ŠTÍTEK: Minnesota

Trenér Antonín Mura
Nestárnoucí fotbalový manažer a trenér Antonín Mura opět čeří vody. Aktuálně působí v Příboru a nevede si vůbec špatně. Místní klub vytáhl z okresního přeboru do I. B třídy. Nové angažmá si nemůže vynachválit. Mezi jeho svěřence patří i hokejový útočník Minnesoty Adam Raška.

Antonín Mura postoupil s Příborem, v útoku má borce z NHL

Fotbal
Jednoduchý, zábavný a efektní. Zkuste si vyrobit domácí lávovou lampu pomocí surovin, které máte doma.
Chcete v dětech vzbudit zájem o vědu v raném věku? Skvělým způsobem jsou jednoduché a zábavné pokusy a experimenty. Děti si na nich samy vyzkouší fyzikální a chemické reakce. Přinášíme vám návod na zábavný domácí pokus, který zvládnou děti s dohledem dospělého klidně samy. Vyrobte si doma lávovou lampu.

Věda hravě: Návod na zábavný experiment, který zabaví i předškoláky

Rodina
Devítiletá Sarah Skibová, její otec Paul Skiba a otcův zaměstnanec Lorenzo Chivers, kteří zmizeli 7. února 1999
Byla neděle 7. února 1999 a 39letému rozvedenému Paulu Skibovi končil vzácný víkend, výjimečný tím, že jej mohl strávit ve společnosti své devítileté dcery Sarah. Protože měl vlastní firmu, pracoval i v neděli a dívku vzal s sebou. Společnost jim dělal ještě Skibův zaměstnanec Lorenzo DeShawn Chivers. Lidé tuto trojici naposledy zahlédli večer ve vesnici Morrison. Pak už se neobjevili ani oni, ani jejich těla.
6 fotografií

Zmizení otce a dcery Skibových: Jejich auto se našlo prostřílené, těla dodnes ne

Historie
Quarterback Joshua Dobbs, hrdina uplynulých dní v zámořské NFL.
/NA SKOK DO NFL/ Je jedním z nejpozoruhodnějších příběhů letošní sezony slavné zámořské soutěže. Opomíjený náhradník Joshua Dobbs pomáhá fotbalistům Minnesoty po katastrofickém startu ročníku do play-off. Svojí unikátní sportovní cestou přitom udivuje svět amerického fotbalu. Úvodním dílem nové rubriky Deníku „Na skok do NFL“ provází expert a podcaster Matěj Hejda.

Neznal ani jména spoluhráčů. Měl stavět rakety, teď rozděluje míče a šokuje NFL

Ostatní sporty
Ruský prezident Vladimir Putin
Ruští sportovci už zase mohou nastupovat k zápasům se zástavou své země. Tedy alespoň MMA zápasníci v UFC. O pozdvižení se postaral svérázný šéf nejprestižnější organizace Dana White, který zrušil zákaz vnášení vlajek do klece. Zápasník Jeff Monson, který se vzdal amerického občanství a stal se ruským válečným propagandistou, věří, že Mezinárodní olympijský výbor se odhodlá ke stejnému kroku.
11 fotografií

Vlajky nasáklé krví už nevadí. Ruští sportovci dostanou zpátky národní symbol

Ostatní sporty
Po stisknutí tlačítka splachování se otevře ventil na dně mísy. V odpadní nádrži je tlak nižší než v kabině, díky čemuž je obsah vysán do speciální nádrže.
Zvlášť během dlouhých letů musí dřív nebo později nevyhnutelně přijít ona chvíle – člověku se chce na záchod. Poté, co v letadle projdete uličkou mezi ostatními pasažéry, nasoukáte se do stísněné kabinky a vykonáte potřebu, je na řadě ta nejnepříjemnější část. Spláchnutí. Hlasitý zvuk, u kterého máte pocit, že jste právě vzbudili všechny spící cestující, pak v nejednom člověku vzbuzuje palčivé otázky. Co se stane po spláchnutí záchodu v letadle a vypouští se obsah už za letu?
5 fotografií

V letadle na záchod? Víme, kam po spláchnutí putuje obsah, možná vás to překvapí

Cestujeme
Jedny z rubínových střevíčků, které si zahrály ve filmu Čaroděj ze země Oz. Na snímku střevíčky vystavené v American History Museum.
Americká federální porota schválila obžalobu 76letého muže z Minnesoty. Podle ní v roce 2005 ukradl lodičky proslavené ve snímku Čaroděj ze země Oz z roku 1939, v nichž zazářila herečka Judy Garlandová. Ředitelka muzea, které mělo ikonickou filmovou módní rekvizitu zapůjčenou, doufá, že se vrátí do vitríny v domě, kde herečka prožila dětství. Muže čeká soud.

