ŠTÍTEK: Navigační systém Galileo

Satelity Galileo
Ve všech tramvajích pražského dopravního podniku (DPP) budou nově přijímače, které umožní přijímat signál z navigačních systémů Galileo, GPS, Glonass a BeiDou. DPP chce koupit 838 těchto zařízení. Zpřesní se tak lokalizace tramvají, uvedla mluvčí DPP Aneta Řehková. DPP vyhlásil výběrové řízení, vítěz tendru by měl být známý na konci srpna. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky je 20 milionů korun.
16 fotografií

Dopravní podnik v Praze zpřesní lokalizaci tramvají. Pomůže i Galileo

Praha
Satelity Galileo
Evropská komise se pokouší torpédovat dohodu o změnách v unijním kosmickém programu z tohoto týdne, uvedli v neobvyklém a ostrém společném prohlášení napříč politickým spektrem vyjednavači Evropského parlamentu. Domluva, uzavřená v noci z úterý na středu mezi nimi a zástupci členských zemí EU, by kromě jiného znamenala změnu názvu a rozšíření působnosti i personálu agentury GSA, která nyní z Prahy odpovídá za evropský program navigačních družic Galileo.
6 fotografií

Rozšíření kosmického programu v Praze je v ohrožení, tvrdí europoslanci

Podnikání
Nová dopravní opatření v okolí Vltavské rozproudila diskuzi o bezpečnosti.
/VIDEO/ Ještě před víkendovými komunálními volbami, které jeho ČSSD (nejen) v hlavním městě odstřelily, nechal primátorčin náměstek pro dopravu Petr Dolínek ve spolupráci s Prahou 7 a Technickou správou komunikací (TSK) udělat v okolí metra Vltavská a na Hlávkově mostě některé úpravy. Jednou z novinek jsou i cyklopruhy, na které si už někteří řidiči stěžují.
11 fotografií

Cyklopruhy v Holešovicích budí vášně. Přibáň: Otázka času, kdy auto někoho srazí

Praha
Operátor linky 112. Ilustrační foto
Změna, která se v budoucnu dotkne milionu lidí, začala o prvním dubnovém víkendu platit pro výrobce automobilů napříč Evropou: a významný podíl na tom má i kroměřížská europoslankyně Olga Sehnalová. Jde o systém veřejného tísňového volání eCall, který v případě vážné dopravní nehody automaticky vytočí číslo 112 a zavolá záchrannou službu.

Automat zavolá z auta 112. Návrh vznikl i v Kroměříži

Kroměřížsko
Sídlo Agentury pro evropský globální navigační satelitní systém GNSS ( GSA - - European Global Navigation Satellite Systems Agency ) v pražských Holešovicích.
Praha - Agentura pro evropský globální navigační satelitní systém (GSA) otevře v pátek a v sobotu své pražské sídlo veřejnosti. Lidé tak získají možnost nahlédnout do zákulisí evropských programů satelitní navigace Galileo a EGNOS. Loni si tuto příležitost nenechaly ujít přes dva tisíce zájemců.

V Praze lze nahlédnout do zákulisí evropské navigace

Praha
Ilustrační foto
Praha - Poprvé budou moct občané ze 22 členských států Evropské kosmické agentury (ESA), k nimž patří i Česko, veřejně diskutovat o budoucnosti a směřování kosmických programů. ESA pořádá debatu netradiční metodou, z každého členského státu se bude moct 10. září zúčastnit zhruba stovka občanů. V Praze se sejdou v Masarykově koleji v Dejvicích, názory Čechů se poté pošlou do ESA, řekla mluvčí pořádajícího Technologického centra Akademie věd ČR Michaela Blšťáková. Registrace skončí 28. srpna o půlnoci.

Češi se zapojí do první veřejné debaty o kosmických programech

Česko
ESA. Ilustrační foto.
Praha - Poprvé budou moct občané ze 22 členských států Evropské kosmické agentury (ESA), k nimž patří i Česko, veřejně diskutovat o budoucnosti a směřování kosmických programů. ESA pořádá debatu netradiční metodou, z každého členského státu se bude moct 10. září zúčastnit zhruba stovka občanů. V Praze se sejdou v Masarykově koleji v Dejvicích, názory Čechů se poté pošlou do ESA, řekla v pondělí mluvčí pořádajícího Technologického centra Akademie věd ČR Michaela Blšťáková. Registrace skončí 28. srpna o půlnoci.

