ŠTÍTEK: molekula

Nobelova cena za fyziku 2023
Nobelovu cenu za fyziku pro rok 2023 získali francouzsko-americký vědec Pierre Agostini, Rakušan maďarského původu Ferenc Krausz a Francouzka působící ve Švédsku Anne L'Huillierová za využití extrémně krátkých světelných pulzů ke studiu chování elektronů v atomech a molekulách. Ve Stockholmu to v úterý oznámila Královská švédská akademie věd. Podle ní by práce vyznamenaných expertů mohla přispět k rozvoji lékařské diagnostiky či elektroniky.

Nobelovu cenu za fyziku získala trojice vědců za inovativní výzkum elektronů

Věda
Planetka Ryugu
Každý člověk alespoň jednou za život přemýšlel nad tím, zda existují mimozemšťané. Vědci jsou nyní o krok blíže pochopení vzniku života a toho, zda se procesy, které k němu vedly, mohou opakovat i jinde ve vesmíru. Podle nejnovějších výsledků analýzy vzorků z asteroidu Ryugu se totiž zdá, že organické stavební kameny života pocházejí z vesmíru, nikoliv ze Země. 

Jak vznikl život na Zemi? Vědcům se zřejmě podařilo najít ve vesmíru odpověď

Vesmír
Lékárna. Ilustrační snímek
Vrchní sestra chirurgie Nemocnice Sokolov Pavla Velická se léta věnovala vrcholovému sportu. Ten si vybral svou daň. Před řadou let prodělala plastiku předního zkříženého vazu. „Ve čtyřiceti jsem měla jít na totální endoprotézu kolene. Věděla jsem ale, že nové klouby při zátěži vydrží jen deset či patnáct,“ řekla Deníku.

Potravinový doplněk pomáhá hojit rány. Muž nemusel na amputaci nohy

Zdraví
Ixodes ricinus.
Unikátní struktury, označované jako guaninové kvadruplexy (G4), objevil tým českých vědců v genetické informaci viru klíšťové encefalitidy. Odborníci zjistili, že tyto struktury hrají důležitou roli při množení viru a lze na ně cílit při hledání nových antivirotik. Při testování potenciálních chemických látek, které rozpoznávají tyto G4 struktury, našli slibné molekuly s vysokým antivirovým účinkem. Tyto látky tak mohou v budoucnu rozšířit repertoár možných léčiv na tuto infekci.

Vědci objevili unikátní struktury ve viru klíšťové encefalitidy

Českobudějovicko
Znázornění astroidu Itokawa
Ze Slunce pochází skoro vše, co známe, tak proč ne i voda, že? Mezinárodní tým vědců přišel s odvážnou hypotézou o původu pozemské vody. Zveřejnil ji v nejnovějším vydání odborného magazínu Nature Astronomy. Poslední hypotéza o původu vody v pozemských oceánech se opírá o studii mikroskopických prachových částic, které nasbírala japonská vesmírná sonda Hajabusa na asteroidu Itokawa a dopravila je v roce 2010 zpět na Zemi.
5 fotografií

Překvapení z asteroidu Itokawa. Voda v oceánech pochází ze Slunce

Věda a technika
Dobře zachovaná část kostry dinosauara Caudipteryx zoui. Konkrétně tento exemplář patří do sbírek pekingského přírodovědného muzea. Vědci předpokládají, že ve zkamenělých částech kostry by se mohla uchovat i dinosauří DNA
Vzrušení ve vědecké obci vyvolal nový průzkum 125 milionů staré zkameněliny dinosauřích kostí v Číně. Nikoli však jen kvůli fosilii samé. Vědci totiž objevili ve zkamenělině mikroskopické struktury, které, jak věří, by mohly být pozůstatky dávné dinosauří DNA. Kdyby se tato hypotéza potvrdila, šlo by o nejstarší zaznamenané uchování tohoto chromozomového materiálu ve fosilii obratlovců.
7 fotografií

