ŠTÍTEK: meteorit

Argenio Greco předvádí tzv. křišťálovou lebku, vyřezanou z jednoho kusu fluoritu. Váží 4,8 kg a stojí 50 tisíc korun.
Bezmála pětikilová lebka vyřezaná z jednoho kusu fluoritu, jejíž hodnota je 50 tisíc korun, vzácný meteorit s olivíny nalezený v Africe, zhruba 500 milionů let starý trilobit, krásné šperky vyrobené z vltavínů a dalších vzácných kamenů. To jsou jen některé z lákadel, které nabídla prodejní výstava minerálů a zkamenělin, která se o víkendu konala v Plzni.
31 fotografií

Vzácné minerály a zkameněliny v Plzni. Výstava nabídla unikátní meteorit i lebku

Plzeňsko
První český mikrometeorit. Mikrometeorit NMM 4710 je aerodynamický černý kryptokrystalický (CC) typ, dlouhý ~0,15 mm, s nikl-železitou kuličkou na každém konci
Velmi často pocházejí ze vzdálených koutů galaxie a svým složením dokážou vyprávět o vzniku života na Zemi. Mikrometeority stále pro vědce skrývají mnohá tajemství. Metodika, jak je snadno nacházet na naší planetě, vznikla teprve nedávno. Dva čeští nadšenci společně s jejím tvůrcem nyní našli první mikrometeorit na českém území. „Je starý odhadem 5 až 10 miliard let,“ říkají v rozhovoru pro Deník.
7 fotografií

Hvězdný prach: Nadšenci poprvé v Česku našli mikrometeorit. Na střeše obchodu

Vesmír
Hrad Loket nabízí krásné výhledy na město, do okolní přírody a také na řeku Ohři.
Hrad Loket nabízí krásné výhledy na město, do okolní přírody a také na řeku Ohři. Právě ta, a její zahnutí kolem skály, dala zřejmě pojmenování městu. Připomíná totiž loket. Kdo se vypraví na hrad, uvidí z nadhledu i jedinečný architektonický skvost, a tím je betonový most. Zdola od řeky od mostu je zase velice pěkný výhled na skalní masiv s hradem Loktem.
60 fotografií

OBRAZEM: Malebná zákoutí Lokte, hrad ukrývá nejstarší meteorit i draka Šarkana

Sokolovsko
Ilustrační foto.
Na střední škole ve Flachgau dívkám zakázala ředitelka nošení triček nad břicho a extrémně krátkých šortek do školy. V dopisu rodičů ředitelka napsala, že tyto oděvy skrývají riziko "nadměrné sexualizace". Kdo neposlechne, tomu poskytnou neutrální XXL-triko a pošlou ho k vyučování.

Od sousedů: Salcburská škola "vykázala" nahá břicha

Českobudějovicko
Fotografie čeljabinského meteoru, pořízená očitým svědkem z Čeljabinského činoherního divadla
Nejdříve letící ohnivá koule, potom vše oslepující záblesk, hlasitý sonický třesk a sypající se rozbité sklo. Právě tak se před deseti lety ohlásil v ruském Čeljabinsku meteoroid, který ráno 15. února 2013 explodoval nad městem. Výbuch a následný dopad úlomků na zemi si vyžádal více než 1200 zraněných a způsobil značné škody. A přiživil i teorie o UFO. Dopad se také podařilo natočit na video.
14 fotografií

Čeljabinský meteorit: Ukázal, co dokáže síla větší než u atomovky v Hirošimě

Vesmír
Jak by mohl vypadat nalezený meteorit. V tomto případě se jedná o meteorit Žďár nad Sázavou o hmotnosti 40 gramů v nálezové pozici.
Pátrejte na Vysočině. To radí nadšencům pro nebeské úkazy a „hvězdné kamení“ astronomové z hvězdárny v Ondřejově na Praze-východ. K jejím specializacím patří i zkoumání bolidů, velmi jasných meteorů, jimž se projevují kosmické částice vstupující do atmosféry Země. Většinou zazáří a zmizí, nezůstane po nich ani památky - a z větších těles zbudou pozůstatky, které jako meteority dopadnou na zemský povrch.
3 fotografie

Deset deka čerstvého meteoritu? Hledejte u Třeště, radí astronomové z Ondřejova

Z okolí
Vůz, jehož kufr zdemoloval takzvaný peekskillský meteorit
V sobotu 9. října 1992 večer se nad městem Peekskill ve státě New York zableskla zářivá ohnivá koule a donutila tamější fanoušky právě probíhajícího středoškolského fotbalového utkání zvednout oči k obloze. Pak se ozval strašlivý náraz. Úlomek meteoritu totiž prorazil kufr nedaleko parkujícího auta a zabořil se do cesty pod ním. Když lidé tento kámen o pár vteřin později našli, byl ještě teplý a páchl sírou.
4 fotografie

Záblesk, a pak rána. Myslela, že jí auto zničil vandal, pravda ale byla jiná

Svět
Nálezová situace meteoritu na poli u Pustých Úľan na Slovensku.
Velkým úspěchem s mezinárodním dosahem – a už z podstaty jejich práce i s přesahem vpravdě vesmírným – se mohou pochlubit astronomové z observatoře v Ondřejově na Praze-východ. Tamní tým Astronomického ústavu Akademie věd ČR dokázal určit oblast na Slovensku, kam koncem června měly dopadnout menší meteority – a po téměř dvou měsících tam jeden „nebeský kámen“ vážící 8,6 gramů (čili spíš kamínek) byl v sobotu 20. srpna skutečně nalezen. V lokalitě Pusté Úľany nedaleko Trnavy; zhruba uprostřed mezi Bratislavou a Nitrou.

