ŠTÍTEK: Moravané

Finále Poháru předsedy OFS Pardubice zvládl vítězně Újezd (v červeném). Těsně pod vrcholem zůstala stát Býšť. Oba týmy se v novém ročníku potkají v okresním přeboru.
Celkem jednapadesát družstev dospělých se přihlásilo do nového mistrovského fotbalového ročníku OFS Pardubice. Což je velmi slušné číslo, které potvrzuje pozici pardubického okresu coby „jedničky“ v rámci kraje, ostatně nikde jinde se nehraje čtvrtá třída… V obsazení jednotlivých soutěží došlo k řadě změn, některé týmy se nepřihlásily, jiné se přihlásily nově a fanoušky rozhodně zaujme i dobrovolný příchod dlouholetých účastníků krajského přeboru z Moravan a Libišan do okresních vod.
40 fotografií

Okresní fotbal 2024/2025: Moravany v trojce, Libišany ve čtyřce a další přesuny

Okresy
Fotbalisté Janova patří mezi týmy, které se dočkaly dodatečného postupu do vyšší soutěže, v jejich případě konkrétně do I. A třídy.
/FOTBALOVÁ MATEMATIKA/ Po celou jarní část mistrovského fotbalového ročníku sledoval Deník bedlivě postupové a sestupové dění v regionálním fotbale. S důrazem na to, že jednou věcí jsou dosažené sportovní výsledky a druhou posezonní dění v jednotlivých klubech, přihlášky, odmítání postupu a podobně. Což se znovu prokázalo a v kraji se opět dějí pozoruhodné věci. Mimo jiné dva ze čtyř vítězů krajských soutěží mužů, stejně jako loni, odmítli jít do vyšší třídy…

POSTUPY A SESTUPY: Škatulata v krajských soutěžích, množství dodatečných posunů

Kraje
Vítězem krajského přeboru v sezoně 2023/2024 se staly Horní Ředice.
Na závěr Waterloo. Zástupci pardubického okresu se v derniéře krajském přeboru moc nevyznamenali. Na druhou stranu jediná vítězná bitva znamenala úplně všechno. Tedy celkové prvenství v soutěži. Lepší vyvrcholení si nemohla tato nejvyšší soutěž vysnít. Vždyť se v přímém souboji o mistrovskou korunu potkaly Horní Ředice a Svitavy. Domácí ztráceli před utkáním na svého soka jediný bod. Před vlastními diváky mu ale nedali žádnou šanci a na papíře figurují jako nováček divize. Jestli na nabídku posunout se o patro výše kývnou, už záleží jen ne vedení jejich klubu.

Ředice se na lídra připravily a v poslední možný moment změnily cel(kov)é pořadí

Kraje
TJ Svitavy vs. Sokol Moravany.
Drama až do konce. O zápletku v krajském přeboru se starají Horní Ředice. Vyhouply se už na druhé místo, když v přímém souboji o tuto příčku vyhrály na vařicí půdě Lanškrouna. Dokonce mohli být i první, ovšem pozici lídra si stále stráží Svitavy. Před posledním kolem na ně zástupce pardubického okresu ztrácí jediný bod. Situace se vyřešila na opačném pólu tabulky, když k sestupujícím Moravanům se už nikdo z „pardubických“ kolegů nepřidá. Tečku za letošním ročníkem učinili fotbalisté v I. B třídě. Nahoru se procpal chrudimský okres, naopak do nižší soutěže zahučela Přelouč B a Řečany nad Labem.
33 fotografií

Ředice přilily olej do ohně. Zvítězily na horké půdě a mohou snít o prvním fleku

Kraje
Fotbalisté Lednice (v modrém) slaví záchranu v krajském přeboru.
Přezimovali na posledním místě a jejich záchraně málokdo věřil. Fotbalisté Lednice si však po skvělých jarních výkonech udrželi příslušnost v krajském přeboru, který si i v příštím ročníku znovu zahrají. Deník spolu s lednickým koučem Robertem Kochem vybral pět klíčových faktorů, které pomohly Moravanu k záchraně.

ANALÝZA: Pět klíčových faktorů lednické záchrany. Kdo v létě skončí?

