ŠTÍTEK: Nagano

Kristýna Kaszperová, úspěšná judistka z Ostravy.
Platí za velkou naději nejen v Ostravě, ale vůbec pro celé české judo. Závodnice USK JUDO Ostrava Kristýna Kaszperová udělala v minulých týdnech velký krok v kariéře, když se ve svých teprve patnácti letech kvalifikovala na mistrovství Evropy i světa. Po jedné zlaté a třech stříbrných medailích z evropských pohárů dorostenců jde o další velký úspěch.

Z Ostravy až na MS. Nervozita? Chybí jen kousek, říká talentovaná judistka

Ostatní sporty
Květnové tažení českých hokejistů za světovým zlatem mělo velmi pozitivní vliv i na tuzemskou hospodskou scénu.
Úspěch českých hokejistů na nedávném mistrovství světa měl pozitivní dopad na tržby tuzemských hospod a restaurací. Ty se během klíčových zápasů podle provozovatelů zvýšily o desítky až stovky procent, což pomohlo celému gastrosektoru. Tento trend potvrzují i data společnosti Dotykačka, která zaznamenala výrazný nárůst zejména ve venkovských hospodách.

Hokejové dozvuky. Hospody zažily malé Nagano, tržby šly nahoru o stovky procent

Ekonomika
Jan Hurei
/VIDEO, ROZHOVOR/ Když čeští hokejisté ovládli olympijský turnaj v Naganu, byl současný předseda jičínského hokejového klubu Jan Hurei začínajícím sportovcem. Krátce po zlatém úspěchu se počet dětí v přípravce na místním stadionu znásobil. Nedělní zisk mistrů světa v Praze by mohl zájem o hokej opět nastartovat. Jak je na to jičínský hokej připravený?

Hokej není nedostupný! I z Jičínska mohou být šampioni. Jaké tu jsou podmínky?

Jičínsko
Česko slaví titul mistrů světa. Počtvrté v historii před zraky svých fanoušků.
/ROZHOVOR/ Hokejový nadšenec. V historii československého hokeje se dá zařadit mezi pět nejlepších útočníků. Ve sbírce má tři tituly mistra světa jako hráč a stejný počet jako asistent reprezentačního trenéra. To už samostatné České republiky. Další nejcennější medaile si užíval jako poctivý divák. Dalo by se říct, že už ho nic nemůže zaskočit. Chyba lávky. Vladimír Martinec byl ohromen atmosférou, která panovala v O2 areně, když navštívil čtvrtfinálový souboj českých hokejistů s USA na dalším domácím zlatém šampionátu. A také nečekal, jak se vypořádá o kolo dál se Švédy.
56 fotografií

Divit se dá v každém věku. Nečekal jsem, že přejedeme Švédy, žasne Martinec

Hokej
Česko slaví titul mistrů světa. Počtvrté v historii před zraky svých fanoušků.
ROZHOVOR/Hokejový nadšenec. V historii československého hokeje se dá zařadit mezi pět nejlepších útočníků. Ve sbírce má tři tituly mistra světa jako hráč a stejný počet jako asistent reprezentačního trenéra. To už samostatné České republiky. Další nejcennější medaile si užíval jako poctivý divák. Dalo by se říct, že už ho nic nemůže zaskočit. Chyba lávky. Vladimír Martinec byl ohromen atmosférou, která panovala v O2 areně, když navštívil čtvrtfinálový souboj jeho týmu s USA na další domácím zlatém šampionátu. A také nečekal, jak se vypořádal o kolo dál se Švédy.
56 fotografií

Divit se dá v každém věku. Nečekal jsem, že přejedeme Švédy, žasne Martinec

Mistrovství světa v hokeji
Přiláká zlatý úspěch národního týmu na led více malých hokejistů?
Zlatý úspěch českých hokejistů na světovém šampionátu může být klíčovým impulsem pro zvýšení zájmu o tento sport mezi mládeží. V průzkumu Deníku se na tom shodli oslovení zástupci klubů z Mělnicka a Mladé Boleslavi. Zároveň ale upozornili, že je nezbytné správné uchopení této příležitosti, a to i směrem od hokejového svazu. Co kluby chystají a jak vnímají tuto příležitost?
71 fotografií

Zlatá hokejová příležitost. Kluby z regionu očekávají boom jako po Naganu

Hokej
Jakub Flek kvůli nemoci nemohl nastoupit do vyřazovacích bojů, zlatou radost si však užil přímo na ledě.
Při minulých velkých úspěších českého hokeje nebývalo zvykem, že by kostra kádru byla výrazně spojená s jižní Moravou. „Druhé Nagano“ však nabídlo úplně jiný pohled. Hráči, které pojí silný vztah s jihomoravským regionem, vytvořili základ pro zlatou jízdu české reprezentace, která v Praze ukončila čtrnáctileté čekání na zlatou medaili z mistrovství světa a pobláznila národ. Deník Rovnost zmapoval cestu nezapomenuteným turnajem sedmičky hokejistů, kteří jsou spjatí s jižní Moravou.