Češi se zapojí do první veřejné debaty o kosmických programech

Praha
ÚSPĚŠNÝ START. Ruská raketa Sojuz v úterý vynesla na oběžnou dráhu dvě nové družice systému Galileo.
Paříž - Evropský navigační systém Galileo rozšířil svou síť na 14 satelitů. To už je polovina z plánovaného počtu. Ruská raketa Sojuz vynesla úspěšně dvě 
další družice. Systém Galileo by měl přinést Evropě alternativu za americkou síť GPS.

Evropská navigace Galileo vyrostla o dvě družice

Svět
Praha - mezinárodní sympozium Living Planet 2016.
Praha - Více než 3000 účastníků - vědců, studentů i zástupců firem - od pondělí hostí mezinárodní sympozium Living Planet 2016, které v pražském Kongresovém centru pořádá Evropská kosmická agentura (ESA). Akce představí především výsledky misí agentury v dálkovém průzkumu Země.

Praha hostí 3000 účastníků konference kosmické agentury

Praha
Břeclavští Emplane.
Břeclav /VIDEO/ – Zvládli to. Členové hudební kapely Emplane, složené převážně z muzikantů 
z Břeclavska, se mohou pochlubit premiérovým videoklipem. Jmenuje se Galileo. „Song jsme složili už dřív, ale když jsme se rozhodli nahrát singl ve studiu a natočit klip, cítili jsme, že Galileo je to pravé, co by mohlo lidi oslovit. Podle reakcí to byla dobrá volba," je přesvědčený baskytarista a zpěvák Michal Žilinek.

Galileo je to pravé, zní z Emplane k premiérovému videoklipu

Volný čas
Ilustrační foto
Praha - Pohled na zjevně opilou ženu tlačící kočárek parkem na Husově náměstí v pražské Uhříněvsi nenechal v pondělí dopoledne lhostejnými svědky, kteří přivolali městkou policii. Autohlídka strážníků z Prahy 15 skutečně neměla problém vrávorající ženu nalézt. Dechová zkouška se vyšplhala až téměř k hodnotě půl druhého promile.

KRIMI MIX: Strážníci řešili opilost při řízení kočárku

Zločiny a soudy
Zlatý retriever. Ilustrační foto
Kutnohorsko /FOTOGALERIE, HLASOVÁNÍ/ - Hotovo, je možné říct o úvodní části naší společné ankety, v níž hledáme toho nejroztomilejšího pejska z regionu. Anketa Psí miláček Deníku má za sebou nominační část, do níž čtenáři přihlásili dvaadvacet pejsků z celého Kutnohorska: Maxíka, Sallynku, Bročka, Láďu, Luckyho, Bertíka, Andyho, Ťapinku, Ťapku, Barušku, Maxe, Arčího, Atánka, Besinku, Astinku, Falka, Dorotku, Sárinku, Charlieho, Galilea, Dennyho a Sherry. Nyní je vše v rukou Vás, čtenářů. Zvolte Psího miláčka Deníku.
22 fotografií

HLASOVÁNÍ: Zvolte Psího miláčka Deníku

Kutnohorsko
Zlatý retriever. Ilustrační foto
Kutnohorsko Hotovo. Tak lze charakterizovat úvodní část naší společné ankety, v níž hledáme toho nejroztomilejšího pejska. Anketa Psí miláček má za sebou úvodní část. V ní jste nominovali celkem 22 pejsků z celého Kutnohorska.

Psí miláček Deníku poskočil dále

Kutnohorsko
Navigační systém Galileo.
Praha - Evropský navigační systém Galileo by se do konce roku mohl rozrůst o další dva satelity. Celkem by tak na oběžné dráze mělo kroužit 12 družic. Předběžné datum startu je stanoveno na 17. prosince, řekl vládní zmocněnec pro Galileo Karel Dobeš. Napřesrok agentura GSA, která má dohled nad vznikem programu, očekává jeho výrazné urychlení. Na místo ruských raket Sojuz, které při jednom startu pojmou dva satelity, by měly zařízení pro Galileo vynášet evropské rakety Ariane 5 schopné unést dvojnásobný počet družic.

Systém Galileo by se do Vánoc měl rozrůst o další satelity

Česko
Výstava ve Vida centru.
Brno – Rozmazaný obraz se víc a víc přibližuje a dětské oči na něho zvědavě mžourají. Silueta pomalu dostává obrysy a dítě rozpoznává květinu. Najednou se rozzáří. Nová výstava Akademie věd Vynálezy, které ovlivnily lidstvo splnila účel. K zájmu o optiku a vynálezy do Vida centra ve čtvrtek přilákala desítky dětí. Vědci ji připravili ke 125. výročí založení Akademie věd.
13 fotografií

Jaké je být vědcem? Dětem to ukáže nová výstava v brněnském Vida centru

Jihomoravský kraj