ŠTÍTEK: Michal Lukeš

Klatovy (na archivním snímku v červených dresech) zažívají těžké jaro. Dosavadní kádr se celý rozpadl a nové vedení musí hledat nové hráče.
Po sestupu do krajského přeboru došlo ve fotbalových Klatovech k velkým změnám. Zvolen byl nejen nový výkonný výbor, ale také přišel nový trenér, zároveň v kádru A týmu nezůstal kámen na kameni. Na lavičku usedl staronový kouč Luboš Vašica, který má v létě plnou hlavu starostí, s jakým týmem půjde do nové sezony.
13 fotografií

Klatovům se rozpadl kádr, zmizela celá jedenáctka

Fortuna divize
FORTUNA divize A, 24. kolo: SK Klatovy 1898 (na snímku fotbalisté v červených dresech) - FK Příbram B 1:0.
/FOTOGALERIE, OHLASY/ Již potřetí z posledních čtyř zápasů, z toho hned podruhé plnohodnotně, o víkendu bodovali fotbalisté Klatov. Svěřenci mladého trenéra Martina Jandy porazili v sobotním utkání 24. kola FORTUNA divize A rezervní tým druholigové Příbrami těsně 1:0 a stále živí naději na záchranu. O jedinou branku domácího utkání se postaral v 70. minutě zkušený univerzál Michal Lukeš, jenž proměnil penaltu.
88 fotografií

FOTO: Klatovy skolily béčko Příbrami. Janda: Obrovský respekt před klukama

Fortuna divize
Nejúspěšnější vyhlášení sportovců okresu Klatovy 2023.
Pondělní podvečer patřil v klatovském divadle slavnostnímu vyhlášení nejúspěšnějších sportovců okresu Klatovy za rok 2023. Akci již tradičně uspořádalo agilní Pošumavské sportovní sdružení Klatovy ve spolupráci se společností Sport Action, SDS Klatovy a pod záštitou města Klatovy. Oceněni byli sportovci z řad mládeže a dospělých, ale bez povšimnutí nezůstali ani trenéři, rozhodčí či sportovní kolektivy.
92 fotografií

FOTO: V Klatovech ocenili nejlepší sportovce, na trůn usedl Tomáš Hurdzan

Ostatní sporty
O silvestrovský pohárek Václava Kopřivy.
/FOTOGALERIE/ Poslední den již uplynulého roku, Klatovy, fotbalové hřiště s umělým povrchem. To je datum a místo konání krásné a dnes již tradiční akce s dobročinným účelem. Právě v neděli před polednem se v Klatovech uskutečnilo fotbalové utkání v rámci třetího ročníku O silvestrovský pohárek Václava Kopřivy. Po základní hrací době skončil zápas 5:5, ale o něco spokojenější byli červení, kteří svého soupeře oděného do modrých dresů zdolali v dramatickém penaltovém rozstřelu.
137 fotografií

FOTO: Červení vyhráli na penalty, pro děti v nemocnici se vybralo přes 35 tisíc

Okresy
O silvestrovský pohárek Václava Kopřivy (31. prosince 2022).
Je to tady. Už v neděli se na klatovském fotbalovém hřišti s umělým povrchem uskuteční třetí ročník přátelského utkání s názvem O silvestrovský pohárek Václava Kopřivy. A také tentokrát v něm nepůjde pouze o fotbalový mač fotbalistů oděných do červených a modrých dresů, ale půjde i o dobrou věc. Veškerý výtěžek z akce totiž poputuje na dětské oddělení Klatovské nemocnice. Zájemci se navíc mohou zapojit do dražby o podepsaný dres bývalého hráče Klatov Daniela Haise, dnes již ligového borce hájícího barvy Hradce Králové.
98 fotografií

Akce, která podpoří dobrou věc, říká Lukeš. Na hřišti to bude boj, tuší Mužík

Fotbal
Klatovský fotbalista Jakub Janota v sobotním utkání 8. kola FORTUNA divize s Jindřichovým Hradcem (2:0).
Na začátku při nich stála pořádná dávka štěstí, své tóny hned dvakrát a bez ostychu zahrála brankové konstrukce. Úvodní nápor ale přežili ve zdraví, pak srovnali hru, osmělili se a po změně stran rozhodli. Fotbalisté SK Klatovy 1898 porazili v sobotním utkání 8. kola FORTUNA divize A houževnatě hrající Jindřichův Hradec 2:0 a posunuli se v tabulce soutěže na deváté místo – s pouhou tříbodovou ztrátou na čtvrtý Baník Sokolov.
80 fotografií

