ŠTÍTEK: Miloš Kirschner

Josef Skupa byl duchovním otcem Spejbla a Hurvínka.
Letos jsme si připomněli 130. výročí narození Josefa Skupy - zakladatele Divadla Spejbla a Hurvínka. Český loutkoherec a duchovní otec legendárních postaviček se narodil ve Strakonicích. Od koho Skupa dostal první opravdové loutky, kde vzniklo jeho přátelství s komikem Ferencem Futuristou a mnoho dalších zajímavostí se dozvíte v článku, za který děkujeme  Aleně Hrdličkové ze Strakonic. 
29 fotografií

Návrh na prvního Spejbla nakreslil Josef Skupa na kus balicího papíru

Čtenář reportér
Hurvínek a Spejbl v Indii v roce 1968.
V roce 2020 si Divadlo Spejbla a Hurvínka připomíná sto let od chvíle, kdy pan Spejbl poprvé vstoupil na scénu. Divadlo ale také slaví devadesát let profesionální existence, devadesát svíček na dortu sfouknou Mánička a pes Žeryk. Pětasedmdesát let divadlo působí v Praze, z toho pětadvacet let v Dejvicích. To už je pořádný důvod k oslavám! Třeba prostřednictvím dokumentu Neobyčejný život pana Spejbla.
23 fotografií

Spejbl a Hurvínek: slavné loutky slaví jubilea. Ve svých datech je má i NASA

Divadlo
BabyBox.
V hloubětínském babyboxu byla ve středu ve čtvrt na sedm večer odložena několikaměsíční holčička. Byla čistě oblečena do modrých tepláků a červeného svetříku a dostala jméno Zuzana. Pražskému deníku to řekl zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Podle něj je nemluvně v dobrém zdravotním stavu. Dívka je sedmnáctým letošním dítětem odloženým do babyboxu a celkově 111. holčičkou, chlapců je 86. Do babyboxu v hloubětínském zámečku bylo za čtrnáct let odloženo osmadvacet nemluvňat.
14 fotografií

KRÁTCE: V babyboxu našli děvče, dostalo jméno Zuzana

Praha
Květiny a zapálené svíčky leží před pražským Divadlem Spejbla a Hurvínka, jehož ředitelka Helena Štáchová.
Praha - Poslední rozloučení s loutkoherečkou, scenáristkou, režisérkou, dabérkou a od roku 1996 ředitelkou Divadla Spejbla a Hurvínka Helenou Štáchovou, která po těžké nemoci zemřela 22. března ve věku 72 let, bude ve čtvrtek 30. března od 13:00 hodin ve velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze. Ve čtvrtek to oznámila její rodina.

Pohřeb Heleny Štáchové bude 30. března ve strašnickém krematoriu

Volný čas
Miloš Kirschner.
Praha - Loutkář a principál divadla S+H Miloš Kirschner se narodil 16. března 1927. Dlouhých 44 let vdechoval život roztomile nemotorným postavám Spejbla a Hurvínka, na kterých vyrostly generace dětí v Československu i za jeho hranicemi.

Loutkář Miloš Kirschner by se dožil 90 let

Volný čas
Divadlo S+H. Ilustrační foto.
Praha - Divadlo Spejbla a Hurvínka si připomene výročí všech tří stěžejních tvůrců. Už 8. ledna uplyne 60 let od úmrtí zakladatele Josefa Skupy, který se narodil 16. ledna 1892, tedy před 125 lety. Devadesát let od narození jeho pokračovatele Miloše Kirschnera uplyne 16. března. Současný umělecký šéf souboru Martin Klásek oslaví 25. února šedesátiny.

Divadlo Spejbla a Hurvínka připomene jubilea svých tvůrců

Volný čas
Hurvínek.
Praha - Svět dřevěné postavičky Hurvínka chce představit svým návštěvníkům Muzeum hlavního města Prahy, které spolu s Divadlem Spejbla a Hurvínka připravilo výstavu k 90. narozeninám této legendární české loutky. Lidé na ní budou moci nahlédnout do dárků, které dostal Hurvínek od Spejbla, Máničky a Bábinky, a jejich prostřednictvím se dozvědět řadu věcí o nich i samotném divadle.

Muzeum Prahy od úterý nabízí procházku Hurvínkovým světem

Volný čas
Loutka Hurvínka.
Praha - Jeho tvář není příliš známá, přesto se s jeho uměním seznámil takřka celý svět. Loutkoherec Bohuslav Šulc, který 5. září oslaví osmdesátiny, totiž téměř čtyřicet let stál za výkony jedné z nejpopulárnějších loutek – Hurvínka. Této populární postavičce Divadla Spejbla a Hurvínka vdechl život, gesta i charakter v množství inscenací, v nichž potěšil i rozesmál statisíce diváků.