Čeští vědci určili, kam měl spadnout meteorit. Našel ho polský nadšenec

Vesmír
Šlo o kometu? Ohnivou show, která se odehrávala 300 kilometrů nad povrchem Země viděli lidé ze Skotska, Severního Irska a severních částí Anglie. Ilustrační foto.
Během středeční noci stovky lidí s údivem natáčely oblohu, když nad hlavami pozorovaly pomalu se pohybující těleso s barevným ocasem. Vědci se celý následující den nedokázali shodnout, co se to na obloze vlastně objevilo. Původně se domnívali, že šlo o kus vesmírného odpadu ze Starlinku Elona Muska, ale nejnovější odhady je vedou k přesvědčení, že šlo o meteorit.

Ve Skotsku natočili na obloze podivný úkaz. O kometu ani vesmírný odpad nešlo

Vesmír
Kontinenty na Zemi měly vzniknout po bombardování planety obřími meteority.
K dnešnímu dni je Země jedinou planetou, o níž víme, že má kontinenty. Není sice jasné, jak přesně vznikly a jak se vyvíjely, ale protože okraje kontinentů vzdálených od sebe tisíce kilometrů se shodují, víme, že kdysi dávno byla zemská hmota soustředěna v jednom velkém superkontinentu. Něco muselo spustit jeho rozpad. A vědci nyní zjistili, že tím něčím bylo zřejmě bombardování Země obřími meteority.
7 fotografií

Kontinenty na Zemi vytvořily dopady obřích meteoritů. Stopu ukrývala Austrálie

Věda
Na místě dopadu je na louce "U Myšáků" umístěna pamětní deska s datumem, kdy meteorit dopadl.
Let svítícího objektu zanechávajícího za sebou tmavou kouřovou stopu. V jednu chvíli byla téměř vodorovná, od západu k východu směřující dráha přerušena ohnivým zábleskem, doprovázena dvěma silnými detonacemi. Tak nějak popisovali svědci mimořádný nebeský úkaz, k němuž došlo přesně před 175 lety. Ještě před východem slunce 14. července 1847 ve 3:45 hodin v blízkém okolí Broumova dopadly dva meteority.
10 fotografií

Výročí: Broumovský meteorit považoval cihlář před 175 lety za zlatý dar z nebes

Náchodsko
Žlab Sirenum Fossae na planetě Mars
V roce 1815 dopadl na Zemi meteorit, který byl pojmenován Chassigny podle obce v severovýchodní Francii, v jejíž blízkosti udeřil 3. října kolem osmé ráno do Země. Lidé tehdy ještě nevěděli, že se tento malý kus kamene kdysi utrhl z Marsu. Po 207 letech však nyní vědci přicházejí s jeho novou pozoruhodnou analýzou, která odhaluje překvapivé podrobnosti o vzniku této planety.
13 fotografií

Dar z nebes. Analýza dávného meteoritu zpochybňuje naše chápání vzniku Marsu

Vesmír
Dopad meteoritu - Ilustrační foto
Katastrofické filmy s tématem pozemské apokalypsy v důsledku dopadu meteoritu ztvárňují takový meteorit prakticky vždy jako obří vesmírné těleso, jež působí hrůzně již svými rozměry. Jak ale ukazuje nová vědecká studie, velikost meteoritu ve skutečnosti nerozhoduje o tom, jak moc smrtící jeho náraz bude. Daleko důležitější je podle vědců to, do jakého materiálu meteorit při dopadu udeří. 
7 fotografií

Fatální dopad meteoritu? Velikost nerozhoduje, hrozba je jinde, zjistili vědci

Věda a technika
Nesbíhají se sliny?
"Ulice chuťovek" bude v Linci nadcházející pátek (9-22 hodin) a sobotu (10-19). Na tři místa přiveze sto zemědělských výrobců z Horních Rakous asi tisícovku vybraných domácích specialit, píší OÖN.

U sousedů budou o víkendu baštit

Českobudějovicko
Fotomontáž dopadu meteoritu na území Sazovic v podvečer 28. 6. 1934.
Nestává se často, že na Zemi dopadají mimozemská tělesa a spatřit takovou událost je doslova výjimečným, ba dokonce zázračným okamžikem. Zaznamenaných pádů meteoritů na území Česka není mnoho. Připomeňme si proto událost, která se přihodila v Sazovicích 28. června roku 1934. Byl večer kolem 20. hodiny, obloha byla zamračená a schylovalo se k dešti. Na poli v Záhumenici, východně od centra obce, pracovalo v tu dobu několik lidí.
4 fotografie

Na Sazovice dopadl meteorit. Bylo zamračeno a schylovalo se k dešti

Čtenář reportér