ŠTÍTEK: mzda

Briefing k bezúročným půjčkám zaměstnancům Liberty, 18. června 2024, Ostrava.
Odboráři hutní firmy Liberty Ostrava, která je od června v úpadku, upozornili insolvenčního správce na to, že hrozí odchod většiny zaměstnanců z podniku. To podle nich může ohrozit hledání nového investora. Odbory chtějí rovněž apelovat na vládu. ČTK to dnes řekl předseda základní organizace Odborového svazu KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Zaměstnancům huti, kterých má podnik zhruba 5000, firma už dva měsíce nevyplatila mzdy a náhrady jim vyplácí stát prostřednictvím úřadu práce. Na písemnou výzvu odborářů dnes upozornila Česká televize.
28 fotografií

Většina lidí z Liberty Ostrava odejde, upozornily odbory insolvenčního správce

Ostravsko
Liberty Ostrava - hlavní brána, 17. ledna 2024, Ostrava.
Zaměstnanci hutního podniku Liberty Ostrava obdrží od Moravskoslezského kraje bezúročnou půjčku ve výši 25 tisíc korun. Uvedl to hejtman kraje Josef Bělica. Půjčka má zaměstnancům pomoci překlenout nejisté období, než jim úřad práce vyplatí klasickou mzdu. Liberty je aktuálně v insolvenci. Některé firmy jejím zaměstnancům už nepřímo nabízejí práci.
18 fotografií

MS kraj poskytne zaměstnancům Liberty bezúročnou půjčku, firmy už nabízejí práci

Ostravsko
Peníze, výplata - Ilustrační foto
Průměrná mzda v Pardubickém kraji činila v prvním čtvrtletí letošního roku už 38 438 korun, uvedli statistici. A poprvé od roku 2021 si lidé skutečně polepšili, protože nárůst mezd byl konečně vyšší než inflace. A to poměrně výrazně, reálné mzdy se meziročně zvýšily o 4,6 procenta. Přesto jsou mzdy v Pardubickém kraji nadále třetí nejnižší v Česku, hůř jsou na tom jen lidé na Karlovarsku a Zlínsku.

Průměrná mzda v našem kraji přesáhla 38 tisíc. Má ji ale jen třetina lidí

Orlicko
Ilustrační foto. Firma Kovosvit v Sezimově Ústí.
Ve strojírenské firmě Kovosvit MAS v Sezimově Ústí na Táborsku podalo ke konci května výpověď 178 z 220 zaměstnanců. Důvodem je fakt, že jim podnik dluží od března mzdy. Výroba ve firmě je proto zastavena. Kovosvit opustili i zaměstnanci z vedoucích pozic. ČTK to v pátek řekla personální manažerka podniku Andrea Lammouchi. Podle jejích odhadů Kovosvit dluží zaměstnancům za mzdy přibližně 45 milionů korun.

V Kovosvitu podalo kvůli dlužným mzdám výpověď 178 z 220 zaměstnanců

Táborsko
Liberty Ostrava - hlavní brána, 17. ledna 2024, Ostrava.
Ekonomické problémy Liberty Ostrava neberou konce. Kunčická huť, aby se mohla vypořádat s věřiteli, plánuje od července snížit tarifní mzdu zaměstnanců o 25 procent, reálná hrubá mzda by tak poklesla zhruba o pětinu. Nejistota se však nyní opět vznáší i nad tím, zda lidé vůbec obdrží výplatu a problémy jsou i s příspěvky na penzijní spoření či s platbami za vodu.
36 fotografií

Liberty Ostrava chce snížit platy o pětinu, odbory to odmítají. Problémů je víc

Ostravsko
Restaurace - Ilustrační foto.
Ceny obědů v březnu opět mírně stouply, vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu. Od začátku roku obědy výrazněji zdražily i v Hradci Králové, za první čtvrtletí ceny stouply o více než 2,5 koruny. Ceny obědů v krajském městě rostou dlouhodobě, Hradečáci za obědy v restauracích v březnu zaplatili o polovinu více než před čtyřmi lety.

