ŠTÍTEK: Ministerstvo průmyslu

Ilustrační foto
Díky dotační podpoře ze strany Evropské unie se prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu a ve spolupráci Královéhradeckého kraje s poskytovateli připojení k internetu mohou dočkat v příštích letech zlepšení připojení k optické síti domácnosti a firmy vybraných měst a obcí v Královéhradeckém kraji.

Internet zrychlí i na Jičínsku. EU podpoří připojení domácností

Jičínsko
Ilustrační foto
Vláda ve středu schválila novelu zákona, která zakazuje prodej pyrotechnických výrobků na tržištích, ve stáncích a v jiných přenosných zařízeních. Výjimku má nejméně nebezpečná kategorie zábavní pyrotechniky F1 dostupná od 15 let, ve které jsou například bouchací kuličky. Obce by také mohly získat pravomoc používání pyrotechniky na svém území či jeho části zakázat, a to dlouhodobě i jen po vymezený čas. Vyplývá to z oznámení ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) po jednání vlády.

Obce budou moct zakázat používání pyrotechniky, schválila vláda

Česko
Z vernisáže výstavy Udržitelnost a civilizace, která je k vidění do 30. července na náplavce v Českém Krumlově.
Náplavka v Českém Krumlově u Pivovarské zahrady se stale venkovní expozicí pro už třetí tematickou výstavou z pera profesora Miroslava Bárty a jeho spolupracovníků. Tentokrát se zabývá udržitelnou budoucností nejen pro naše děti, tedy tématem, které rezonuje především v západní části světa. K vidění tam bude do 30. července a je na ní možné zhlédnout 39 ucelených témat na solárně nasvícených panelech, které jsou přístupné 24 hodin denně zdarma.
21 fotografií

Krumlov hostí další výstavu profesora Bárty. Zabývá se budoucností pro naše děti

Českokrumlovsko
Krajský úřad Karlovarského kraje. Ilustrační foto.
Dvě studie Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Karlovarského kraje zabodovaly v prestižní celostátní soutěži Urbanistický projekt roku 2024. Slavnostní vyhlášení výsledků se konalo na konci června v pražském sídle Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. Územní studie Krušné hory – západ získala Cenu Ministerstva pro místní rozvoj. Úspěch slavila také druhá z krajských studií, a sice Studie využití a rozvoje bývalé Střední školy zemědělské Dalovice, kterou hlasy veřejnosti vynesly na 3. místo z celkově patnácti přihlášených projektů.

Dvě studie uspěly v soutěži Urbanistický projekt roku 2024

Karlovarsko
Dlouhodobý problém by měl být vyřešen do roku 2026.
Radka a Josef si před deseti lety koupili domek obklopený krásnou přírodou v malé vesničce nedaleko Chrudimě. Po půlce života v paneláku prožívají idylické dny, ale s jednou výjimkou: trápí je pomalé a nestabilní připojení k internetu. Radka dokonce kvůli tomu musela odmítnout nabídku práce z domova a je nucena denně dojíždět do zaměstnání.

Jednatřicet obcí z Chrudimska se konečně dočká stabilního internetu

Zprávy
Kdo si starý kotel na uhlí nebo koks stále nevyměnil za ekologičtější způsob vytápění, má nyní poslední možnost.
Přestože se ovzduší v zimním období zejména na venkově výrazně zlepšilo, k ideálnímu stavu má stále daleko. Větší čistotě vzduchu má již v příští topné sezoně pomoci zákaz používání starých kotlů 1. a 2. třídy platný od 1. září letošního roku. Domácnosti se na něj mohly připravovat téměř 12 let. Kdo si starý kotel na uhlí nebo koks stále nevyměnil za ekologičtější způsob vytápění, má nyní poslední možnost. Pokud tak včas neučiní, hrozí mu vysoké pokuty. Deník nyní přináší odpovědi na nejdůležitější související otázky.

Přehledně: Staré kotle definitivně končí. Od září hrozí drastické pokuty

Energie
Finále Zdravé 5: Největší kuchařská soutěž pro děti přilákala rekordní počet týmů
Koncem května v Praze vyvrcholilo soutěžní klání malých kuchařů v soutěži Finále Zdravé 5, kterou každoročně pořádá Nadační fond Albert. Do soutěže zaměřené na zdravé a udržitelné vaření letos zaslalo přihlášku rekordních 550 týmů, což činí letošní 12. ročník největším v historii soutěže. Vítězové si rozdělili věcné a zážitkové ceny v hodnotě 110 000 Kč.
3 fotografie

Finále Zdravé 5: Největší kuchařská soutěž pro děti přitáhla rekordní počet týmů

Podnikání
Až 50 tisícům domácností v kraji hrozí energetická chudoba. Zasáhnout musí stát.
Pro obyvatele tohoto kraje je třeba zajistit, aby cena tepla a teplé vody, kterou budou platit, pro ně byla ekonomicky únosná. Pokud stát nepřistoupí k několika návrhům o budoucnosti teplárenství a energetické bezpečnosti, mohou se lidé dostat do velkých problémů s energetickou chudobou, zaznělo mimo jiné na setkání zástupců kraje, podnikatelů a energetických expertů v sídle Sokolovské uhelné a SUAS Group. Spolu se státem je třeba najít řešení, jak předejít sociálním dopadům a zabezpečit přechod od uhelné energetiky k obnovitelným zdrojům.
5 fotografií