Kraje
TJ Svitavy vs. ŽSK Třemošnice.
/KRAJSKÝ PŘEBOR/ V popředí tabulky nejvyšší krajské soutěže fotbalistů nadále čeří vodu dva zástupci Ústeckoorlicka. Lanškroun je na tom i nadále bodově stejně se Svitavami, když nyní na domácím stadionu bezpečně přehrál vysokomýtské béčko. Těsně zpět je Česká Třebová, ta si v Moravanech také nepřipravila sebemenší výsledkový problém. Dařit se naopak přestalo choceňskému Spartaku, proti Litomyšli vyšel naprázdno, co se týče získaných bodů i vstřelených gólů.
35 fotografií

Lanškroun rozhodl do poločasu. Česká Třebová za to vzala stejným způsobem

Kraje
ilustrační foto
Souboj rezerv. Ten nabídlo devatenácté kolo IV. třídy Holicka mezi Moravanama a Starým Mateřovem. Právě B tým Moravan se v zápase pořádně rozstřílel, když do sítě Starého Mateřova se trefil hned osmnáctkrát! Hrdinou zápasu se stal Jan Louženský, který se prosadil pětkrát. Zbylé výsledky ze všech okresních soutěží a tabulky najdete níže v článku.

Osmnáct branek v Moravanech. Rezerva rozstřílela Starý Mateřov

Okresy
Fotbalisté Lednice (v modrém) porazili Rajhradice 4:0.
Přítlucká neporazitelnost. Fotbalisté Lednice vyhráli ve svém azylu v Přítlukách už čtvrté utkání v řadě. V sobotním duelu šestadvacátého kola krajského přeboru porazili v záchranářském souboji Rajhradice 4:0. I přes zisk tří bodů však Moravan zůstává na předposledním patnáctém místě. „Letos bude potřeba daleko víc bodů k záchraně, než to bývalo v minulosti. Břeclav nám v divizi nepomáhá, musíme to uhrát sami,“ řekl lednický kouč Robert Koch.
31 fotografií

PODÍVEJTE SE: Lednice v Přítlukách dál vítězí. Koch se ostatními výsledky baví

Kraje
TJ Svitavy vs. FK Česká Třebová.
/KRAJSKÝ PŘEBOR/ Tak tohle musí svitavské fotbalisty mimořádně bolet. Ve šlágru víkendového kola nejvyšší krajské soutěže mužů vedli ve 23. minutě nad silnou Českou Třebovou 3:0, přesto si ze zápasu odnesli pouze bod. Tenhle smírný výsledek udělal samozřejmě nejvíce radosti konkurentům, především Horním Ředicím a Lanškrounu. Litomyšlská Jiskra přerušila na půdě posledních a v tento okamžik již jistě sestupujících Moravan šňůru porážek a bezpečně zvítězila.
36 fotografií

Byly plus tři góly, ale skončily minus dva body. Tahle ztráta musí Svitavy mrzet

Kraje
ilustrační foto
Souboj o postup. S trochou nadsázky se dá říct, že v tomto duchu se nesl souboj v I. B třídě mezi Opatovicemi nad Labem a Rozhovicemi. Svěřenci trenéra Černohubého však na domácí půdě nedokázali porazit favorita a prohráli těsně 0:1. Za zmínku stojí i střetnutí mezi Horním Jelení a Rosicemi nad Labem, kde padlo neuvěřitelných deset branek. Ohlasy trenérů, tabulky i zbylé výsledky najdete níže v článku.

Horní Jelení zažilo divoký zápas s Rosicemi. Padlo hned deset branek

Kraje
Kuřimští fotbalisté (v bílém) na trávníku v Čebíně porazili Lednici 1:0.
Podle postavení v tabulce krajského přeboru mělo jít o jednoznačnou záležitost. První Kuřim hostila poslední Lednici, 150 diváků však zůstávalo v napětí až do závěrečného hvizdu. Domácí se sice ujali vedení už ve dvacáté minutě, jenže následně zahodili i penaltu, a Moravan tak stále zůstával na dostřel. „Lednice nejen že vzdorovala, ale hrála s námi vyrovnaný zápas,“ ocenil výkon soupeře kuřimský kouč Svatopluk Habanec.
38 fotografií

