ŠTÍTEK: Národní garda

Několikanásobný vrah Robert Lee Yates.
Když ho zatkli, všichni byli v šoku. Pokud někdo navenek nebudil dojem sériového vraha, byl to Američan Robert Lee Yates. Otec pěti dětí, vyznamenaný voják. Jenže tento "spořádaný" občan ve skutečnosti podle svého zavraždil tvrzení šestnáct lidí. Zaměřoval se zejména na prostitutky. Nejdříve se s nimi vyspal, pak je popravil.

Monstrum v masce hrdiny. Bývalý voják sadisticky popravoval prostitutky

Svět
Bruno Braquehais: Barikády Pařížské komuny
Byla neděle 21. května 1871. U pařížské brány Point du Jour hvízdaly vzduchem projektily i kartáčové střely. Na obránce vstupu do francouzské metropole útočila versailleská vojska. Začínala sedmidenní urputná bitva, která vstoupila do historie jako "Krvavý týden". Na jejím konci zůstaly tisíce mrtvých. Povstání pařížské Komuny bylo utopeno v krvi, inspirovalo ale myšlenku "diktatury proletariátu". 
11 fotografií

Povstání Pařížské komuny zasáhlo svět. Bylo utopeno v krvi, zbyly tisíce mrtvol

Svět
Joe Biden
Co děsí nejvíce organizátory nadcházející inaugurace nově zvoleného prezidenta Joea Bidena? Kromě útoku amerických extrémistů to je možná hrozba ze strany národních gardistů. Tedy těch, kteří mají nad klidným průběhem středečního ceremoniálu dohlížet. FBI hodlá všech jejích 25 tisíc členů, kteří dorazili do Washingtonu ze všech koutů Spojený států, prokontrolovat.
12 fotografií

Šílenec mezi gardisty? FBI zkontroluje všechny, kteří mají chránit Bidena

Svět
Tajemný a zrádný magic bus ještě na svém místě na někdejší Stampede Trail
Některé dobrodruhy ta zpráva možná zamrzela, strážcům aljašských lesů se však ulevilo. Aljašská Národní garda nechala 20. června odstranit obřím vrtulníkem z bývalé stezky Stampede Trail vrak starého autobusu, přezdívaný magic bus (kouzelný autobus), v němž v roce 1992 zemřel čtyřiadvacetiletý Christopher McCandless. Starý autobus se stal oblíbeným cílem tuláků z celého světa - a obětí přibývalo.
12 fotografií

"Magický autobus" z Aljašky byl lapač duší. O život připravil řadu lidí

Svět
Zadržení a obvinění policisté z Atlanty
Šest policistů z fultonského okrsku metropole amerického státu Georgia Atlanta čelí obvinění z nezákonného zákroku vůči mladému studentskému páru. Policisté o víkendu použili na studenty (chlapce a dívku) paralyzér a vytáhli je násilím z auta. Jejich zákrok se objevil na videozáznamu, který se začal masově šířit v amerických sociálních sítích. Případ tak vzbudil celonárodní pozornost.
10 fotografií

Další šokující zákrok policie v USA: video zachycuje agresi i použití paralyzéru

Svět
Trosky letadla po rozlomení vedle přistávací dráhy
Dopravní letadlo DC-10 United Airlines bylo zhruba půl hodiny ve vzduchu, když se ozval výbuch. A po něm rachot. "Byl to takový randál, že se ani nedá popsat jaký," prohlásila později Jan Murrayová, jedna ze sedmi letušek na palubě. "Letadlo vydávalo zvuky, jaké jsem ještě nikdy neslyšela." Na palubě vážně ohroženého letounu se v tu chvíli nacházelo 296 lidí.
16 fotografií

Rozmázli jsme se! Před 30 lety došlo k zázraku letu 232, zpovědi lidí stále děsí

Svět
Džamál Chášukdží
Kauza kolem zavražděného saúdského novináře Džamála Chášukdžího má další "oběť". Svého postu se na příkaz krále Salmána musel vzdát současný ministr zahraničí Ádil Džabajr. Nově jej nahradí tehdejší mistr financí Ibrahím Al-Assáf. Změny se budou týkat i dalších vysoce postavených vládních úředníků včetně postu šéfa národní gardy.
4 fotografie

