ŠTÍTEK: meditace

Zakladatel kliniky NEO Libor Votruba.
Bývalý prezident České snowboardové asociace Libor Votruba čelil od roku 2006 závislosti na alkoholu a drogách. A i když se chtěl svých démonů zbavit, v Česku nenašel vhodnou kliniku. Odjel proto do Jihoafrické republiky a později se učil od mnichů v Thajsku umění meditace. V Česku založil psychoterapeutickou kliniku NEO, kterou prošly už stovky lidí, kteří se zde zbavili svých závislostí. V minulém roce jako první Čech získal vysoké thajské vyznamenání za zásluhy v oblasti šíření a podpory meditace Vipassana. „Každému říkám, že boj se závislostmi nejde vyhrát. Člověk si musí uvědomit, že prohrál. Teprve tehdy nad závislostmi zvítězí,“ řekl Votruba v rozhovoru pro Deník.

Od závislosti pomohli Votrubovi mniši. Teď pomáhá jiným najít cestu ven

Česko
Kniha Marka Hymana, která popisuje, jak co nejvíce zpomalit stárnutí a jak se udržet fit.
Podle data narození mu je přes 60 let, přitom moderní vědecké přístroje o něm hlásí, že má jen něco přes čtyřicet. I na pohled vypadá perfektně. Řeč je o populárním americkému lékaři jménem Mark Hyman, který prozradil, co za jeho skvělou kondicí stojí. Nejde přitom o nic složitého či finančně nákladného. A zajímavé jsou i jeho tipy na stravu.

Je mu přes 60, vypadá na 45. Lékař prozradil tajemství, čím zpomalit stárnutí

Zdraví
Gisele Bündchenová
Denní program některých známých českých i světových hvězd má jedno společné: meditaci. Proč toto duchovní cvičení, je-li pravidelné, znamená zásadní klíč k úspěchu? Tolik v posledních letech skloňované slovo meditace znamená pro každého něco jiného. Je to přirozené. Jednak existuje více meditačních technik, a pak je každý jiný, tudíž může mít na tutéž věc různý názor. Obecně se však dá říct, že meditací se rozumí prohlubování soustředění, zklidnění mysli a těla. Hlavně by ale měla ztišit „upovídané“ myšlenky. K čemu ji využívají slavní?
5 fotografií

Meditace u superhvězd: Lady Gaga pomáhá s nemocí, Bündchenové ulehčila porod

Společnost
Tomáš Reinbergr založil sportovní Vaši ligu, pak se také věnoval pokeru, který opustil, nyní se věnuje také meditaci
Založil a vedl několik úspěšných pokerových klubů, patnáct let je v čele největší sportovní amatérské soutěže Vaše liga, což je firma s ročním obratem šest milionů korun. Dokazuje, že i v tak rozdílných oborech se dají uplatňovat principy svobodné firmy. Běhá ultramaratony a učí védskou meditaci. Prohry bere jako součást procesu učení a má je rád.
15 fotografií

Od pokerového klubu a největší amatérské ligy došel až k józe a védské meditaci

Příběhy a rozhovory
Meditace nám může přinést do života neskutečně moc. Působí totiž jak na naše fyzické tělo, tak i na psychiku a duši
Ještě před pár lety jsme ji měli spojenou jen s mnichy v hávu nebo s jogíny. Dnes se ale meditaci věnuje spousta lidí v západním světě a nemusejí se vůbec zaobírat východním učením. Dělá totiž dobře nejen jejich duši, ale také tělu.
5 fotografií

Ozdravná síla meditace

30 výzev pro změnu
Při stresu, hněvu, úzkosti a jiných negativních emocích se vylučuje do krve adrenalin, který působí na zvýšení krevního tlaku
Stresovým situacím se nevyhneme, zvlášť teď v časech covidu, můžeme ale ovlivnit naši reakci na ně. K tomu, abychom příště nezačali panikařit, neměli žaludek jako na vodě a neplísnili se výčitkami, nám pomohou různé techniky označované jako stress managament. Naučíme vás, jak na něj.
5 fotografií

Mějte svůj stres pod kontrolou

30 výzev pro změnu
Abhejali Bernardová se podílí na organizaci tradiční šestihodinovky, která se každoročně koná ve Zlíně.
Zdolala sedm oceánů i několik běžeckých maratónů. Nejúspěšnější česká dálková plavkyně a běžkyně Abhejali Bernardová, která žije ve Zlíně, dokázala dokončit plaveckou výzvu Oceans Seven, zvládla tak sedm obtížných dálkových přeplaveb v různých částech světa. Je také jako jediný Čech držitelkou Trojkoruny dálkového plavání. Přeplavala oceány, běžela šest dní
6 fotografií