Klíčem k úspěchu byl týmový výkon, říká nová klatovská tvář po výhře nad Hradcem

Fortuna divize
FORTUNA divize, skupina A, 7. kolo: SK Hořovice - SK Klatovy 1898 (na snímku fotbalisté v červených dresech) 3:1 (2:1).
/FOTOGALERIE, OHLASY/ Nevyšlo to, bohužel. Fotbalisté SK Klatovy 1898 jako již poněkolikáté v probíhající sezoně prospali začátek a kvůli tomu nestačili v sobotním utkání 7. kola FORTUNA divize A na domácí Hořovice, jimž podlehli 1:3. „Pořád se to opakuje. Musíme se na ty úvody zápasů vážně zaměřit," pokyvoval malou chvíli po skončení duelu zklamaný trenér klatovského týmu Matěj Spěváček.
80 fotografií

FOTO: Klatovy prohrály v Hořovicích, domácí fotbalisté rozhodli na začátku

Fortuna divize
Nová expozice Dětské muzeum v Nové budově Národního muzea.
/FOTOGALERIE/ Národní muzeum otevřelo v pátek 30. června v Nové budově novou expozici nazvanou Dětské muzeum. Unikátní koncept klade důraz na dětskou kreativitu a imaginaci a pomocí interaktivit se zaměřuje na objevování světa kolem nás a odhalování nových perspektiv a souvislostí. Zároveň je místem společných zážitků a mezigeneračního vzdělávání, kde se při společném poznávání setkává generace dětí, rodičů a prarodičů.
39 fotografií

Národní muzeum láká malé návštěvníky. Otevřelo expozici cílenou na děti

Volný čas
Klatovský fotbalista Antonín Presl režíroval výhru nad Katovicemi.
/ROZHOVOR/ Byl to jeho zápas, bez debat. Čtyřiatřicetiletý fotbalista SK Klatovy 1898 Antonín Presl zase jednou ukázal, jak důležitým hráčem pro svůj tým je. V sobotním utkání 24. kola FORTUNA divize A proti jihočeským Katovicím byl k nezastavení, soupeři ze Strakonicka nasázel čtyři branky a výrazně se tak podílel na domácím vítězství 7:3. Jeden z nejstarších klubů v tuzemsku se díky zisku tří bodů udržel ve hře o záchranu republikové soutěže.
35 fotografií

Do kasy jsem dal peníze snad už za všechno, culí se klatovský kanonýr Presl

Fortuna divize
23. kolo FORTUNA divize A: TJ Jiskra Domažlice B (na snímku fotbalisté v modrých dresech) - FK Slavoj Český Krumlov 0:2.
/FOTOGALERIE, OHLASY, VIDEO/ Fotbalisté Horní Břízy, přestože jsou v tabulce poslední, opět ukázali, že dokážou potrápit nejednoho soupeře. Proti plzeňské Doubravce v rámci sobotního zápasu 23. kola FORTUNA divize A předvedl nováček soutěže kvalitní výkon, štěstí se ale přiklonilo nakonec na stranu domácího SENCA. O víkendu kromě něj uspěl ještě Petřín, který přetlačil o záchranu bojující Klatovy. Rokycany a rezerva domažlické Jiskry neuspěly, prohrály shodně o dvě branky.
39 fotografií

OHLASY Z DIVIZE: Horní Bříza opět kousala, slavila však Doubravka

Fortuna divize
Fotbalisté SK Klatovy 1898 (na archivním snímku hráči v modrých dresech) podlehli domácímu SK Petřín Plzeň (červení) 1:3.
Sobotní zápas mezi plzeňským Petřínem a o záchranu bojujícím SK Klatovy 1898 nabídl čtyři branky a zisk tří bodů pro domácí tým. Petřínští potvrdili roli favorita a svého soupeře v rámci 23. kola FORTUNA divize A porazili 3:1. O svém vítězství klub ze Slovan rozhodl v závěrečných patnácti minutách první půle, ve kterých vstřelil všechny svoje branky.
80 fotografií

Petřín udolal v derby Klatovy. Ale nebylo to jednoduché, uznal trenér Vodrážka

Fortuna divize
Fotbalisté SK Klatovy 1898 (na archivním snímku hráči v modrých dresech) podlehli domácímu SK Petřín Plzeň (červení) 1:3.
Sobotní zápas mezi plzeňským Petřínem a o záchranu bojujícím SK Klatovy 1898 nabídl čtyři branky a zisk tří bodů pro domácí tým. Petřínští potvrdili roli favorita a svého soupeře v rámci 23. kola FORTUNA divize A porazili 3:1. O svém vítězství klub ze Slovan rozhodl v závěrečných patnácti minutách první půle, ve kterých vstřelil všechny svoje branky.
80 fotografií

