ŠTÍTEK: Mistrovství světa ve fotbale

Natáčení filmu Vyšehrad 2 v Bořislavi u Teplic -  Václav Neužil jako kapitán
Před pěti lety točil film Zátopek, kde jako legendární běžec podával skvělé herecké i sportovní výkony. Václav Neužil si poté střihl ještě dvě další sportovní role, tentokrát v seriálech; na hokejistu Robina Guhu z Lajny a životního ztroskotance Pučmu z Národní házené vzpomíná s úsměvem. Na tváři ho má i jako Marcel, kapitán FK Smrkov, což je nový tým Laviho v pokračování divácky úspěšného filmu Vyšehrad. Nyní se natáčí na severu Čech, do kin se dostane zhruba za rok.
28 fotografií

Fotbalistům chybělo velké srdce, které měli hokejisté, myslí si herec Neužil

Fotbalové perličky
Natáčení filmu Vyšehrad 2 v Bořislavi u Teplic -  Václav Neužil jako kapitán
Před pěti lety točil film Zátopek, kde jako legendární běžec podával skvělé herecké i sportovní výkony. Václav Neužil si poté střihl ještě dvě další sportovní role, tentokrát v seriálech; na hokejistu Robina Guhu z Lajny a životního ztroskotance Pučmu z Národní házené vzpomíná s úsměvem. Na tváři ho má i jako Marcel, kapitán FK Smrkov, což je nový tým Laviho v pokračování divácky úspěšného filmu Vyšehrad. Nyní se natáčí na severu Čech, do kin se dostane zhruba za rok.
28 fotografií

Fotbalistům chybělo velké srdce, které měli hokejisté, myslí si herec Neužil

Fotbal
Trenér Gareth Southgate.
Osm let, 102 zápasů (z toho jen 17 porážek), dvě finálové účasti na Euru a jedno semifinále mistrovství světa. To je ve statistické zkratce Gareth Southgate a jeho éra u anglického fotbalového nároďáku. Co by za to většina reprezentačních trenérů dala? Jenže kolébka kopané chce tituly, a v tomhle směru Southgate selhal stejně jako celá řada jeho předchůdců. Kdo by mohl přijít na jeho místo?

Klopp, nebo Guardiola? Anglie řeší nového trenéra, legenda nechce cizince

Zajímavosti z fotbalu
Španělé se stali mistry Evropy
Fotbalisté Španělska porazili ve finále mistrovství Evropy Anglii 2:1 a získali rekordní čtvrtý titul. Hrdinou utkání v Berlíně se stal střídající Mikel Oyarzabal, který v 86. minutě vstřelil vítězný gól. Anglie padla ve finále podruhé v řadě a dál čeká na premiérový titul z Eura. Zatím jediné velké zlato získala na domácím mistrovství světa v roce 1966.
5 fotografií

Španělé jsou mistry Evropy, získali rekordní titul. Anglie ztratila další finále

Fotbal
Bojový letoun Mustang 9281 prodaný kanadskou vládou, který následně sloužil v salvadorských leteckých silách El Salvadorian Air Force během fotbalové války v roce 1969. Sběratel Jerry Janes jej později přivezl zpět do Kanady, kde byl restaurován.
V červnu roku 1969 se v kvalifikačních utkáních na mistrovství světa ve fotbale spolu třikrát utkaly týmy dvou středoamerických zemí, Hondurasu a Salvadoru. Už první dva zápasy poznamenalo násilí mezi fanoušky. Ve stejný den, kdy se konal třetí zápas, přerušila salvadorská vláda diplomatické styky s Hondurasem. O dva týdny později, 14. července 1969, přerostlo napětí mezi oběma zeměmi v krvavý vojenský konflikt. 
5 fotografií

Fotbalová válka: Napětí při kvalifikaci MS přerostlo v krvavý vojenský konflikt

Historie
Šestnáctiletý Španěl Lamine Yamal se raduje z gólu v semifinále ME proti Francii.
Během fotbalového Eura si plnil školní povinnosti. Šprtal se, dělal domácí úkoly a úspěšně složil zkoušku. A taky se stihl stát nejmladším střelcem v historii mistrovství Evropy. Teprve šestnáctiletý Lamine Yamal jedním z nejhezčích gólů letošního turnaje pomohl Španělsku v utkání s Francií k postupu do finále. Zázračný mladík z Barcelony překonal Pelého a sklízí obdiv světových legend.

