ŠTÍTEK: Michal Horáček

Ilustrační foto
Dvě výletní plavby lodí Florentina zdarma pro zhruba čtyři stovky registrovaných účastníků, minitrh regionálních výrobků, odemykání Labské stezky, pěší výlet s Klubem českých turistů, ale i doprovodný kulturní program s tancem, hudbou a dalšími aktivitami pro malé i velké. Takové bude letošní zahájení turistické sezony v Litoměřicích, které se uskuteční v sobotu 27. dubna od 13 do 20 hodin na Střeleckém ostrově v místě pod Tyršovým mostem, kde přistává výletní loď Florentina.

Litoměřice v sobotu zahájí turistickou sezonu řadou aktivit pro malé i velké

Čtenář reportér
Herečka Darija Pavlovičová a její taneční partner Dominik Vodička ovládli dvanáctou řadu soutěže StarDance.
Dvanáctý ročník taneční show StarDance má od sobotního večera nové vládce. Stali se jimi herečka Darija Pavlovičová a její soutěžní partner Dominik Vodička. Sociální sítě okamžitě zaplavily gratulace vítěznému páru. Jak už to ale v naší kotlině bývá, ne pro každého je vítěz vítězem. Pojďte si s námi projít diskuze a reakce na právě ukončený ročník tanečního klání.
18 fotografií

StarDance dobyla Pavlovičová. Tančila Adamczyková lépe? Diváci berou sítě útokem

Film a televize
Skladba o andělu Gabrielovi z desky Potměšilý host (1987) dostala zcela nový kabát od zpěváka, rappera a hudebníka Štěpána Hebíka alias 7krát3.
Píseň Gabriel nazpívala téměř před čtyřmi dekádami dáma šansonu, zpěvačka Hana Hegerová. Ta byla jedním ze vzácných umělců, pro které Michal Horáček psal své texty. Skladba o andělu Gabrielovi z desky Potměšilý host (1987) dostala zcela nový kabátek od budějovického zpěváka, rappera a hudebníka Štěpána Hebíka alias 7krát3. Svěží r&b úpravu můžete slyšet na streamovacích službách.
8 fotografií

7krát3 vdechl nový život starému textu Michala Horáčka. Zpívala ho i Hegerová

Českobudějovicko
Chemička u Litvínova, vpředu jezero Most.
Výzkumníci vylezli na komín u Litvínova a v Mostě pak upozornili na unikáty  Přední čeští odborníci na tovární komíny, stavební inženýr Martin Vonka a historik hospodářských dějin Michal Horáček, si udělali výlet na Mostecko. A jak bývá jejich zvykem, nezůstali při zemi. Popularizátoři industriálních staveb nejprve se svolením majitele vylezli na 45 metrový komín v areálu staré textilky v Šumné u Litvínova a z vrcholu v přímém internetovém přenosu seznámili své příznivce s novinkami v oboru.
16 fotografií

Výzkumníci vylezli na komín u Litvínova. V Mostě pak upozornili na unikáty

Mostecko
Zpěvačka Natálie Kuchárová vystupuje na koncertě klavíristy Tomáše Kača v Jízdárně Pražského hradu
Vyrůstala v romské rodině ve vyloučené lokalitě v Chomutově. Rodiče ji odmalička vedli ke vzdělávání, jímž se dá zajistit lepší život. Nadaná zpěvačka a čerstvá absolventka konzervatoře Jaroslava Ježka v Praze Natálie Kuchárová nyní studuje angličtinu na univerzitě v Ústí nad Labem a učí na chomutovské základní umělecké škole. Sní o pěvecké kariéře nejprve v Česku, pak možná v zahraničí. Nedávno zpívala na koncertě klavíristy Tomáše Kača na Pražském hradě.
12 fotografií

Věděla jsem, že chci jiný život, říká nadaná romská zpěvačka Natálie Kuchárová

Hudba
Štastné dieťa: Slovenská zpěvačka Katarzia vystoupí v Boskovicích
/POZVÁNKA/ Katarzia - zpěvačka, skladatelka a textařka, která tři popsané umění zvládá natolik, že nás už bezpočetněkrát dojala a zasáhla na bolístkách, které jsme ani nevěděli, že máme. Letos jsme dojatí i proto, že je Prostor jedním z pěti míst v ČR, kde Katarzia vystoupí se svým novým albem Šťastné dieťa, které vyšlo 6. října. Katarzia nové skladby složila ve velké míře na pianinu po mamince, které se jí podařilo po letech převést tod prarodičů z Košic do Prahy a zprostředkovává na nich obrazy mezilidských vztahů a prožitky ženy v současné společnosti.

