ŠTÍTEK: Ministerstvo školství

Ilustrační foto
Čtrnáctidenní letní tábor pro děti je kompletně plný už od ledna, ohlášené kurzy pro veřejnost se také zaplňují. To je na začátku letošního roku radostná zpráva pro Ladu Brožovou, ředitelku oblastního spolku Českého červeného kříže Plzeň-město a Rokycany.

Letní tábor Červeného kříže už je plný

Volný čas
Západomoravská vysoká škola představila zrekonstruovanou aulu.
Třebíč – Objekty, ve kterých v minulosti sídlila Západomoravská vysoká škola (ZMVŠ), jsou v Třebíči definitivně v jiných rukou. Instituce tak po šestnácti letech opustila město. V bývalém školním areálu v Okružní ulici v Borovině se chystá výstavba bytů. A v městském objektu u zámku v ulici 9. května je od února naplno detašované pracoviště ZŠ a MŠ Kojetice.

Západomoravská vysoká škola definitivně zmizela z mapy Třebíče

Třebíčsko
V Pelhřimově se konalo okresní kolo soutěže v oboru Komorní hra s převahou dechových nástrojů.
Pelhřimov – Desítky mladých muzikantů a hudebních souborů ze základních uměleckých škol na Pelhřimovsku mají za sebou letošní okresní soutěžní přehlídky. Žáky základních uměleckých škol ve vybraných hudebních nástrojích čekalo v únoru okresní kolo v postupových interpretačních soutěžích, které vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
7 fotografií

OBRAZEM: V Pelhřimově začaly interpretační postupové soutěže

Volný čas
Na zimním stadionu se pravidelně koná i akce s názvem Den hokeje.
Jablonec n. N. – Vedení jabloneckého magistrátu uvažuje o vybudování nové haly pro zimní sporty. Vyrůst by mohla nad sportovní halou a městským bazénem. Vznikl by tak propojený areál pro rekreační sporty. Uvažuje se i o dalších parkovacích místech, po kterých volají především návštěvníci sousedící přehrady Mšeno.

Jablonec zvažuje nový zimní stadion. Mohl by vyrůst u přehrady

Jablonecko
Martin Kovář.
Bývalý prorektor Univerzity Karlovy Martin Kovář, který podle etické komise Filozofické fakulty UK publikoval opsané texty, zřejmě bude moci zůstat docentem a pravděpodobně i profesorem. Možnost odejmutí obou titulů, které ve svém stanovisku k případu zmínili zástupci etické komise, nemá dostatečnou oporu v zákonu. Vyplývá to z vyjádření právníka a prorektora Univerzity Karlovy Aleše Gerlocha a z informací ministerstva školství.
8 fotografií

Gerloch: Odejmutí titulů profesoru Kovářovi nemá oporu v zákoně

Zprávy z Česka
Prostranství u sportovní haly Klimeška v Kutné Hoře.
Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Jestli se městu podaří získat dotaci na výstavbu třetí etapy sportovní haly Klimeška, v rámci níž má vyrůst takzvaná tréninková hala, bude jasné až na konci března. Radní ale nechtěli na nic čekat, a proto odsouhlasili zahájení výběrového řízení na dodavatele třetí etapy haly už teď. Důvod byl prostý: snaha předejít jakýmkoliv průtahům a začít budovat, co možná nejdříve.
10 fotografií

Radní připravují v předstihu výběrové řízení na třetí etapu sportovní haly

Kutnohorsko
Ilustrační foto.
Nervozita v rodinách žáků devátých, eventuálně pátých a sedmých tříd, stoupá. Přihlášky ke středoškolskému studiu totiž musejí uchazeči podat nejpozději 1. března, a to maximálně na dva obory. Tištěný Deník dnes na straně 11 přináší první díl seriálu zkušebních úloh pro zájemce o SŠ. Svoje znalosti si můžete ověřit v testu z češtiny pro čtyřleté obory.
4 fotografie

Přijímačky na střední školy jsou za dveřmi. Ověřte si své znalosti

Zprávy z Česka
Ilustrační foto.
Nervozita v rodinách žáků devátých, eventuálně pátých a sedmých tříd, stoupá. Přihlášky ke středoškolskému studiu totiž musejí uchazeči podat nejpozději 1. března, a to maximálně na dva obory. Tištěný Deník dnes na straně 11 přináší první díl seriálu zkušebních úloh pro zájemce o SŠ. Svoje znalosti si můžete ověřit v testu z češtiny pro čtyřleté obory.
4 fotografie

Přijímačky na střední školy jsou za dveřmi. Ověřte si své znalosti s Deníkem

Česko
Ilustrační foto
Pelhřimov – Na Základní škole Komenského Pelhřimov měla na konci prvního pololetí letošního školního roku většina deváťáků jasno, na které střední školy pošlou přihlášku ke středoškolskému studiu.

Deváťáci: První rozhodnutí zvládli

Pelhřimovsko
Ilustrační foto
Královéhradecký kraj - Jako učitelé by mohli působit lidé, kteří dosáhli vysokoškolského titulu, ale nemají pedagogické vzdělání. Plánuje to změna zákona, kterou připravuje ministerstvo školství. Chce tak zmírnit nedostatek učitelů, který mnohým školám komplikuje výuku. Názory na ni se však různí.

Učitelé bez vzdělání. Pomohou? Uškodí?

Hradecko
Sportovní hala Klimeška v Kutné Hoře.
Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Třetí etapa výstavby sportovní haly na Klimešce, v rámci níž má být vystavená takzvaná tréninková hala, by mohla začít už letos na jaře. Město má navíc podle starosty Kutné Hory Josefa Viktory (ANO 2011) velkou šanci, že se mu podaří získat dotaci z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), která byla podána na konci uplynulého roku. Rozhodnutí by mělo padnout do konce března.
10 fotografií

Klimeška tréninkovou halu potřebuje čím dál víc

Kutnohorsko
VZBUDILA VÁŠNĚ. Tato fotografie blanenských studentů se objevila na FB profilu poslance Fialy.
Prostějovský poslanec Radim Fiala (SPD) osočil studenty z Blanska. Ti si v rámci studentského happeningu s názvem Jinej neznamená špatnej: I muži mají právo nosit sukni prohodili tradiční role muže a ženy. Chlapci chodili například v sukních a děvčata v kalhotách.

Hoši v sukních? Zvrácená teorie, tvrdí poslanec Fiala

Prostějovsko
Kutnohorský místostarosta Vít Šnajdr.
Kutná Hora - Dosavadní ředitel Základní školy Kamenná stezka Vít Šnajdr (Piráti) byl v uplynulém týdnu zvolen prvním místostarostou Kutné Hory. Krátce po svém zvolení do funkce informoval prostřednictvím facebookového profilu, že funkci ředitele školy a současně místostarosty bude vykonávat jen po dobu, než agendu vedení školy předá svému zástupci, nejpozději však do konce ledna 2019. Do té doby bude ředitelský plat posílat na dobročinné účely.

Nový místostarosta zveřejnil svoje majetkové poměry

Kutnohorsko
Ilustrační snímek.
Orlickoústecko - Víkendová porota Deníku: Řemeslné cechy požadují, aby se do škol vrátila povinná praktická výuka, tedy dílny a pozemky. Co si myslíte, umí dnešní děti vzít do ruky kladivo či hrábě?

Otázka na víkend: praktická výuka

Orlicko