ŠTÍTEK: Maui

Vodní nádrž Kealia by perfektně zapadla do filmu Barbie. Zářivě růžová barva vody v národní přírodní rezervaci Kealia Pond je ale přirozená a způsobila ji vysoká hladina soli
Vodní nádrž Kealia by perfektně zapadla do filmu Barbie. Zářivě růžová barva vody v národní přírodní rezervaci Kealia Pond je ale přirozená a způsobila ji vysoká hladina soli. Můžou za to extrémní sucha, která tuto jinak poměrně vlhkou oblast trápí. Voda se vypařuje a zanechává za sebou stále slanější vodu, v níž se kvůli tomu množí halobakterie, které jí dávají specifický odstín.

Jezero na Havaji je jako z pohádky, zbarvilo se do růžové. Je to špatné znamení

Svět
Plameny proměnily havajské město Lahaina v postapokalyptickou scenérii
Počet obětí požárů na havajském ostrově Maui se vyšplhal na 106, uvedl deník The New York Times (NYT) s odkazem na místní úřady. Týmy specialistů s pomocí vycvičených psů k úternímu večeru prohledaly 32 procent spálené oblasti a pátrají po dalších pozůstatcích. Guvernér Josh Green varoval, že obětí celkem může být až ke dvěma stům. Americký prezident Joe Biden navštíví Maui v pondělí. Šéf Bílého domu schválil, že proplatí 100 procent nákladů na prvních 30 dní zásahu na Maui.
11 fotografií

Na havajském ostrově Maui pátrají po obětech požáru. Mrtvých je už více než sto

Svět
Požáry na havajském ostrově Maui
Bilance obětí po požárech na havajském ostrově Maui stoupla na 99, což z nich činí požáry s nejvyšším počtem obětí ve Spojených státech za více než sto let, uvedla agentura AFP. Předchozí bilance čítala 96 mrtvých, mezitím pátrací týmy našly další tři mrtvá těla. Havajský guvernér Josh Green v televizi CNN varoval, že tato bilance by v příštích dnech mohla „velmi výrazně“ vzrůst. „Během příštích deseti dnů by tento počet mohl zdvojnásobit,“ řekl Green.
16 fotografií

Bilance obětí na Havaji znovu stoupla. Mohla by se zdvojnásobit, varuje guvernér

Svět
Havajské město Lahaina, kterým se prohnal ničivý požár, vypadá jako válečná zóna
Smrtící vedro, panika a strach. Rodině 19letého Noaha Tomkinsona hrozilo, že se místo uhoření utopí. Společně s mladším bratrem a matkou totiž utekli před smrtícími plameny ve městě Lahaina do Pacifiku, kde pět hodin šlapali vodu. Kdyby při příchodu ohně přešli jen na druhou stranu ulice, plamenům by už neutekli. Pro řadu obyvatel postiženého ostova Maui dramatické příběhy tak dobře neskončily.
11 fotografií

Peklo na Havaji: Aby unikli plamenům, utíkali do oceánu. Pět hodin šlapali vodu

Svět
Následky požárů na havajském ostrově Maui
Požár na Havajském ostrově Maui si vyžádal nejméně 93 obětí na životech. Informovaly o tom zahraniční agentury s odvoláním na místní úřady. Podle havajského guvernéra Joshe Greena může ale bilance ještě zásadně vzrůst. Pohřešují se stovky lidí a psovodi pátrající po nezvěstných zatím prošli jen tři procenta spálené oblasti, uvedl šéf policie na Maui John Pelletier. Co do počtu mrtvých je tak oheň na Maui nejhorším požárem v USA za posledních 100 let. 
16 fotografií

Obětí požáru na Havaji stále přibývá. Stal se nejhorším za 100 let v USA

Svět
Oheň v ulicích Lahainy: Do havajského města se po požáru vrací obyvatelé, nachází zkázu. Pokračuje pátrání po pohřešovaných
Úřady na Havajských ostrovech v sobotu začaly evakuovaným obyvatelům umožňovat návrat do města Lahaina, které v předchozích dnech zdevastoval rychle postupující lesní požár. Plameny sežehly celé bloky zástavby a lidé nachází svá dosavadní obydlí v troskách, uvádí americká média. Pokračuje pátrání po pohřešovaných a panují obavy, že bilance mrtvých ze současných 80 lidí ještě výrazně naroste.
16 fotografií

Do Lahainy se vrací obyvatelé, nachází zkázu. Počet obětí požáru roste

Svět
Město Lahaina požáry na havajském ostrově Maui prakticky zcela zničily
Počet obětí ničivých lesních požárů na havajském ostrově Maui vystoupil na 53, oznámily havajské úřady. Ke čtvrtečnímu poledni místního času se podle prohlášení okresu Maui počet potvrzených úmrtí zvýšil z 36 o dalších 17. Havajský guvernér Josh Green televizi CNN řekl, že mohlo shořet až 1700 budov. Škody na majetku se podle něj vyšplhají na miliardy dolarů, ubytovat bude třeba tisíce lidí a obnova města potrvá roky. Mnoho lidí se stále pohřešuje, jejich přesný počet je ale podle policie v tuto chvíli těžké odhadnout.
16 fotografií

