ŠTÍTEK: Mezivládní panel pro změny klimatu

Silnější bouřky, vydatnější přívalové srážky s častějším krupobitím a více tropických dnů. Takové jsou výhledy počasí v Česku pro nadcházející roky.
Silnější bouřky, vydatnější přívalové srážky s častějším krupobitím a více tropických dnů. Takové jsou výhledy počasí v Česku pro nadcházející roky. Může za to světová klimatická změna. „V nejpesimističtější variantě s malou mírou pravděpodobnosti se Česko může do konce století oteplit i o více než pět stupňů Celsia,“ varuje klimatolog z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České republiky a člen týmu intersucho Pavel Zahradníček v rozhovoru pro Deník.

Jaké bude počasí? Na extrémy si musíme zvyknout, varuje klimatolog Zahradníček

Česko
Zatopená silnice ve městě North Port na Floridě, kterou zasáhl hurikán Ian, 29. září 2022
Planeta Země dosáhne úrovně kritického globálního oteplení o 1,5 stupně Celsia proti hodnotám před průmyslovou revolucí už v příštím desetiletí. Tvrdí to Šestá hodnotící zpráva Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC). Podle jejích tvůrců jde zatím o nejrozsáhlejší zprávu o stavu globálního klimatu. Změna je podle vědců stále možná, vyžadovala by ale miliardy dolarů a mezinárodní spolupráci. Zprávu podpořily všechny členské země včetně České republiky.

Země překročí úroveň kritického oteplení v příštím desetiletí, varovala OSN

Svět
Názory na klimatické změny se různí.
Reakce na klimatickou změnu je v první řadě morální volba, píše sociální psycholog Mathew Nisbet. Politologové dělí společnost na liberály a konzervativce. Ti první ctí stejnou měrou svobodu a rovnost. Konzervativci ctí svobodu stejně jako řád. Výzvy klimatické změny vnímají jako útok na svobodu i na a řád. Liberálové je naopak vítají jako potřebu nastolení rovnosti a spravedlnosti.

Klimaspratci aneb Jak přemýšlí popírači klimatických změn?

Věda
Takto se sucho odráží na české krajině
Odborníci už nepochybují, že za změnami klimatu, které stále častěji přinášejí vedra či záplavy, stojí člověk. Potvrdila to v Ženevě zveřejněná zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC). Planeta Země se tak jistě ohřeje o dalšího 1,5 stupně Celsia, možná i více, pokud lidstvo nepřestane vypouštět emise oxidu uhličitého. Přesto ještě nemusí být vše ztraceno. 
17 fotografií

Experti varují: Česko se otepluje dvakrát rychleji, než je světový průměr

Věda a technika
Emise skleníkových plynů zůstávají problémem. Globální oteplování nezastaví ani útlum v době covidové pandemie.
Od podpisu pařížské klimatické dohody uteklo již pět let a jediné, co lze k slibované redukci emisí oxidu uhličitého dnes říci, je asi jen to, že to jde zatraceně ztuha. Zatím je zcela bez šancí, že bychom snad ještě v tomto století dokázali zabrzdit globální oteplování do dvou stupňů Celsia, nebo dokonce do 1,5 stupně, což je ta optimističtější verze. Nic na tom nezmění ani výjimečný rok 2020.
9 fotografií

Vědci mají jasno. Covid oteplování nezastaví a záchranné brzy jsou příliš slabé

Věda a technika
Sibiřská magistrála vybudovaná na věčně zmrzlé půdě, ilustrační foto
Tání permafrostu neboli věčně zmrzlé země sice může posloužit ropnému a těžebnímu průmyslu zprostředkováním přístupu k dříve obtížně dosažitelným zásobám fosilních paliv v Arktidě, ale je otázka, zda tyto klady vyvažují ekologické riziko, jež přitom hrozí. Vědci navíc varují, že s táním věčného ledu se mohou uvolnit bakterie a viry, které v něm byly uzavřeny po dobu tisíců let.  
11 fotografií

Uvolnění pradávných bakterií. Tání ledu může mít děsivé následky, varují vědci

Věda a technika
Ledovec na východě Grónska. Ilustrační snímek
Grónské ledovce tají v současné době sedmkrát rychleji než v 90. letech. Tvrdí to tým vědců, kteří porovnávali satelitní fotografie ledové pokrývky arktického ostrova v uplynulých 26 letech. Rozsah a rychlost tání je podle nich vyšší, než se očekávalo. Hrozí tak, že budou zatopeny oblasti, které obývají stamiliony lidí, informoval deník The Guardian.  
9 fotografií

Rekordní rok? Grónské ledovce tají rychleji, než se čekalo

Věda a technika
Tomáš Jirsa
Vědci z Mezinárodního panelu pro změny klimatu (IPCC) ve své poslední zprávě doporučili snížit produkci skleníkových plynů v zemědělství, konkrétně snížit spotřebu masa. Stručně řečeno, vědci konstatovali to, co všichni víme: krávy hodně prdějí a říhají, a velká stáda se tak produkcí metanu podílí na skleníkovém efektu a přispívají ke klimatické změně. 