Zrodila se hvězda. Zázračný mladík Yamal předčil i Pelého, legendy nestačí zírat

Zajímavosti z fotbalu
Toni Kroos z Německa.
Fotbalové Euro skončilo pro domácí Německo zklamáním. Výběr trenéra Juliana Nagelsmanna nestačil ve čtvrtfinále na Španělsko a po pozdním gólu v prodloužení padl 1:2 a s turnajem se rozloučil. Smutné bylo vyřazení hlavně pro hvězdného Toniho Kroose, který v pouhých 34 letech odehrál svůj poslední profesionální zápas. Mnoho domácích fanoušků pak překvapil, když prohlásil, že radši než v Německu bude dál žít ve Španělsku. Důvodem je bezpečnost jeho rodiny.

Kroos se po kariéře usadí místo Německa ve Španelsku. Roli hraje bezpečnost

Zajímavosti z fotbalu
Fanoušci sledovali fotbal v pražských restauracích (PARK Riegrovy sady).
Vystoupení českých fotbalistů na Euru? Jedno obrovské rozčarování. Zatímco pro národní tým skončil evropský šampionát fiaskem a výkony některých reprezentantů byly ostudné, zapálení českých fanoušků do turnaje a podpora byly enormní. Národ zkrátka žil fotbalem. Co se aktivity na sociálních sítích týče, patřili Češi vůbec k těm nejhorlivějším fanouškům ze všech účastníků. Dokonce předčili i Angličany a Němce.
22 fotografií

Na Euru předčili Anglii i Německo. Češi zaujali, ale jen díky fanouškům

Zajímavosti z fotbalu
Jan Koller sledoval z tribuny zápas mezi Českem a Tureckem
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Zúčastnil se čtyř velkých reprezentačních turnajů, zahrál si na mistrovství světa a třech evropských šampionátech. Historicky nejlepší střelec národního mužstva Jan Koller s těžkým srdcem sledoval trápení svých následovníků na Euru v Německu. I přes nepovedený turnaj ale bývalý útočník věří, že mladý český tým má budoucnost.
88 fotografií

Za Evropou zaostáváme. Chybí kvalita, nemáme individuality, všímá si Koller

Fotbal
Kateřina Svitková loni slavila s Chelsea titul
Balon teď vídá den co den, akorát při tom nemá nazuté kopačky. Kateřina Svitková rozvířila dění jako televizní expertka. O fotbalistce, která prošla West Hamem United nebo Chelsea, se povídá v hospodách, školách i na pracovních poradách. „Od kritiků jsem nezaregistrovala výtku, která by byla konstruktivní,“ líčí 28letá reprezentantka, jež má za sebou vážné zranění.

Blondýna z televize? Svitková baví i štve fanoušky: Nemůžu být jako Voráček

Zajímavosti z fotbalu
František Zykan (vlevo), majitel společnosti Area Four Industries, byl hostem videopodcastu Byznys kafe.
Obří pódia pro nejslavnější hudebníky z celého světa, ale i pro další významné akce, jako jsou olympijské hry nebo fotbalová mistrovství, mají původ v České republice. Vyrábí je totiž firma Area Four Industries z Roudnice na Labem. Před třiceti lety ji založil František Zykan, který vybudoval svou úspěšnou společnost doslova od nuly. Jak náročné je stavět velká pódia za miliony korun pro Metallicu či Rolling Stones? A jak se z firmy ze severu Čech stala světová jednička ve svém oboru? To a další zajímavosti prozradil František Zykan v pořadu Byznys kafe.

Vyrábí pódia pro hudební hvězdy. Česká firma je světovou jedničkou ve svém oboru

Byznys kafe
Michal Křepský, rozhodčí
V české nejvyšší soutěži odpískal Michal Křepský za dvě sezony 16 zápasů. Poté však skončil kvůli rodině, práci i pocitu nedostatečné podpory ze strany Komise rozhodčích. Momentálně už na listině profesionálních rozhodčích nefiguruje. Řídí zápasy na krajské úrovni v KFS Olomouc. S blížícím se mistrovstvím Evropy se podíval na novinky, které Euro slibuje. 

Rozhodčí o změnách na Euru: Hrozí i nespravedlnost. Zásahů od videa moc nebude

Zajímavosti z fotbalu
Jakub Klauda získal v řeckém Patrasu světové stříbro. Těsně pod vrcholem tak skončil již potřetí.
VIDEO/ Dalšího vynikajícího úspěchu dosáhl trutnovský thaiboxer Jakub Klauda (31). Z mistrovství světa v řeckém Patrosu si přivezl už třetí stříbrnou medaili ve své kariéře. Jak ale prozradil Krkonošskému deníku, krátce po finálové porážce převažovalo velké zklamání. „Po zápase mě to štvalo moc, s odstupem času jsem za tu placku rád,“ vzkázal čtenářům z jihu Evropy.

