ŠTÍTEK: mobilní operátor

Mobilní a internetový signál ve vlaku - Ilustrační foto
Riziko, že vám vypadne při jízdě vlakem na páteřním železničním koridoru z Prahy do Ostravy, resp. Brna mobilní signál, je dnes menší než před dvěma lety. Pokrytí však přesto stále není ideální, problémy přetrvávají hlavně v úseku mezi Chocní a Ústím nad Orlicí, stejně tak dál kolem Hoštejna před Zábřehem na Moravě. A na trati z Třebové přes Svitavy do Brna je takových slabě pokrytých míst hned několik, a nejen v tunelech. 

Výpadky mobilního signálu na koridoru na Orlicku trvají, potvrdilo měření

Chrudimsko
Zámek Lednice.
O návratu k předcovidovému roku 2019 mluví čísla návštěvnosti jižní Moravy za loňský rok. Lze z nich také vysledovat, že podle dat mobilních operátorů více turistů už zavítá jen do Prahy. Na jižní Moravě však hosté zůstávají kratší dobu. Doplácejí na to provozovatelé hotelů a penzionů. Pomoci má MojeKarta, která odmění návštěvníky, kteří zůstanou dvě a více nocí.
49 fotografií

Jižní Morava je magnetem na turisty. Zůstávají ale kratší dobu, pomůžou bonusy

Blanensko
Mírové náměstí v Ústí nad Labem. Místo, kam denně zamíří tisíce Ústečanů.
Počet obyvatel Ústí nad Labem klesl k 80 tisícům. Podobný pokles zaznamenala prakticky všechna velká města v Ústeckém kraji. To je výrazně méně, než kolik zde žije podle dat Českého statistického úřadu. Vyplývá to z dat zveřejněných ministerstvem vnitra, která vychází z unikátních údajů od mobilních operátorů. Díky těmto datům budou moci města a obce lépe plánovat veřejné služby jako školství nebo doprava, a zároveň budou mít přesnější podklady pro rozvoj.
8 fotografií

V Ústí žije o devět tisíc lidí méně, ukázala data mobilních operátorů

Ústecko
Lidé ve městě. Ilustrační foto
V Děčíně reálně žije jen o něco málo více než 40 tisíc lidí, počet obyvatel Ústí nad Labem klesl k 80 tisícům. Podobný pokles zaznamenala prakticky všechna velká města v Ústeckém kraji. To je výrazně méně, než kolik zde žije podle dat Českého statistického úřadu. Vyplývá to z dat zveřejněných ministerstvem vnitra, která vychází z unikátních údajů od mobilních operátorů. Díky těmto datům budou moci města a obce lépe plánovat veřejné služby jako školství nebo doprava, a zároveň budou mít přesnější podklady pro rozvoj.

V Děčíně žije o pět tisíc lidí méně, ukázala data operátorů

Děčínsko
T-Mobile v Praze. Ilustrační snímek
Rodinná vánoční večeře, při níž příbuzní kladou mladému muži dotěrné osobní otázky. Takový námět má letošní vánoční reklama mobilního operátora Slovak Telekom. Slováci ale ze slovenské verze textu spotu vyvodili, že mladík je homosexuál, a stejně tak je zaskočilo použití slova spermie. Tisíce lidí proto sepsaly proti reklamě petici a řešila ji dokonce i slovenská Rada pro reklamu.

Slováky pobouřila vánoční reklama, kde se zpívá o spermiích. Sepsali petici

Státy EU
Kraslicko se ráno probudilo do tmy. Popadané stromy oblast zcela odřízly
Lidé na Kraslicku se ráno 28. listopadu probudili do tmy. Nefungovala elektřina, signály mobilních operátorů ani data. Provoz na silnicích byl minimální. Řidiči se totiž nedostali ven z Kraslic ani do Kraslic. Mnozí museli čekat v koloně na příjezd hasičů a silničářů, kteří odstraňovali popadané stromy. A také se tak trochu modlit, aby na ně v koloně nespadl další strom. Situace se začala lepšit až odpoledne.
8 fotografií

Popadané stromy Kraslicko zcela odřízly od světa, nefungovala ani elektřina

Sokolovsko
Operátoři úspěšně lákají české zákazníky na neomezená mobilní data. Nahoru letí i jejich spotřeba.
Operátoři úspěšně lákají zákazníky na neomezená mobilní data. Nahoru letí i jejich spotřeba, podle zprávy Českého telekomunikačního úřadu loni průměrná měsíční spotřeba dat na jedné SIM kartě vzrostla o více než 54 procent na 7,1 GB. Češi si za služby v evropském srovnání připlatí, byť cena klesá.