Blíž Jurskému parku? V kostech starých 125 milionů let může být dinosauří DNA

Věda a technika
Jedním z potenciálně vhodných míst pro život je Europa, měsíc planety Jupiter. Podle některých planetologů se na něm ukrývá podpovrchový oceán kapalné vody
Jediným místem ve vesmíru, jehož biosféra prokazatelně obsahuje všechny prvky nezbytné pro život, jak ho známe, zatím zůstává planeta Země. Oněmi prvky jsou obecně tekoucí voda, alespoň jeden zdroj energie a souhrn biologicky užitečných molekul. Některé z těchto složek se však najdou i jinde. Kde je tedy šance na mimozemský život největší?
15 fotografií

Mimozemský život? Vědci vytipovali čtyři nejslibnější místa ve sluneční soustavě

Věda a technika
Stefano Santangelo, výkonný ředitel farmaceutické společnosti MSD (Merck Sharp & Dohme)
Než vznikne vakcína, je naší jedinou zbraní nosit roušku a nesetkávat se s lidmi, míní Stefano Santangelo, výkonný ředitel farmaceutické společnosti MSD (Merck Sharp & Dohme). Pokus promořit populaci podle něj není efektivní a všichni od něj ustupují. „Covid-19 sice není tak smrtelný jako ebola, ale jeho zákeřnost spočívá v dlouhém bezpříznakovém období, během kterého nakazíme plno dalších,“ říká v rozhovoru.
16 fotografií

Na vakcínu proti koronaviru si počkáme, říká ředitel farmaceutické společnosti

Zdraví
V Centru Mendelianum v Moravském zemském muzeu v Brně byl v neděli odpoledne při Mendel Day připravený program se zajímavými pokusy v molekulárně biologické laboratoři a promítáním dokumentu o Mendelovi.
/FOTOGALERIE/ Program se zajímavými pokusy v molekulárně biologické laboratoři a promítáním dokumentu o zakladateli genetiky Johanu Gregorovi Mendelovi připravili pořadatelé akce Mendel Day. Odehrála se v neděli odpoledne v Centru Mendelianum v Moravském zemském muzeu v Brně. Zájemci se také mohli účastnit komentované prohlídky po Mendlově stezce.  
11 fotografií

Lidé při Mendel Day zkoušeli vypreparovat molekuly DNA z banánu

Brněnsko
1. dubna, od 19:30, Karlovarské městské divadlo
Z chemické laboratoře do lékárny na nejbližším rohu je to často jen pár stovek metrů. Ale molekula léku na téhle cestě projde procesem za stovky milionů dolarůa rukama tisíců lidí. Tedy ta molekula, která má štěstí a dojde do cíle. Zajímavý příběh uvádí Karlovarské městské divadlo.

Tip na neděli 10. listopadu: Elegance molekuly v divadle

Volný čas
Brněnská hvězdárna otevřela nové 3D digitárium. Nabídne dva nové pořady. Třírozměrný efekt zajistí speciální brýle. Na návštěvníky čekají také třeba nové sedačky.
/VIDEO/ Pod kupolí poletují atomy a molekuly, dochází k velkému třesku a vzniká život na Zemi. Uprostřed všeho dění sedí lidé, atomy poletují kolem nich a zdá se, že se jich mohou dotknout. Podobný zážitek si brzy zájemci odnesou z brněnské hvězdárny. Tamní digitárium totiž po modernizaci nově promítá i třírozměrně. Návštěvníci uvidí nové pořady.
7 fotografií

Lidé se dotknou atomů i planet. Brno má největší 3D planetárium střední Evropy

Cestujeme
Petr Zelenka.
V pořadí už osmým divadelním počinem dramatika, scenáristy a filmového režiséra Petra Zelenky je hra o chemikovi Antonínu Holém (1936-2012), který může za to, že se dnes může ve světě léčit HIV jednou pilulkou. Pod názvem Elegance molekuly ji s podtitulem Tři sloučeniny, tři muži s vizí a odvahou riskovat představí v premiéře 7. dubna Dejvické divadlo v Praze.
8 fotografií