Štastné dieťa: Slovenská zpěvačka Katarzia vystoupí v Boskovicích

Čtenář reportér
Náplň destinační agentury České středohoří, která operovala z hostelu v Litoměřicích, nově zastává Regionální rozvojová agentura se sídlem v bývalých Pozemních stavbách v Ústí.
Milionovými závazky destinační agentury České středohoří se už čile zabývá insolvenční soud, naplánoval již schůzi věřitelů. Organizaci, kde kontroly po rezignaci ředitele Luďka Jirmana odhalily nesrovnalosti v hospodaření, čeká konkurs. Náplň společnosti, kterou původně založilo hejtmanství spolu s městem Litoměřice a litoměřickým biskupstvím, které jí také poskytovalo prostory v místním hostelu, nyní zajišťuje kraj samotný prostřednictvím ústecké rozvojové agentury. O budoucí spolupráci jedná s dřívějším partnerem v destinačním managementu Litoměřicemi a nově i s Ústím.
7 fotografií

Do konkursu jde majetek destinačky České středohoří, její práci převzal kraj

Ústecko
Náplň destinační agentury České středohoří, která operovala z hostelu v Litoměřicích, nově zastává Regionální rozvojová agentura se sídlem v bývalých Pozemních stavbách v Ústí.
Milionovými závazky destinační agentury České středohoří se už čile zabývá insolvenční soud, naplánoval již schůzi věřitelů. Organizaci, kde kontroly po rezignaci ředitele Luďka Jirmana odhalily nesrovnalosti v hospodaření, čeká konkurs. Náplň společnosti, kterou původně založilo hejtmanství spolu s městem Litoměřice a litoměřickým biskupstvím, které jí také poskytovalo prostory v místním hostelu, nyní zajišťuje kraj samotný prostřednictvím ústecké rozvojové agentury. O budoucí spolupráci jedná s dřívějším partnerem v destinačním managementu Litoměřicemi a nově i s Ústím.
7 fotografií

Do konkursu jde majetek destinačky České středohoří, její práci převzal kraj

Litoměřicko
Zpěvák Ondřej Ruml se pohybuje mezi muzikálem, pop music, šansony a swingem
Jeden z nejvytíženějších českých zpěváků dělí svůj čas mezi recitál Písně, šansony a další harampádí, sólové akce jen se smyčkovačem (looperem), společné koncerty se zpěvačkou Lenkou Novou, jazzová vystoupení Jdeme na Ježka a roli v muzikálu Davida Bowieho Lazarus. K tomu přičtěme zpívání s různými filharmoniemi nebo benefiční koncert v Řitonicích – místě, kde strávil dětství a kde pomáhá shánět finance na opravu kostela sv. Štěpána. Letos sem Ondřej neváhal pozvat písničkáře Jaromíra Nohavicu. Oba zde zahrají bez nároku na honorář v sobotu 12. srpna.
7 fotografií

Zpěvák Ondřej Ruml: Už mě jen tak něco nerozhodí

Hudba
Sídlo destinační agentury v Litoměřicích. Na místo ředitele v ní nedávno rezignoval Luděk Jirman.
Na židli nového ředitele destinační agentury České středohoří se Michal Horáček ani neohřál, a už má na stole návrh na vyhlášení insolvence společnosti. V pondělí 12. června o tom novináře informoval krajský úřad, který agenturu založil spolu s městem Litoměřice a zdejším biskupstvím. „Správní rada doporučila řediteli podat návrh na zahájení insolvenčního řízení,“ uvedla mluvčí ústeckého hejtmanství Magdalena Fraňková s tím, že agentura není schopná splácet své závazky.

Destinačka nesplácí závazky a míří k insolvenci, její činnost přebírá kraj

Ústecko
Širokodolský kros 2023.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ My čekali jaro a zatím přišel mráz… Tedy mráz přímo ne, ale že se čtvrtý ročník Širokodolského krosu, běžeckého závodu zařazeného do celoročního seriálu Iscarex Cup, konal o velikonočním víkendu vpravdě v zimních kulisách, o tom nebylo sporu. Přestože se vinou podmínek proměnil v ještě náročnější zkoušku sil a vytrvalosti než obvykle, panovala v poli běžců dobrá nálada a nikdo si nestěžoval.
30 fotografií

PODÍVEJTE SE: Sníh, voda a bláto. Běžcům v Širokém Dole kraloval Havlík

Ostatní sporty
Před 16. hodinou už ve Skalici u České Lípy umožnily členky volební komise Lenka Svobodová a Monika Meisnerová volbu do přenosné schránky
Rušno je od začátku voleb i ve volební místnosti Skalice u České Lípy. „Voličů zatím přichází mnohem více, než je tomu při jiných volbách,“ konstatovala Monika Meisnerová z volební komise, která spolu s předsedkyní Lenkou Svobodovou dokonce už v pátek před 16. hodinou využila i přenosnou volební schránku, aby umožnila hlasovat imobilnímu občanovi, protože ve staré radniční budově není výtah.

