ŠTÍTEK: nadváha

Podle odborníků může ananas účinně bojovat proti celulitidě.
Celulitida trápí devět žen z deseti. Snaha zbavit se hrbolků na kůži je tak jedním z nejčastěji řešených kosmetických problémů. K odstranění celulitidy existuje nespočet prostředků, ale jen málokterý je skutečně funkční. K těm, které by mohly pomoci, patří ananas. Podle odborníků je právě toto ovoce s jemnou chutí účinným bojovníkem proti celulitidě. Je ovšem nutné podpořit jeho působení i zdravým životním stylem.

Zkrášlete se: V boji proti celulitidě pomáhá ovoce, na kterém si pochutnáte

Zdraví
Řapíkatý celer je skvělou volbou pro ty, kdo chtějí zhubnout zdravě.
Řapíkatý celer se sice v žebříčcích oblíbené zeleniny nedrží na špici, ale měl by. Je totiž skvělou volbou pro ty, kdo chtějí zhubnout zdravě. Celer obsahuje velké množství vody a vlákniny, která podporuje trávení, pomáhá snižovat chuť k jídlu a udržet pocit sytosti. Trochu zvláštní chuť celeru zkrátka bohatě vyváží množství jeho zdravotních benefitů.
9 fotografií

Obyčejná zelenina plná vlákniny: pomůže zatočit s nadváhou i se zadržováním vody

Zdraví
Podle posledních dat z roku 2021 ze studie praktických lékařů pro děti a dorost žije v Česku přes 16 procent dětí s obezitou
Dětí, které váží mnohem víc, než by měly, přibylo v České republice jako hub po dešti. Jsou tak ohroženy chorobami, které jsme byli zvyklí vídat jen u dospělých. Epidemii obezity a nadváhy mezi nejmladší generací ještě podpořilo období covidové pandemie. A jak upozorňují dětští lékaři, po jejím skončení se nic k lepšímu nemění. Lektorky kurzů hubnutí pro děti Lenky Štěchové jsme se zeptali, jak se dětská obezita určuje i jak jí předcházet.

Jak poznat, že vám doma roste otesánek? Včas to změňte, zachráníte dítěti zdraví

Zdraví
Tatérka Lucie s metodou teprve začíná, ale mnoho dalších žen potvrzuje úspěchy.
Trápí vás vrstva tuku v oblasti břicha? Cvičíte, držíte drastické diety, ale stále máte daleko k vosímu pasu? Tento problém řeší dlouhodobě i influencerka a tatérka Lucie, která dříve bojovala s obezitou. A nyní možná našla cestu, jak v pase zhubnout a vyrýsovat celou postavu. Pomáhá jí s tím terapeutka Martina Václavíková, která centimetry z jejího břicha doslova tahá vlastníma rukama. Trochu pomoci si zvládnete i sami doma.
17 fotografií

Až 10 centimetrů v pase dolů: Dříve obézní žena sdílí, jak zhubnout bez diet

Zdraví
Z aktivního sportovce se projedl až na váhu 180 kilogramů. Pomohla až tubulizace žaludku
V České republice podle statistických údajů Státního zdravotního ústavu trpí téměř každý druhý člověk nadváhou a každý čtvrtý pak některým typem obezity. Jednou z možností, jak pomoci obézním a morbidně obézním lidem, je tubulizace žaludku. Od roku 2005 je otevřena Bariatrická ambulance v nemocnici ve Valašském Meziříčí.

Z aktivního sportovce se projedl na váhu 180 kilogramů. Pomohla až tubulizace

Valašsko
Pozor na přejídání. Průměrně až o dvě kila těžší bývají Češi po vánočních svátcích
Průměrně až o dvě kila těžší bývají Češi po vánočních svátcích. A netýká se to hmotnosti dárků od Ježíška. Odpočinek, málo pohybu a hody v podobě cukroví, majonézového salátu a smažených řízků se opřou do ručičky na váze. Podle odborníků jsou vánoční kila obzvlášť nepříjemná, zbavit se jich dokáže jen hrstka dietářů.