Petr Zelenka uvede v Dejvickém divadle hru o vědci Antonínu Holém

Volný čas
Třiatřicetiletý Václav Matoušek ze Zlivi na Českobudějovicku v Brně vyvíjí a prodává sloučeniny, které zrychlují výzkum léků.
Brno - Studoval v Praze a Švýcarsku, pracovat ale přišel do Brna. Třiatřicetiletý Václav Matoušek ze Zlivi na Českobudějovicku v Brně vyvíjí a prodává sloučeniny, které zrychlují výzkum léků. „Už dávno se zjistilo, že sloučeniny fluoru zvyšují účinnost léků a pesticidů. Pracuji na činidlech, která usnadňují jejich výzkum,“ představuje stručně svoji činnost Matoušek.

Výzkum léků urychluje chemik fluorem. Sloučenina pomáhá i proti rakovině, tvrdí

Brněnsko
První ročník Rodinného festivalu v Ústí nad Labem.
Ústí nad Labem – Překvapením i radostí prvního ročníku Rodinného festivalu v ústeckém veřejném sále Hraničář i před ním bylo interaktivní představení Deset-dvacet-Sova! „Dost jsme si ho v pátek dopoledne užili, bavilo mě i naše žáky,“ smála se a chválila v sobotu odpoledne soubor i Hraničář Ivana Kopřivová, učitelka soukromé vaňovské malotřídky Molekula.
18 fotografií

FOTO: Rodinný festival bavil workshopy, hrou na ukulele i divadly

Ústecko
Sídlo Akademie věd České republiky.
Předsedkyně Akademie věd (AV) Eva Zažímalová dnes udělila prestižní ocenění třem špičkovým vědcům. Cenu Praemium Academiae převzali ekolog a odborník na fyziologii půdních hub Petr Baldrian, fyzik se specializací na atmosféru Michal Fárník a informatik zaměřující se na zpracování obrazu Jan Flusser. Každý z oceněných získá až 30 milionů korun na výzkum v příštích šesti letech.

Cenu Akademie věd za výzkum převzali ekolog, fyzik a informatik

Praha
Sídlo Akademie věd České republiky.
Předsedkyně Akademie věd (AV) Eva Zažímalová dnes udělila prestižní ocenění třem špičkovým vědcům. Cenu Praemium Academiae převzali ekolog a odborník na fyziologii půdních hub Petr Baldrian, fyzik se specializací na atmosféru Michal Fárník a informatik zaměřující se na zpracování obrazu Jan Flusser. Každý z oceněných získá až 30 milionů korun na výzkum v příštích šesti letech.
5 fotografií

Cenu Akademie věd za výzkum převzali ekolog, fyzik a informatik

Česko
první nekovový magnet - schéma
Vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) Univerzity Palackého v Olomouci připravili s využitím grafenu první nekovový magnet. Chemicky upravený magnetický grafen otevírá dveře k novým aplikacím například v biomedicíně nebo elektronice. Práce olomouckých vědců nedávno vyšla v prestižním časopise Nature Communications.

Čeští vědci objevili a připravili první nekovový magnet na světě

Ekonomika
Jednomyslně zvolili delegáti jednotlivých klubů na valné hromadě Radka Zimu za předsedu Okresního fotbalového svazu Třebíč.
Třebíč – Zima vládne dál. To platí nejen o současném ročním období, ale i o vedení Okresního fotbalového svazu Třebíč. Staronovým předsedou byl totiž na sobotní valné hromadě konané v třebíčské restauraci Molekula opět zvolen Radek Zima. Stejně jako před čtyřmi lety se jednalo o jediného kandidáta, a tak mohla volba proběhnout veřejně.

Staronový předseda Okresního fotbalového svazu Radek Zima si prodloužil mandát

Fotbal