ŠTÍTEK: měna

Tuzex. Ilustrační snímek
„Bony. Chcete bony?“ Okřídlená věta veksláka z filmu Bony a klid v současnosti ztratila smysl. Za starého režimu ovšem bony, tedy odběrní poukázky Tuzexu svému majiteli zajistily přístup k západnímu zboží. Televize, videorekordéry, oblečení, automobily, džíny, whisky, dýmkový tabák a další výdobytky kapitalistického trhu si mohl zajistit legálně jen ten, kdo pracoval v zahraničí, či komu příbuzní ze zahraničí posílali do banky západní měnu. 
11 fotografií

Mocný Tuzex: Bony u veksláků brali i esenbáci, videa mizela díky sexu a Rambovi

Každodenní život
Stávka. Ilustrační foto.
Břeclav – Píše se rok 2019. U moci je stále jen jedna politická strana, protože sametová revoluce zcela vymizela z kalendáře. Za zboží se platí jinou měnou a neexistuje soukromé vlastnictví. Takový je hlavní motiv připravovaného filmu BrecLIVE, který se bude v říjnu a listopadu letošního roku natáčet v břeclavských ulicích.  

BrecLIVE nechá zmizet sedmnáctý listopad. Kvůli filmu

Břeclavsko
Čínský jüan- ilustrační foto
Čína reaguje na nová americká cla, která by se měla dotknout téměř veškerého jejího vývozu do Spojených států. Peking dnes domácí měnu jüan oslabil na nejnižší hodnotu za více než deset let a požádal státní společnosti, aby pozastavily dovoz zemědělských produktů z USA, napsala agentura Bloomberg.

Trump šokoval Čínu. Ta slíbila odplatu, devalvovala měnu

Svět
Ilustrační foto.
Společnosti a firmy poskytující služby spojené s virtuálními měnami čekají změny. Budou se muset povinně registrovat. Důvodem je snaha zabránit obchodu s penězi pocházejícími z trestné činnosti a předejít financování teroristických operací. Předpokládají to chystaný zákon o evidenci skutečných majitelů a novela zákona proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, které poslalo ministerstvo spravedlnosti do připomínkového řízení.
4 fotografie

Stát chystá pravidla pro virtuální měny. Budou se muset povinně registrovat

Ekonomika
Facebook - Ilustrační foto
Internetová společnost Facebook dnes oficiálně představila plány na vytvoření nové digitální měny s názvem libra. Spustit ji hodlá v první polovině příštího roku. Facebook je největší internetovou sociální sítí na světě. Plánovaná digitální měna je součástí snahy podniku o expanzi v oblasti internetového obchodu a globálních plateb, napsala agentura Reuters.
6 fotografií

Facebook chce konkurovat bitcoinu. Chystá vlastní digitální měnu

Ekonomika
Facebook - Ilustrační foto
Provozovatel sociální sítě Facebook dokončuje plány na vytvoření vlastní kryptoměny. Do prvního čtvrtletí příštího roku hodlá asi v desítce zemí zřídit digitální platební systém a novou měn, která má zatím pracovní název GlobalCoin, chce začít testovat do konce letošního roku. Uvedl to dnes server BBC, podle kterého už Facebook o této možnosti jednal s guvernérem britské centrální banky. Detaily k nové kryptoměně hodlá zveřejnit v létě.
5 fotografií

Facebook chce mít od příštího roku vlastní kryptoměnu

Ekonomika
Marihuana a virtuální měna Bitcoin
Policisté z Národní protidrogové centrály (NPC) zadrželi a obvinili sedm lidí kvůli obchodu s drogami, které podle vyšetřovatelů nabízeli na internetu. Jako platební prostředky využívali virtuální měny Bitcoin, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí centrály Barbora Kudláčková. Dvěma hlavním organizátorům hrozí až 12 let nepodmíněně, zbylým obviněným maximálně deset let vězení. Podle mluvčí jde o první řešený případ svého druhu.

