ŠTÍTEK: neštovice

Plané neštovice. Je lepší je prodělat, nebo proti nim očkovat? Prodělání nemoci poskytuje doživotní imunitu. Očkování zase chrání přes komplikovaným průběhem a oslabené jedince.
Planými neštovicemi se každý rok nakazí až 60 tisíci lidí. Z toho více než 90 procent nákaz tvoří děti do 9 let. Mnoho rodičů netuší, že i proti neštovicím existuje očkování. Proti neštovicím se očkují děti už od 9 měsíců. Lékaři radí očkovat děti, které neštovice neprodělaly do věku 10 let. Nebezpečné jsou neštovice pro těhotné ženy a děti s dalšími onemocněními, včetně ekzému. Kdy je nejlepší neštovice dostat? A jak s nimi souvisí pásový opar?

Neštovicová párty, nebo očkování? Řešíme věčné rodičovské dilema

Rodina
Španělský konkvistador a muž, který zničil Aztéckou říši, Hernán Cortés.
Přesně před 505 lety dorazil k břehům dnešního Mexika Španěl Hernán Cortés. Nepřišel sem objevovat, nýbrž získat bohatství místních indiánských civilizací. A podařilo se mu dobýt mocnou říši Aztéků. Při svém tažení za sebou zanechával krvavou stopu. Vyhladit množství indiánů mu pomohly nejen zbraně a brutalita, ale i jeho domorodá milenka a neštovice.
7 fotografií

Krvavý dobyvatel Tenochtitlánu Cortés: K úspěchu mu pomohly neštovice a milenka

Historie
Tomáš se ocitl v boji o svůj vlastní život kvůli běžné dětské nemoci
Ještě před prázdninami byl Tomáš zdravý sedmnáctiletý kluk, který plánoval s přítelkyní prázdniny plné zážitků. Pár dní před jejich začátkem však dostal plané neštovice, kvůli kterým se náhle ocitl na hranici života a smrti. Po dvou týdnech v umělém spánku se probudil bez nohou, s nefunkčními ledvinami a s malou nadějí na přežití. Zůstává v nemocnici a nepřestává bojovat o svůj mladý život.
14 fotografií

Tomáš přišel o nohy a stále bojuje o život. To všechno kvůli neštovicím

Zdraví
Ilustrační foto
Nejprve se nakazila dcera a po dvou týdnech i syn. Nedávnou zkušenost s neštovicemi má rodina Jana Šafaříka z Moravského Žižkova na Břeclavsku. „Vystřídali jsme se na ošetřovném s manželkou. Naštěstí už jsme zdraví,“ těší už nyní muže. Děti se na jižní Moravě přidaly k pěti tisícům a třem stům dalších lidí, kteří se letos touto infekční nemoci nakazili. Podle hygieniků je v tomto roce osmkrát více případů než za stejné období toho loňského. Tehdy jich pouze 625.

Osmkrát vyšší výskyt než loni. Na jižní Moravě řádí neštovice, líhní byly školy

Břeclavsko
Očkovat se mohou děti od jedoho roku věku
Internetové diskuze se množí radami "zkušených maminek", které si předávají zaručené metody, které podle nich fungují na neštovice. Některé jsou jistě vhodné a doporučují je i lékaři, jiných je potřeba se vyvarovat, abyste situaci ještě nezhoršili a dítěti spíš nepřitížili. Zeptali jsme se pediatričky Aleny Čadkové, která má ve své praxi mnohaleté zkušenosti a neustále se v oboru vzdělává.
5 fotografií

Neštovice dokáží potrápit. Odbornice radí, jak nemocným dětem pomoci

Zdraví
Opičí neštovice jsou příbuzné pravým neštovicím, které se podařilo v roce 1980 celosvětově vymýtit. Mají společnou čeleď, tzv. poxviry. Na snímku plané neštovice. Ilustrační foto.
Sedmiletá Nikolka z Prahy nedávno prodělala plané neštovice. Pobyla nějaký čas doma, přičemž pupínky a později puchýřky jí rodiče zasypávali tekutým pudrem. Během asi čtrnácti dnů byla zdravá. Nic neobvyklého. V mateřských i základních školách v současné době poměrně běžný úkaz. Přibližně stejný jako před covidovou pandemií, kdy se děti kvůli uzávěrám takřka nevídaly.
3 fotografie

Začala sezóna planých neštovic. Ty opičí se mezi dětmi nešíří, říkají odborníci

Zdraví
Opičí neštovice se přenáší na člověka kousnutím či škrábnutím či přímým kontaktem s krví infikovaných živočichů (zejména hlodavců). Přenáší se ale i z člověka na člověka vzduchem či tělními tekutinami. Inkubační doba je obvykle jeden až dva týdny.
V Evropě lékaři zaznamenali menší ohnisko nákazy opičími neštovicemi. Ty se doposud vyskytovaly hlavně v Západní Africe a přenos se odehrával především mezi zvířetem a člověkem. Nyní se však virus začíná častěji šířit z člověka na člověka. Velká Británie uvažuje o očkování blízkých kontaktů. Deník přináší hlavní otázky a odpovědi k nové nákaze.  