Saúdskoarabskou vládu čekají změny. Kvůli smrti novináře končí ministr zahraničí

Svět
Nová kniha nakladatelství Josef Filip o revolučním roce 1848 odhalí čtenářům dění nejen z Brna.
Brno – Zpět do roku 1848 přenese čtenáře čerstvě pokřtěná kniha, která se věnuje událostem revoluce ze stejného roku. „Původně jsem chtěl vydat knihy dvě, pražskou a brněnskou zvlášť. O Brně se ale nedá psát samostatně, pokud události nepropojím i s Prahou a Evropou,“ přibližuje knihu Revoluce 1848 v Evropě, Praze a Brně její autor a nakladatel Vladimír Filip. V nakladatelství s názvem Josef Filip 1938 pokračuje po vzoru otce.

Kniha provede revolucí 1848 v Brně pomocí kreseb a fotografií

Brněnsko
Karavana migrantů z Hondurasu.
Celkový počet vojáků, které hodlá americká vláda vyslat na jižní hranici s Mexikem kvůli blžící se karavaně migrantů, by mohl dosáhnout několika tisíců místo dosud odhadovaných 800. S odvoláním na americké představitele o tom v pondělí informovala agentura Reuters, která později upřesnila, že by jich mohlo být více než 5200. Televize Fox News již dříve uvedla, že by jich mohlo být až pět tisíc.
23 fotografií

Trump přitvrzuje vůči migrantům. Na mexickou hranici pošle tisíce vojáků

Svět
Lukáš Mrocek.
Nebraska (USA), Bohumín - Čeští vojáci se v konkurenci kolegů i z těch největších světových armád neztratí. Důkazem budiž výborné 2. místo desátníka Lukáše Mrocka ze strakonického 25. protiletadlového raketového pluku v prestižní soutěži o nejlepšího bojovníka (Best Warrior Competition), kterou v půlce dubna uspořádala Národní garda v americkém státě Nebraska.

Rodák z Bohumína vybojoval v USA 2. místo v soutěži o nejlepšího bojovníka

Ostravsko
Kalifornská přehrada Oroville je stabilizovaná, protržení nehrozí
Téměř 200 tisíc Kaliforňanů muselo opustit své domovy. Nejvyšší přehrada v USA začala přetékat a hrozilo její protržení. Situaci komplikuje počasí. Kvůli blížícím se dešťům není jasné, kdy se lidé budou moci vrátit domů.

Nejvyšší americké přehradě hrozí protržení

Svět
Příští americký prezident Donald Trump.
Washington - Washington očekává koncem příštího týdne tisíce demonstrantů, kteří ohlásili protesty proti inauguraci nového prezidenta Donalda Trumpa plánované na 20. ledna. Povolení k protestní akci dostalo 27 ohlašovatelů, což je podle agentury Reuters zhruba čtyřnásobek počtu obvyklého při minulých inauguracích.

Trumpovu inauguraci mají provázet protestní demonstrace

Svět
Ilustrační foto
Nassau - Hurikán Matthew, který několik dnů sužuje karibské ostrovy, zabil již nejméně 140 lidí, z toho naprostou většinu na Haiti. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na haitské úřady. Živel, který je nejsilnějším hurikánem v oblasti za devět let, dnes cestou k Floridě zesílil ze třetí kategorie na čtvrtou na pětistupňové škále síly hurikánů. Americké státy vyhlašují stav ohrožení a úřady již doporučily či nařídily evakuaci zhruba dvou milionů lidí z pobřežních oblastí. Pro Floridu vyhlásil stav nouze i prezident Barack Obama, což umožňuje rychlejší pomoc z federálních amerických zdrojů.

