ŠTÍTEK: mezinárodní letiště

Afghánci tísnící se u letiště v Kábulu
Spojené státy dokončily evakuaci pracovníků své kábulské ambasády na místní mezinárodní letiště. Informují o tom světová média s odvoláním na vyjádření mluvčího ministerstva zahraničí Neda Price. Při odchodu z areálu velvyslanectví byla také na místě stažena americká vlajka, uvádí televize CNN. Američtí vojáci ráno stříleli do vzduchu, aby z areálu letiště odehnali tisíce Afghánců, kteří se snaží dostat do přistavených letadel a vycestovat ze země, informovala agentura AFP.
52 fotografií

Lidé utíkají z Afghánistánu. Na letišti panuje chaos, USA evakuovaly ambasádu

Svět
Situace v afghánské metropoli Kábulu
Radikální islamistické hnutí Tálibán vstoupilo do Kábulu. Povstalci tak kontrolují prakticky celou zemi, a to včetně hranic. Z Kábulu se snaží dostat tisíce lidí a řada zemí evakuuje své ambasády. Z Afghánistánu již uprchl i prezident Ašraf Ghaní, který odletěl zřejmě do Tádžikistánu. Bojovníci Tálibánu získali podle svých velitelů kontrolu nad prezidentským palácem v Kábulu. Mezinárodní letiště v Kábulu se také uzavřelo pro komerční lety a přistávat a odlétat z něj mohou jen vojenská letadla. 
52 fotografií

Tálibán získal kontrolu nad prezidentským palácem v Kábulu. Ghaní prchl ze země

Svět
Londýnské letiště Heathrow je nejvytíženějším letištěm v Evropě. Civilné letecké dopravě slouží už 75 let.
Přesně 75 let je to dnes ode dne, kdy se londýnské letiště Heathrow otevřelo pro civilní dopravu. Do počátku koronavirové pandemie bylo nejrušnějším v Evropě. Ta největší letiště se ale nachází v Číně, která v tomto směru zdatně konkuruje Spojeným státům americkým. Ty nejděsivější zase lze najít většinou v horách nebo na ostrovech.
24 fotografií

Ikonické letiště Heathrow: první terminály byly primitivní, roli hrály i květiny

Věda a technika
Nové mezinárodní letiště Ta-sing v Pekingu
V čínské metropoli Pekingu bylo dnes oficiálně otevřeno nové mezinárodní letiště Ta-sing. Slavnostního obřadu, který se uskutečnil jen pár dní před 70. výročím vzniku komunistické Číny, se zúčastnil i prezident Si Ťin-pching. Letiště postavené podle návrhu slavné britské architektky iráckého původu Zahy Hadidové se pyšní údajně největším terminálem na světě, má čtyři ranveje a mělo by odbavovat 72 milionů pasažérů ročně, uvedla agentura AP.
10 fotografií

Největší terminál na světě. Čína otevřela obří letiště ve tvaru hvězdice

Ekonomika
Střet demonstrantů v Hongkongu
Policisté v Hongkongu vyzbrojení obušky dnes zasahovali při střetech pročínských demonstrantů s prodemokratickými skupinami, které protestují proti údajnému vměšování Číny do záležitostí Hongkongu. Potyčky obou táborů v oblasti Kowloon Bay předznamenaly protesty, které protivládní demonstranti ohlásili na víkend a během nichž chtějí znovu zablokovat mezinárodní letiště.

V Hongkongu se střetly dvě skupiny demonstrantů. Policie zadržela několik lidí

Svět
Letiště Praha otevírá hotel AeroRooms
Mezinárodní letiště Václava Havla v pražské Ruzyni otevřelo hotel AeroRooms. Najdete zde čtrnáct pohodlných nově rekonstruovaných pokojů přístupných z veřejné i neveřejné části letiště. Prostory tedy mohou využít jak tranzitní cestující, tak klienti, kteří potřebují využít krátkodobé ubytování v blízkosti terminálů. Cestující se také mohou těšit na novou podobu letištních salonků. V současné době rovněž probíhá rekonstrukce, která zdvojnásobí jejich kapacity a komfort.
8 fotografií

Letiště v Praze otevřelo nový hotel. Pohodlně se vyspíte za dva tisíce korun

Podnikání
Zabavené zavazadlo s drogami.
Tchajwanská policie ve středu zadržela Čecha, který z Kambodži pašoval drogy. Informoval o tom místní server Focus Taiwan. V souvislosti s ním pak zadržela další dva Tchajwance. Pašování drog je v zemi přísně zakázáno a v případě prokázání viny hrozí mužům doživotí či trest smrti. 

