ŠTÍTEK: Michael Douglas

Pattersonův snímek obou preparovaných a vycpaných lvů, kteří se stali exponátem chicagského přírodovědného muzea Field Museum of Natural History
Před 125 lety, v noci z 9. na 10. prosince 1898, se ve vyprahlé pustině kolem keňské řeky Tsavo konečně střetli tváří v tvář lidožravý lev, jenž po několik měsíců děsil a vraždil dělníky stavějící přes Tsavo železniční most, a lovec, který mu po celou tu dobu šel po stopě. Ze střetu vyšel vítězně lovec, ale vyhráno ještě zdaleka neměl. Lidožraví lví samci byli totiž dva.
6 fotografií

Říkali jim Duch a Temnota. Dva lidožraví lvi rozpoutali u řeky Tsavo teror

Historie
Michael Douglas.
Paštika z domácího mazlíčka, surová demolice auta i rodinného porcelánu. A dva na smrt rozhádaní manželé na křišťálovém lustru řítícím se k zemi. „Až spadneš, nerozbij dlaždičky.“ Michael Douglas hrál v řadě nestárnoucích filmů, asi nejvíce hlášek ale pochází z Války Roseových. Manželský masakr, v němž hrál po boku Kathleen Turnerové, zůstává klenotem v jeho kariéře. Nejen díky němu si v květnu dojde pro čestnou Zlatou palmu, kterou dostane na festivalu v Cannes.
8 fotografií

KVÍZ: Festival v Cannes uctí Michaela Douglase. Jak moc znáte slavného herce?

Film a televize
Bavič Karel Šíp
Stálice televizní zábavy Karel Šíp (76) má za sebou rok plný skvělých Všechnopárty, a je tedy jasné, že pro nás připravil i silvestrovský speciál. Aby toho nebylo málo, uvidíme ho na silvestra také blahopřát Jiřině Bohdalové a možná si pod stromečkem rozbalíte „jeho“ dárek – knihu Do hrobu si to nevemu. Rozhovor s ním přinesl časopis TV Star.

Důležité je, aby bylo veselo, říká Karel Šíp

Společnost
Matt Damon, Cannes
/OD ZVLÁŠTNÍ ZPRAVODAJKY DENÍKU/ Festival v Cannes drží obdivuhodně svou fazónu, na červeném koberci se zatím ukázaly všechny ohlášené hvězdy včetně Američanů Seana Penna a Matta Damona. Ve velkém stanu v přístavu udělali zdravotníci a studenti přes tři tisíce testů. Den co den od sedmi do devíti večer, s nemizejícím úsměvem. Klobouk dolů.
5 fotografií

Bylo to jako poprvé. Matt Damon uvedl v Cannes film Stillwater

Film a televize
Ještě pořád má svůj mužný šarm, ale sedm křížků a lehce zhýralý život se mu už pěkně zarývá do těla. Sandy Kominský, herecký pedagog s pověstným sarkasmem na jazyku v brilantním podání Michaela Douglase, je zpět a třetí řadou se uzavírají jeho příběhy.
Filmová publicistka Jana Podskalská vybírá své pravidelné filmové a seriálové tipy na víkend. Tentokrát jsou mezi nimi dva návraty k jistotám a jedna novinka. Zdobí je hvězdné tváře Michaela Douglase, Emmy Thompsonové a Kathleen Turnerové - i když ji možná nepoznáte. Některé jejich příběhy se do značné míry prolínají s časem, který právě prožíváme.  
4 fotografie

Terapeutické peklo online, Michael Douglas bez parťáka a život po pandemii

Film a televize
Miroslav Donutil, poutání na magazín Víkend
Miroslav Donutil je jedním z nejznámějších českých herců. Na kontě má vážné i komické role, zároveň je skvělým bavičem a vypravěčem. Obsáhlá je i jeho práce v dabingu. Zítra rodák z Třebíče oslaví sedmdesáté narozeniny. Pohled do jeho soukromí i profesního života nabídne už dnes večer nový dokument České televize.
12 fotografií

Sedmdesátník Miroslav Donutil: Zajímá mě, co ještě bude

Společnost
Rozhovor s Terezou Brodskou, upoutávka na magazín Víkend
Našemu rozhovoru předcházela záchranná akce. Tereza Brodská to brala přes odchytovou stanici – se sýkorkou, která se zranila na její terase a pak se ztratila v koupelně. Detaily vypusťme, podstatné je, že pták už dnes zase létá kdesi nad Prahou a že povídání proběhlo. S kávou a výtečným koláčem od nejmenované smíchovské kavárny, s křikem racků v zádech, karanténě navzdory.
8 fotografií

Herečka Tereza Brodská: Snažím se být slušným člověkem. Až to přeháním

Společnost
Kirk Douglas
Když ve středu 5. února zemřel slavný americký herec Kirk Douglas, přijal to svět s posmutnělým úsměvem. Život této hollywoodské star byl totiž beze zbytku naplněn. Otec neméně populární hvězdy Michaela Douglase měl v rukou nejkrásnější ženy své éry, zahrál si ty nejlepší role – a jako by toho nebylo dost, ještě se dožil neuvěřitelných 103 let.
11 fotografií

Kirk Douglas: Byl potomkem emigrantů a brousil kolem Barrandovských ateliérů

Společnost
Válka Roseových
Beroun – Michal Dlouhý a Kateřina Lojdová se představí v hlavních rolích divadelního představení Válka Roseových, jehož děj zná většina diváků z filmového plátna nebo televizní obrazovky.

