ŠTÍTEK: národní tým

Tomáš Vaclík.
/ROZHOVOR/ Dlouhá léta byl zvyklý na boje o tituly a trofeje, letos však prožil druhé jaro za sebou, kdy se pral „jen“ o záchranu. Navíc ve druhé lize. Fotbalový brankář Tomáš Vaclík to ale opět zvládl, po loňské pomoci anglickému Huddersfieldu se vyplatil i španělskému Albacete, vítkovický odchovanec tak dal zapomenout na nevydařenou štaci v Americe, kde v Bostonu ani jednou nenastoupil a po změně trenéra musel skončit. Teď vyhlíží lepší zítřky. „Snad mě ještě aspoň jedno angažmá, kde bych hrál o nejvyšší příčky, čeká,“ přeje si reprezentant v rozhovoru pro Deník, který se ještě nevzdává ani dresu národního týmu.
16 fotografií

Amerika byla průšvih, Albacete mi dalo impulz, líčí Vaclík. Co reprezentace?

Fotbal
Trenér Dušan Uhrin starší.
Svůj trenérský um předvedl Dušan Uhrin starší na mnoha kontinentech. Koučoval fotbalisty v Alžírsku, ve Spojených arabských emirátech nebo v Gruzii, kde uzmul s Dinamem Tbilisi mistrovský titul. Hned dva ligové primáty ukořistil na lavičce Sparty. Kouč se slovenskými kořeny je však nejvíc spjat s nečekaným ziskem stříbrných medailí na mistrovství Evropy v Anglii v roce 1996, kde dovedl český národní tým k dosud největšímu úspěchu od rozdělení Československa.

Kouč Uhrin: I když jsem sparťan, ligu vyhraje Slavia. Klíčový je příchod Chorého

Zajímavosti z fotbalu
Tomáš Souček
Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Souček se po vyřazení českého týmu hned po skupinové fázi mistrovství Evropy na další průběh šampionátu raději moc nedíval a zklamání z brzkého vypadnutí zaháněl během volna s rodinou. Nyní se už devětadvacetiletý záložník naplno soustředí na nadcházející sezonu ve West Hamu a těší se na nového trenéra Julena Lopeteguiho. Věří, že si udrží formu z minulého ročníku, která mu vynesla i obhajobu vítězství v anketě Zlatý míč ČR.

Souček zaháněl zklamání z ME s rodinou: Trochu to přebolelo. Titul přeje Anglii

Fotbal
Česká posádka dračí lodě
V Račicích na národním olympijském kanále vodních sportů se se konalo Mistrovství Evropy dračích lodí. Tohoto klání se zúčastnilo v národním výběru české reprezentace v kategorii Open (20 pádlujících + kormidelník, bubeník, bez omezení věku a pohlaví), což je ta nejvyšší kategorie, celkem šestnáct členů Dragonteamu Nymburk. A ti si přivezli zlato, stříbro a dva bronzy.

Dragonteam zásobil národní tým, posádka získala zlato, stříbro a dva bronzy

Ostatní sporty
Álvaro Morata (č. 7) byl nešťastně zraněn členem ochranky při zásahu proti divákovi na hrací ploše.
V semifinále Eura proti Francii předvedli španělští fotbalisté parádní obrat a vítězstvím 2:1 si zajistili postup do boje o titul. Pozápasovou radost jim ale pokazil nepříjemný incident, který se udál přímo na hřišti. Na trávník vnikl neukázněný fanoušek a jeden z členů ochranky při pokusu o jeho zastavení zranil kapitána Španělů Álvara Moratu, který s bolestivou grimasou odkulhal do kabiny. Je jeho účast ve finále v ohrožení?

Finále bez kapitána? Španělskou hvězdu zranila po zápase ochranka

Zajímavosti z fotbalu
Britská královna Alžběta II. se zdraví s Karlem Poborským na ME 1996. S číslem 5 je kapitán Miroslav Kadlec.
Mistrovství Evropy premiérově v Anglii. Psal se rok 1996, když se svěřenci Dušana Uhrina vydali přes kanál La Manche. Bookmakeři českému nároďáku nevěřili, v úvodu se kurz na celkový triumf pohyboval až na hodnotě 150:1. Přesto Kouba, Poborský, Nedvěd a další postoupili až do boje o zlato, od něhož je dělilo pouhých 17 minut. Novináři si pak mohli dopřát české buchty, a to při setkání s jednou z přeživších dam, která byla jako dítě zachráněna před nacismem. Podrobnosti se dočtete ve čtvrtém dílu tematického seriálu Deníku o dějinách Eura – Když jsme doma slavili medaile. 

