nim. Zástupci zaměstnanců školy kontaktovali redakci Deníku krátce poté, co v médiích vyšly informace o celé kauze a zaslali i své společné prohlášení.  Deník získal i vyjádření Andrzeje Szyji.  

Nařčení ředitele školy v Karviné. Zaměstnanci stojí za ním, kauza je znechutila

Karvinsko
Jaro v MŠ Pomněnka.
Jaro už brzy dorazí do cíle, kde předá svou štafetu teplému létu. V tomto článku bych vám, milí čtenáři, ráda přiblížila, jak krásné jarní období prožily děti z MŠ Pomněnka. Příchod jara v měsíci březnu děti oslavily probuzením jarní víly a průvodem v maskách květin, zvířátek, víl či květinových skřítků za doprovodu jarních písniček a cinkání trianglů.
30 fotografií

Skřítci a víly zahnali zimu. Děti z MŠ Pomněnka v Ústí nad Labem přivolaly jaro

Čtenář reportér
Na děti ze dvou opavských mateřských školek čeká od školního roku 2024/2025 více míst. Ilustrační foto.
Od nového školního roku, tedy od 1. září, budou celkové kapacity mateřských škol v Opavě čítat 2163 míst. Navýšení oproti současnému stavu umožnily úpravy dvou zařízení, které v uplynulých měsících město Opava, jako zřizovatel, provedlo v rámci svých plánovaných investičních akcí. Jedná se o MŠ v Malých Hošticích a MŠ Liptovská v Kylešovicích, která je odloučeným pracovištěm MŠ Pekařská.
5 fotografií

Kapacity dvou mateřských škol v Opavě se od září navýší

Opavsko
Českolipský pedagog roku.
Šestnáct učitelů v letošním roce nominovali ředitelé základních a mateřských škol na udělení titulu Českolipského pedagoga roku. Nakonec ho na slavnostním vyhlášení v úterý 11. června v Jiráskově divadle obdržela Monika Lieselová, zástupkyně ředitele ZŠ a MŠ Jižní na Holém vrchu. Udělena byla také tři mimořádná ocenění, a to Aleši Fluskovi ze ZŠ 28. října, Miroslavě Netolické z DDM Libertin a Vladimíru Hanákovi ze ZŠ Lada.

Česká Lípa udělila titul pedagoga roku. Vyhrála Monika Lieselová z Holého vrchu

Českolipsko
Děti si v mateřských školách hrají, ale i vzdělávají. Ilustrační foto.
Od 1. ledna 2024 vstupuje v platnost novela školského zákona, která zavádí novou povinnost pro zřizovatele mateřských a základních škol stanovit výši úplaty za předškolní a zájmové vzdělávání. Jablonečtí radní rozhodli, že rodiče budou od školního roku 2024/2025 platit za dítě v městské mateřské škole 700 korun měsíčně a za školní družinu 200 měsíčně.

Jablonečtí radní stanovili úplaty za školky a družiny. Za dítě 700 a 200 korun

Jablonecko