Obchod s drogami on-line. Internetoví dealeři prodávali marihuanu za bitcoiny

Krimi
Luboš Palata
Máme satelity, které vám už dnes u každého dražšího půjčeného nebo služebního auta určí kam a kdy jste s ním jeli. Máme po celé Evropě „alternativní taxislužby“, které fungují na základě jednoduchých aplikací do mobilů. Přesněji a spolehlivěji než všechny taxametry dohromady.

Glosa Luboše Palaty: Kilometr za cent aneb Za dálniční unii

Komentáře
Vložte heslo
Nečekaná smrt mladého kanadského podnikatele Geralda Cottena může jeho společnost zabývající se obchodováním s kryptoměnami přijít na 145 milionů dolarů, tedy v přepočtu zhruba na 3,2 miliardy korun. Přesně takovou částku totiž firma Quadriga drží na svých zvláštních účtech, které jsou důkladně zabezpečeny proti útokům počítačových hackrerů a k nimž měl jako jediný v celé společnosti přístup právě zesnulý generální ředitel. Informoval o tom web Coindesk.com.
4 fotografie

Šéf náhle zemřel, hesla nikdo nezná. Firma může přijít o tři miliardy korun

Svět
Afričtí domorodci
Pruhované malby na tmavé kůži, typické poznávací znamení některých afrických či australských domorodých kmenů, fungují jako jakýsi přírodní repelent proti bodavému hmyzu. Alespoň to vyplývá z výsledků výzkumu maďarských vědců z Univerzity Loránda Eötvöse, které zveřejnil časopis Royl Society Open Science. Pokožka s namalovanými pruhy je pro hmyz až desetkrát měně přitažlivá než ta tmavá.
5 fotografií

Repelent afrických domorodců? Bílé malby na těle odhání hmyz, jsou nepřitažlivé

Svět
Společná evropská měna - euro.
Ve čtvrtek uplyne deset let o doby, kdy se obyvatelé Slovenska definitivně zbavili své národní měny a vyměnili ji za euro. To bylo zpočátku přijímáno s rozpaky, zejména pak kvůli očekávanému zdražování. Tyto obavy se však záhy ukázaly být zbytečné. Slováci si na jednotnou evropskou měnu postupem času zvykli a podle průzkumu veřejného mínění pro společnosti TopForex by ji devět z deseti tamních obyvatel neměnilo.
7 fotografií

Euro se na Slovensku těší velké oblibě. Neměnilo by jej 9 z 10 lidí

Ekonomika
Ilustrační foto.
Z trestných činů krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku je podezřelý zatím neznámý pachatel, který měl v sobotu, někdy mezi jednou hodinou v noci a polednem, okrást na jedné z prostějovských diskoték šestatřicetiletého muže.

Vybral kapsy na diskotéce

Zločiny a soudy
Brandenburská brána po pádu Berlínské zdi. Ilustrační foto
Jen během posledních čtyř let své existence získala NDR díky úsilí tamní tajné policie hotovost ve výši 32 milionů marek (podle kurzu ze začátku roku 1991 přes 580 milionů korun) a zboží v hodnotě deseti milionů (180 milionů) marek. Ročně si takto Stasi "políčila" řádově na statisíce poštovních zásilek původně určených nějčastěji příbuzným, kteří žili na území bývalého východního bloku, přiznal tehdejší východoněmecký ministr pošty Hans-Jürgen Niehof.

Stasi systematicky vykrádala balíky zasílané ze západního Německa do NDR

Svět
Košt svatomartinských vín si užili lidé 17. listopadu v blízkosti Skalního mlýna na Blanensku.
Blansko /REPORTÁŽ/ - Je sobota krátce po poledni a první návštěvníci přijíždějí ke Skalnímu mlýnu nedaleko Kateřinské jeskyně. Nelákají je ale krásy Moravského krasu, míří na košt svatomartinských vín. Postupně se prostor plní k prasknutí a v obřím zatepleném stanu určenému právě k ochutnávce vína si účastníci už jen vybírají volné místo. 
11 fotografií

Sklaní mlýn hostil košt. Za víno platili lidé tolary

Blanensko