ŠTÍTEK: Nestlé

Olomoucká čokoládovna Zora (vlevo) a cena Studentské pečetě v olomoucké prodejně jednoho z obchodních řetězců. Květen 2024
Cena kakaa vystřelila nahoru. Extrémně. Za rok stoupla pětinásobně. I když v posledních dnech díky lepšímu výhledu produkce šla zase o něco dolů, stále je mimořádně vysoko. Nejistota dalšího cenového vývoje klíčové komodity dělá těžkou hlavu výrobcům čokolád a čokoládových cukrovinek, velkým továrnám i rodinným výrobnám na Hané. Pětinásobné zdražení by udělalo ze špičkové čokolády neprodejné zboží.
10 fotografií

Stane se čokoláda luxusem? Cena kakaa extrémně vystřelila nahoru, varují výrobci

Regiony
Olomoucká čokoládovna Zora (vlevo) a cena Studentské pečetě v olomoucké prodejně jednoho z obchodních řetězců. Květen 2024
Cena kakaa vystřelila nahoru. Extrémně. Za rok stoupla pětinásobně. I když v posledních dnech díky lepšímu výhledu produkce šla zase o něco dolů, stále je mimořádně vysoko. Nejistota dalšího cenového vývoje klíčové komodity dělá těžkou hlavu výrobcům čokolád a čokoládových cukrovinek, velkým továrnám i rodinným výrobnám na Hané. Pětinásobné zdražení by udělalo ze špičkové čokolády neprodejné zboží.
10 fotografií

Čokoláda luxusem? Cena kakaa vystřelila brutálně. Jak reaguje Zora a další

Olomoucko
I vegetariánskou či veganskou stravou lze zajistit tělu přísun kvalitních bílkovin, ilustrační foto.
Nízké platy, krátká dovolená nebo toxické vedení? Zaměstnaneckou bouři vyvolalo v německé centrále koncernu Volkswagen před třemi lety až stáhnutí currywurstu, oblíbené uzeniny, z nabídky podnikové jídelny. Letos se kvůli přetrvávající kritice na jídelníčky vrátil. Nahrazování masných jídel vegetariánskou nabídkou je ale trend, který nastupuje v zemích západní Evropy velmi rychle. Lehce navíc proniká už i do Česka, hlavně kvůli zahraničním firmám. Podle expertů ale přechod k vegetariánským jídlům nemá v tuzemsku nejlehčí startovací podmínky. Češi masná jídla milují a z vegetariánských alternativ volí hlavně ty nezdravé.

Závodní jídelny bez masa? Západní trend by se v Česku prosazoval těžko

Česko
Pamatujete si ještě na tyto výrobky, které již nikdy a nikde nekoupíte?
Jejich historie se začala psát v roce 1965 v závodě Zora Olomouc, kde se vyrábí až dosud. Šedesátin se však po generace oblíbené rumové pralinky nedožijí. Společnost Nestlé se totiž rozhodla ukončit jejich výrobu. Pralinky však nejsou jediným pamlskem, po kterém zůstane v regálech obchodů prázdné místo. Deník připravil přehled cukrovinek, na nichž si už nikdo nepochutná.
9 fotografií

Vlnky, Dukly, pralinky. Připomeňte si mlsání, které skončilo v propadlišti dějin

Ekonomika
Mokřady Jablonné jsou rájem pro lidi i přírodu.
Z původně zanedbaného místa plného černých skládek vybudovala nezisková organizace Čmelák harmonické místo pro lidi i přírodu. Soustava osmi různě velkých tůní, zamokřené oblasti i lužní olšový les včetně dvou potoků jsou v Jablonném na Liberecku ukázkou zadržování vody na šesti hektarech krajiny tam, kde si to příroda sama žádá. Svůj nový domov zde našlo mnoho druhů vzácných a ohrožených rostlin a živočichů.
5 fotografií

FOTO: Mokřady v Jablonném na Liberecku jsou rájem pro lidi i přírodu

Z okolí
Nestlé testuje v prodejnách PENNY cirkulární stojany
Společnost Nestlé spustila ve spolupráci s řetězcem PENNY testování opakovatelně využitelných produktových stojanů v prodejnách. Ty nahradily kartonové stojany, které se často po dvou týdnech používání vyhazovaly. Nové drátěné modely jsou navrženy na principech cirkulární ekonomiky. Systém snižuje ekologickou zátěž a současně šetří lidské zdroje v provozu.

