ŠTÍTEK: Mount McKinley

Eva Perglerová, horolezkyně a zubařka z Přeštic na jihu Plzeňska, si připsala na své konto další dvě úspěšné expedice - dobytí jižního pólu a výstup na nejvyšší horu Antarktidy Vinson Massif. Naskytly se jí přitom úžasné scenérie
Při výpravě na jižní pól musela jíst každou hodinu, stavěla vánoční stromeček z lyží a holí, odskočit si směla jen do lahví, na nejvyšší hoře Antarktidy zažila neuvěřitelnou zimu. To jsou některé ze zážitků zubní lékařky Evy Perglerové, která patří aktuálně mezi nejznámější české horolezkyně. Žena z Přeštic na jihu Plzeňska v rozhovoru pro Deník poodhalila zákulisí výprav na pól či nejvyšší hory světa.
57 fotografií

Výprava na jižní pól? Jíst musíte každou hodinu, močit jen do lahví, říká žena

Regiony
Daniel Balcar z Domažlic je fotograf a rád cestuje do netradičních lokalit. Snímky jsou ze Západní Paupy, kde navštívil domorodé kmeny Daniů a Korowajů.
V aljašském národním parku Denali potkal medvěda hned několikrát. Když se Daniel Balcar ocitl jen asi 25 metrů od grizzlyho, nesnažil se vzdálit do bezpečí, ale najednou začal fotit. „Říkal jsem si teď, nebo nikdy. Tušil jsem, že takhle zblízka už ho zřejmě neuvidím. Ostatně útěk by byl riskantnější,“ uvádí domažlický cestovatel a profesionální fotograf.
24 fotografií

Fotil mizející kmeny Západní Papuy. Domorodci ho přepadli. Naštěstí jen fiktivně

Domažlicko
Pohádka Johna Shockleeho je pozitivní, inspirativní a zábavná, o tom, že žít své sny lze v jakémkoliv věku.
Nový Bor - Celovečerní pásmo špičkových filmů o extrémním lyžování, zimním lezení, skialpinismu a dalších zimních radovánkách přinese Snow Film Fest, který se uskuteční v sobotu 21. října od 16 hodin v Městském kině v Novém Boru.

Sněhový festival zamíří v sobotu do Nového Boru

Volný čas
Radek Jaroš.
Česká Třebová /Krátce/ – Velký sál českotřebovského Kulturního centra dnes od 19 hodin ožije dobrodružným vyprávěním Radka Jaroše. Úspěšný horolezec představí svůj projekt Koruna světa a návštěvníci se budou moci ponořit do jeho vzpomínek na loňské dvě expedice na nejvyšší vrcholy všech světadílů naší planety: Denali a Elbrus.

Horolezec zavede na vrcholky hor

Orlicko
Horolezec Radek Jaroš mohl díky aplikaci Pomáhej pohybem věnovat charitativní organizaci Centrum Zdislava padesát tisíc korun.
Nové Město na Moravě - Slavný horolezec a novoměstský rodák Radek Jaroš bude v pátek od 18 hodin v kulturním domě v Novém Městě zájemcům přednášet o svých výpravách na vrchol Denali v Severní Americe a na kavkazskou horu Elbrus, které uskutečnil jako součást širšího projektu Koruna světa.

Výtěžek z charitativní přednášky věnuje Jaroš vozíčkáři

Žďársko
Novoměstský horolezec Radek Jaroš
Nové Město na Moravě - Další z vrcholů, který potřebuje dosáhnout v rámci kompletace Koruny světa, hodlá navštívit novoměstský horolezec a držitel Koruny Himálaje Radek Jaroš. Večer před samotným startem na Elbrus, který se uskuteční už tuto sobotu, ale ještě potěší své příznivce v Turistické chatě Studnice.