Velká filmová loupež: Jak to bylo se zmizením slavných střevíčků Judy Garlandové

Svět
Řada žen si potrpí na velmi dlouhé nehty. Jen málokterá však má trpělivost čekat, až dorostou do tak extrémní délky, aby se dostaly až do Guinnessovy knihy rekordů
Některé ženy si zakládají na dlouhých pečlivě udržovaných nehtech, jiné si je z praktických důvodů stříhají nakrátko. Módní trendy diktují tvar i délku, ale málokdo je ignoruje tak okázale jako čtyřiašedesátiletá Diana Armstrongová z americké Minnesoty, která si nehty stříhala naposledy v roce 1997. Od té doby celková délka jejich nehtů přesáhla 13 metrů a Diana se tak může chlubit zápisem do Guinnessovy knihy rekordů. Za tímto podivným rekordem však stojí jeden velmi smutný příběh.

Žena má nehty dlouhé třináct metrů. Narostly jako znamení zármutku

Ženy
Medvěd grizzly. Ilustrační snímek
Vypadalo to na krásný srpnový víkend strávený v Národním parku Glacier ve Spojených státech. Proměnil se však v jednu z nejděsivějších nočních můr v celých jeho dějinách. Během jediné noci, té na 13. srpna 1967, tam dva medvědi grizzly zmasakrovali dvě mladé ženy a zmrzačili jednoho muže. Na smrtícím útoku mělo nemalý podíl chování návštěvníků, kteří naučili medvědy hledat u lidí potravu.

Hrůzná noc medvědů grizzly: Smrtící útoky v Montaně navždy změnily národní park

Svět
Americký policista Derek Chauvin odsouzený za vraždu neozbrojeného černocha George Floyda
Bývalý policista Derek Chauvin (46) z Minneapolisu byl na základě federální žaloby za porušení občanských práv George Floyda odsouzen ke 20 letům a pěti měsícům vězení, informovaly tiskové agentury. Floydova smrt vyvolala před dvěma lety masové demonstrace, na nichž lidé ve Spojených státech i v řadě evropských měst protestovali proti rasismu a policejnímu násilí.
14 fotografií

Expolicista dostal za porušení Floydových práv 20 let. Už si odpykává jiný trest

Svět
Letní stadion v Pardubicích se fanouškům otevře již v jarní části sezony, kde bude k vidění i východočeské derby.
ČLÁNEK S GLOSOU/Nevšední událost v nevšední soutěži… V tomto případě ale slovo nevšední, nebo-li spojení ne každý den, vážně nestačí. Na to, co se chystá, se nechytají ani nově vytvořená přídavná jména jako nevšetýdní, nevšeměsíční a dokonce nevšeroční. Pardubický fotbal totiž v sezoně 2022/2023 zažije další významný mezník ve své dlouhé historii. Přesně po čtyřiapadesáti letech odehraje prvoligové zápasy na vlastním stadionu.
47 fotografií

Slavia, Sparta a v derby Hradec, na Letňáku bude na jaře mazec

FORTUNA:LIGA
Radost basketbalistů Washingtonu (zleva) Tomáš Satoranský, Kristaps Porzingis a Deni Avdija.
Tomáš Satoranský si vylepšil sezonní maxima v NBA na 16 bodů a 6 asistencí a výrazně přispěl k vítězství basketbalistů Washingtonu 127:119 nad Los Angeles Lakers. Hostům nepomohl ani skvělý výkon LeBrona Jamese, jenž zaznamenal 38 bodů a posunul se v historické tabulce střelců na druhou příčku před Karla Malonea. James, který v zápase zaznamenal také 10 doskoků a 6 asistencí, má nyní na kontě 36.947 bodů.