Klatovy v Plzni neuspěly. Lukeš: Rozhodly naše hlouposti, mám otrávený víkend

Fortuna divize
TJ Jiskra Domažlice B (fotbalisté v modrých dresech).
Svůj druhý přípravný zápas na jarní část sezony sehráli v neděli dopoledne fotbalisté rezervního výběru TJ Jiskra Domažlice. Svěřenci trenéra Stanislava Vítovce změřili síly s konkurentem v mistrovské soutěži - týmem SK Klatovy 1898. Klatovští nakonec souboj s velkým množství chyb na obou stranách zvládli vítězně, díky trefám Antonína Presla a stopera Matyáše Ferka zvítězili na domažlické umělce těsně 2:1. Stejně jako v podzimní fázi FORTUNA divize A. 
58 fotografií

Kvalitní utkání, ale měli jsme těžké nohy, připustil po porážce kapitán Korelus

Kraje
SK Klatovy 1898 (fotbalisté v červených dresech), ilustrační snímek.
Svůj druhý přípravný zápas na jarní část sezony sehráli v neděli dopoledne fotbalisté divizního SK Klatovy 1898. Svěřenci trenéra Michala Hoffmanna změřili síly s konkurentem v mistrovské soutěži - rezervou TJ Jiskra Domažlice. Klatovští nakonec souboj s velkým množství chyb na obou stranách zvládli vítězně, díky trefám Antonína Presla a stopera Matyáše Ferka zvítězili na domažlické umělce těsně 2:1. Stejně jako v podzimní fázi FORTUNA divize A.
58 fotografií

Je před námi hodně práce, uvědomuje si fotbalista Lukeš po výhře nad Benfikou

Kraje
14. kolo FORTUNA divize A: SK Klatovy 1898 (na snímku fotbalisté v červených dresech) - SK Horní Bříza 4:1 (3:0).
/KANONÝR DENÍKU/ Výběr fotbalistů divizního SK Klatovy 1898 o víkendu splnil svojí povinnost, v sobotním utkání 14. kola přehrál na domácím hřišti nováčka z Horní Břízy 4:1 a odpoutal se kolo před koncem ze sestupových pozic. Hrdinou střetnutí se stal 29letý fotbalista Michal Lukeš, jenž k důležité výhře přispěl hattrickem během první půle.
39 fotografií

Tohle utkání bylo především o nás, říkal hrdina Lukeš a děkoval kapitánovi

Fortuna divize
14. kolo FORTUNA divize A: SK Klatovy 1898 (na snímku fotbalisté v červených dresech) - SK Horní Bříza 4:1 (3:0).
Fotbalisté SK Klatovy 1898 potvrdili v sobotním utkání 14. kola FORTUNA divize A roli papírového favorita, poslední Horní Břízu porazili na domácí půdě 4:1 a odčinili tak drtivou porážku z minulého kola ze hřiště ambicióznímu Lomu. Svěřenci trenéra Michala Hoffmanna vstřelili před vlastními fanoušky podruhé v řadě čtyři góly. Tentokrát se o ně výrazně postaral 29letý univerzál Michal Lukeš, který si připsal hattrick.
39 fotografií

Mise splněna. Klatovští fotbalisté sestřelili Horní Břízu, Lukeš dal hattrick

Fortuna divize
Kongresové centrum Praha (na snímku z 19. srpna 2020).
Muzejníci z celého světa se od soboty scházejí v Praze, aby debatovali o podobě muzea ve 21. století. Budou se zabývat otázkami, které přinesla celosvětová pandemie nemoci covid-19, tedy především přesunem aktivit do virtuálního prostředí. Válka na Ukrajině pak obrací pozornost k ochraně kulturního dědictví při podobných konfliktech. Odborníci se budou zabývat i vlivy změny klimatu na svůj obor a tématem udržitelnosti. V závěru konference chtějí přijmout novou definici muzea.

V Praze se scházejí tisíce muzejníků z celého světa, chtějí probírat i pandemii

Praha
Devětadvacetiletý fotbalista SK Klatovy 1898 Michal Lukeš (v červeném dresu) v sobotním přípravném utkání proti rezervě TJ Jiskra Domažlice.
/ROZHOVOR/ Krátkou letní přípravu začal stylově a naznačil, že by to mohl být právě on, kdo tým po odchodu kanonýra Jana Zajíčka v blížící se sezoně střelecky potáhne. Devětadvacetiletý univerzál SK Klatovy 1898 Michal Lukeš totiž v sobotním přípravném utkání vstřelil hattrick a stal se ústřední postavou vítězství 5:1 nad rezervou Domažlic.
56 fotografií

Energii čerpal s přítelkyní, teď dal Jiskře hattrick. Za druhou půli se pokáral

Fortuna divize