Zájem o přímou volbu prezidenta je i ve Skalici u České Lípy

Českolipsko
Pavlína Bobková z ženské věznice ve Světlé nad Sázavou.
Svět, to je šatna kabátů, já oblékám svou roli, recituje Pavlína Bobková ze světelské věznice tak, že běhá mráz po zádech. Se svou básní pod názvem Ve Světlé chvíle – než se celá dobru vzdám, obsadila letos třetí místo v literární soutěži, kterou pořádá občanské sdružení Za branou. O jejím úspěchu rozhodla odborná porota v čele s textařem Michalem Horáčkem. Konkurence byla obrovská.
4 fotografie

Poezie kvete i ve Světlé: vězenkyně uspěla v soutěži, kterou vedl textař Horáček

Havlíčkobrodsko
Výtěžek z dražby pomůže i Zdeňku Šafářovi (na snímku), který v patnácti letech v plné rychlosti narazil na kole do zaparkovaného kamionu.
Bezstarostná jízda na kole z liduprázdného kopce uprostřed krajiny. Chvilka nepozornosti a najednou rána. Zdeněk Šafář v patnácti letech v plné rychlosti narazil do zaparkovaného kamionu. Dnes třiatřicetiletý vozíčkář může mít aktivní život i díky opoře, kterou mu je brněnské ParaCENTRUM Fenix. Ve spolupráci s nadanými dětmi z celé republiky se nyní podařilo spolku, který už osmnáct let pomáhá lidem s poraněním míchy, získat 170 tisíc korun v benefiční dražbě.
7 fotografií

V jejich věku ochrnul. Dětští umělci teď nejen jemu pomohli dražbou obrazů

Čtenář reportér
Žatecký komín. Ilustrační foto
Kvůli válce na Ukrajině se letos nerozhodne, zda Žatec a okolní krajina vstoupí díky pěstování a zpracování chmele na seznam památek UNESCO. Jednání příslušného výboru v Rusku bylo zrušeno. Žatec si tak na verdikt počká pravděpodobně do léta příštího roku. Nicméně ve městě proběhly výzkumy spojené s kandidaturou na tento prestižní seznam. Odborníci letos například zkoumali komíny budov, které sloužily pro zpracování chmele v Žatci, zvláště na jeho Pražském předměstí. To je unikátní nejen počtem dochovaných komínů, ale také funkční typologií, neboť sloužily především k odvádění zplodin ze sirných komor. To při jejich stavbě vyžadovalo specifická technická řešení.

Žatec má unikátní komíny, sloužily hlavně chmelařům. Průzkum odhalil mnohé

Žatecko a Lounsko
Samosběr jablek ve Skrbeni na Olomoucku, 17. září 2022
Po celé České republice se v poslední době rozběhl samosběr či prodej jablek ze dvora. Zatímco v obchodech jsou mnohdy malvice k sehnání od 30 korun výše, tak sami pěstitelé je nabízejí v rozmezí od šesti do 18 korun. V případě samosběru, kdy si člověk musí pro plod vylézt do koruny stromu, jde z strany sadařů nejen o ušetření nákladů v době růstu energií, ale také chtějí poukázat na nejistou budoucnost svého živobytí.
9 fotografií

Jen šest korun za kilo. Samosběr jablek láká davy, sadaři jsou ale zoufalí

Ekonomika
Hana Zagorová
Člověk s širokým srdcem a věčným úsměvem, vždycky ochotný pomáhat, nedělat hvězdu ani fajnovku, nezkazit žádnou legraci. Tak na zesnulou zpěvačku Hanu Zagorovou vzpomínají muzikanti, herci, režiséři, přátelé i fanoušci, pro něž byla mimo jiné symbolem bezstarostného dětství. „Mnohokrát jsem si zpívala Bludičku se švihadlem stočeným v ruce a před zrcadlem poskakovala do rytmu,“ napsala jedna z fanynek na twitteru.
41 fotografií

Sbohem, duhová vílo! Přátelé, kolegové a fanoušci se loučí s Hanou Zagorovou

Hudba
Michal Kerner (v bílém) diskutuje s dětmi formou on-line přenosu.
Michal Kerner si v jablonecké věznici Rýnovice odpykává dlouholetý trest za výrobu a dealování drog, konkrétně pervitinu. Čas si krátí psaním a diskuzemi s dětmi o nebezpečí spojených s konzumací drog. Letos se opět přihlásil do literární soutěže Za branou, kterou pořádá stejnojmenné občanské sdružení. To nabízí vězňům publikaci jejich děl na webových stránkách rodinyveznu.cz.
6 fotografií

Vyráběl a prodával pervitin. Čas za mřížemi si muž krátí psaním pohádek

Regiony