ŠTÍTEK: Mongolsko

Česká olympijská kolekce pro OH v Paříži 2024.
Zahajovací ceremoniál letní olympiády v Paříži se blíží. Čeští sportovci na něm budou mít olympijskou kolekci od návrháře Jana Černého, včetně vzorovaných plášťů, které vzbudily rozruch a rozdělily Čechy na dva tábory. V zahraničí se ovšem oblečení líbí. Například pořadatelé olympiády na sociální síti českou olympijskou kolekci zařadili mezi to nejlepší, co bude z módy na zahajovacím ceremoniálu k vidění. 
38 fotografií

Olympijskou kolekci v Česku haní, v cizině opěvují. Dostala se mezi ty nejlepší

Česko
Obě žluté žáby byly neustále v obležení fanoušků.
Po řadě expedic s trabanty odjede cestovatel Dan Přibáň na svoji nejnovější výpravu do Mongolska se dvěma původně vojenskými sanitními vozidly LUAZ 967. Se svými fanoušky se rozloučil na břehu Vltavy u pražského Mánesova mostu. Vyprovázeli ho také členové plzeňského Trabant klubu a jeden originální LUAZ lakovaný vojenskou zelení. Přibáňovy expediční vozy jsou ale opět zbarveny žlutě.
15 fotografií

Dan Přibáň ukázal žluté žáby fanouškům. V expedičním autě má i katapult

Automagazín
62. ročník mezinárodního lyžařského závodu žactva v Říčkách.
Na svahu vrchu Zakletý v Říčkách v Orlických horách se konala v pořadí dvaašedesátá edice mezinárodních FIS závodů žactva ve sjezdovém lyžování. Značka Skiinterkriterium, o kterou pečují organizátoři ze Ski klubu Ústí nad Orlicí, letos přilákala na 160 mladých sjezdařů ze šestnácti zemí, a to včetně těch lyžařsky exotických, jakými jsou třeba Chile, Mongolsko nebo Kyrgyzstán.

Dvaašedesáté Skiinterkriterium se v Říčkách jelo pod českou a polskou taktovkou

Ostatní sporty
Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek v luskouní košili před infopanelem věnovaným luskounům.
/ROZHOVOR/ Konec roku vybízí k určité inventuře uplynulých dvanácti měsíců. V pražské zoologické zahradě mohou být spokojeni. Těsně před koncem roku tu evidovali více než jeden milion 358 tisíc návštěvníků. V roce 2023 se tu narodilo či vylíhlo 1234 mláďat 213 druhů savců, ptáků, plazů a obojživelníků. Zároveň se těší na nové přírůstky v roce 2024. Končící rok byl i ve znamení zajímavých stavebních aktivit, které budou pokračovat i v novém roce. O tom všem jsme si povídali s ředitelem Zoo Praha Miroslavem Bobkem, který v čele zahrady stojí už čtrnáct let.
7 fotografií

Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek: Loni to byl rok Její Excelence Šišky

Praha
Ničivé zemětřesení v Číně, prosinec 2023
Nejméně 126 lidí zahynulo při pondělním zemětřesení na severozápadě Číny, kde záchranáři v mrazivých podmínkách dál pátrají po možných přeživších. Na základě nové bilance o tom informovala agentura Reuters. Živel o síle 6,2 stupně udeřil v provinciích Kan-su a Čching-chaj, kde zničil mnoho domů, některé silnice a zranil více než 700 lidí.
5 fotografií

Čínu zasáhlo zemětřesení. Zemřelo přes 100 lidí, záchranné práce komplikuje mráz

Svět
Vydavatelství Lonely Planet zveřejnilo seznam top destinací pro rok 2024. Žebříček má 5 kategorií, vždy po 10 místech. Seznamu Best in Travel v kategorii Země vévodí Mongolsko. Hodnotitelé doporučují navštívit tradiční jurty a jízdu na koni krajinou
Mongolsko, Španělsko či keňské hlavní město Nairobi. I tato trojice patří mezi nejlepší místa, jaká lze navštívit v příštím roce. Tedy alespoň podle nového seznamu uznávaného vydavatelství cestovních průvodců Lonely Planet. Do žebříčku top destinací pro rok 2024 se dostala také Praha. Podobné hodnocení a tipy na cestování nedávno vydal i National Geographic, v jeho seznamu dominují přírodní krásy a ekologické cestování.
68 fotografií

Trendy v cestování pro rok 2024: Projděte se Prahou, radí uznávaný průvodce

Cestujeme
Mezinárodní kuchyně na dni menšin v Lužánkách
/VIDEO/ Kdo toužil ochutnat mezinárodní kuchyni z různých koutů světa na jednom místě, pak zavítal na Den národnostních menšin. Ten se konal třetí zářijovou sobotu v lužáneckém parku v Brně. Představily se zde kultury z Ukrajiny, Itálie, Vietnamu, Mongolska, Ruska i Bulharska. Lidé tak okusili tradice a chutě jiných států, mezi které se řadila například také romská kuchyně. Nechyběl ani pestrovarevný průvod městem a přehlídky folklorních souborů různých minorit žijících na jižní Moravě.
58 fotografií