Sezonní maximum v NBA. Satoranský se blýskl šestnácti body proti Lakers

Ostatní sporty
Bývalá policistka Kimberly Potterová u soudu v Minneapolis, 23. prosince 2021.
Bývalá americká policistka Kimberly Potterová, která loni v dubnu v Minneapolisu zastřelila 20letého černocha Daunteho Wrighta při silniční kontrole, dostala dvouletý trest vězení. Potterová při zákroku omylem použila pistoli místo elektrického paralyzéru. Soudkyně Regina Chuová se rozhodla pro nižší trest, než který chtěla prokuratura a jaký za podobný zločin doporučují státní předpisy, a to vzhledem k polehčujícím okolnostem, informovala agentura AP. Wrightovi rodiče po rozsudku vyjádřili s délkou trestu hlasitý nesouhlas.

Expolicistka, jež zastřelila černocha Wrighta, dostala dva roky vězení

Svět
Zásuvka. Ilustrační foto
Kristin Livdahlová by si ani ve snu nepředstavovala, že bude reproduktor Alexa její dceru navádět, aby si hrála s elektřinou. Když toho dne Američanka zjistila, že je venku špatné počasí, rozhodla se s dítětem zůstat doma. Aby dceru zabavila, našla na YouTube video s různými fyzickými výzvami. Desetiletá dívka byla nadšená. Ve chvíli, kdy jim došly nápady z videa, požádala chytrý reproduktor Alexu, aby jí dala novou výzvu. Co přišlo, ale nikdo nečekal.

Nebezpečný trend: Reproduktor Alexa vyzval dítě, aby strčilo minci do zásuvky

Svět
Potápějící se Arizona se bohužel stala při útoku hrobkou pro 1 177 námořníků, kteří zemřeli spolu s ní. Dodnes zůstává na místě, na kterém se v roce 1941 potopila
Na místě, kde se v zálivu Pearl Harbor potopila 7. prosince 1941 americká válečná loď Arizona, která s sebou vzala na mořské dno bezmála 1200 námořníků, se občas objevují na hladině černé skvrny oleje a ropy z potopeného plavidla. Americká lidová tradice o těchto okách říká, že loď roní černé slzy a nepřestane, dokud poslední muž z Arizony bude naživu. Jeden ze dvou přeživších, Ken Potts, letos oslavil sté narozeniny.
15 fotografií

Pearl Harbor: Paluba Arizony byla horší než vroucí láva, zbyly jen černé slzy

Svět
Zpěvák R. Kelly (vlevo) na kresbě ze soudní místnosti federálního soudu v newyorské čtvrti Brooklyn
Americký zpěvák R. Kelly je vinen ve všech devíti bodech obžaloby v případu vydírání a sexuálního zneužívání mladých žen a nezletilých. Rozhodla o tom dnes porota federálního soudu v New Yorku. Rozsudek má být vynesen 4. května 2022 a zpěvákovi hrozí až doživotí, informovala BBC. Čtyřiapadesátiletý Kelly obvinění opakovaně odmítal.

Zpěvák R. Kelly je vinen ze sexuálního zneužívání. Hrozí mu doživotí

Svět
Ilustrační foto.
Spolu s pozvolným rozvolňováním vládních opatření se nám v rozpuku jara vrátil aktivní duch také do obou Nízkoprahových klubů. V květnu jsme započali sérii pravidelných aktivit výtvarnou dílnou s ilustrátorkou a grafičkou Martou Červákovou z Lysé nad Labem. Marta použila několik výtvarných technik, s jejichž pomocí klienti obou klubů tvořili obrázky na téma Moje největší přání. Výsledná díla budou digitálně zpracována a poslána do USA. V rámci projektu Flying Kards se z nich vyrobí přáníčka, která se budou prodávat na dobročinném adventním bazaru v Minnesotě (USA).

Milovické výrobky putují až na trhy do USA pro dobrou věc

Čtenář reportér
Obžalovaný bývalý policista Derek Chauvin a jeho obhájce Eric Nelson (vlevo) u soudu 30. března 2021.
Dívka, která loni natočila na mobilní telefon policejní zásah proti černochovi Georgi Floydovi v americké Minnesotě, si vyčítá, že neudělala víc pro jeho záchranu. Podle stanice BBC to řekla coby svědek před soudem v úterý v procesu s bývalým policistou Derekem Chauvinem, který Floydovi klečel v květnu 2020 devět minut na krku, než zatýkaný podle zveřejněného videa ztratil vědomí a posléze zemřel v nemocnici. Dnes jako svědek vystoupil prodavač z obchodu, kde Floyd krátce před policejním zásahem nakupoval..  
14 fotografií