Drahá mobilní data? Čechům to nevadí, spotřeba u nich raketově stoupá

Ekonomika
Nejpozději do poloviny roku 2026 by podél hlavních železničních koridorů a jejich okolí mělo být postaveno bezmála sto vysílačů. Ilustrační snímek
Chytrý mobilní telefon a neustálé připojení na internet. Spojení, které se stalo pro většinu populace naprostou samozřejmostí. Díky němu lze totiž už při cestě do zaměstnání vyřídit korespondenci, stejně tak být ve spojení s rodinou a přáteli. Jenže i přes digitální rozmach jsou v Česku místa, kde je mobilní telefon k ničemu. Problém mají i cestující ve vlaku, viníkem je nedostatečná síla signálu. To by se mělo změnit.

Dočkají se cestující ve vlaku rychlého internetu? Operátoři vyčkávají

Ekonomika
České komunikační sítě jsou pod útokem neustále. Jen v roce 2022 operátoři zachytili téměř třicet tisíc takzvaných DDoS útoků.
Někdo na druhém konci světa zmáčkne červené tlačítko a všechny komunikační sítě v Česku utichnou. Je taková představa reálná? Vláda by měla v květnu rozhodovat o tom, jestli některé firmy vyloučí z dodávek technologií do oblastí, které jsou životně důležité pro chod státu. Mobilní operátoři, jejichž komunikační sítě patří do kritické infrastruktury, si ale myslí, že technologická regulace není potřeba.

Operátoři: Vypnout komunikační sítě červeným tlačítkem by byl válečný akt

Česko
Vlak Českých drah
Kdykoliv a kdekoliv si zatelefonovat, připojit se na internet. V dnešním světě pro většinu lidí naprostá samozřejmost. Jenže i v 21. století jsou v Česku místa, odkud si nezavoláte. Nejde jen o odlehlé oblasti, signál mobilního telefonu stále vypadává i při cestách vlakem, včetně hlavních koridorů. Ty jsou podle dat Českého telekomunikačního úřadu (ČTU) již z osmdesáti procent pokryté, ale nestačí to.  Důvodem je špatná prostupnost signálu do interiéru vlaku. „Železniční vagón se chová jako Faradayova klec. I kdyby trať byla krásně pokrytá, přesto si obtížně zavoláte,“ říká předsedkyně Rady ČTÚ Hana Továrková.
7 fotografií

Ani na koridoru si lidé z vlaku nezavolají. Operátoři i stát mají ale nový plán

Česko
Základnová stanice pro pokrytí signálem v Radějově je na rozhledně Travičná.
/FOTO/ V poslední době došlo k výraznému zhoršení, už tak velmi špatného stavu pokrytí signálem sítě pro mobilní telefony, což nejen místním ztěžuje každodenní život. V prvé řadě jde o ohrožení bezpečnosti lidí, nemožnosti přivolat si rychlou zdravotní péči, pomoc hasičů nebo policie. Na tyto problémy upozorňuje petice, kterou poslali Radějovští mobilním operátorům i telekomunikačnímu úřadu.
13 fotografií

Chtějí se dovolat. Za posílení signálu v Radějově postavili 900 podpisů

Hodonínsko
Vysílač mobilní sítě - Ilustrační foto
Tuzemská policie šetří bezprecedentní sérii útoků na vysílače tuzemských mobilních operátorů. Minulý týden skončil ve vazbě jednatřicetiletý muž, který má podle informací Deníku na svědomí poškození hned devíti vysílačů mobilních operátorů v Jihlavě a okolí. Ve všech případech použil k vyřazení vysílače pákové kleště, kterými přestřihl kabely vedoucí do technologického zázemí. Svým činem nejenom odpojil tisíce lidí od signálu, ale především ohrozil jejich životy, když se v danou chvíli nemohli dovolat ani na tísňovou linku.
5 fotografií