Bolest, strach a únavu vyháním meditací, říká žena. Přeplavala sedm oceánů

Hobby
Ještě před pár lety jsme ji měli spojenou jen s mnichy v hávu nebo s jogíny. Dnes se ale meditaci věnuje spousta lidí v západním světě a nemusejí se vůbec zaobírat východním učením. Dělá totiž dobře nejen jejich duši, ale také tělu.
Ještě před pár lety jsme ji měli spojenou jen s mnichy v hávu nebo s jogíny. Dnes se ale meditaci věnuje spousta lidí v západním světě a nemusejí se vůbec zaobírat východním učením. Dělá dobře nejen jejich duši, ale také tělu. Díky ní totiž dokážeme zmírnit náš stres, jsme produktivnější a lépe se nám funguje a komunikuje s ostatními lidmi. Poradíme vám, jak na to.  
15 fotografií

Zapomeňte na lotosový květ, čakry a mantry. Pro meditaci stačí málo

Zdraví
Ke správné meditaci stačí pár minut. Důležitá je pravidelnost.
Není důležité, kolik času meditaci věnujete, podstatná je pravidelnost. Najít si pět minut času v každém dni můžeme snad každý. Zkuste to a čas strávený se svým nitrem potupně prodlužujte. Tady jsou tři kroky, jak začít.

Jaké jsou tři kroky ke správné meditaci

Pro duši i tělo
Meditace online.
Veřejnost si v neděli bude moci společně užít řízenou „hebkou meditaci“, a to pod vedením lektorky Jarusky Doyle. „Meditace je tím nejkrásnějším spojením s naší vnitřní esencí, s tou nejhlubší a nejniternější pravdou.

Nedělní večer bude patřit meditaci

Volný čas
Meditace online.
Veřejnost si v neděli bude moci společně užít řízenou „hebkou meditaci“, a to pod vedením lektorky Jarusky Doyle. „Meditace je tím nejkrásnějším spojením s naší vnitřní esencí, s tou nejhlubší a nejniternější pravdou.

Nedělní večer bude patřit meditaci

Volný čas
Neutápějte se v podzimním splínu a začněte raději cvičit, jóga je v tomto případě ideální.
S příchodem zimy a další vlnou koronaviru dostihla mnohé z nás výrazná únava, pronásledují nás skleslost, podrážděnost a depresivní nálady. Každý se s tím vyrovnává jinak. Někdo se vrhl na zkrášlování svého bytu, když už v něm musí neplánovaně trávit tolik času, ostatní začali vytahovat osvědčené recepty našich babiček, na které za jiných okolností neměli čas. A vy? Zkuste třeba jógu, kterou zvládnou i úplní začátečníci.
9 fotografií

Zázračná síla jógy a meditace: dokáže vyhnat splín i nemoci

Zdraví
Veslaři. Ilustrační foto.
Nevíte, jak naložit s nadcházejícím víkendem? Zajděte si třeba na XXXI: Automobilový slalom Zlín Otrokovice, kde vedle profesionálních závodníků si budou moci slalom vyzkoušet i závodníci amatéři. Užít si můžete i testování reprezentace na dlouhé trati, které pořádá TJ Jiskra Otrokovice, oddíl veslování. Zajímavou akcí, na kterou můžete zajít i s dětmi, je také interaktivní výstava Poznávej se, která je k vidění v holešovském zámku. V rámci Noci kostelů 2020 na hradě Lukov chystají nejen meditaci za svitu svíček. Ale akcí pro vás máme více. 

Kam o víkendu? Čekají vás rychlá auta, meditace, poznat se můžete na výstavě

Cestujeme
Ilustrační foto
Setkání s alternativními metodami umožní Dům dětí a mládeže Symfonie Poděbrady. Osm přednášek ve velkém sále a workshopy v malém sále představí alternativní přístupy k životu. Hovořit se bude o Ajurvédě, kojeneckých masážích, divokých bylinách nebo xenonové inhalaci a v praxi si příchozí vyzkouší meditaci, numerologii i kineziologii.

Tip na 7. března: meditaci, inhalaci a alternativy vyzkouší na jednom místě

Volný čas
The Undertakers oslavili v Domě osvěty v Rakovníku padesát let na rakovnické bigbítové scéně.
/FOTOGALERIE/ Jedna z legend rakovnického bigbítu – The Undertakers – oslavila v Domě osvěty v Rakovníku významné jubileum. Kytarista Miloslav Černý ji spolu se zpěvákem Vladimírem „Samem“ Tučkem založili již před padesáti lety! Na oslavě nechyběli ani její generační souputníci, kapela Meditace, která příští rok pro změnu oslaví čtyřicáté páté narozeniny. Duo harcovníků na výročním koncertě doplnila o několik desítek let mladší formace Mr. Feelgood.
94 fotografií

Legendární The Undertakers oslavili padesátku

Volný čas
Dvorana slávy rakovnického bigbítu v Kulturním centru Rakovník.
Legenda rakovnického bigbítu The Undertakers letos slaví půl století na rakovnické scéně a toto významné jubileum se rozhodla oslavit koncertem, který se uskuteční v pátek 8. listopadu v rakovnickém Domě osvěty. 

Legendární Undertakers slaví padesát

Volný čas