Romské a další speciality. Lidé ochutnávali kuchyni národnostních menšin z Brna

Brněnsko
U Vrchního soudu v Praze se projednává kauza zámku v Líčkově na Žatecku.
/FOTO, VIDEO/ Vrchní soud v Praze začal v úterý 12. září projednávat složitou kauzu spojenou se zámkem Líčkov na Žatecku. Zásadní otázkou, kterou řeší česká justice a orgány činné v trestním řízení, je, komu vlastně významná památka patří a zda při s ní spojených majetkových přesunech započatých v roce 2009 došlo či nedošlo k trestným činům.
8 fotografií

Kauza zámku Líčkov je u Vrchního soudu. V příběhu je i těžba zlata v Mongolsku

Žatecko a Lounsko
Zámek v Líčkově
U Vrchního soudu v Praze a krajského v Ústí nad Labem se odehrává právní bitva o to, kdo vlastní zámek Líčkov na Žatecku. Turisticky zajímavá památka s galerií malíře Oskara Brázdy je roky uzavřená, soudní spory se táhnou téměř deset let. Justice řeší civilní žalobu o určení vlastnického práva k nemovitostem i obžalobu pro lichvu a poškození věřitele při správě cizího majetku. Klíčový by v kauze mohl být verdikt Vrchního soudu v Praze, který se očekává v září.
11 fotografií

Vdova po známém malíři chce zpět zámek Líčkov. Soudní spor se táhne roky

Regiony
Velbloud dvouhrbý. (Ilustrační foto)
Sedm svíček na pomyslném dortu by o víkendu sfoukla velbloudice Frída z táborské zoologické zahrady. Dort s hořícími svíčkami sice nedostane, o sváteční menu přesto nepřijde. Od ošetřovatelů dostane ty největší pochoutky a návštěvníci mohou být u toho. Speciální narozeninové komentované krmení se uskuteční v sobotu v jednu hodinu odpoledne.

Velbloudice Frída z táborské zoo v sobotu oslaví sedmé narozeniny

Táborsko
„Neznámá“ se ve filmech objevuje s nejrůznějšími zvířaty, zjevně byla v zoo nejenom častou, ale také prominentní návštěvnicí. Její totožnost jsme přesto doposud nezjistili.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Záhada rozluštěna. Necelý týden trvalo veřejné pátrání po tehdy neznámých autorech filmů, které zachycují pražskou zoo v Troji ve třicátých letech minulého století. Policejní pyrotechnik podplukovník Zdeněk Horák potvrdil, že šlo o manžele Zelinkovy. Práce na odkrývání tajemství ukrytých ve filmových kotoučích dále pokračují.
31 fotografií

Zoo zná totožnost Neznámé a plukovníka. Jsou jimi manželé Zelinkovi

Praha
V zoologické zahradě v Praze se narodilo hříbě Koně Převalského.
V horní části pražské zoologické zahrady v Troji vzniká expozice pro koně Převalského, stavební práce začaly loni v říjnu. Postupně bude následovat přestavba dalších úseků takzvaných plání až po občerstvení Obora. Po dokončení se tak do Zoo Praha vrátí i nosorožci, uvedla v úterý a zahrada v tiskové zprávě. Otevření expozice pro koně Převalského plánuje na jaro 2024, nyní lze koně spatřit pouze na pražských Dívčích hradech, kde se prohání šestičlenné stádo.

Nová expozice koně Převalského. Pražská Zoo plánuje otevření na jaře 2024

Praha
Kisumu a Duni v Rezervaci Dja krátce poté, co došlo k jejich spojení.
Po dvou „covidových“ letech se Zoo Praha vrátila k normálnímu fungování a navzdory nižšímu počtu zahraničních turistů i zhoršující se ekonomické situaci rovněž k vysokým číslům návštěvnosti. Ředitel zahrady Miroslav Bobek vybral a okomentoval deset událostí a projektů zoo roku 2022. „V roce 2022 prošlo našimi branami celkem 1 419 122 návštěvníků. Svým způsobem šlo o přelomový rok jak v pozitivním slova smyslu - otevření Rezervace Dja, tak v tom negativním - zejména růst cen energií,“ uvedl Bobek.

Top 10 projektů a událostí pražské zoo roku 2022 podle ředitele Miroslava Bobka

Praha
Výroba adventních věnců v rámci workshopu v prodejně Dobrodruhá.
Adventní čas je za dveřmi. Slaměné korpusy, svíčky, krabice sušených přírodních ozdob zamířily v posledních dnech z Charity Olomouc do farností olomouckého děkanátu. Benefiční akce prodeje věnců se uskuteční v první adventní neděli, která letos připadá na 27. listopadu. V roce 2021 dárci věnovali 94 117 korun, z toho 60 476 korun putovalo na mongolský sirotčinec a 33 701 korun bylo věnováno na přímou pomoc ve farnostech. Dvě farnosti se rozhodly podpořit sirotčinec dodatečně a celková výsledná částka tak činila krásných 112 241 korun.

Olomoucké adventní věnce pomohou sirotkům v Mongolsku, potřebným na Ukrajině

Čtenář reportér