PŘEHLEDNĚ: Opičí neštovice. Jak jsou nebezpečné a proč nepomůže vakcína

Zdraví
Detailní pohled na léze pravděpodobně opičích neštovic na paži a noze čtyřleté africké holčičky. Snímek byl pořízen v lednu 1971 v Libérii. Infekci způsobil vir neštovic typu vakcinie, variola nebo právě opičí neštovice
Opičí neštovice byly poprvé objeveny v roce 1958, kdy se rozšířily ve zvěřincích s opicemi chovanými pro laboratorní výzkum. Nově objevená nemoc tak dostala své jméno; to ale není moc přesné, protože opice nejsou jejími hlavními přenašeči. Virus nejčastěji přežívá na afrických veverkách, krysách obrovských, plších a dalších hlodavcích. Jeho současné překvapivé šíření mezi lidmi vědce znepokojuje.

Opičí neštovice: Pocházejí od hlodavců. Šíření mezi lidmi vědce znepokojuje

Svět
Ilustrační foto.
Jihlava - Podle aktuálního průzkumu je více než devadesát procent žen z Kraje Vysočina zastáncem povinného, ale i vybraného nepovinného očkování. Průzkum byl uskutečněn s využitím platformy Ipsos Instant Research v dubnu a dále ukázal, že problematiku očkování řeší v rodinách především ženy.

Více než devadesát procent žen v kraji souhlasí s očkováním

Jihlavsko
Ilustrační foto.
Vyškov – Jde o agresivní infekci, člověka může zabít za pár hodin od prvních příznaků. Mnoho nakažených se i po vyléčení po celý život potýká s následky, jako jsou třeba amputace končetin nebo hluchota. K nejohroženějším patří děti. Přestože je možné se proti meningokokovi typu B očkovat, vakcíny chybí. Na Vyškovsku podle dětské lékařky Anežky Bahníkové z Vyškova už zhruba čtyři až pět měsíců.

Žloutenka stále řádí. Chybí vakcíny, hlásí nejen lékárny

Vyškovsko
Sdruženář Miroslav Dvořák.
Praha - Přípravu Miroslava Dvořáka na minulou sezonu narušila mononukleóza a také letos českého sdruženáře trápily zdravotní problémy. V květnu dostal zánět Achillovy šlachy, přes léto bojoval s virózou a neštovicemi, potom si podvrtnul kotník a na podzim vynechal soustředění v lyžařském tunelu v Oberhofu kvůli zánětu v ruce. Celkem pauzíroval dva měsíce, ale problém v tom nevidí. Sezona Světového poháru v severské kombinaci začne příští víkend ve finském středisku Ruka.

Záněty, viróza i neštovice. Dvořák měl před sezonou opět problémy

Zimní sporty
Věčně zmrzlá půda v sobě ukrývá obávané nemoci a obleva by mohla ze zimního spánku probudit i pravé neštovice.
Moskva – Nedávný případ antraxu odhalil světu nebezpečí, které představuje tání permafrostu. Věčně zmrzlá půda v sobě ukrývá obávané nemoci a obleva by mohla ze zimního spánku probudit i pravé neštovice. V Rusku se přitom otepluje 2,5krát rychleji než ve zbytku světa, napsala agentura AFP.

Viry a bakterie čekají v ruském permafrostu na oblevu

Zdraví
Počítačová hra The Division.
Upravený virus neštovic se začal na Černý pátek šířit pomocí bankovek. Chaos zachvátil americká města a vláda padla. Je na čase obnovit v New Yorku řád a pořádek. To je úkol právě pro vás. Vítejte v novém The Division. Po několikaletém čekání vydal francouzský Ubisoft ambiciózní masivní střílečku.

New York upadl do chaosu. Právě vychází novinka The Division

Hry
Fakultní nemocnice u svaté Anny.
Dnešní brněnská Fakultní nemocnice u sv. Anny zahájila svůj provoz před 230 lety, 2. ledna 1786, pod názvem Císařsko-královský všeobecný zaopatřovací ústav. O jeho zřízení se zasloužil osvícenský habsburský císař Josef II., který zrušil a nechal přestavět místní klášter dominikánek, vybudovaný již za vlády Jana Lucemburského počátkem 14. století.

Brněnská Fakultní nemocnice u sv. Anny slaví 230 let existence

Zdraví