ŠTÍTEK: Melbourne

Letadlo Virgin Australia muselo nouzově přistát, po srážce s hejnem ptáků mu začal hořet motor. Ilustrační foto.
Letadlo Boeing 737-800 australské letecké společnosti Virgin Australia muselo v pondělí večer nouzově přistát. Jeden motor totiž začal hořet. Ředitel aerolinek uvedl, že požár způsobila srážka dopravního letadla s hejnem ptáků. Přestože cestující pořídili děsivá videa, incident během letu VA 148 se obešel bez zranění.

VIDEO. Srážka ptáků a letadla je nebezpečná. Australský stroj měl štěstí

Svět
Umělá inteligence dobývá české školy. Podle průzkumu webu E-bezpečí se až třetina učitelů vlivu AI obává.
Umělá inteligence dělá mílové pokroky. A mezi jejími uživateli nechybí už ani děti. S nimi se AI (umělá inteligence) dostává také do školy. Ať už ji tam pozvou učitelé, nebo ji žáci používají potají. Umělá inteligence zároveň začíná nacházet své místo i ve výuce. Její využívání však přináší celou řadu otázek, na které přináší odpovědi tento článek.

AI pomáhá dětem s úkoly. Sama se ale plete, vymýšlí si a opakuje předsudky

Rodina
Olga Fikotová
Její životní příběh byl ve sportu výjimečný. Půvabná Olga Fikotová si s pomocí přátel dokázala prosadit svou a v tuhých padesátých letech minulého století se provdala za amerického atleta Harolda Connollyho. Jejich osudy se protnuly na olympijských hrách v roce 1956 v Melbourne, kde oba získali zlatou medaili. Bývalá diskařka Olga Fikotová-Connollyová zemřela minulý týden v 91 letech.
11 fotografií

Zemřela Olga Fikotová. Diskařka, která pro lásku nadzvedla železnou oponu

Atletika
Italský tenista Jannik Sinner.
Rozjezd jako z říše snů. Těmito slovy lze naprosto přesně popsat aktuální průběh sezony v podání italského tenisty Jannika Sinnera, který po premiérovém grandslamovém triumfu v Austrálii pokračuje ve své krasojízdě i za mořem. Naposledy si v semifinále turnaje Masters v Miami pohrál s ruským rivalem Daniilem Medveděvem, jemuž nadělil nevšední výprask 6:1, 6:2. A na oblíbené zastávce jej v neděli čeká už třetí finále v kariéře.
6 fotografií

Pozor, jede italský expres. Sinner opět válí v Miami a klepe na čelo žebříčku

Tenis
Jiří Lehečka skončil na Australian Open už ve 2. kole.
Český tenista Jiří Lehečka nestačil ve čtvrtfinále turnaje Masters v Indian Wells na italského favorita Jannika Sinnera a prohrál dvakrát 3:6. Světové trojce vzdoroval necelou hodinu a půl. Sinner, vítěz lednového grandslamu Australian Open, uhájil v souboji dvaadvacetiletých tenistů letošní neporazitelnost. V součtu s koncem minulé sezony vyhrál 19. zápas v řadě.

Lehečkova cesta v Indian Wells je u konce. Ve čtvrtfinále nestačil na Sinnera

Tenis
Karolína Plíšková vyhrála v Kluži a dočkala se prvního titulu po čtyřech letech.
Prvního titulu po čtyřech letech se dočkala Karolína Plíšková, která ve finále turnaje v Kluži porazila domácí Rumunku Anu Bogdanovou 6:4, 6:3. Tomáš Macháč se radoval z premiérového triumfu na okruhu ATP. Třiadvacetiletý český tenista společně s Číňanem Čang Č'-čenem porazili na turnaji Marseille v boji o titul finskou dvojici Patrika Niklase-Salminena a Emila Ruusuvuoriho 6:3, 6:4. Macháč opanoval hned první finále, do kterého se dostal.
11 fotografií

Plíšková se dočkala po čtyřech letech. Macháč slaví životní úspěch, získal titul

Tenis
Vít Kopřiva (na zemi) pomohl ve Vendryni premiérovou výhrou v Davis Cupu k postupu Čechů přes Izrael do skupinové fáze.
Premiérové vítězství v Davisově poháru oslavil Vít Kopřiva. Šestadvacetiletý rodák z Bílovce stvrdil čtvrtým bodem na závěr programu kvalifikačního utkání s Izraelem ve Vendryni postup do skupinové fáze, která se uskuteční od 10. do 15. září. „Jsem šťastný. Musím se však pořád zlepšovat, abych mohl být v týmu,“ řekl 116. hráč žebříčku ATP po výhře 3:6, 6:3, 11:9 nad Orelem Kimhim.