Kdo o Vánocích přibere, kila se ho budou držet. Jen dietou zhubne málokdo

Zdraví
Předškoláci z 22. MŠ v Plzni na Borech si vyzkoušeli svoje pohybové dovednosti a obratnost.
I v roce 2023 v mateřských školách v Plzni pokračuje projekt Pohyb 1P, který se zaměřuje na zjišťování pohybových dovedností předškolních dětí. Tento týden se zapojili předškoláci z 22. mateřské školy na Borech. Mateřinka má tři pracoviště na náměstí Míru, v ulici Zikmunda Wintra a v Mánesově ulici. Za projektem Pohyb 1P stojí Nadace sportující mládeže.
28 fotografií

OBRAZEM: Předškoláci v Plzni opět zkoušejí svoji pohybovou zdatnost

Plzeňsko
„Obezita a cukrovka jsou na prvním místě v žebříčku rizikových faktorů pro ledviny,“ říká profesor Viklický
Lidové rady typu: dej si plzničku, ledvinám to určitě prospěje, se šíří ústním podáním napříč českou populací. V národě, kde má nemocné ledviny každý desátý člověk, se jedná o žádanou informaci. Zeptali jsme se proto našeho předního odborníka na tento orgán, nefrologa Ondřeje Viklického, přednosty Transplacentra IKEM, co všechno ledvinám prospívá, jak má vypadat správný pitný režim a proč by obavy o ledviny měly přijít už ve chvíli, kdy naše osobní váha ukazuje příliš vysoké číslo.

Je pivo dobré pro ledviny? Nefrolog Ondřej Viklický vysvětluje, jak o ně pečovat

Zdraví
Kdo jí švestky, dodává svému organismu látky, které mají preventivní účinky proti rakovině či srdečně-cévním onemocněním a pomáhají při zánětech, zácpě i dně
Lékaři i dietologové radí: Dopřejte si švestky. Toto sladké ovoce je skvělé nejen v koláčích, knedlících a slivovici, ale přináší také významné zdravotní benefity. Švestky jsou totiž plné vitaminů i minerálů. Kdo je jí, dodává svému organismu látky, které mají preventivní účinky proti rakovině či srdečně-cévním onemocněním a pomáhají při zánětech, zácpě i dně. Švestky jsou jedním z bojovníků proti cukrovce a obezitě a vypadá to, že zanedbatelné nejsou ani jejich účinky proti stárnutí.

Dopřejte si sladké potěšení. Pomáhá v boji proti stárnutí, obezitě i rakovině

Zdravý život
Ženy po padesátce se často potýkají s potížemi, které dříve neměly. Patří k nim i to, že je pro ně nyní mnohem obtížnější zhubnout nebo udržet si stejnou váhu
Jak zhubnout po padesátce? Starší ženy si často stěžují, že přibírají na váze. Hubnutí jim dělá problémy, které v mladším věku neznaly. Ačkoliv cvičí a snaží se o správné stravování, kila dolů nejdou, nebo jen velmi pomalu. Podle odborníků to není výmysl ani výmluva, protože tento problém opravdu existuje. Čím to je, že po padesátce se lidem nedaří zhubnout? Lékaři zjistili, co hubnutí brzdí a jak s tím bojovat.

Překážky, které brzdí hubnutí po padesátce. Jak je překonat a zhubnout?

Zdraví
Margit Slimáková byla v roce 2015 označena za nejvlivnější českou expertku v oblasti zdravého životního stylu, zdravé výživy a přístupu ke zdravotní péči
Trápí vás kila navíc, ale žádná dieta nezabírá? „Vaše hmotnost je v pořádku, problémem jsou vaše představy. Každý z nás přichází na svět s určitou konstitucí. Nikdo není geneticky předurčen k obezitě ani vychrtlosti, ale někteří jsme přirozeně štíhlejší, jiní plnější a pevnější stavby. Naše tělo ví někdy lépe, co potřebujeme,“ říká v rozhovoru o hubnutí Margit Slimáková.
7 fotografií

