ŠTÍTEK: Nature

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/61. OTÁZKA/ Zvířecí říše je nekonečnou studnicí fascinujících dovedností zvířat. I s drobným hmyzem se pojí množství zajímavostí. Takzvané svatojánské mušky, tedy světlušky, dokážou jako malé svítící body ve vzduchu vykouzlit originální atmosféru. Ale proč světlušky vlastně svítí? Na to už odpovídá další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí. 

Proč světlušky svítí?

Věda
Kolosální velryba, jejíž fosilie objevili vědci z Peru, může vystřídat plejtváka obrovského na pozici největšího tvora, který kdy žil na planetě Zemi
Nejtěžší živočich, který kdy žil na Zemi, by mohl mít nového vyzyvatele. Zatímco dosud se tímto titulem pyšnil plejtvák obrovský, vědci nyní odkryli fosilie obří pravěké velryby, která by mohla jeho prvenství ohrozit, napsala agentura AP. Vědci nový druh - pojmenovaný Perucetus colossus neboli „kolosální velryba z Peru“ - popsali v odborném časopise Nature. Každý jeho obratel váží přes 100 kilogramů a žebra měří téměř 1,5 metru.

Pravěké monstrum. Vědci možná objevili největšího tvora, jaký kdy na Zemi žil

Objevy
Hroši jsou známí jako jedni z nejnebezpečnějších zvířat na planetě. Svými silnými čelistmi jsou schopni přelomit kánoi.
Údolím nejdelší kolumbijské řeky se prohání původně afričtí tlustokožci. Vědci nyní spočítali, že hrochů je v zemi na dvě stě, dosavadní odhady přitom počítaly jen s polovinou. Do země je přivezl narkobaron Pablo Escobar a na jihu Ameriky se stali největším invazním zvířetem na světě. Úřady plánují desítky zvířat vyvézt do zahraničí.

Kokainoví hroši terorizují Kolumbii. Úřady plánují velkou a nebezpečnou akci

Věda
Umělecká představa mezihvězdného tělesa 'Oumuamua
Vědcům se podařilo vysvětlit neočekávanou dráhu tajemného vesmírného tělesa nazvaného Oumuamua, které jako první objekt z cizího hvězdného systému proletělo v roce 2017 kolem Slunce. Ve studii zveřejněné v časopise Nature došli k závěru, že jeho pohyb ovlivnilo uvolňování molekul vodíku při průletu Sluneční soustavou. Zastánce teorie, podle které může být Oumuamua důkazem o existenci mimozemské civilizace, ale nová hypotéza nepřesvědčila, napsal deník The Times.

Vědci vysvětlili dráhu tajemného vesmírného objektu. Teorie o UFO ale stále žije

Vesmír
Atraktivní expozice Archeoparku Pavlov nabízí díky moderním audiovizuálním technologiím možnost putovat do pravěku všem generacím návštěvníků.
Genetická stopa pravěkých lovců z Dolních Věstonic a Pavlova vymizela. Zjistili to odborníci z Archeologického ústavu Akademie věd v Brně. Zapojili se do evropského výzkumu, který zkoumal kompletní lidský genom 365 mužů a žen, kteří žili v západní a střední Evropě padesát tisíc až pět tisíc let před naším letopočtem. Studie, kterou nyíní zveřejnil časopis Nature, zahrnuje i poznatky z věstonického pravěkého hrobu tří mužů. 
25 fotografií

Stopa zmizela. Archeologové zkoumali pravěké lovce z hrobu v Dolních Věstonicích

Břeclavsko
Inteligentní textil bude schopen monitorovat i zdravotní stav.
Nápis „made in China“ v nás často nebudí příliš velké iluze o vysoké kvalitě produktu, který jsme právě levně zakoupili. To by se však mohlo brzy změnit. Čínští vědci totiž přišli s tkaninou, která může fungovat jako chytrý telefon. High-tech látka je poháněna energií ze slunce a má schopnost přeměnit váš oděv v chytrý telefon, mapu, a němým dává šanci lépe komunikovat.
5 fotografií

Chytrý textil jako oblečení budoucnosti: Tričko odešle SMS a zobrazí i mapu

Věda a technika
Britští vědci se na základě přelomové studie domnívají, že schopnost strávit mléko byla výhodná pro přežití hladomorů a nemocí.
Doposud se předpokládalo, že tolerance laktózy u lidí vznikla zároveň s vyšší konzumací mléka a mléčných výrobků. Britští vědci se však na základě nové studie domnívají, že byla ovlivněna hladomory a šířícími se nemocemi, a tak se pomocí přirozeného výběru stala výhodnou pro přežití. To by i vysvětlovalo, proč trvalo tisíce let, než se tato vlastnost u lidí rozšířila.

Převratná studie: Lidé mohou pít mléko díky nemocem a hladomoru

Věda
Dýmějový mor byl největší hrůzou středověku
Šíření dýmějového moru v polovině 14. století je považováno za nejsmrtonosnější pandemii v dějinách lidstva. Napříč kontinenty zemřely nejméně desítky milionů lidí, a to zejména v Evropě, Asii a severní Africe. Téměř sedm set let bylo kvůli nedostatku přesvědčivých důkazů záhadou, co nemoc způsobilo. Vědci se nyní domnívají, že objevili její původ.

Dýmějový mor ve středověku zabil miliony lidí. Teď vědci objevili jeho původ

Věda