Roseovi válčí na jevišti

Volný čas
Americký herec Kirk Douglas.
Ve věku 103 let zemřel ve středu americký herec, producent a režisér Kirk Douglas. Oznámil to jeho syn, rovněž herec, Michael Douglas. Jeho otec ztvárnil za svou dlouhou kariéru na osm desítek postav, ty nejslavnější v 50. a 60. letech minulého století. Před kamerou se ale objevoval i dlouho poté, co jeho kolegové odešli do důchodu.
11 fotografií

Zemřel americký herec Kirk Douglas. Bylo mu 103 let

Film a televize
Miloš Forman.
Poděbrady – Přelet nad kukaččím hnízdem, Amadeus, Lid versus Larry Flynt, ale také Hoří, má panenko či Černý Petr. Namátkou několik ze slavných filmů režiséra Miloše Formana, který v pátek 13. dubna zemřel ve věku 86 let. Především jeho mládí a studentská léta jsou spojeny s Poděbrady, kam se za zvláštních okolností dostal na prestižní školu.

Poděbradský student Forman už nepřijede

Nymbursko
Vladimír Zábranský fotografuje osobnosti na filmovém festivalu od roku 1968. Současně sbírá autogramy.
Karlovarský kraj – Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech právě začal a to je i chvíle pro Vladimíra Zábranského z Horního Slavkova. Zdejší dlouholetý učitel má totiž velmi zajímavého koníčka. Sbírá autogramy a fotografuje osobnosti, které festival navštíví, a to už téměř padesát let.

Osobnosti na festivalu fotí už téměř padesát let

Sokolovsko
 Philippe Faucon
Paříž – Francouzskou filmovou cenu César pro nejlepší film v noci na dnešek získal snímek Fatima režiséra Philippa Faucona. Roli favorita na slavnostním udílení cen nepotvrdil film Marguerite, natočený částečně v České republice. Film ale získal bronzovou trofej mimo jiné za nejlepší výpravu, kterou převzal český architekt Martin Kurel. Čestné ocenění za celoživotní dílo v pátek připadlo americkému herci Michaelu Douglasovi.

Césara za nejlepší film má Fatima, cena za výpravu jde do České republiky

Film a televize
Miloš Forman
Poděbrady - Přelet nad kukaččím hnízdem, Amadeus, Lid versus Larry Flynt, ale také Hoří, má panenko či Černý Petr. Namátkou několik ze slavných filmů režiséra Miloše Formana, který 18. února oslavil úctyhodných 84 let. Především jeho mládí a studentská léta jsou spojeny s Poděbrady, kam se za zvláštních okolností dostal na prestižní školu.

Režisér Miloš Forman, který studoval v Poděbradech, oslavil 84. narozeniny

Volný čas
Michael Douglas.
Paříž - Při letošním tradičním udílení francouzských filmových cen připadne čestný César za celoživotní dílo americkému herci Michaelu Douglasovi. Herec má ocenění osobně převzít při slavnostním udílení 41. ročníku Césarů, které se uskuteční 26. února v pařížském divadle Châtelet. Oznámili to dnes organizátoři Césarů.

Čestného Césara letos obdrží Michael Douglas

Film a televize
Válka Roseových v podání kolínských herců
Kolín – Divadelní hru podle knihy Warrena Adlera Válka Roseových zná téměř každý, pokud není zrovna fanoušek divadla, jistě jej neminulo pravidelně reprízované filmové zpracování s Michaelem Douglasem a Kathleen Turnerovou. Letos se svým pohledem na toto téma přišel také režisér kolínského Malého divadla Martin Drahovzal, který upravil i překlad Ondřeje Sokola.
35 fotografií

Soubor Malého divadla pobavil publikum svojí poslední hrou Válka Roseových

Kolínsko
ČESKÝ VYČURÁNEK. Pepa našel způsob, jak snadno zbohatnout (Leoš Noha).
Výstava hutního skla ze zaniklé sklárny, která kvůli předpokládané těžbě uhlí ukončila výrobu v roce 1964. Produkce se následně přesunula do n.p. Moser Karlovy Vary, kde byla po pěti letech ukončena a pomalu se začala vytrácet z povědomí veřejnosti. Dekorativní a užitkové sklo z let 1956 1964 tak čeká půl století na patřičné zhodnocení. Výstava trvá do 15.9.2015

KULTURNÍ SERVIS: KINA, DIVADLA, VÝSTAVY

Volný čas
Ilustrační foto.
Kino pod širým nebem Hlučínským zpestří letošní léto. Sportovní rekreační areál Hlučín totiž pořídil speciální plátno pro venkovní promítání filmů. Přestože měří desetkrát šest metrů, díky upnutí na nafukovací konstrukci jej nebude problém jednoduše převážet.