Glosa Tomáše Jirsy: „Zdravý rozum“

Komentáře
Snímky NASA zachytily vznik ledovcového jezera
Asijská pohoří, včetně Himaláje, se v posledních letech potýkají s prudkým úbytkem ledové pokrývky. Zprávy o ústupu ledovců, hlavně vlivem globálního oteplování, jsou sice alarmující, na některých místech však dochází i k opačnému jevu. V pohoří Karákórám, které se rozkládá v pákistánském Kašmíru, Indii a Číně, totiž ledovce prokazatelně nabývají na mase. Informoval o tom server Newsweek s odvoláním na snímky NASA.  
3 fotografie

Paradox? Některé asijské ledovce netají, ale rostou, potvrdily snímky NASA

Věda a technika
Ilustrační foto
Washington – Množství mořského ledu v Arktidě bylo během letošní zimy nejnižší od začátku měření v roce 1979. Podle zprávy amerického Národního střediska dat o sněhu a ledu (NSIDC) v oblasti kolem severního pólu zamrzla plocha o rozloze 14,5 milionu kilometrů čtverečních, což je o zhruba 1,1 milionu kilometrů čtverečních méně, než činil průměr pro období let 1981–2010.

Množství ledu v Arktidě bylo tuto zimu nejnižší za dobu měření

Svět
Londýnský Scotland Yard. Ilustrační foto.
Londýn - Londýnská policie Scotland Yard čelí podezření z korupce a zatajování případů sexuálního zneužívání dětí, protože se týkalo i některých policistů a zákonodárců. Uvedla to dnes britská média s odvoláním na první závěry nezávislé komise IPCC, která dohlíží na činnost policie v zemi.

Londýnský Scotland Yard prý zatajoval sexuální zneužívání dětí

Svět
Ilustrační foto.
Kodaň – Emise skleníkových plynů bude možná kvůli boji 
s globálním oteplováním nutné snížit na nulu, tvrdí nová zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC), kterou zveřejnili zástupci Programu OSN pro životní prostředí (UNEP).  

OSN: fosilní paliva musí skončit do roku 2100

Svět
Ilustrační foto.
Kodaň – Koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře jsou teď nejvyšší za posledních 800.000 let a boj proti prokazatelným změnám klimatu způsobeným do značné míry lidskou činností bude možná vyžadovat snížení emisí skleníkových plynů až na nulu. Píše se to v nové zprávě Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC), kterou dnes v Kodani zveřejnili zástupci Programu OSN pro životní prostředí (UNEP).

Oxidu uhličitého je v atmosféře nejvíc za posledních 800 tisíc let

Svět
Ilustrační foto
Berlín – Rychlejší a rozsáhlejší postup proti produkci skleníkových plynů jako viníků globálního oteplování požaduje zpráva, kterou připravil Mezivládní panel pro klimatickou změnu (IPCC), iniciovaný OSN. Přechod od fosilních paliv k nízkouhlíkové energetice, například větrné, solární či jaderné energii, je přitom i cenově dostupný. Ubere ze světového hospodářského růstu jen asi 0,06 procentního bodu ročně. Vyplývá to podle agentury Reuters ze studie, která vznikla jako výsledek práce více než tisícovky odborníků a která dnes byla zveřejněna v Berlíně.

Změny klimatu nebudou zadarmo, ale teď jsou ještě únosné, říká zpráva IPCC

Svět
Ilustrační foto
Jokohama (Japonsko) - Globální oteplování a s ním spojené klimatické změny představují pro lidstvo zcela nový stupeň rizika v řadě oblastí. Vyplývá to z dosud nejucelenějšího posouzení dopadů klimatických změn na svět, které v Japonsku zveřejnili členové Mezivládního panelu pro klimatickou změnu (IPCC) při OSN.

OSN: Globální oteplování je vážnou hrozbou pro lidstvo

Svět
Ilustrační foto
Praha – Dosavadní zimní počasí připomínající spíše začátek jara může být za 50 let v tomto období běžné. Tvrdí to klimatolog Tomáš Halenka z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Zatím je podle něj příliš brzo tuto zimu hodnotit. Konec ledna i únor stále ještě mohou překvapit velkými mrazy a ve výsledku může být zima nakonec průměrná. Už v polovině příštího týdne by se totiž podle meteorologů mohlo začít výrazněji ochlazovat.

Klimatolog: Za 50 let může být zima podobná té letošní běžná

Česko
Ilustrační foto
Stockholm – Podle Mezivládního panelu ke změnám klimatu (IPCC) vzroste hladina světového oceánu do roku 2100 o 26 až 82 centimetrů. Země se podle dnešní zprávy IPCC ke stejnému roku oteplí o 0,3 až 4,8 stupně Celsia. Klimatologové se rovněž shodli na dosud nejvyšší míře pravděpodobnosti, že za oteplování nese hlavní odpovědnost člověk.