Hurikán Matthew zabil již nejméně 140 lidí, většinu na Haiti

Svět
Během střetů s demonstranty bylo v úterý večer ve městě Charlotte v americkém státě Severní Karolína zraněno 12 policistů.
Charlotte (USA) - Americká policie zadržela muže podezřelého z toho, že ve středu zasáhl ze střelné zbraně účastníka demonstrace v severokarolínském městě Charlotte, která se konala na protest proti policejnímu násilí. Zraněný dnes zemřel. Podle agentury Reuters to oznámil místní policejní náčelník Kerr Putney.

Policie v USA zatkla muže podezřelého ze zastřelení demonstranta

Svět
Ilustrační foto.
Baton Rouge - Záplavy ve státech Louisianě a Mississippi na jihu USA si od pátku vyžádaly nejméně tři oběti a poškodily tisíce domů. Zachráněno před velkou vodou bylo jen v Louisianě zatím nejméně 7000 lidí a dalším přicházejí na pomoc příslušníci Národní gardy, policie a dalších organizací, uvedly místní úřady podle agentury AP. Podle nich nalezlo útočiště v nouzovém ubytování přes 5000 lidí.

Záplavy na jihu USA si vyžádaly nejméně tři mrtvé

Svět
Francois Hollande
Paříž - Francouzský prezident François Hollande dnes oznámil vznik Národní gardy, nové bezpečnostní složky vytvořené ze současných záloh, která bude pomáhat stávajícím pořádkovým silám bojovat s terorismem. Národní garda, zvažovaná už od teroristických útoků v Paříži z loňského listopadu, by měla podle prohlášení Elysejského paláce začít fungovat na podzim.

Ve Francii vznikne Národní garda, bude pomáhat v boji s terorem

Svět
Přepadení dvou obchodů se zbraněmi a kasáren Národní gardy v kazašském městě Aktobe, které v neděli provedla skupina ozbrojenců, a následné střety s ozbrojenými silami si vyžádaly nejméně 17 mrtvých.
Astana – Přepadení dvou obchodů se zbraněmi a kasáren Národní gardy v kazašském městě Aktobe, které v neděli provedla skupina ozbrojenců, a následné střety s ozbrojenými silami si vyžádaly nejméně 17 mrtvých. Informovala o tom na svém webu televize 24.kz, která se odvolává na dnešní sdělení šéfa tiskové služby ministerstva vnitra. Podle agentury Reuters kazašská policie uvádí už 19 obětí na životech.

Útoky na kasárna a obchody v kazašském Aktobe mají nejméně 17 mrtvých

Svět
Přepadení dvou obchodů se zbraněmi a kasáren Národní gardy v kazašském městě Aktobe, které v neděli provedla skupina ozbrojenců, a následné střety s ozbrojenými silami si vyžádaly nejméně 17 mrtvých.
Astana – Kazašská policie ve městě Aktobe v noci na dnešek zabila pět ozbrojenců a dva zadržela. Oznámilo to tamní ministerstvo vnitra. K incidentu došlo po nedělním přepadení dvou obchodů se zbraněmi a kasáren, při němž zahynulo šest lidí.

Kazašská policie zabila pět ozbrojenců a dva zadržela

Svět
Při napadení by rota aktivní zálohy pomohla zabezpečit vnější ochranu jaderné elektrárny.
Severní Čechy - Dlouhodobý tlak muslimských migrantů na hranice EU vzbuzuje mezi občany obavy. Dokonce i hranice Německa jsou některými našimi občany považovány za potenciálně nebezpečné kvůli stále vyšším počtu migrantů, kteří v SRN pobývají. Mnozí zmizeli zcela nekontrolovaně kdesi v Evropě.

Nastal u nás čas dobrovolnických jednotek?

Z okolí
Vladimír Putin
Moskva – V Rusku vznikne nový bezpečnostní útvar pro boj s terorismem a organizovanou zločinností. Prezident Vladimir Putin dnes na poradě v Kremlu oznámil, že nově zřízená Národní garda bude vytvořena na bázi vojsk ministerstva vnitra. Šéf Kremlu zároveň nařídil, aby federální protidrogová agentura FSKN a federální migrační služba FMS přešly pod gesci resortu vnitra.

Putin oznámil vznik Národní gardy pro boj s terorismem

Svět