Hlučínští můžou večery strávit v letním kině

Opavsko
JASMÍNINY SLZY. Allenova novodobá hrdinka v brilantním podání Kate Blanchett.
Před dvaadvaceti lety tragicky skončil sen excentrického milionáře Johna Hammonda, který chtěl na odlehlém ostrově z dinosauří DNA vypěstovat Jurský park s živými exponáty. Od té doby se ale mnohé změnilo, park jede na plné obrátky, ročně jím projdou milióny nadšených návštěvníků, kteří s očima navrch hlavy sledují v akci desítky „vyhynulých" živočichů. Jenže vedení parku stále hledá nové způsoby, jak tuto jedinečnou atrakci ještě víc zatraktivnit. A v tu chvíli přijdou komplikace.

Kulturní servis: Kina, výstavy a divadlo

Volný čas
ZAHAJOVACÍ SNÍMEK. Time out of Mind přiváží jeho hlavní protagonista Richard Gere.
Praha – Mariánské Lázně, 1946. Tady to všechno začalo. Karlovarský festival měl tehdy podobu skromné nesoutěžní přehlídky a málokdo nejspíš tušil, že za několik desítek let budou na červeném koberci před Thermalem pózovat hvězdy jako Claudia Cardinaleová, Tony Curtis, Sharon Stoneová, Robert Redford, Gina Lollobrigida, Woody Allen, Michael Douglas a další. Leč stalo se tak.

Jubilující karlovarský festival začíná

Film a televize
Athos (TOM BURKE), D’Artagnan (LUKE PASQUALINO), Porthos (HOWARD CHARLES) and Aramis (SANTIAGO CABRERA)
Praha - Existence filmových pobídek láká do Česka zahraniční filmaře. Na pobídky by mělo být letos k dispozici stejně jako loni 800 milionů korun. Loni tyto pobídky přilákaly zahraniční investice za více než čtyři miliardy korun. Například seriál o mušketýrech, který začala vysílat televize Prima, se natáčel v roce 2013 v Česku díky této podpoře, kdy filmaři získali zpět pětinu prokazatelně utracených nákladů.

Filmové pobídky lákají do Česka zahraniční štáby

Film a televize
Andrej Babiš
Praha - Stát by mohl podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) zvýšit letošní filmové pobídky ze schválených 500 na 800 milionů korun. Ministr to řekl České televizi (ČT). Pobídky, které umožňují vracet filmařům 20 procent nákladů prokazatelně utracených v tuzemsku, by tak byly stejně vysoké jako loni, kdy do Česka přilákaly investice za více než čtyři miliardy korun.

Stát může podle Babiše zvýšit filmové pobídky z 500 na 800 milionů

Česko
Ilustrační foto
Praha – Zahraniční investice za více než čtyři miliardy korun přilákaly loni do Česka takzvané pobídky, které umožňují vracet filmovým štábům 20 procent zde prokazatelně utracených nákladů. Dokážeme tak konkurovat 14 evropským zemím, kde podobná podpora existuje, řekla dnes ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková.

Filmové pobídky přinesly investice za více než čtyři miliardy korun

Ekonomika
Pohled z Letné na pražské mosty (zpředu) Mánesův, Karlův, Legií, Jiráskův a Palackého.
Praha - Na Mánesově mostě v Praze hořel v sobotu dopoledne autobus a z okolostojících aut vytahovali zraněné. Akční scéna za účasti komparsu a několika českých kaskadérů byla součástí předtáčky vysokorozpočtové kriminálky Unlocked.

Na Mánesově mostě hořel kvůli filmařům autobus

Praha
Americký herec Michael Douglas.
Praha - V příštích dnech se začne v Česku natáčet vysokorozpočtový akční kriminální film Unlocked s hollywoodskými hvězdami - oscarovým Michaelem Douglasem a Orlandem Bloomem, který hrál například v Pirátech z Karibiku či v Pánovi prstenů. Další roli v příběhu agentky CIA ztvární neméně populární Švédka Noomi Rapaceová, jíž slávu přinesla postava Lisbeth Salanderové v sérii filmů podle knižní trilogie Millenium.

V Česku se začne točit film s Michaelem Douglasem

Film a televize