Kopřiva oslavil v Davis Cupu první výhru, teď cílí na elitní stovku

Ostatní sporty
Prostějovský tenista Jan Kumstát
Dědeček vynikal v atletice i házené, táta a strýc váleli v hokejové extralize. Čerstvě sedmnáctiletý Jan Kumstát ale bruslit neumí. „Byl jsem na ledě dvakrát v životě. Podruhé to dopadlo tak, že jsem neposlechl tátu, nevzal si helmu a strašně jsem spadl na hlavu. Tekla mi i krev z nosu. V ten moment jsem si řekl, že radši budu hrát tenis.“ vzpomíná syn Pavla Kumstáta, bývalého obránce Znojma či Vítkovic.

Hokej? Bruslit neumím, překvapí Jan Kumstát. Jednou chce vyhrát Wimbledon

Ostatní sporty
Italský tenista Jannik Sinner ovládl letošní ročník Australian Open.
Italský tenista Jannik Sinner vyhrál letošní ročník Australian Open a získal tak svůj první grandslamový titul v kariéře. Čtvrtý nasazený hráč otočil v Melbourne pětisetové finále s Rusem Daniilem Medveděvem a zvítězil po takřka čtyřech hodinách 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3. Semifinálový přemožitel obhájce titulu Srba Novaka Djokoviče navíc vyhrál úvodní grandslam sezony ve dvouhře jako první italský tenista v historii.

Italský zázrak v Melbourne. Sinner otočil finále a slaví první grandslam kariéry

Tenis
Český talent Jan Kumstát (vpravo) podlehl ve finále juniorského Australian Open Japonci Sakamotovi.
Sedmnáctiletý tenista Jan Kumstát juniorský titul ve dvouhře na Australian Open nezískal. Rozjetý český mladík prohrál ve finále s turnajovou čtyřkou Japoncem Reiem Sakamotem po velkém boji 6:3, 6:7, 5:7. Kumstát tak přišel o velkou šanci získat první juniorský grandslam a navázat na tvrdých kurtech v Melbourne Parku na někdejší triumf Jiřího Veselého z roku 2011. V ženské dvouhře obhájila titul Bělorusk Aryna Sabalenková.

Hořká tečka. Kumstát měl titul v Melbourne nadosah. Sabalenková obhájila trofej

Tenis
Tenista Tomáš Macháč na letošním Australian Open
Čeští tenisté Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč skončili své působení ve čtyřhře na letošním Australian Open v semifinále. Macháč vypadl společně s Číňanem Čangem Č'-čenem s indicko-australskou dvojicí Rohan Bopanna/Matthew Ebden, když prohráli 3:6, 6:3, 6:7. Siniaková s novou parťačkou Storm Hunterovou z Austrálie prohrála s belgicko-tchajwanskou dvojicí Elise Mertensová, Sie Šu-wej 5:7, 6:1, 3:6.

Macháč ani Siniaková si o titul v Melbourne nezahrají. Vypadli v semifinále

Tenis
Indický tenista Rohan Bopanna na Australian Open
Může se zdát, že tenisová čtyřhra bývá tak trochu ve stínu zápolení v singlu. V případě Australian Open by to ale rozhodně byla škoda. Do historie tohoto sportu se totiž právě v Melbourne zapsal indický tenista Rohan Bopanna. V novém vydání světového žebříčku se stane světovou jedničku. A to začátkem března bude mít už čtyřiačtyřicáté narozeniny. 

Světovou jedničkou ve 43 letech. Zkušenému tenistovi se klaní i Navrátilová

Tenis
Tomáš Macháč vstoupí do Australian Open.
Už ve dvouhře Australian Open ukázal berounský tenista Tomáš Macháč, že je letos výborně nachystán. Prošel poprvé v kariéře do třetího kola Grand Slamu a ve čtyřhře v excelentních výkonech pokračuje. Spolu s Číňanem Čang Č'-čenem ve čtvrtfinále porazili 6:3, 6:1 krajana Adama Pavláska a Ariela Behara z Uruguaye a zahrají si semifinále! 

Macháčovi se na Australian Open vede i ve čtyřhře, je v semifinále!

Ostatní sporty
Barbora Krejčíková je na grandslamovém Australian Opena ve čtvrtfinále.
Dvě české tenistky budou v Melbourne Parku usilovat o postup do semifinále Australian Open. Barbora Krejčíková vyzve ve čtvrtfinále prvního grandslamu sezony obhájkyni titulu a světovou dvojkou Arynu Sabalenkovou z Běloruska. Devatenáctiletá Linda Nosková bude usilovat o premiérový postup do semifinále grandslamu proti Ukrajince Dajaně Jastremskové.

Češky na Australian Open: Krejčíková vyzve šampionku, o postup se utká i Nosková

Tenis
Česká tenistka Linda Nosková vyřadila ve 3. kole Australian Open světovou jedničku Igu Swiatekovou
Devatenáctiletá tenistka Linda Nosková postoupila na Australian Open poprvé v kariéře do grandslamového čtvrtfinále. Její soupeřka Elina Svitolinová z Ukrajiny duel za stavu 3:0 v prvním setu pro Noskovou vzdala kvůli obrovským bolestem zad. Česká hráčka se tak může radovat z postupu mezi nejlepší osmičku, kde narazí na další Ukrajinku Dajanu Jastremskou, jež porazila Bělorusku Viktorii Azarenkovou.