Až 50 tisícům domácností v kraji hrozí energetická chudoba. Zasáhnout musí stát

Sokolovsko
Mobilní a internetový signál ve vlaku? Někde stále velký problém - Ilustrační foto
I když se pokrytí železničních koridorů mobilním signálem podle posledního měření Českého telekomunikačního úřadu zlepšilo, cestující to nepociťují. Mobilní signál totiž nedokáže proniknout přes železo a pokovaná skla dovnitř vozů. Řešením je instalace takzvaných opakovačů. Na jejich pořízení mohou dopravci požádat o dotaci. 

Z vlaku si cestující někde ani nezavolají. Situaci mají zlepšit opakovače

Doprava
Dům přírody Brd, Strašice.
/ANKETA/ V letošním ročníku soutěže Stavba roku Plzeňského kraje se poměřuje celkem 34 stavebních děl, Rokycansko tu má tři zástupce. V soutěži jsou zastoupeny všechny soutěžní kategorie, nejvíce je rekonstrukcí. Odborná porota soutěže v těchto dnech přihlášené stavby navštěvuje a hodnotí. Nominace na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2023 vyhlásí 20. června. Poté bude o nejlepší stavbě rozhodovat také veřejnost.
3 fotografie

Rokycansko má tři kandidáty v soutěži Stavba roku. Která je Vaším favoritem?

Rokycansko
Jozef Síkela při návštěvě regionu zavítal i do elektrárny Tisová.
Do našeho regionu dorazil v pondělí ministr práce a obchodu Jozef Síkela. V Chebu se dohodli na rozvoji strategického podnikatelského parku, v Sokolově diskutovali se zástupci SUAS Group o zásobování teplem pro Sokolovsko a Karlovarsko, nechyběla ani témata jako modernizace energetiky a rozvoj regionů, které jsou pro společnost SUAS Group i Ministerstvo průmyslu a obchodu klíčové. V rámci programu Phoenix se diskutovalo o možnosti zjednodušení povolovacích procesů a využití malých modulárních reaktorů.
29 fotografií

Ministr Síkela vyzdvihuje dlouhodobé plány SUAS Group pro region

Sokolovsko
Přípravy na sdílení elektřiny finišují. Přelomová novela energetického zákona to umožní lidem od 1. července
Přípravy na sdílení elektřiny finišují. Přelomová novela energetického zákona to umožní lidem od 1. července. Kuchařku jak na to nyní představila Unie komunitní energetiky. Brzdou podle nich může být výměna elektroměrů. Deník se v přehledu zaměřil na takzvané aktivní zákazníky, například chataře se zájmem využít přetoky ze solárů do bytu nebo sousedy v rodinných domech. Větší projekty už zastřeší energetická společenství.

Přelomová novela: Jak na sdílení elektřiny? Sám sobě či mezi sousedy

Energie
Jitka Palatová, generální ředitelka společnosti KB SmartPay, byla hostem videopodcastu Byznys kafe.
V obchodech či restauracích lidé čím dál více platí mobilními telefony, hodinkami, případně tradičními platebními kartami. Hotovost z peněženek už pravidelně vytahuje jen málokdo a jen zřídka kdy. Jak je to ale s často diskutovanými poplatky za platební terminály? Jak možnost bezhotovostní platby ovlivňuje tržby prodejců? A co nás v této oblasti čeká za novinky? To prozradila v dalším díle pořadu Byznys kafe Jitka Palatová, generální ředitelka společnosti KB SmartPay.

Budoucnost bezhotovostního placení je v přesunu terminálů přímo na stoly

Byznys kafe
Kamenolom, ilustrační foto.
V Česku začíná být nedostatek kamene potřebného mimo jiné i k výrobě betonu, což může do budoucna ohrozit stavební rozvoj. Povolování nových kamenolomů je příliš složité a nové nevznikají. Na debatě o udržitelném rozvoji měst a obcí v Praze to s odkazem na svou analýzu řekli zástupci výzkumné společnosti CEEC Research. Podle vrchního ředitele sekce průmyslu a stavebnictví ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Eduarda Muřického si je stát problému vědom a v případě vládou určených strategických staveb má těžbu usnadnit novela zákona.

V Česku začíná být nedostatek kamene. Otevírání kamenolomů je složité

Ekonomika
Samoobslužný obchod v Bítovanech
Skoro čtyři miliony z ministerstva obchodu a dalších devět milionů z rozpočtu Pardubického kraje. Hejtmanství v součtu letos rozdělí na podporu venkovských obchodů 13 milionů korun. Jeden obchod může získat maximálně 130 tisíc, všech 67 letošních provozovatelů obchodů o podporu v celém kraji uspělo se svými žádostmi.

Na dotace malým obchůdkům na vesnicích půjde letos v kraji 13 milionů korun

Orlicko