Čech na Tchaj-wanu pašoval drogy. Hrozí mu doživotí

Svět
Terminál Jana Kašpara na letišti v Pardubicích
Pardubice – Ve své historii zažilo pardubické letiště vzestupy i pády. V letech 2015 a 2016 čelilo prudkému odlivu ruské klientely a budovalo novou obchodní strategii. V roce 2017 dokončilo nový terminál a zaznamenalo nárůst zájmu dopravců. Ve zlepšující se tendenci pokračovalo i loni.

Letiště má za sebou třetí nejlepší rok ve své historii

Pardubicko
Tereza H. u soudu v pákistánském městě Láhaur.
Mladá Hradišťanka, která byla loni v lednu zadržena na mezinárodním letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, dostala v pořadí už třetího soudce. Případu se ujme v pondělí 7. ledna a v návaznosti na jeho přidělení byl termín dalšího stání stanoven na 8. ledna. 
6 fotografií

Tereza H. dostala v Pákistánu nového soudce

Zločiny a soudy
Jednadvacetiletá Hradišťanka Tereza H. chtěla z Pákistánu propašovat devět kilogramů heroinu.
Mladá Češka, která byla loni v lednu zadržena na mezinárodním letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, dnes dostala v pořadí už třetího soudce. Případu se ujme v pondělí 7. ledna a v návaznosti na jeho přidělení byl termín dalšího stání stanoven na 8. ledna. Informovalo české ministerstvo zahraničí s odkazem na informace honorárního konzula v Láhauru.
6 fotografií

Případ Češky zadržené v Pákistánu se vleče. Má jej na starost už třetí soudce

Svět
Z putování našeho spolupracovníka Milana Čejky po Blízkém Východě.
Blízký Východ /DÍL V./ - Po pětidenním putování opouštíme Jordánsko a trochu s napětím míříme do Izraele. Nervozitu vyvolávají dřívější zprávy o možných nepříjemnostech na zdejším hraničním přejezdu Allenby Bridge. Samotný přechod připomíná velké mezinárodní letiště. Kontroly jsou důkladné, časově náročné, ale korektní, takže vše zvládáme bez problémů.
15 fotografií

Izrael: Biblické Jericho a legendární Kumrán

Nymbursko
Letiště Václava Havla.
Včera ve večerních hodinách padl na Letišti Václava Havla Praha potřetí za sebou historický rekord, když počet odbavených cestujících v rámci jednoho kalendářního roku dosáhl hranice 16 milionů. Jedná se o potvrzení dosavadního vývoje, kdy Letiště Praha roste rychleji, než je evropský průměr aeroportů podobné velikosti. Do konce roku by se měl počet odbavených cestujících přiblížit 16,8 milionům, což představuje 9% meziroční nárůst. 
14 fotografií

Letiště pokořilo další rekord: dosáhlo hranice 16 milionů odbavených cestujících

Podnikání
Letištní terminál odbavil první cestující.
Pardubice – Společnost East Bohemian Airport, která provozuje pardubické letiště, dosáhla v loňském roce výrazně lepšího hospodářského výsledku, než se původně očekávalo. V minulém roce totiž letišti narostl počet odbavených cestujících a větší byl rovněž objem nákladní dopravy.

Letiště snížilo finanční ztrátu

Pardubicko
Tereza H. s pákistánskými celníky.
O dalších osm dní, tedy do 15. února, byla Tereze H. z Uherského Hradiště prodloužena v Pákistánu vazba. Jednadvacetiletá Češka byla 10. ledna zadržena na mezinárodním letišti ve městě Láhaur, když v jejím zavazadle celníci nalezli devět kilogramu heroinu. Mladá žena při vyšetřování uvedla, že zásilku drog nevezla poprvé, píší pákistánská média.
6 fotografií

Tereza nepašovala heroin v Pákistánu poprvé. Soud jí prodloužil vazbu

Svět