Radek Jaroš zamíří na Elbrus

Žďársko
Radek Jaroš
Nové Město na Moravě - Jednu pomyslnou korunu už má doma. Novoměstský horolezec Radek Jaroš nedávno zkompletoval tu Himálajskou, kterou zdobí zdolání všech osmitisícovek světa bez použití kyslíkového přístroje. Učinil tak jako první Čech a patnáctý člověk v historii. Nyní zdárně pokračuje v Koruně světa, jejímž smyslem je vystoupit na nejvyšší vrchol všech sedmi kontinentů.

Jaroš pokořil Denali. Radost mu však kalí hořká pachuť slz

Ostatní sporty
Radek Jaroš
Anchorage (USA) - Při pokusu o sjezd z nejvyšší hory Severní Ameriky Denali, dříve známé jako Mount McKinley, v neděli zahynul český horolezec Pavel Michut. Ostatní čeští účastníci výpravy jsou v pořádku. Oznámil to dnes na facebooku horolezec Radek Jaroš, který na Aljašku vyrazil s desítkou krajanů.

Na Aljašce zahynul český horolezec z Jarošovy výpravy

Žďársko
Radek Jaroš
Anchorage (USA) - Při pokusu o sjezd z nejvyšší hory Severní Ameriky Denali, dříve známé jako Mount McKinley, dnes zahynul český horolezec Pavel Michut. Ostatní čeští účastníci výpravy jsou v pořádku. Oznámil to dnes na facebooku horolezec Radek Jaroš, který na Aljašku vyrazil s desítkou krajanů.

Na Aljašce zahynul český horolezec z Jarošovy výpravy

Svět
Novoměstský horolezec Radek Jaroš
Nové Město na Moravě – Rodák z Nového Města na Moravě, horolezec a držitel Koruny Himálaje Radek Jaroš, chce letos zdolat první horské vrcholy pro získání Koruny světa. Za nejvyšší horou Severní Ameriky Mount McKinley odlétá 17. května.

Radek Jaroš začne v květnu kompletovat Korunu světa

Žďársko
Kromě čtrnáctitunového památníku dostal horolezec Radek Jaroš darem ještě jeden, o něco menší kámen. „O něj se ale musím dělit s ptactvem a se zvěří, je to v podstatě pítko. Ale je na něm moje logo a jméno,“ vysvětlil novoměstský rodák.
Nové Město na Moravě - Novoměstský rodák a horolezec Radek Jaroš má už kompletní sbírku osmitisícovek. Na vavřínech ale rozhodně usnout nehodlá. Naopak. Před sebou má ještě spoustu velkolepých plánů. Ke Koruně Himálaje chce co nejdříve přidat ještě Korunu světa. „První expedici plánuji na příští rok, pravděpodobně vyrazím do Denali," prozradil plány Radek Jaroš.

Korunu světa začne Jaroš sbírat na Aljašce

Žďársko
Nejvyšší hora Severní Ameriky Mount McKinley.
Washington - Nejvyššího hora Severní Ameriky, která dosud formálně nesla jméno McKinley, se opět vrací ke svému původnímu indiánskému názvu Denali. Informoval o tom americký prezident Barack Obama. Šéf Bílého domu změnu názvu oznámil jen krátce před pondělním odletem na třídenní návštěvu Aljašky, kde hora leží.

Nejvyšší hora Severní Ameriky dostala zpět své indiánské jméno

Svět
Ilustrační foto.
Zábřeh – Pro výtržnictví policisté vyšetřují osmnáctiletého mladíka, který v úterý dopoledne děsil ženy v centru Zábřehu. U prodejny Denali v ulici 28. října se nejdříve sápal na osmatřicetiletou chodkyni.

Mladý úchyl v Zábřehu obtěžoval ženy

Zločiny a soudy
Nejvyšší hora Severní Ameriky Mount McKinley.
Washington – Nejvyšší hora severní Ameriky Mount McKinley je zřejmě o něco nižší, než tvrdí učebnice zeměpisu. Oznámil to zástupce aljašského guvernéra Mead Treadwell s odvoláním na nejnovější měření.

Nejvyšší hora severní Ameriky "se zmenšila"

Svět