Po pěti letech znovu vicemistrem světa! Ve finále jel Klauda na autopilota

Okresy
Matěj Jurásek s Ondřejem Lingrem v dresu české reprezentace
Česká fotbalová reprezentace vyrazí na mistrovství Evropy v Německu s nejmladším kádrem ze všech 24 účastníků turnaje. Věkový průměr národního mužstva činí 25,32 roku, což je o necelý půlrok méně, než mají druzí v pořadí Turci, s nimiž se svěřenci trenéra Ivana Haška utkají ve skupině. Nejstarším hráčem šampionátu bude jednačtyřicetiletý Portugalec Pepe, jehož tým v úvodní fázi turnaje rovněž nastoupí proti Česku. Vyplývá to ze soupisek po uzávěrce konečných nominací.

Češi budou mít na Euru nejmladší kádr. Nejstarší hráč má portugalský dres

Fotbal
Italská legenda Gianluigi Buffon s trofejí pro evropské šampiony.
Už příští pátek odstartuje v Německu velký fotbalový svátek v podobě mistrovství Evropy, na němž nebude chybět ani česká reprezentace. Jak ale odhalil průzkum společnosti německých regionálních vysílatelů ARD, Euro nezajímá v pořadatelské zemi hned 27 % obyvatel. Jak vyplynulo z ankety, více než polovina lidí se navíc obává v průběhu šampionátu o bezpečnost.

Euro nezajímá v Německu více než čtvrtinu lidí. Panuje i strach o bezpečnost

Fotbal
MS v hokeji, Praha: Kanada - Švédsko
V loňské sezoně NHL překonal z pozice obránce magickou hranici sta bodů a letos jako kapitán dovedl švédskou reprezentaci k bronzu na hokejovém mistrovství světa v Praze a Ostravě. Hvězdný bek Pittsburghu Erik Karlsson ale nelení ani po sezoně a svoji pozornost přesunul k fotbalu. Ve třetí nejvyšší anglické soutěži se stal spolumajitelem klubu Burton Albion. Ve vlastnické struktuře na jeho webu figuruje i norský hokejista Mats Zuccarello.
81 fotografií

Z hokeje k fotbalu. Hvězdy českého šampionátu získaly podíl v anglickém klubu

Zajímavosti z fotbalu
Česko slaví titul mistrů světa
Kanec se zelím, nebo se šípkovou omáčkou? Hláška z kultovního filmu Slavnosti sněženek se dá s nadsázkou přehodit na dva nejpopulárnější sporty v České republice. Fotbal, nebo hokej? Hokej, nebo fotbal? Obě odvětví se od nepaměti přetahují o tuzemský primát. Po neděli 26. května 2024 a triumfu na domácím mistrovství světa je jasné, kdo se na čele utrhl. „Kopačky“ ale mohou rychle zvednout rukavici, kterou jim „hokejky“ hodily. Za pár dní začíná Euro.
5 fotografií

Fotbal, nebo hokej? Vyhrané mistrovství světa s vedoucí příčkou pořádně zahýbalo

Fotbal
Stanislav Mařík v reprezentačním dresu.
Tři dny před říjnovým odletem na mistrovství světa v malém fotbalu do Spojených arabských emirátů si český reprezentant Stanislav Mařík natrhl lýtko a místo boje na hřišti podporoval národní tým jen z lavičky. Teď už je zkušený útočník v pořádku a je v Sarajevu s českým výběrem, který už ve skupině porazil Španělsko 4:2 a Chorvatsko 4:3. „Věřím, že máme kvalitu a odhodlání odehrát maximální počet zápasů,“ povídá čtyřiatřicetiletý Mařík, hráč pražské Hanspaulky, který s českou reprezentací malého fotbalu vyhrál mistrovství světa i Evropy.

Chtěl bych domů přivézt medaili, přeje si český reprezentant Mařík

Fotbal
Fotbalisté Baníku Ostrava (v bílém) v utkání 5. kola nadstavby proti Slovácku. Ještě před zápasem svůj postup do druhé ligy oslavili s fanoušky hráči B-týmu.
Sotva dozněly oslavy návratu do Evropy, hned začali fanoušci fotbalového Baníku Ostrava nadšeně řešit, koho by chtěli, přáli si, nebo koho vůbec mohou dostat jako soupeře ve 2. předkole Evropské konferenční ligy. Deník oslovil tvůrce známého twitterového účtu Milan Coen, jenž se zabývá klubovými a národními koeficienty UEFA, potažmo daty vyplývajícími z nich pro nasazování do mezinárodních soutěží, aby ozřejmil, kteří protivníci mohou vzejít z aktuálního rozložení sil na fotbalovém kontinentu.
40 fotografií

Soupeři Baníku v Evropě? Je to džungle, ví expert. Osud Bohemians nehrozí, ale…

FORTUNA:LIGA