Král gólmanů, smolař v izolaci i finálové eso. To jsou jihomoravští mistři světa

Hokej
Fanoušci na Staroměstském náměstí vítali na české hokejisty, kteří vyhráli na mistrovství světa zlato
Čeští hokejisté pobláznili národ. Cestu národního týmu za senzačním titulem mistrů světa hltaly miliony fanoušků a sledovanost trhala rekordy. Mistrovství světa v Česku se stalo nejsledovanějším šampionátem za poslední čtyři roky. Bitva o zlato, kterou sledovaly v televizi a na internetu téměř 4 miliony lidí, atakovala památné olympijské finále v Naganu.
56 fotografií

Češi zbořili internet. Mistrovství světa v hokeji mělo rekordní sledovanost

Hokej
MS v hokeji, Praha: finále Česko -Švýcarsko
Hokejem v uplynulých dvou týdnech žila velká část republiky, nedělním finále mezi Českem a Švýcarskem pak takřka každý. V momentě, kdy se Češi po čtrnácti letech stali mistry světa, propukly salvy radosti. Někdo slavil doma, jiný na náměstí, další v restauraci či přímo v O2 aréně, kde se zápas konal. A jak zápas o zlato prožívaly české osobnosti?
32 fotografií

Hokejové finále prožívaly i osobnosti: Jákla slyšel celý hotel, Bílá brečela

Česko
Jaromír Jágr proti hokejové reprezentaci Ruska na olympiádě v Naganu.
Prestižního ocenění se v Praze, dějišti mistrovství světa, dostalo od Mezinárodní hokejové federace (IIHF) české reprezentaci, která v roce 1998 vybojovala v japonském Naganu při účasti hráčů z NHL olympijské zlato, a připsala si tak jeden z největších úspěchů v historii českého i československého hokeje. Tým vedený kapitánem Vladimírem Růžičkou se stal třetím držitelem takzvané "Milestone Award" udělované komisí historiků mezinárodní federace.

Vyznamenání pro zlaté hokejisty z Nagana. Od IIHF se jim dostalo velké pocty

Hokej
Trenér Vladimír Růžička
Vladimír Růžička, bývalý skvělý střední útočník, který vyhrál mistrovství světa i olympijské hry, později trenér mistrů ligy i mistrů světa, je v současnosti koučem Mosteckých Lvů ve třetí nejvyšší soutěži a zároveň také kandidátem do Evropského parlamentu za stranu PRO kontroverzního politika Jindřicha Rajchla. „Vadí mi, že Rusko znovu není na mistrovství světa," řekl šedesátiletý Růžička webu CNN Prima News.
73 fotografií

Růžička chce Rusko na šampionátu. Hradilek: Nepomáhejte Rajchlovi v šmejdství

Hokej
Trenér Vladimír Růžička
Vladimír Růžička, bývalý skvělý střední útočník, který vyhrál mistrovství světa i olympijské hry, později trenér mistrů ligy i mistrů světa, je v současnosti koučem Mosteckých Lvů ve třetí nejvyšší soutěži a zároveň také kandidátem do Evropského parlamentu za stranu PRO kontroverzního politika Jindřicha Rajchla. „Vadí mi, že Rusko znovu není na mistrovství světa," řekl šedesátiletý Růžička webu CNN Prima News.
73 fotografií

Růžička chce Rusko na šampionátu. Hradilek: Nepomáhejte Rajchlovi v šmejdství

Hokej
Cimbálovka Grajcar hraje na ledě Bohemian Rhapsody
Na led! S výmluvným názvem je v Paláci Kinských na pražském Staroměstském náměstí k vidění osobitá výstava a milá pocta hokeji, jehož mistrovství světa v pátek v České republice začíná. Dokazuje mimo jiné, že fenomén hokeje a bruslení nemusí být jen vášní sportovních fanoušků či hráčů. Může zajímat a bavit i umělce napříč dobou i žánry.
6 fotografií

Nagano, motyky i nazí hokejisté. Národní galerie ukazuje hokej trochu jinak

Ostatní
Jaroslav Špaček se po návratu z MS v roce 2003 vítal se svým tříměsíčním synem Davidem.
Je tady začátek hokejového šílenství. Celá země sleduje, co se okolo národního týmu ochomýtne. Přestože ve finální nominaci se na mladé hráče příliš nedostalo, přece jen tam jednoho mladého novice najdete. Davida Špačka, syna olympijského vítěze z Nagana a bývalého znamenitého obránce Jaroslava Špačka. Na první pohled poznáte, že jsou si na vlas podobní. Potomek má celý hokejový život před sebou, v českých barvách se však uvedl na výbornou, hned v druhém zápase za nároďák vstřelil premiérový gól.