Loutkoherec Bohuslav Šulc dovedl Hurvínka k pohybové dokonalosti

Volný čas
Hurvínek letos slaví
Nemyčeves - Na výstavu mečíků, která se konala o víkendu, přijel i Martin Klásek se Spejblem a Hurvínkem, aby pokřtili novou odrůdu této květiny. Tuto příležitost jsme si nemohli nechat ujít a „mluviče".
11 fotografií

Hurvínek letos slaví

Jičínsko
Helena Štáchová
Praha - Ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová před pár dny slavnostně otevřela na Staroměstské radnici velkou výstavu Devadesát let s Hurvínkem. Těší ji, že divadelní cestě Spejbla a Hurvínka je nyní věnován tak krásný prostor, jakým je Křížová chodba a Rytířský sál na Staroměstské radnici. 

Helena Štáchová: Jaká místa mám v Praze ráda

Praha
Spejbl a Hurvínek se dočkali i vlastních soch
Praha - Nezbedný synátor pana Spejbla Hurvínek oslaví 2. května už 90. narozeniny. Koncert pro největšího Čecha Karla IV. a nejmenšího Čecha Hurvínka Prvního bude v den hurvínkova jubilea snímat v pražském Foru Karlín Česká televize. Mezi gratulanty bude také vokální soubor 4TET.

Hurvínek oslaví začátkem května devadesátiny

Ostatní
Ilustrační foto.
Praha - Na zájezd do Německa, kde uvede německou verzi inscenace Spejbl versus Drákula, se chystá pražské Divadlo Spejbla a Hurvínka. V pondělí 12. října uplyne 70 let od chvíle, kdy se jeho zakladatel Josef Skupa přestěhoval po válce do Prahy, aby v Římské ulici na Vinohradech zahájil činnost své stálé scény. Ta nyní nabízí devět dětských představení a tři pro dospělé publikum.

Divadlo S+H vyjede do zahraničí, v Praze uvede novinky

Volný čas
Ilustrační foto.
Praha - Na zájezd do Německa, kde uvede německou verzi inscenace Spejbl versus Drákula, se chystá pražské Divadlo Spejbla a Hurvínka. Už 12. října uplyne 70 let od chvíle, kdy se jeho zakladatel Josef Skupa přestěhoval po válce do Prahy, aby v Římské ulici na Vinohradech zahájil činnost své stálé scény. Ta nyní nabízí devět dětských představení a tři pro dospělé publikum.

Divadlo S+H vyjede do zahraničí, v Praze uvede novinky

Divadlo
Hurvínek a Spejbl. Ilustrační foto
Náchod - Legendární loutkové postavičky Spejbl s Hurvínkem, které již 80 let baví děti i dospělé po celém světě, zavítají dnes 10. října do Náchoda. Stane se tak v rámci výstavy „Slovo má Hurvínek“, která zahájí v pondělí v budově Základní umělecké školy Náchod.

Na dvoudenní návštěvu přijeli Spejbl s Hurvínkem

Volný čas
Režisér David Súkup upravuje dekoraci pro pohádku Rozum a štěstí v pražském studiu Anima, kde 22. září 2010 zazněla závěrečná klapka natáčení celovečerního loutkového filmu s názvem Fimfárum, Do třetice všeho dobrého.
Praha /EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR/ – Upozornil na sebe ve filmu Fimfárum 3D, pro které natočil poslední pohádku Rozum a štěstí. Má na kontě několik krátkých školních filmů, animoval některé scény pro Jiřího Bartu, natáčí Večerníčka Králík Fiala, sem tam televizní reklamy. A připravuje celovečerní animovaný horor Karavana, který, jak sám říká, bude na hodně dlouhou trať. S režisérem Davidem Súkupem jsme si povídali o módě 3D, chystaném hororu Karavana a obživě v reklamě…

David Súkup: Animovaný film vás neuživí

Film a televize
Loutkoherci z divadla Povidlo
OTROKOVICE - Kdo si hraje, nezlobí. Tak se to aspoň vždycky říkávalo. O loutkohercích platí, že nejen nezlobí, ale navíc rozdávají radost. Už jako kluka mě zajímalo, jaké to je zatáhnout za tenké špagátky, kterými se oživují marionety. Náhoda mi nedávno přihrála šanci splnit si starou touhu.

Loutkoherce bolí ruce

Volný čas
Spejbl s Hurvínkem
PLZEŇ - S trpkostí reagoval v pondělí ředitel plzeňského Městského ústavu sociálních služeb (MÚSS) Vladimír Chuchler na zprávu, že práva na loutky Spejbla a Hurvínka patří ředitelce jejich divadla Heleně Štáchové. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud, který odmítl dovolání plzeňského ústavu, který se se Štáchovou o práva na loutky už devět let soudí. MÚSS má navíc Štáchové zaplatit náklady na právní zastupování v dovolacím řízení.

Plzeň prohrála Hurvínka

Plzeňsko