Outsidera zlomila náhlá smrt. Jak zatracovaní Češi na ME nestačili na Bierhoffa

Zajímavosti z fotbalu
Anglický kapitán Harry Kane s páskou s duhovým srdcem
Na anglickou fotbalovou reprezentaci se na aktuálním Euru snáší kritika ze všech stran, přesto výběr trenéra Garetha Southgatea dokráčel do semifinále. Před jeho začátkem ale Angličané řeší velké dilema – neměl by ze základní jedenáctky vypadnout kapitán týmu Harry Kane, kterému se fanoušci často smějí za to, že jako hráč nikdy nevyhrál žádnou trofej? Podle některých novinářů z britských ostrovů by to týmu mohlo prospět.

Začne kapitán Kane jen na lavičce? Anglie řeší před semifinále Eura dilema

Fotbal
Utkání skupiny F mistrovství Evropy ve fotbale: Česko - Turecko, 26. června 2024, Hamburk, Německo. Kenan Yildiz z Turecka a Vladimír Coufal z Česka.
/EXPERT DENÍKU/ Českým fotbalistům se mistrovství Evropy v Německu nevydařilo. Po porážce s Tureckem 1:2 skončili ve skupině poslední a předčasně si balili kufry na cestu domů. „Podle mne potenciál týmu je daleko vyšší než byl náš letošní výsledek na EURO,“ je přesvědčen Vladimír Blažej, 64letý fotbalový odborník a v současnosti trenér nováčka krajského přeboru z Železnice, jenž se po dobu šampionátu dělí s čtenáři o svoje postřehy.
88 fotografií

Češi na Euru? Tým měl jen jeden herní systém. Téměř vše rozhodl duel s Gruzií

Fotbal
Anthony Gordon naboural na kole přímo na kempu národního týmu v dějišti Eura
Fotbalista Michal Sadílek se při sjezdu na tříkolce ošklivě zranil a přišel o mistrovství Evropy v Německu. Nepříjemný karambol měl i Anthony Gordon, který naboural na kole přímo na kempu národního týmu v dějišti Eura. Pomlácený anglický reprezentant měl ale větší štěstí než český záložník, z pádu vyvázl jen s krvavými odřeninami a k osmifinále se Slovenskem může nastoupit.

Sadílek není sám. Hvězdný Angličan se na Euru vymlátil na kole, spletl si brzdy

Zajímavosti z fotbalu
Česká fotbalová reprezentace v Olomouci před utkáním s Moldavskem trénovala na Andrově stadionu, Tomáš Pešír
Česká fotbalová reprezentace nezvládla klíčový duel proti Turecku a s Eurem se loučí už po základní skupině. Mezi fanoušky na sítích se nejvíce řeší špatný výkon rumunského rozhodčího Istvána Kovácse, brzká červená karta Antonína Baráka i kritika experta Tomáše Pešíra ve studiu České televize. Bývalý manažer reprezentace se pustil jak do vyloučeného hráče, tak do předsedy fotbalové asociace Petra Fouska. A od fanoušků za to dostal naloženo.

Dusno v televizi: Pešír kritizoval Baráka, fotbalový národ vidí padoucha v něm

Zajímavosti z fotbalu
Deniz Evren, největší expert na turecký fotbal v Česku
Už je to tady. Znovu. Právě utkání Česko - Turecko určí další osud obou reprezentací na mistrovství Evropy. Co se před středečním zápasem probírá v Istanbulu? Dokážou se fanoušci Galatasaraye a Fenerbahce Istanbul spojit kvůli reprezentaci? A na co si dát pozor u Ardy Gülera? Odpovědi nejen na tyhle otázky dává Deniz Evren, pravděpodobně největší expert na turecký fotbal v Česku. 

Chaos před Českem. Expert na turecký fotbal: Chci vidět souboj Krejčí x Güler

Zajímavosti z fotbalu
Nečekaná ale zasloužená bronzová medaile českých ragbistek se zrodila na Evropských hrách 2023 v Krakově.
Poslední mohykán mezi kolektivními družstvy. České ragbistky byly posledním týmem, který mohl reprezentovat Českou republiku na nadcházejících olympijských hrách v Paříži. České lvice se rvaly, jak nejlépe uměly. Nakonec nepostoupily, když kvalifikaci završily čtvrtým místem, i tak ale velmi slušný počin. Jedna z největších opor – Anežka Marta Sládková, ukazovala talent již od útlého věku v pražských Petrovicích, kdy mnohdy zastínila hráče opačného pohlaví.