Hrozivé řádění plamenů: Požáry na havajském ostrově Maui mají přes 50 obětí

Svět
Nejdecká triatlonistka dominovala v závodě v terénním triatlonu XTERRA, ve kterém si zajistila účast na mistrovství světa.
Když se vydala triatlonistka Hanka Odlová na Světový pohár v terénním triatlonu XTERRA, který se uskutečnil v Prachaticích, ještě nevěděla, že si připíše na své konto nejlepší výsledek své kariéry, který jí zarezervuje vstupenku na mistrovství světa XTERRA, jež letos bude hostit 5. prosince Maui, druhý největší z osmi hlavních Havajských ostrovů.
4 fotografie

Skvěle. Hanka Odlová zamíří na MS v XTERRA v Maui

Ostatní sporty
Triatlet Petr Cmunt
Triatlon je pro mnohé velmi náročný závod. Petr Cmunt tomuto sportu propadl a pravidelně se účastní českých závodů. Svůj první běžecký závod absolvoval v osmi letech. V současné době patří mezi jeho nejoblíbenější multisportovní seriál závodů pro veřejnost Král Středohoří. „Na každém závodu je skvělá rodinná atmosféra, kterou si užívám,“ říká v rozhovoru pro Českolipský deník Petr Cmunt.
15 fotografií

Bez podpory rodiny a přítelkyně by to nešlo, říká triatlet Petr Cmunt

Ostatní sporty
Z meruněk vyrábí Pavel Lacina Marhulové víno.
Marhulové víno z produkce velkopavlovického Vinařství Lacina se nově pyšní značkou české kvality potravin Klasa. „Ocenění si moc vážím. Je pro nás potvrzením, že o kvalitativních parametrech vína nehovoříme jen my, ale že je ocenil i někdo jiný,“ okomentoval vinař Pavel Lacina, který Marhulové Originál, Sladké a Šumivé uvedl na trh.

Velký úspěch. Marhulové víno z Velkých Pavlovic získalo označení Klasa

Břeclavsko
Karel Dušek na Havaji dosáhl na skvělou sedmou příčku.
Úspěšný vstup mezi elitu Xterra v Itálii, jedenácté místo, poté však zranění a sen o startu na hvězdné Havaji se málem rozplynul. Ano, přesně tak. Karlovarský triatlonista Karel Dušek by o tom mohl hodně vyprávět. I přesto nakonec na Havaj odjel a bylo z toho skvělé 7. místo.  

Byl to neskutečný pocit, říká Karel Dušek

Ostatní sporty
Airbus A330 společnosti Hawaiian Airlines - ilustrační foto
Doslova nekonečnou se pro 207 pasažérů letu HA33 stala jejich cesta z amerického Los Angeles na tropický ostrov Maui, který je součástí Havajského souostroví. Letoun Airbus A330 patřící společnosti Hawaiian Airlines se hned třikrát musel vrátit zpět na kalifornské letiště a do cílové destinace nakonec vůbec nedoletěl. Na vině byly technické problémy. Informoval o tom web aerotime.aero.
6 fotografií

Třikrát a dost. Letadlo na Havaj se muselo opakovaně vracet, do cíle nedoletělo

Svět
Našim závodníkům se na Maui dařilo.
Maui (Havaj) - Poslední říjnovou neděli si na devět set nejlepších světových triatlonistů dalo sraz na havajském ostrově Maui. Tradiční mistrovství světa letos nabídlo nejtěžší podmínky všech dob a skvělé výkony českých reprezentantů. Prachatický Michal Piloušek získal titul mistra světa mezi pořadateli závodů.
4 fotografie

Prachatičtí zanechali na Maui dobrou stopu

Ostatní sporty
Pavel Lacina z velkopavlovického Vinařství Lacina představuje marhulové víno.
Velké Pavlovice – Když se před mnoha lety začal Alois Václav Horňanský věnovat šlechtění odrůdy Velkopavlovické meruňky, nejspíš ho vůbec nenapadlo, že z nich někdo bude za nějaký čas dělat víno. S voňavou novinkou přišel Pavel Lacina z velkopavlovického Vinařství Lacina.

Z velkopavlovických meruněk vyrábí víno. Marhulové

Podnikání
A je hotovo.
Prachatice /FOTOGALERIE/ – Týden po absolvování nejtěžšího závodu světa v Xterra triatlonu, světového šampionátu na havajském ostrově Maui, se vrátil domů do Prachatic Michal Piloušek. V celkových výsledcích má uveden výsledný čas 3:30:19. Se svými dojmy z Maui a závodu samotném se podělil po svém návratu z Havaje se svými fanoušky v Pivovaru Prachatice.
5 fotografií

Finále na Maui posunuje terénní triatlon o stupeň výše

Prachaticko