Hladina oceánu vzroste podle IPCC do roku 2100 až o 82 centimetrů

Svět
Ilustrační foto
Stockholm – Ve Stockholmu dnes začalo zasedání Mezivládního panelu ke změnám klimatu (IPCC), který by měl v pátek vydat klíčovou zprávu o klimatických změnách. Podle agentury Reuters bude chystaná zpráva obsahovat zatím nejsilnější tvrzení, že za globální oteplování je zodpovědné lidstvo, především pak vypouštění skleníkových plynů uvolňovaných při spalování fosilních paliv. Dokument má rovněž varovat, že klimatické změny přinesou v tomto století četnější vlny veder, sucha a záplavy, pokud vlády jednotlivých zemí nepodniknou rozhodné akce proti znečišťování planety.

Zpráva expertů podpoří tvrzení, že za oteplování mohou lidé

Svět
Ilustrační foto
Stockholm - Vědci pracující na klíčové zprávě OSN o klimatických změnách si nevědí rady s údaji, které poskytují munici popíračům globálního oteplování. Napsala to dnes agentura AP, která měla možnost nahlédnout do pracovní verze dokumentu. Problém prý jejím autorům dělají data, podle nichž se v posledních 15 letech tempo oteplování zemského povrchu snížilo, přestože množství skleníkových plynů vzrůstá.

Vědci mají problém s výkladem klimatických změn, oteplování zřejmě zpomaluje

Svět
Ilustrační foto
Abú Zabí – Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC) přehodnocuje svou zprávu, v níž v roce 2007 konstatoval, že při zachování rychlosti globálního oteplování roztaje většina himálajských ledovců do roku 2035.

IPCC musí vysvětlit mylný údaj o tání ledovců

Svět
New York - Mezivládní panel pro klimatické změny (IPCC), který působí v rámci Organizace spojených národů, se v předvečer kodaňské ekologické konference ohradil proti skeptikům zpochybňujícím vliv člověka na oteplování klimatu. Panel se přitom podle zpravodajského serveru BBC zastal vědců, jejichž korespondence zveřejněná na internetu vyvolala skandál, naznačující manipulaci s daty na podporu teorie globálního oteplování.

Klimatický skandál: OSN se zastala obviněných vědců

Svět
Washington - Klimatická konference na Bali nepřinesla očekávané výsledky a dohoda o vzniku dokumentu, který by nahradil nynější Kjótský protokol, se neuskutečnila.

Ledovce tají, otázka je, jak rychle

Svět
Vlajka OSN
BALI - Scílem najít cestu jak zachránit modrou planetu před ničivými následky globální změny klimatu zahájili dnes delegáti zvíce než 190zemí světa na indonéském ostrově Bali maraton vyjednávání, na jehož konci by měla být dohoda ozastavení emisí skleníkovýchplynů.

Na Bali začala celosvětová konference OSN

Svět
SYMBOL PESTROSTI. Kolibřík černohrdlý (Anthracothorax nigrocollis) a s ním tisíce dalších druhů živočichů a rostlin by mohli padnout za oběť změnám klimatu.
LONDÝN - Globální oteplování planety nepřinese jen změny klimatu, ale také zásadním způsobem promění zastoupení živočišných druhů na Zemi. Podle zprávy, kterou včera publikovali vědci z britské University of York, by rostoucí teploty mohly způsobit masové vymírání živočichů i rostlin.

Teplé klima ohrožuje biodiverzitu

Svět
Podle bývalého amerického viceprezidenta je v zájmu USA nečekat, až se ostatní země shodnou na omezování emisí, ale okamžitě investovat do vývoje alternativních zdrojů energie.
OSLO, PRAHA - Za boj proti globálnímu oteplování získal letošní Nobelovu cenu za mír bývalý americký viceprezident Albert Gore společně s Mezivládním panelem pro změny klimatu (IPCC), který je vědeckým orgánem Organizace spojených národů. V norské metropoli Oslu to dnes oznámil Nobelův výbor.

Nobelovy ceny za mír získali Al Gore a vědecký orgán OSN

Svět
PEKING - Teploty v čínské metropoli Pekingu dosahují v těchto dnech nejvyšších hodnot za posledních 40 let. Ve čtvrtek bylo ve městě naměřeno tropických 31,9 stupně Celsia. Informoval o tom dnes čínský deník vycházející v angličtině Beijing Morning Post.

V Pekingu mají nejvyšší teploty za posledních 40 let

Svět
BANGKOK - Radikální snížení emisí oxidu uhličitého, a to o 50 až 85 procent do roku 2050, je nezbytné k udržení globálního oteplování pod kontrolou. Oznámili to dnes experti Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC), kteří tento týden jednali o klimatických změnách v thajské metropoli Bangkoku.

Omezit oteplování lze radikálním snížením emisí, řekli experti

Svět