ŠTÍTEK: Matyáš Korvín

Restaurátor Pavel Procházka při své práci v Zelené místnosti mimo jiné narazil i na spáleniště z 15. století.
/VIDEO, FOTO/ Restaurování Zelené místnosti v třebíčském Předzámčí odhalilo nečekané historické nálezy, včetně spáleniny z obléhání Matyášem Korvínem v roce 1468. Hlavní restaurátor Pavel Procházka přiblížil, jak se místnost proměnila od 15. století až po Valdštejny. Nově zrestaurované prostory se stanou součástí expozice Zmizelá Třebíč, která nabídne návštěvníkům pohled do bohaté historie města.
17 fotografií

Na zámku v Třebíči hořelo. Spálenina je v Zelené místnosti cítit po stovkách let

Třebíčsko
Ve Vídeňském křídle tovačovského zámku se před lety natáčely některé díly populárního seriálu Četnické humoresky.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Úzké uličky, tajemná zákoutí, ale také historické domy v centru města, které jakoby patřily do jiného století. To vše přitahuje filmaře a tvůrce oblíbených českých seriálů natolik, že se na stejné místo vracejí znovu. Není divu, že se právě v Tovačově natáčely dva oblíbené české seriály z policejního prostředí - některé díly třetí řady populárních Četnických humoresek nebo seriál Četníci z Luhačovic.
29 fotografií

Historické domy a zámek v Tovačově lákají tvůrce četnických seriálů

Přerovsko
Jízda králů 2022 ve Vlčnově. Ilustrační foto
Poslední květnový víkend patří ve Vlčnově jízdě králů – rituálu, který je už 12 let na seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO. Také v následujících dnech se tato obec na Uherskobrodsku zaplní davy návštěvníků lačných nahlédnout do pestrobarevného světa působivých krojů, tanců, písniček i vyvolávání jezdců královské družiny.

Třináctičlenná družina doprovodí krále Filipa Šobáně při jízdě Vlčnovem

Slovácko
Milan Krčmář
Přesně před 555 lety uherský král Matyáš Korvín táhl přes Vysočinu na českého krále Jiřího z Poděbrad a jeho syny. Matyášova vojska například dorazila dvanáctého května 1468 k Třebíči, kterou následně vydrancovala a vypálila do té míry, že město na několik let přestalo existovat. Jiří z Poděbrad pak Matyášovi jeho běsnění aspoň částečně oplatil v bitvě u Vilémova na opačné straně našeho kraje.

Bůh ochraňuj krále. I Vysočinu

Názory z regionu
Když se osmanská armáda přiblížila na dohled města Târgoviște, narazila na několikamílové pole s kůly, na kterých sultán uviděl nabodaná těla mužů, žen i dětí. Mohlo jich být až 20 tisíc.
Začínalo léto roku 1462. Nedaleko Târgoviște, hlavního města Valašského knížectví, tábořila osmanská armáda a chystala se ho oblehnout. V noci 17. června však Turky vzbudilo troubení rohů. Když se vyhrnuli ze stanů, s úděsem zjistili, že se na ně řítí tisíce planoucích pochodní. Valašský kníže Vlad III., řečený Napichovač, právě zahájil protiútok.
10 fotografií

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Drákula a les mrtvol

Tajemné dějiny
Festival Přerovské dvorky 2019
Nahlédnout do útrob legendárního bufetu vedle Městského domu, otestovat svůj krasopis v písařské dílně nebo se ponořit do tónů alternativní hudby mohou návštěvníci, kteří si nenechají ujít oblíbenou zářijovou akci Přerovské dvorky. Zákoutí domů, která lidem nejsou běžně přístupná, se otevřou v neděli 11. září. Multižánrový festival nabízí zábavu na celé odpoledne pro všechny generace.
53 fotografií

Těšte se! Přerovské dvorky zavedou do skrytých zákoutí města

Přerovsko
Po pěti letech projela Hlukem jízda králů. Na snímcích slavnostní průvod družiny i folklorisů městem.
Tisíce návštěvníků zaplnily o prvním červencovém víkendu městečko Hluk, kde se konal v pořadí už 24. ročník Dolňáckých slavností s jízdou králů. V jejím čele po pěti letech od předešlé pak v neděli jel, oblečen do ženského kroje a s růží v ústech, dvanáctiletý Marek Šuránek, jehož doprovázela družina jezdců na ozdobených koních.
124 fotografií