Obědy v Hradci Králové zdražily. Lidé za ně dají devět procent průměrné mzdy

Hradecko
Ilustrační snímek
Minimální mzda by měla do roku 2029 růst tak, aby odpovídala 47 procentům průměrné mzdy. Nyní je na 41,1 procenta. Zaručené mzdy podle odbornosti, odpovědnosti a náročnosti práce by měly od příštího roku platit už jen pro veřejný sektor, ne pro firmy. Počítá s tím novela zákoníku práce, kterou schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).
14 fotografií

Změny u minimální mzdy: Vláda schválila její pravidelnou valorizaci

Ekonomika
Vyrazili jsme na srovnávací nákup do rakouského Lidlu a porovnali ceny s těmi v Česku u dvaadvaceti položek z nákupního seznamu. Nutella vyšla v Rakousku o čtvrtinu levněji.
Jak je to s tou Nutellou? A co další zboží? To je otázka, která při porovnání cen nákupů u nás a u našich sousedů napadne nejednoho člověka. Může za to i premiér Petr Fiala, který se loni v listopadu vydal do Německa, kde nakoupil a ceny pak ve videu na síti X porovnal. S nákupním seznamem, na němž bylo 22 položek, do Rakouska vyrazila i naše redakce.
26 fotografií

Srovnávací nákup v Rakouska. Vyšel tam celkově levněji a platy mají dvojnásobné

Českokrumlovsko
Peníze, výplata. Ilustrační snímek
Průměrná mzda v Česku se v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšila meziročně o 6,3 procenta na 46 013 korun. Při zohlednění inflace ale reálně klesla o 1,2 procenta, informoval v úterý Český statistický úřad (ČSÚ). Reálné mzdy se snižují devět čtvrtletí v řadě, což je v historii Česka ojedinělé. Podle analytiků oslovených ČTK se dostaly na úroveň roku 2017 a i když od letošního roku začnou znovu růst, předpandemické úrovně dosáhnou nejdřív v roce 2026.

Průměrná mzda v Česku stoupla, ale jen na papíře. Dvě třetiny na ni nedosáhnou

Ekonomika
Vladimír Špidla
Bývalý předseda sociální demokracie Vladimír Špidla byl premiérem a také eurokomisařem pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti. Za jeho vlády Česká republika před dvaceti lety vstoupila do Evropské unie. Jakým směrem jsme se od té doby posunuli my i celá Unie? A má sociální stát budoucnost? O tom jsme hovořili v sídle SOCDEM v Lidovém domě.
11 fotografií

Vladimír Špidla: Všechny vládní změny znamenaly zhoršení postavení důchodců

Česko
Hostem videopocastu Byznys kafe byla vedoucí partnerka poradenské společnosti RSM Monika Marečková
Ve kterých oborech se letos zaměstnanci mohou těšit na růst platů? Jak české firmy zvládají „nálož byrokratických povinností“? A co přinese nová směrnice o transparentnosti odměňování, podle které by měli mít lidé právo vědět, kolik bere jejich kolega? To a mnohé jiné zajímavosti týkající se podnikání prozradila Monika Marečková, vedoucí partnerka poradenské společnosti RSM, která byla hostem dalšího dílu našeho pořadu Byznys kafe.

Platy hodlá zvyšovat více než polovina firem, zjistil průzkum poradenské firmy

Byznys kafe
Vlak Eurocity v Německu
Odbory německých strojvedoucích GDL vyhlásily stávku, která má v osobní dopravě trvat od středy do pátku příštího týdne. Členové GDL v nákladní dopravě mají přerušit práci už v úterý večer, informovala agentura DPA. Jde o další eskalaci sporu o mzdy s hlavním německým železničním dopravcem, společností Deutsche Bahn (DB), a dalšími drážními společnostmi. Podobně jako předchozí protesty GDL bude mít i tento dopad také na spojení s Českem, vyplývá z informací Českých drah.

Němečtí strojvedoucí budou stávkovat, v osobní dopravě od středy do pátku

Ústecko