VIDEO: Pouhý gól od šoku kola. Lednice před klíčovými zápasy trápila lídra

Kraje
TJ Svitavy vs. TJ Jiskra Litomyšl.
/KRAJSKÝ PŘEBOR/ Tohle orlický region dlouho nepamatuje! Po 24. kole nejvyšší krajské soutěže máme dva týmy ve hře o nejvyšší příčky. Lanškroun doma po výtečném představení převálcoval Libišany a posunul se do čela tabulky. Ve famózní sérii pokračovala Česká Třebová, přes problémy na gólmanském postu vyloupila dosavadního lídra z Horních Ředic, a to velkém stylu. Soutěž tak dostala novou zápletku a pro neutrálního fanouška je to jenom dobře. Skvělou víkendovou bilanci mužstev z regionu doplnily výhrami i Choceň a Vysoké Mýto.
32 fotografií

Lanškroun převálcoval Libišany a vede! Famózní počin v podání České Třebové

Kraje
Fotbalová FORTUNA:LIGA: Dynamo ČB - Slovácko.
Fotbalisté Slovácka si opět po roce zahrají ve skupině o titul. Celek z Uherského Hradiště v závěrečném zápase základní části remizoval na hřišti Českých Budějovic 2:2 a uhájil šestou pozici před sedmým Libercem, který hrál nerozhodně v Ostravě. Moravanům k zisku bodu pomohla hrubá chyba gólmana Šípoše, který do sítě propustil střelu střídajícího Mihálika.
15 fotografií

Hrubka gólmana pomohla Slovácku k remíze i k pojištění šesté pozice

FORTUNA:LIGA
ilustrační foto
Počasí nepřálo. Krajský fotbal zažil o uplynulém víkendu zřejmě nejlepší představení v sezoně. Především souboj Libišan a Horních Ředic musel bavit, jelikož padlo hned jedenáct branek a domácí otočili stav ve svůj prospěch až v nastaveném čase. Skvělou podivanou mohli diváci vidět i v Holicích, kde se domácí tým střetl v derby s Moravany. Počasí však nepřálo a příliš mnoho diváku si cestu na fotbalové stadiony nenašlo. Ohlasy trenérů, zbylé výsledky i tabulky najdete níže v článku.

Libišany zvládly šlágr kola. Počasí však divácké návštěvnosti nepřálo

Kraje
Fotbalisté Lednice (v modrém) porazili 3:2 Pohořelice
Důležité tři body. Fotbalisté Lednice se na jaře dočkali první výhry. V sobotním duelu jedenadvacátého kola krajského přeboru zvítězili na hřišti Pohořelic 3:2. Poslední Moravan tak stáhl náskok předposledních Mutěnic na šest bodů. „Dýcháme, ale ještě jsme hluboko pod vodou. Výhra je každopádně pro hráče hrozně důležitá, kluci si za přístup v tréninku zasloužili pocit vítězství,“ řekl lednický kouč Robert Koch.

Lednice v Pohořelicích ožila. Vítězství Moravanu trefil v 89. minutě Mach

Kraje
Oldřišov hlásí další porážku
Oldřišovský Moravan nevyužil vlastního hřiště k tomu, aby se v jarní části nastartoval. Domácí fotbalisté nepodali proti Kobeřicím vůbec dobrý výkon. I tak ale sahali po bodu. Hosty nakonec k první jarní výhře 1:0 nasměroval ve druhé minutě nastavení střídající Antonín Kubný.

Krize Moravanu pokračuje! Kobeřicím trefil výhru v nastavení Kubný

Kraje
ilustrační foto
OHLASY/ Krajský přebor i I. B třída pokračuje v plném tempu. Na vrcholu tabulky nejvyšší krajské soutěže se nic nezměnilo a Horní Ředice si drží pomyslný trůn po vítězství v Přelouči. Na záda jim stále dýchají Libišany, které zvládly střetnutí s rezervou Vysokého Mýta. V I. B třídě si důležité body vybojovaly Rosice nad Labem, které na půdě Rváčova vyhrály 3:2. Naopak Řečany nad Labem nezvládly střetnutí v Rozhovicích, kde schytaly šestibrankový příděl. Zbylé výsledky, tabulky a ohlasy trenérů najdete níže v článku.