Margit Slimáková: Nehubněte, jezte zdravě. Kachnu ano, místo knedlíku zelí

Zdraví
Obezitolog Martin Haluzík
Není dobré utrácet za drahé diety, které silně vynechávají nějakou složku potravin. Člověk je totiž nevydrží dlouho a poté opět přibere. Podle přednosty Centra diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Martina Haluzíka je naopak důležité jíst pestře a dlouhodobě udržitelně. „Je třeba omezit potraviny s vysokým obsahem cukru, prázdných kalorií a tuku,“ doporučuje v dalším pokračování projektu Deníku Česko za babku. Neméně podstatný je podle něj pohyb.
5 fotografií

Utrácet za diety? Lepší je kombinovat potraviny a normálně jíst, radí obezitolog

Zdraví
Není chrápání jako chrápání. Někdy se u něj člověk současně i dusí
Chrápete, často se budíte a přes den vás ničí únava? Možná je načase začít myslet na spánkovou apnoe, protože pokud ji máte, tak končí všechna legrace. Touto nemocí trpí přibližně deset procent populace. Až osmdesát procent pacientů ale není diagnostikováno a potýkají se s řadou obtíží, včetně poruch erekce. Bez správné léčby spánkové apnoe hrozí dokonce srdeční selhání.
8 fotografií

Každý desátý člověk se u chrápání dusí. Speciální vyšetření pozná, kdy už je zle

Zdraví
Pediatr a obezitolog Zlatko Marinov s Bohumilou Čihákovou
„Všechny obézní děti jsou jak přes kopírák. Nesnídají. První jídlo, co považují za svačinu, si koupí cestou v obchodě. Školní oběd raději nahradí fastfoodem. Odpoledne si koupí zase něco nezdravého. Dnešní děti se téměř nedostanou k vařené stravě, protože současná maminka už vůbec nevaří,“ říká pediatr a obezitolog Zlatko Marinov z TeamPrevent-Santé. Vítám vás u dalšího dílu ze série podcastů Jídlo jako palivo.

Příčina dětské obezity? Chudoba, hranolky a laxní rodiče, říká pediatr Marinov

Česko
Je rozhodně lepší mít nadváhu, ale být fit, než být hubený a bez dobré fyzičky.
Pomozte mi zhubnout. S tímto požadavkem přichází za lékaři rok od roku více lidí, kteří mají stále více kilogramů. Zatímco před dvaceti lety ještě bývali raritou pacienti se 150 až 180 kily, dnes není 200 a více kilo žádnou výjimkou. Proč naše populace tolik tloustne, proč drastické diety nikdy nepomohou a kdy může být nadváha lepší než hubenost, jsme si povídali s naším předním obezitologem profesorem Martinem Matoulkem.
5 fotografií

Obezitolog Martin Matoulek: Proč vážíme 200 kilo? Hubnutí je prostě nepřirozené

Zdraví
Až polovina koček chovaných doma trpí nadváhou
Mnohé domácí kočky rády lenoší a k velké aktivitě je nepřimějete. Často tak mají problém s nadváhou, která může vést k mnoha zdravotním komplikacím. Kočky, které trpí obezitou umírají mnohdy dříve než zdraví jedinci. Kila navíc nejvíce trápí kastrované kočky, u kterých kvůli hormonálním změnám roste váha rychleji. K obezitě přispívá i nevhodně zvolená strava.
5 fotografií

Rády lenoší, chybí jim pohyb. Až polovina koček chovaných doma trpí nadváhou

Zvířecí deník a chovatelství
Nemocnice v Náchodě. Ilustrační snímek.
Po mnohahodinovém domácím strádání byla v chirurgické ambulanci náchodské nemocnice stanovena diagnóza – akutní zánět žlučníku a za pár hodin jsem se zvolna probíral k bdělému stavu po odebrání žlučového váčku. Nic pozoruhodného až na to, že se vše odehrálo rychle a  bez zádrhelů, přestože byla neděle! Ať mně někdo žvaní cosi o systémových chybách a selhávajícím českém zdravotnictví. O tom však psát nechci. To podstatné se odehrálo následující den.