České ragbistky se slunily v Monaku. Sládková v mládeži předčila kdejakého kluka

Ostatní sporty
Bývalý reprezentační záložník Jan Polák odehrál v dresu Zbrojovky Brno přes 170 zápasů.
Ve své kariéře odehrál řadu velkých zápasů. Ať už na klubové scéně či v reprezentaci, jejíž dres hájil i na mistrovství Evropy 2008 a na světovém šampionátu v roce 2006. Jan Polák tak umí přesně odhadnout, co český národní tým čeká ve středečním rozhodujícím utkání proti Turecku o postup do osmifinále mistrovství Evropy. „Nevím, jestli to pro nás bude úplně příjemný fotbal, ale záleží, jak budeme koncentrovaní a nachystaní,“ říká brněnský rodák, který se postupně vrací do Zbrojovky.

Bývalý reprezentant Polák o šanci Česka na postup, Zbrojovce i přestupu Krejčího

Fotbal
Derby Slavia - Sparta. Trenér letenského celku Andrea Stramaccioni.
Ještě nedávno vzpomínka na jeho působení budila ze sna nejednoho sparťanského fanouška. Než přišel Brian Priske a dal zapomenout na dlouhé měsíce strádání pod taktovkou italského trenéra Andrey Stramaccioniho. Odborník o sobě ale znovu dává hlasitě vědět. A to rovnou v souvislosti s probíhajícím Eurem. 

Noční můra sparťanů opět ožívá. Drsná kritika Stramaccioniho na Euru

Fotbal
Mistr světa Jáchym Kondelík se podepisuje fanouškům.
Oslavy skončily, už je zase v plném tréninku. Čerstvý mistr světa Jáchym Kondelík (25 let) zažil v letošní sezoně hokejovou pohádku, kterou zakončil titulem světového šampiona v Praze. A důležitá zpráva pro českobudějovické příznivce, nadcházející ročník stráví v dresu Banes Motoru a na jeho konci by chtěl zase zažít křepčení s pohárem. Tentokrát s tím extraligovým.
31 fotografií

Oslavy byly super, za rok je chci zažít tady s Motorem, vzkazuje Jáchym Kondelík

Hokej
Českou fotbalovou reprezentaci slavnostně přijali na radnici v Hamburku.
Českou fotbalovou reprezentaci slavnostně přijali na radnici v Hamburku, kde má mužstvo základnu během mistrovství Evropy v Německu. Na oficiální audienci dorazili předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek, realizační tým v čele s hlavním trenérem Ivanem Haškem a za hráče kapitán Tomáš Souček, záložníci Lukáš Červ s Matějem Juráskem a brankář Vítězslav Jaroš. Reprezentace od státního rady pro sport města Hamburk dostala maketu plachetnice a předala mu podepsaný dres.

Sláva v Hamburku. Reprezentaci přijali na radnici, český tým dostal model lodi

Fotbal
Stanislav Bejda, bývalý hráč českolipských Démonů, skončil ve funkci reprezentačního trenéra.
Patří k symbolům zlaté éry českého malého fotbalu. Stanislav Bejda, který odehrál několik sezón za futsalový tým Démoni Česká Lípa, jako trenér dovedl národní tým k titulu mistrů světa v roce 2017 i evropských šampionů o rok později. Nedávno skončené mistrovství Evropy v Sarajevu však pro něj bylo poslední na lavičce českého áčka. Národní tým vypadl v osmifinále turnaje po neúspěšném penaltovém rozstřelu s domácí Bosnou a Hercegovinou.

Bývalý Démon Bejda končí jako trenér reprezentace. Ujíždí nám vlak, uznal

Ostatní sporty
Utkání skupiny F mistrovství Evropy ve fotbale: Portugalsko - Česko, 18. června 2024, Lipsko, Německo. (vpravo) Francisco Conceicao z Portugalska
Česká fotbalová reprezentace padla v úvodním duelu Eura 1:2 s Portugalskem. Vyrovnaný stav platil až do nastavení, v němž však rozhodl střídající benjamínek Francisco Conceicao, který zároveň zapsal premiérový gól v reprezentaci. 21letý mladík tak zastínil veterány Cristiana Ronalda a Pepeho. Jeho táta Sergio se stal rovněž ústřední postavou ME, a to v roce 2000, kdy se blýskl hattrickem proti Německu. Oba navíc pojí stejný post i klub. 
127 fotografií