Nosková je po skreči soupeřky ve čtvrtfinále grandslamu: Tak ale vyhrávat nechci

Tenis
Barbora Krejčíková postoupila na grandslamovém Australian Opena do 3. kola.
Česká tenistka Barbora Krejčíková postoupila po dvou letech do čtvrtfinále tenisového Australian Open. Turnajová devítka otočila duel se šestnáctiletou ruskou nadějí Mirrou Andrejevovou a vyhrála po více než dvou hodinách 4:6, 6:3, 6:2. Osmadvacetiletá tenistka z Ivančic tak vyrovnala v Melbourne své kariérní maximum a její další soupeřkou bude obhájkyně titulu Aryna Sabalenková z Běloruska.

Další úžasný obrat Krejčíkové. Česká tenistka míří v Melbourne do čtvrtfinále

Tenis
Tenista Tomáš Macháč na letošním Australian Open.
Český tenista Tomáš Macháč do premiérového osmifinále grandslamu na Australian Open nepostoupil. Třiadvacetiletý rodák z Berouna nestačil ve 3. kole na patnáctého hráče světa Rusa Karena Chačanova, kterému podlehl po velkém boji ve čtyřech setech 4:6, 6:7, 6:4 a 6:7. Utkání trvalo bezmála tři a půl hodiny. Mezi nejlepších šestnáct se naopak probojovala Barbora Krejčíková, která vybojovala vítězství v dramatickém duelu proti domácí kvalifikantce Storm Hunterové.

Sympatická rozlučka s Melbourne. Macháč ale v osmifinále nebude, Krejčíková ano

Tenis
Barbora Krejčíková postoupila na grandslamovém Australian Opena do 3. kola
Česká tenistka Barbora Krejčíková porazila na grandslamovém Australian Open Tamaru Korpatschovou z Německa dvakrát 6:2 a postoupila do 3. kola. Turnajová devítka zvítězila na tvrdých kurtech v Melbourne za hodinu a 23 minut. O velké překvapení se zase postaral Tomáš Macháč, který přehrál favorizovaného Američana Francese Tiafoea ve třech setech a poprvé prošel do třetího kola grandslamu. Šestnáctiletá Brenda Fruhvirtová vzdorovala druhé hráčce světa Aryně Sabalenkové z Běloruska, úřadující šampionce však podlehla 3:6, 2:6. 

Češi na Australian Open: Macháč slaví životní skalp, dál jde i Krejčíková

Tenis
Český tenista Jiří Veselý.
Poslední naděje zhasla, teď ho čeká návrat do reality. Český tenista a příbramský rodák Jiří Veselý prohrál v prvním kole Australian Open s Francouzem Arthurem Filsem 1:3 na sety a s Melbourne se loučí v 1. kole. Od teď už navíc nebude moci využít chráněného žebříčku a vzhledem k tomu, že je na konci třetí stovky žebříčku, tak ho čekají ošemetné boje na nižších turnajích či kvalifikacích.

Veselý míří do bažin a pralesa. V Melbourne ztratil dobře rozehraný duel

Ostatní sporty
Tenista Jiří Lehečka postoupil do druhého kola australského grandslamu
Český tenista Jiří Lehečka vstoupil do grandslamového Australian Open úspěšně. Obhájce loňského čtvrtfinále a čerstvý vítěz turnaje v Adelaide porazil na betonových kurtech v Melbourne Parku Španěla Bernabého Zapatu bez větších potíží 6:3, 6:2, 6:3 a postoupil do 2. kola. U protinožců ovšem dohrál Jiří Veselý, který nestačil na talentovaného Francouze Arthura Filse, jemuž podlehl ve čtyřech setech 6:4, 5:7, 2:6, 3:6. Do druhého kola po dvousetové prohře s loňskou finalistkou Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu neprošla ani někdejší světová jednička Karolína Plíšková.

Lehečku nezastavil ani silný vítr a v Melbourne jde dál. Končí Veselý i Plíšková

Tenis
Tenistka Markéta Vondroušová překvapivě končí už v prvním kole úvodního grandslamu sezony
Tenistka Markéta Vondroušová dohrála na grandslamovém Australian Open už v 1. kole. Wimbledonská šampionka a turnajová sedmička nestačila na tvrdých kurtech v Melbourne na ukrajinskou kvalifikantku Dajanu Jastremskou, které podlehla jednoznačně 1:6. 2:6. Postoupily Kateřina Siniaková či Linda Nosková, která porazila v českém souboji nasazenou jednatřicítku Marii Bouzkovou 6:1, 7:5. A do druhého kola míří také český talent Jakub Menšík, jenž si ve třech setech poradil s Kanaďanem Denisem Shapovalovem.

Vondroušová vybouchla a v Melbourne končí. Derby pro Noskovou, uspěl i Menšík

Tenis