Řečany schytaly příděl v Rozhovicích. Horní Ředice po výhře v Přelouči drží trůn

Kraje
Lanškrounští fotbalisté.
/KRAJSKÝ PŘEBOR/ Poloviční úspěšnost vykázali regionální zástupci ve druhém jarním pokračování nejvyšší krajské soutěže fotbalistů. Choceň je na jaře stoprocentní po dominantním představení, vysokomýtské béčko napravilo týden starý nezdar a uspělo venku. Naopak Českotřebovští se přesvědčili na vlastní kůži o tom, co obvykle přichází po posvícení. A Lanškroun, který se mohl dotáhnout na první místo, šokoval na půdě posledních Moravan nejenom svoje příznivce. A velmi nemile.

Žádné alibi. Zápas jsme prostě nezvládli, říká po senzaci lanškrounský trenér

Kraje
ilustrační foto
Jarní fotbalová sezona odstartovala plnou parádou. Zatímco Holice a Horní Ředice slaví první vítězství, Pardubičky a Libišany zažívají hořký návrat na zelené pažity. Víkend plný emocí a nečekaných obratů přinesl fanouškům nejen radost, ale i zklamání. Podrobnosti o klíčových momentech a ohlasy trenérů najdete v našem článku.

Libišany schytaly debakl a na první místo tak míří Horní Ředice

Kraje
Fotbalisté Lednice porazili v generálce Oslavany.
Na start jarní části krajského přeboru se fotbalisté Lednice naladili vítězně. Moravan v sobotu na přírodní trávě v Přítlukách porazil vysoko 7:1 Oslavany. Dvěma brankami se na vítězství podílela zimní posila Nikola Klimovič. „Je to rozhodně hráč základní sestavy. Jedná se o rychlostní typ, má všechny fotbalové předpoklady,“ řekl lednický kouč Robert Koch.

Lednice v generálce nastřílela sedm gólů. Trenér Koch nebyl spokojený

Kraje
Dorostenci Lednice ovládli zimní ligu.
Tři zápasy, tři výhry. Dorostenci Lednice zvládli vítězně i poslední třetí duel zimní ligy, když v neděli na domácím hřišti porazili vysoko 8:1 MSK Břeclav, a svou skupinu jasně ovládli. „U mančaftu jsem krátce, kluky jsme přebral v lednu, ale jde vidět dobrá práce pana Horčičky, který s kluky od malička pracoval. Ročník 2005 se Lednici opravdu povedl,“ řekl lednický trenér Milan Hoffmann.
3 fotografie

Lednice ovládla zimní ligu dorostu. Ročník 2005 se povedl, těší Hoffmanna

Kraje
Oldřišov odehrál zatím dva přípravné duely
/FOTOGALERIE/ Oldřišovský Moravan se tvrdě připravuje na jarní část. Trenér Tomáš Horsinka věří, že jeho mise bude úspěšná a tým se v krajském přeboru zachrání. Sedmačtyřicetiletý kouč převzal místní fotbalisty dvě kola před koncem podzimu a uhrál s nimi šest bodů. Moravan doufá, že mu v těžkých jarních bojích pomůže i Jan Žídek, oldřišovský rodák, který má na kontě i 76 zápasů v nejvyšší soutěži.
44 fotografií

Trenér Tomáš Horsinka ladí Oldřišov na jaro! Naskočí ligista Jan Žídek?

Kraje
Ledničtí fotbalisté (v modrém) porazili Moravskou Slavii Brno.
Na závěr podzimu se dočkali. Ledničtí fotbalisté až ve středeční dohrávce prvního kola krajského přeboru zapsali druhé vítězství v sezoně. Moravan do té doby porazil pouze na začátku září Pohořelice, druhou výhru nyní zapsal proti Moravské Slavii Brno, kterou zdolal 3:1. „Vyhráli jsme zaslouženě. Konečně jsme hráli běhavý, poctivý fotbal podle mého gusta,“ řekl lednický kouč Robert Koch.