Rodinná pouta. Česko zničil Conceicao junior, táta před 24 lety šokoval Němce

Fotbal
Michal Černý, fotbalista Rokycan a vedoucí mužstva české reprezentace
Fotbal hraje pro radost, objevil se v televizi a pomáhá reprezentaci na Euru. O kom je řeč? Seznamte se: Michal Černý, technický vedoucí mužstva, který se v národním týmu stará o první poslední. Možná ho při šampionátu také spatříte u lavičky. Kousek od trenéra Ivana Haška, vedle asistentů. Šikula z Rokycan žije svůj sen. Vypracoval se od píky.
5 fotografií

Hráč z divize na Euru? Šikula z Rokycan pomáhá i Schickovi, večerku nehlídá

Zajímavosti z fotbalu
Německý fotbalový reprezentant Ilkay Gündogan.
Je správné, že kapitán německých fotbalistů je tureckého původu? Tato otázka padla v kontroverzním televizním dokumentu, který těsně před Eurem vzbudil v pořadatelské zemi bouřlivé emoce. Co na to sám Ilkay Gündogan, hvězda Barcelony a motor německé zálohy? „Možná vypadáme jinak, ale i my jsme Němci,“ říká s tím, že fotbal by měl spojovat rozhádaný národ.

Cizák kapitánem? I na dovolené v Turecku mluvím německy, brání se Gündogan

Fotbal
První trénink české fotbalové reprezentace v Norderstedtu během Eura. Fanouškům se podepisuje Ladislav Krejčí
Otevřený první trénink české fotbalové reprezentace na mistrovství Evropy v Německu sledoval v Norderstedtu u Hamburku vyprodaný stadion. Tribunu zaplnilo 1200 diváků, povětšinou dětí a některé z nich dorazily i s transparenty a českými vlajkami. K mužstvu se znovu připojil obránce Ladislav Krejčí, který ve čtvrtek řešil případný přestup z pražské Sparty do španělské Girony. Kluby zatím dohodu neoznámily.

Vyprodaný trénink Čechů. Fotbalisté se podepisovali fanouškům, Krejčí už dorazil

Fotbal
Generálka na ME 2024: Česko - Severní Makedonie
Bez Ladislava Krejčího odcestovali čeští fotbalisté do dějiště mistrovství Evropy. Pětadvacetiletý fotbalista dostal povolení dořešit případný přestup z pražské Sparty, odkud má údajně zamířit do španělské Girony. Obránce se k národnímu týmu znovu připojí ještě dnes už přímo v Norderstedtu poblíž Hamburku, kde bude mít mužstvo během turnaje základnu. Reprezentace o tom informovala na webu FAČR.

Češi odjeli na Euro bez Krejčího. Sparťanský obránce řeší přestup

Fotbal
Večerním soubojem mezi hostitelským Německem a Skotskem odstartuje v pátek fotbalové Euro 2024, na němž opět nebude chybět ani česká reprezentace se zástupci z jižní Moravy. Češi na soupisce s ivančickým rodákem Adamem Hložkem a rosickým rodákem Ladislavem Krejčím započnou svou misi v úterý od devíti hodin večer v Lipsku soubojem s Portugalskem. Národní tým čeká už osmý evropský šampionát v éře samostatnosti. Deník Rovnost zmapoval, jací hráči z jižní Moravy nebo jihomoravských klubů si na kontinentálním šampionátu od té doby zahráli.

Jihomoravané na Euru? Stříbrní matadoři z Drnovic i svědek kolapsu s Tureckem

Fotbal
Český záložník Petr Ševčík a Marcus Rashford z Anglie.
Nominaci české fotbalové reprezentace na nadcházející mistrovství Evropy v Německu doplnil záložník Petr Ševčík. Trenér Ivan Hašek třicetiletého středopolaře pražské Slavie zařadil na uvolněné místo na soupisce po Michalu Sadílkovi, který se v sobotu zranil při jízdě na tříkolce v závěru soustředění v Rakousku. Národní tým o tom informoval na webu FAČR.

Hašek vybral náhradu za Sadílka. Na fotbalové Euro pojede Ševčík

Fotbal
Michal Sadílek v souboji se švédským záložníkem Albinem Ekdalem.
Na blížícím se mistrovství Evropy měl být jednou z opor fotbalové reprezentace a měl se ukázat i potenciálním zájemcům z nejlepších evropských soutěží. Po nehodě na tříkolce ale čeká Michala Sadílka dlouhá rekonvalescence a EURO jen v roli diváka. Pětadvacetiletý záložník, který v jednom z posledních přátelských zápasů navlékl i kapitánskou pásku, se nyní na sociální síti k incidentu z rakouského soustředění vyjádřil.
27 fotografií

Sadílek se vyjádřil k nehodě: Potrestal jsem se sám. Lidé mu vyjadřují podporu

Fotbal