Nestlé minimalizuje odpad v obchodech a testuje cirkulární stojany

Podnikání
Podle agentury Bloomberg se ceny kakaa už v uplynulém roce zvýšily téměř o polovinu. Analytici varují, že porostou i nadále.
Milovníci čokolády se musí připravit na výrazné zdražení. Může za to mimo jiné slabá úroda klíčové suroviny. „Kakaové boby, z nichž se vyrábí, jsou nyní nejdražší v historii Česka, což způsobí citelný růst ceny čokolády a čokoládových cukrovinek v tuzemských obchodech,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj za to může situace na světovém trhu. 

Čokoláda se stává luxusem. A zdraží ještě víc, předpovídají analytici

Ekonomika
Výroba cukrovinek v závodu Sfinx, který patří pod společnost Nestlé, 19. října 2023, Holešov.
Z Holešova se stává bonbónová velmoc. Nestlé aktuálně dokončuje modernizaci a rozšíření holešovské továrny Sfinx za více než 1,2 miliardy korun. Umožní navýšení výroby ikonických bonbónů Bon Pari, Hašlerek či Jojo bonbónů až o polovinu současné roční produkce na zhruba 29 500 tun. Podívejte se na video a galerii Deníku, jak to aktuálně vypadá v útrobách továrny, která letos slaví 160 let své existence.
39 fotografií

VIDEO: Bon Pari, Hašlerky i Jojo. Takto se v Holešově vyrábějí známé cukrovinky

Kroměřížsko
Ilustrační foto
Čtyři dny v práci a potom tři dny volna. Takový je sen mnoha zaměstnanců. Čtyřdenní pracovní týden už zavedly některé společnosti na Zlínsku. Většina firem se však k tomuto kroku zatím nechystá. V některých oborech a provozech to podle zaměstnavatelů ani není možné.

Čtyřdenní pracovní týden zavedla na Zlínsku obchodní firma

Zlínsko
Předání šeku.
V Děčíně se sešli pověřený ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Richard Nagel spolu s ředitelem Nadace Partnerství Petrem Kazdou, aby si předali symbolický šek na 610 tisíc korun. Tolik se vybralo od drobných dárců a firem na obnovu národního parku po letním ničivém požáru. Ten trval 20 dnů a poničil plochu přes tisíc hektarů porostu. Finance putují na obnovu lesů a rekonstrukci živlem zničené turistické infrastruktury.

Nadace Partnerství podpořila obnovu turistických tras v Českém Švýcarsku

Čtenář reportér
Ilustrační snímek.
Je neděle a rodina po sobotním důkladném úklidu bytu vyráží na pravidelnou promenádu. Přichází na řadu sváteční šaty, boty, kabelky a nejlépe i výstřelky poslední módy. Alespoň tak tomu bylo za dob první republiky. Sváteční den byl příležitostí navštívit oblíbenou cukrárnu, kavárnu, pohovořit s blízkými i vzdálenějšími známými či příbuznými.

Ke správné nedělí patří ranní lenošení i návštěva cukrárny

Čtenář reportér
Kouzelný karneval TYMY byl nejen kouzelný.
Středisko volného času TYMY v Holešově uspořádalo 5. března 2022 tradiční dětský karneval. Tentokrát byly hlavní postavou karnevalu čarodějnice, čarodějové, kouzelníci a nechyběl také Harry Potter. Vzhledem k tomu, že se karneval vloni nemohl konat a nekonal se ani letos v tradičním lednovém termínu, měli jsme všichni velkou radost, že se to tentokrát podařilo. Pro děti i dospělé byl připraven pestrý a zajímavý program.
3 fotografie

Kouzelný karneval v Holešově: Zavítal na něj také Harry Potter

Čtenář reportér
Konec plastových brček má mimo jiné zařídit nový zákon. Jeho schválení je však zatím v nedohlednu.
Plastovým brčkům, umělohmotným talířům na jídlo či kelímkům na pití i tyčinkám na čištění uší se vyměřený čas oproti plánům úředníků krátí jen velmi zvolna. Podle evropské směrnice o jednorázových plastech totiž mělo Česko nejpozději do 3. července letošního roku přijmout zákon, který jejich použití do budoucna zakáže. To se ale nestalo, poslanci se dokonce k jeho projednávání zatím nedostali ani v prvním čtení.
15 fotografií

Plastová brčka mají v pátek skončit. Česko ale nestačilo přijmout zákon

Ekonomika