„Špágr mladší“ jako benjamínek národního týmu. Jsou si s otcem na vlas podobní

Hokej
Bývalý hokejový gólman Dominik Hašek.
Olympijského vítěze z Nagana a brankářskou legendu Dominika Haška samozřejmě zajímá, jak uspějí čeští hokejisté na domácím mistrovství světa. „Musíte to na ledě umět, mít vynikajícího trenéra, ale nesmí chybět ani kus toho štěstí. A já našim klukům přeji, aby ho teď na mistrovství měli a vybojovali medaili, nejraději tu zlatou,“ říká v rozhovoru pro Deník.
9 fotografií

Dominik Hašek chce do Senátu. S TOP 09 sdílím řadu hodnot, říká

Česko
Petr Mrázek má speciální masku pro mistrovství světa v Praze
Další kousek do bohaté sbírky masek přidá po domácím mistrovství světa gólman hokejové reprezentace Petr Mrázek. Dvaatřicetiletá opora Chicaga jich má doma vystavených už zhruba pět desítek a snaží se dohledat postupně i všechny z dřívějších let kariéry. Na té aktuální jsou vedle jiného vyobrazeny brankářské legendy Dominik Hašek, Jiří Holeček a Bohumil Modrý.

Mrázek má další masku do velké sbírky. Jsou na ní legendy Hašek, Holeček a Modrý

Hokej
Slavnostní otevření Síně slávy Českého hokeje. Dominik Hašek
Před téměř rokem obletěly svět fotografie Dominika Haška, jak si v nákupním vozíku odváží z dosavadní Síně slávy českého hokeje svoji výstroj z památného turnaje v Naganu. Po necelém roce jsou hokejové artefakty znovu za vitrínou – na novém místě v centru Prahy, kde svaz našel prostory pro výkladní skříň ledového sportu. „Jsem rád, že máme síň slávy a jedny z nejlepších artefaktů tady můžu vystavit,“ rozpovídal se při slavnostním otevření nových prostor legendární brankář.
55 fotografií

Výstroj z Nagana je zpátky v síni slávy. Nechtěl jsem ji dát na eBay, říká Hašek

Hokej
Čtvrtý zápas semifinále play off Litvínov versus Pardubice.
FOTO, VIDEO/Jsme ve finále, jsme ve finále! Pamatujete na větu sportovního komentátora Petra Vichnara po utkání s Kanadou na olympijských hrách v Naganu. Tak přesně tu si mohou celou noc opakovat slavící pardubičtí fanoušci. Dynamo ve čtvrtém semifinále ztrácelo po první třetině v Litvínově dvě branky. Jenže pak Vervě nasázelo pět gólů v kuse a domácí se zmohli jen na snížení. Pardubičtí hokejisté dodrželi svoji klasiku a nakonec poosmé z devíti zápasů v play off vyhráli o jediný gól. Do soubojů o zlato se probili po dlouhých dvanácti letech čekání. 
30 fotografií

Dynamo po brutálním obratu odpálilo finálový dynamit. Po dvanácti letech čekání

Hokej
Vernisáž minivýstavy Jaroslava Špačka v Krásném Krámku v Rokycanech.
Jaroslav Špaček. Bývalý vynikající obránce a dnes pyšný táta dvou šikovných hokejistů, kteří kráčejí v jeho stopách, si nedávno připomněl 50. narozeniny. A chlap, který mimochodem o přílišnou publicitu až tak nestojí, přikývl na instalaci minivýstavy v Krásném Krámku na rokycanském Masarykově náměstí.
11 fotografií

Za Jardou Špačkem? Na výstavu do Krásného Krámku

Rokycansko
Skialpinismus: Světový pohár ve Schladmingu.
Po téměř třiceti letech přibude mezi zimní olympijské disciplíny nový sport. Po snowboardingu, který byl přidán v Naganu v roce 1998, se premiéry pod pěti kruhy dočká skialpinismus. Stane se tak v roce 2026, kdy budou nejlepší sportovce světa hostit italská města Miláno a Cortina d'Ampezzo. A o účast zabojují i čeští zástupci tohoto stále populárnějšího sportu.