Páni primáři a tlustoprd. Bariatrická operace žaludku mi zlepšila život i zdraví

Čtenář reportér
Děti na prolézačce. Ilustrační snímek
Více než čtvrtina dětí v ČR měla podle studie z roku 2021 nadváhu nebo obezitu. Obézních dětí bylo asi 16,4 procenta, nadváhu mělo dalších 9,6 procenta. Proti roku 1991 obézních dětí přibylo téměř desetinásobně, situaci ještě zhoršil covid-19. Informace dnes zazněly na semináři k dětské obezitě v Senátu. Zástupci ministerstva školství a zdravotnictví se chtějí situací zabývat, změnit by se mohlo školní stravování nebo výuka tělocviku.
4 fotografie

Nadváhou a obezitou trpí v Česku přes čtvrtinu dětí. Situaci zhoršil covid

Zdraví
Smažený kapr s bramborovým salátem - tradiční česká štědrovečerní večeře
Pokud si lidé o Vánocích chtějí dopřát více nezdravého jídla či alkoholu, měli by přidat na pohybové aktivitě. Odborníci doporučují alespoň procházky nebo jíst menší porce. Řekli to dnes na tiskové konferenci 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a IV. interní kliniky - kliniky gastroenterologie a hepatologie Všeobecné fakultní nemocnice k obezitě. Nadváhou trpí v Česku 60 procent dospělých, mužů až tři čtvrtiny. U téměř třetiny lidí jde o obezitu.
5 fotografií

Podléháte o Vánocích lákavým dobrotám? Přidejte na pohybu, radí lékaři

Zdraví
Na snímku z archivu Davida Fechtnera je v popředí klečící v oranžovém kulichu.
Majitel a manažer klubu Dream Body v kladenské Oáze, vysokoškolsky kvalifikovaný osobní trenér odhaduje, že koronakrize v důsledku vyvolá větší diversifikací fitness trhu. V rozhovoru se vrací k loňským lockdownům, které umožnily pohlédnout na otázky sportování a zdraví obecně „jinou optikou“, ohlíží se za některými vydařenými akcemi a naznačuje plány do budoucna. A vysvětluje, jestli je dobré trénovat v roušce, nebo proč s kamarády v zimě stoupá na Sněžku polonahý.

Očekávám větší segmentaci sektoru fitness, říká David Fechtner

Ostatní sporty
Na snímku z archivu Davida Fechtnera je v popředí klečící v oranžovém kulichu.
Majitel a manažer klubu Dream Body v kladenské Oáze, vysokoškolsky kvalifikovaný osobní trenér odhaduje, že koronakrize v důsledku vyvolá větší diversifikací fitness trhu. V rozhovoru se vrací k loňským lockdownům, které umožnily pohlédnout na otázky sportování a zdraví obecně „jinou optikou“, ohlíží se za některými vydařenými akcemi a naznačuje plány do budoucna. A vysvětluje, jestli je dobré trénovat v roušce, nebo proč s kamarády v zimě stoupá na Sněžku polonahý.

Očekávám větší segmentaci sektoru fitness, říká David Fechtner

Ostatní sporty
Naše klouby potřebují přiměřený pohyb a výživu - a včera bylo pozdě.
Pohyb je složitým dějem. Přitom ho děláme stereotypně, nevědomky a s lehkostí. Tedy většinou. Někdy se totiž pohybový řetězec zadrhne a v soukolí to zaskřípe. Mozek by sice chtěl, ale klouby, šlachy, kosti či vazivo už zkrátka říkají stop! Najednou máme horší koordinaci, menší sílu, potíže s chůzí a klouby tak bolí…
7 fotografií

Když klouby vrzají

Zdraví
Obliba nezdravého jídla, které je všechno možné, jen ne nutričně vyvážené, roste
Kdy skončí pandemie koronaviru, není jasné, po boku jí ale kráčí pandemie další. Obezity. Češi rapidně tloustnou a úměrně k tomu se z nich stávají cukrovkáři II. typu. Lékaři navrhují, aby pacientům byly více dostupné léky, které potlačí destrukci orgánů. Předepisovat by je měli kromě specialistů i praktici, u kterých se diabetici léčí. Pojišťovny tomu ale nakloněné zatím nejsou.
8 fotografií