Dívka, která natočila policejní zásah proti Floydovi: Mám výčitky

Svět
Rodina George Floyda na rozloučení
Vedení města Minneapolis souhlasilo, že zaplatí 27 milionů dolarů (591,6 milionu korun) za urovnání civilní žaloby, kterou podala rodina černocha George Floyda kvůli jeho květnovému úmrtí po policejním zásahu v tomto městě v Minnesotě. Právní zástupce Floydovy rodiny Ben Crump uvedl, že jde o nejvyšší částku v předsoudním urovnání v občanskoprávním řízení v historii, napsala agentura AP.
18 fotografií

Floydova rodina dostane od města Minneapolis odškodné ve výši 592 milionů

Svět
Americký prezident Donald Trump
Americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melania měli ve čtvrtek pozitivní test na koronavirus. Prezident má nyní mírné příznaky onemocnění covid-19, jež by se daly přirovnat k nachlazení, napsal list The New York Times (NYT) s odkazem na vyjádření dvou činitelů Bílého domu. Nákaza se u hlavy státu objevila v čase vrcholící kampaně před prezidentskou volbou, v níž Trump 3. listopadu obhajuje svůj mandát. Viceprezidentovi Mikeovi Penceovi vyšel dnešní test negativní.
12 fotografií

Prezident Trump má koronavirus. Půjde do karantény

Svět
Všechno je jinak. Recidivistu George Floyda nezaklekl v Minnesotě policista Derek Chauvin, ale najatý herec. A Floyd se ve skutečnosti nestal obětí jeho zákroku, protože celá akce byla jen součástí rozsáhlého židozednářského spiknutí za účelem rozvrácení Spojených států. Zhruba tak vypadá aktuální konspirační teorie, jež se snaží „vysvětlit“ současné dění v USA. V Česku ji šíří anonymně provozovaný server Aeronet.
5 fotografií

Spiknutí. Roli amerického „zlého policisty“ hrál herec, tvrdí konspirační teorie

Česko
Obviněný bývalý policista Thomas Lane na kresbě ze soudní síně v Minneapolisu.
Jeden ze čtyř nyní již bývalých minneapoliských policistů z kauzy úmrtí černocha George Floyda byl propuštěn na kauci. Thomas Lane, kterého americká prokuratura obvinila z napomáhání vraždě, opustil vazbu po složení 750 tisíc dolarů (17,6 milionu korun). Dnes o tom informovala agentura Reuters, která se o původu peněz nezmínila.
18 fotografií

Smrt George Floyda: Jeden z policistů byl propuštěn na kauci

Svět
Demonstrace v New Orleans
Do nepokojů ve Spojených státech, které vyvolala smrt černocha George Floyda, zasahují zahraniční aktéři snažící se ovlivnit všechny znesvářené strany. Ve čtvrtek to na tiskové konferenci podle agentury Reuters prohlásil americký ministr spravedlnosti William Barr, který z titulu své funkce zastává i post generálního prokurátora USA. Řekl rovněž, že federální bezpečnostní sbory se zaměřily na vypátrání podněcovatelů násilných akcí.   
18 fotografií

Snaží se rozdmýchat násilí. Do nepokojů zasahují zahraniční aktéři, míní USA

Svět
Protestující v Minnesotě s fotografií amerického černocha George Floyda
Z konečných výsledků pitvy černocha George Floyda, který před několika dny zemřel po tvrdém zásahu bělošského policisty, vyplynulo, že měl pozitivní test na koronavirus. Informuje o tom americká televize CBS na svých internetových stránkách. Patologové ze státu Minnesota, kde se případ stal, ale poznamenali, že koronavirová infekce nehrála roli při jeho smrti.  
18 fotografií

George Floyd měl pozitivní test na koronavirus, zjistila pitva

Svět
Americký policista Derek Chauvin obviněný z vraždy neozbrojeného černocha George Floyda
Generální prokurátor Minnesoty Keith Ellison zvýší obvinění bělošského policisty Dereka Chauvina z vraždy neozbrojeného černocha George Floyda z třetího na druhý stupeň, za což mu hrozí delší vězení. Vznesena budou obvinění také proti třem dalším policistům, kteří byli na místě a kteří po incidentu dostali výpověď. Informoval o tom dnes americký list Star Tribune.
18 fotografií

Smrt George Floyda: Zasahující policista bude obviněn z vraždy druhého stupně

Svět