Olympijské sporty se nově rozšíří o skialpinismus. Uspějí v něm i Češi?

Ostatní sporty
Skialpinismus: Světový pohár ve Schladmingu.
Po téměř třiceti letech přibude mezi zimní olympijské disciplíny nový sport. Po snowboardingu, který byl přidán v Naganu v roce 1998, se premiéry pod pěti kruhy dočká skialpinismus. Stane se tak v roce 2026, kdy budou nejlepší sportovce světa hostit italská města Miláno a Cortina d'Ampezzo. A o účast zabojují i čeští zástupci tohoto stále populárnějšího sportu.

Olympijské sporty se nově rozšíří o skialpinismus. O účast zabojují i Češi

Zimní sporty
Jakub Šiřina se nejlepším sportovcem Moravskoslezského kraje
/FOTOGALERIE/ Opavský sport byl opět vidět! Ve čtvrtek totiž proběhlo v Havířově slavnostní vyhlášení ankety o nejlepšího sportovce Moravskoslezského kraje. Titul pro sportovce roku za rok 2023 si odnesl kapitán úřadujících basketbalových mistrů Jakub Šiřina. Oceněn byl i samotný zlatý tým. Do síně slávy byl uveden hokejový olympijský vítěz z Nagana a opavský rodák David Moravec. V kategorii juniorů se dostala na pódium opavská kanoistka Klára Mrázková.
41 fotografií

Opava byla vidět! Šiřina nejlepším sportovcem kraje, Moravec do síně slávy

Ostatní sporty
Jaroslav Špaček s mistrovským pohárem.
Někdejší hokejový obránce Jaroslav Špaček, později trenér, který si bohatou hráčskou kariéru vyšperkoval mj. olympijským zlatem z Nagana, třemi tituly mistra světa a ve slavné NHL včetně play-off odkroutil 941 zápasů, oslavil v neděli padesáté narozeniny.

Šampion Špaček slavil padesátiny

Hokej
Hokejisté 9. třídy ze Zlína v utkání proti Vítkovicím, na který přišlo 2500 diváků.
Bronzoví junioři na nedávno skončeném MS znovu připomněli, jak moc Češi milují hokej. Vedle fotbalu je právě drsná hra tvrdých mužů a odvážných žen na ledové ploše tuzemským národním sportem. Ze skromných začátků na zamrzlých rybnících vznikl miliardový byznys a vášeň pro miliony fanoušků a hráčů po celém světě. Připomeňte si v dalším dílem zimního seriálu Deníku slavné okamžiky historie a přečtěte si, co (a kolik) dnes obnáší výchova malého hokejisty.

Hokej, česká národní vášeň. Vychovat malého Jágra se ale rodičům prodraží

Hokej
Kvalifikace na celostátní turnaj Harfa Cup v Chomutově.
Před zraky Jiřího Šlégra, olympijského vítěze z Nagana, podali heroický výkon a téměř si sáhli na svůj sen, kterým byl postup na celostátní hokejový turnaj Harfa Cup pro ročníky 2014. Malí hokejisté Teplic ve finále ale ztroskotali na silném výběru Sparty Praha. Není divu, že po jeho skončení se v Chomutově řadě hráčů po tváři kutálely velké slzy. 
48 fotografií

FOTO: Sparta před zraky Jiřího Šlégra rozplakala teplické hokejisty

Hokej
Kvalifikace na celostátní turnaj Harfa Cup v Chomutově.
Před zraky Jiřího Šlégra, olympijského vítěze z Nagana, podali heroický výkon a téměř si sáhli na svůj sen, kterým byl postup na celostátní hokejový turnaj Harfa Cup pro ročníky 2014. Malí hokejisté Teplic ve finále ale ztroskotali na silném výběru Sparty Praha. Není divu, že po jeho skončení se řadě hráčů v Chomutově po tváři kutálely velké slzy. 
48 fotografií

FOTO: Teplice v slzách, postup do Prahy jim v Chomutově vzala Sparta

Hokej
Kvalifikace na celostátní turnaj Harfa Cup v Chomutově.
Před zraky Jiřího Šlégra, olympijského vítěze z Nagana, podali heroický výkon a téměř si sáhli na svůj sen, kterým byl postup na celostátní hokejový turnaj Harfa Cup pro ročníky 2014. Malí hokejisté Teplic ve finále ale ztroskotali na silném výběru Sparty Praha. Není divu, že po jeho skončení se v Chomutově řadě hráčů po tváři kutálely velké slzy. 
48 fotografií

FOTO: Teplice v slzách, postup do celostátního finále jim vzala Sparta

Hokej