Čtvrtina Čechů je obézních a s cukrovkou. Lékaři pro ně žádají speciální léky

Zdraví
Nadváha a obezita mohou potrápit i psy
Nadváha a obezita nejsou jen „výsadou“ lidí, ale můžou potrápit i vašeho psa. Veterináři upozorňují, že téměř každý třetí pes v Evropě se potýká se špatnými stravovacími návyky, vedoucími k nezdravému zvýšení hmotnosti. Myslete na zdraví svého domácího mazlíčka dřív, než bude pozdě. Nadváha a obezita vás mohou o čtyřnohého parťáka navždy připravit. Zkuste to vyváženě a aktivně!
6 fotografií

Každý třetí pes v Evropě má špatné stravovací návyky. Lidé riskují jejich život

Zvířecí deník a chovatelství
Ilustrační foto
Každé čtvrté dítě v České republice váží víc než by mělo a každé sedmé dítě trpí obezitou. Tak mluvila statistika před pandemií. Se 154 tisíci dětskými tlouštíky se tak Česká republika ocitá na předních místech v Evropě. Podle odborníků za to mohou špatné stravovací návyky, nedostatek pohybu a také špatné vzory a návyky v rodinách. Pandemie negativní trend posílí.
4 fotografie

České děti jsou tlusté. Pandemie koronaviru dlouhodobý trend ještě posílila

Rady dětem i rodičům
Děti tloustnou, jejich jídelníček postrádá ovoce a zeleninu
Dvě z deseti českých dětí trpí nadváhou, nebo přímo obezitou. Alarmující čísla přinesli vědci z olomoucké univerzity, kteří se dlouhodobě zabývají životním stylem dospívajících. Takto nemocných dětí se v léčebnách ujímají nutriční terapeuti, ale také psychologové. Podle nich je u dětí důležitý individuální přístup, pochopení a přijetí.
8 fotografií

Děti musí pochopit, proč jíst zdravě. Podívejte se na jídelníček od specialistky

Rady dětem i rodičům
Dětská obezita
Děti v Evropě a dalších rozvinutých zemích tloustnou dlouhodobě. Tento trend ještě zesílil v důsledku pandemie koronaviru a s ní spojených omezeních. To, že děti musely být doma, nechodily do školy a neměly sportovní kroužky, vyústilo podle zkušenosti ELA odborníků na zdravý životní styl v průměrný nárůst jejich hmotnosti o 3 kg již v době prvního lockdownu na jaře 2020. A co pak teprve přinesl dlouhá uzávěra začátkem letošního roku?
4 fotografie

Každé čtvrté dítě v Česku trpí nadváhou

Lákadla pro školáky
Pro získání optimální váhy vybírejte kvalitnější potraviny.
Kdy se věnovat správnému stravování u dětí? Možná vás odpověď překvapí, ale už v době, kdy plánují ženy otěhotnět. Už v této části vašeho života je potřeba dbát o zvýšenou pozornost v oblasti nejen stravování, ale celkově péči sama o sebe, protože to vše bude mít následně vliv na budoucnost vašeho narozeného miminka. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
8 fotografií

Hravě, zdravě: Jak má vypadat správná svačina pro školáka?

Čtenář reportér
Pro získání optimální váhy vybírejte kvalitnější potraviny.
Kdy se věnovat správnému stravování u dětí? Možná vás odpověď překvapí, ale už v době, kdy plánují ženy otěhotnět. Už v této části vašeho života je potřeba dbát o zvýšenou pozornost v oblasti nejen stravování, ale celkově péči sama o sebe, protože to vše bude mít následně vliv na budoucnost vašeho narozeného miminka. Více v článku Pavlíny Podloučkové, za který moc děkujeme.
8 fotografií

Hravě, zdravě: Jak má vypadat správná svačina pro školáka?

Čtenář reportér