Lednice porazila Moravskou Slavii. Konečně fotbal podle mého gusta, těšilo Kocha

Kraje
Miroslav Fobl skončil na lavičce Lednice.
Série šesti porážek v řadě ukončila působení trenéra Miroslava Fobla na lavičce Lednice. Moravan, který je po třinácti kolech s pěti body na poslední šestnácté příčce, má pozvednout nový kouč. „Byla to reakce na nepříznivé výsledky, potřebovali jsme něco udělat. Kádr rozhodně nemáme na to, abychom byli poslední,“ řekl lednický předseda Kamil Kasala.

Reakce na nezdary. Fobl skončil na lavičce Lednice, klub oznámil nástupce

Kraje
Fotbalisté pardubické rezervy nestačili v domácím prostředí na Zápy, se kterými prohráli 1:3.
Krajské souže se pomalu blíží do konce své první poloviny. K titulu podzimního krále má v přeboru nejlépe nakročeno tým z Horních Ředic, který v dvanáctém kole porazil rezervu Vysokého Mýta 2:0. Na záda mu dýchají druhé Libišany, které si v tomto kole poradily s posledními Moravany. V I. B třídě se na vrcholu tabulky drží kluby z chrudimského okresu. Nejblíže mají k vrcholu fotbalisté z Opatovic nad Labem, kteří ztrácí na první Stolany sedm bodů. Další výsledky, tabulky a ohlasy trenérů najdete níže v článku.
40 fotografií

Horní Ředice kráčí za titulem krále podzimu. Na záda jim ale dýchají Libišany

Kraje
TJ Jiskra Litomyšl vs. TJ Sokol Moravany.
/KRAJSKÝ PŘEBOR/ Padesátiprocentní byla úspěšnost regionálních zástupců v jedenáctém dějství nejvyšší krajské soutěže fotbalistů. Svitavský celek nedokázal navázat na zdařilé vystoupení proti Libišanům a po špatném prvním poločase nechal všechny body v České Třebové. Litomyšlská Jiskra podle předpokladů porazila poslední Moravany, ale žádný fotbalový oheň to v jejím podání také nebyl.
10 fotografií

Výhra Jiskry bez fotbalové krásy, ale počítá se. Svitavské K. O. za šest minut

Kraje
Pardubická rezerva dostala od Chlumce nad Cidlinou lekci v zahrávání standardních situací.
KRAJSKÉ OHLASY/ Bylo na čase. Říkají si nejspíše v Pardubičkách. Po čtyřech prohrách si svěřenci trenéra Mrázka a Pilaře připsali první vítězství v letošním ročníku Krajského přeboru. Nutno říct, že to bylo proti Moravanům, které se taktéž nenachází v ideálním rozpoložení. Na místě je rozhodně také zmínit první prohru Libišan, které nestačily na rezervu Vysokého Mýta. Na špičce tabulky tak zůstávají Horní Ředice, které se sice proti Přelouči nadřely, ale i přesto vyhrály. V I. B třídě se nadále daří Rosicím nad Labem. Ty potvrdily formu proti Luži, když zvítězily 4:0. Další výsledky, tabulky a ohlasy trenérů od ČFL po I. B třídu najdete níže v článku.
17 fotografií

Pardubičky se rozstřílely a připsaly si první letošní body. Rosice ve formě

Kraje
Fotbalisté Lednice (v modrém) porazili 2:0 Pohořelice.
Konečně se dočkali. Fotbalisté Lednice si připsali první podzimní vítězství v krajském přeboru až v šestém kole, kdy na domácím hřišti v sobotu porazili 2:0 Pohořelice. Utkání se hrálo zároveň jako druhé kolo krajského poháru, v němž si Moravan po výhře zahraje v jarní části čtvrtfinále. „Už to bylo potřeba. Ale ačkoli výsledek vypadá jednoznačně, herní parametry musíme v mnoha směrech ještě zlepšit,“ zhodnotil duel lednický kouč Miroslav Fobl.
34 fotografií

FOTO: Lednice porazila Pohořelice. K první výhře pomohl patnáctiletý dorostenec

Kraje