VIDEO: Jízda králů projela po pěti letech Hlukem. Podívejte se

Slovácko
Vlad III. Také řečený Narážeč, Napichovač nebo Drákula
Začínalo léto roku 1462. Nedaleko města Târgoviște (česky Trhoviště), hlavního centra Valašského knížectví, tábořila osmanská armáda a připravovala se město oblehnout. V noci 17. června však spící Turky vzbudilo troubení rohů. Když se vyhrnuli ze stanů, s úděsem zjistili, že se na ně řítí tisíce planoucích pochodní. Valašský kníže Vlad III. Țepeș, řečený Napichovač, Narážeč nebo Drákula, právě zahájil protiútok.
10 fotografií

Masakr za svitu pochodní. Před 560 lety předvedl kníže Drákula, co je zač

Svět
Královské setkání na Svatém Antonínku. Ilustrační foto
Už v neděli 8. května se uskuteční výjimečné setkání čtyř králů na sv. Antonínku, na místě, kde se symbolicky potkávají regiony Ostrožska, Dolňácka a Horňácka. Dohodli se na tom představitelé Hluku, Kunovic, Vlčnova a Skoronic, kde se letos pojedou jízdy králů.
20 fotografií

Královské setkání na Svatém Antonínku

Slovácko
Setkání králů na Sv. Antonínku v roce 2014
Setkání čtyř králů se letos v neděli 8. května uskuteční na poutním místě - sv. Antonínku. Podepíší tam pamětní listinu připomínající historicky třetí královský summit a při bohoslužbě od 15 hodin, se spolu s ostatními poutníky pomodlí za pěkné počasí, které je pro konání slavností, jakou jsou jízdy králů, velmi důležité. Dohodli se na tom představitelé Hluku, Kunovic, Vlčnova a Skoronic.
19 fotografií

Velké setkání králů na sv. Antonínku bude poprvé ve čtyřech! Už se chystá

Slovácko
Z vycházky na zříceninu Lapikus u Hlubokých Mašůvek.
Vydáme -li se z Mariánského náměstí v Hlubokých Mašůvkách po zelené turistické značce,dostaneme se do pestrého a malebného údolí Plenkovického potoka, táhnoucího seod Plenkovic přes Mašůvky kolem koupaliště, samoty Hlavatův mlýn a Bábovec až k ústí do řeky Jevišovky. Nad tímto údolím v lesích mezi Mašůvkami a Plavčí se zvedá na úzkém skalnatém výběžku svahového hřbetu, vybíhajícího ze zalesněné výšiny k západu, zřícenina bývalého hrádku Lapikusu. Děkujeme Petru Grégrovi za fotky z vycházky na zříceninu,
21 fotografií

K podzimní vycházce láká zřícenina Lapikus v lesích u Hlubokých Mašůvek

Čtenář reportér
Renesanční fáze z období šestnáctého až sedmnáctého století.
/ROZHOVOR/Velkou proměnou prochází díky rekonstrukci zámek v Račicích-Pístovicích na Vyškovsku. Teprve loni ho obdivovali návštěvníci na prvních prohlídkách, zatímco dlouho sloužil jako dětský domov. Vedoucí Ústavu památkové péče Vysokého učení technického v Brně Ivo Boháč se svými studenty rekonstruoval historickou podobu památky. „V plánu je toho ještě opravdu hodně,“ říká Boháč.
37 fotografií

Studenti rekonstruovali historickou podobu račického zámku, podívejte se

Vyškovsko
Z vycházky na zříceninu Lapikus u Hlubokých Mašůvek.
Vydáme -li se z Mariánského náměstí v Hlubokých Mašůvkách po zelené turistické značce,dostaneme se do pestrého a malebného údolí Plenkovického potoka, táhnoucího seod Plenkovic přes Mašůvky kolem koupaliště, samoty Hlavatův mlýn a Bábovec až k ústí do řeky Jevišovky. Nad tímto údolím v lesích mezi Mašůvkami a Plavčí se zvedá na úzkém skalnatém výběžku svahového hřbetu, vybíhajícího ze zalesněné výšiny k západu, zřícenina bývalého hrádku Lapikusu. Děkujeme Petru Grégrovi za fotky z vycházky na zříceninu,
21 fotografií

K letní vycházce láká zřícenina Lapikus v lesích u Hlubokých Mašůvek

Čtenář reportér