Další český terorista? Muž zaútočil na mobilní vysílače a ohrozil životy lidí

Krimi
Ilustrační foto
Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi se sníží a zkrátí se také lhůta pro převod telefonního čísla. Předpokládá to novela o elektronických komunikacích, kterou dnes hladce schválil Senát. Změny by měly vést k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku pomoci k poklesu cen. Předlohu ještě musí podepsat prezident.
6 fotografií

Přechod k jinému mobilnímu operátorovi bude snazší

Ekonomika
Telefonování (ilustrační snímek)
Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi se zřejmě sníží a zkrátí se také lhůta pro převod telefonního čísla. Předpokládá to novela o elektronických komunikacích, kterou dnes schválila Sněmovna. Změny by měly vést podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku pomoci k poklesu cen. Předlohu ještě musí posoudit Senát a následně podepsat prezident.
9 fotografií

Zlevní data? Přechod k jinému mobilnímu operátorovi zřejmě bude snazší

Ekonomika
Mobilní aplikace. Ilustrační foto.
Po jarních rozbrojích v pražské koalici Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) kvůli zjišťování počtu prázdných bytů v metropoli podle elektroměrů může nastat další kontroverze. Vedení hlavního města však zřejmě bude čelit podezření - slovy Jiřího Pospíšila ze „šmírování“ - od samotných obyvatel. Praha totiž plánuje využívat data od mobilních operátorů. Mají však být anonymizovaná.
24 fotografií

Další „šmírování“? Praha chce data z mobilů využít při plánování města

Praha
Ilustrační foto.
Snížení pokuty za přechod k jinému mobilnímu operátorovi a zkrácení lhůty pro převod telefonního čísla předpokládá vládní novela o elektronických komunikacích, kterou v úvodním kole podpořila Sněmovna. Změny by měly vést k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku k poklesu cen. Předloha nyní zamíří k posouzení do hospodářského výboru. Bude na to mít měsíc místo obvyklých dvou.

Přecházíte k jinému mobilnímu operátorovi? Možná zaplatíte menší pokutu

Ekonomika
Pivní lázně. Ilustrační foto.
Znojmo – Za nevšedním spojením kavárny a pivních lázní začnou brzy chodit lidé do historického domu v Obrokové ulici uprostřed Znojma. Město tam pronajalo části budovy soukromé firmě. „Překvapilo nás, jak jsou vnitřní prostory členité a nabízejí i podzemí. To nás inspirovalo,“ řekl jednatel a spolumajitel podniku, který bude kavárnu provozovat, Martin Čermák.

Do piva se naloží a mohou ho i popíjet. Ve Znojmě vzniknou nové lázně

Znojemsko
Telefonování v metru. Ilustrační foto.
Konsorcium mobilních operátorů, které v dubnu podepsalo smlouvu s pražským Dopravním podnikem na pokrytí metra mobilním signálem, v úterý v 15:00 zprovoznili další část pilotního úsek mezi stanicemi Pražské povstání – Roztyly. Už od 2. října mohou cestující využívat služby mobilních operátorů v prvním úseku Muzeum – Vyšehrad. Operátoři, kteří výstavbu hradí sami, zatím investovali přibližně 80 milionů korun.
19 fotografií

Pražané se dočkali mobilního signálu v dalších pěti stanicích metra

Ekonomika
Call centrum Skupiny ČEZ v Kolíně.
Kolín - Novým call centrem v Kolíně se v pondělí pochlubila Skupina ČEZ. Právě 1. října se telefonní operátoři energetické společnosti - tedy lidé, s nimiž hovoří občané volající na firemní linky - přestěhovali do zrekonstruované budovy bývalého dispečinku v ulici Dukelských hrdinů. Do prostor nejen s vyhovující kapacitou, ale i vybavením.
3 fotografie

OBRAZEM: Energetici z Kolína mohou s lidmi mluvit i bez elektřiny

Podnikání
Tísňový systém pro auta eCall.
Systém automatického tísňového volání (eCall) se od 1. dubna oficiálně spouští do ostrého provozu. Od tohoto data mají výrobci povinnost instalovat palubní jednotky systému do všech nových modelových řad osobních automobilů a nákladní vozidel do 3,5 tuny homologovaných pro evropský trh. Mobilní operátoři se měli na spuštění systému eCall připravit do října loňského roku. 

Systém včasného přivolání pomoci eCall se naostro spustí 1. dubna

Ekonomika