ŠTÍTEK: neurologie

Duel s charitativním nádechem odehráli chomutovští Piráti proti Ústí. Duel pro chomutovskou nemocnici věnovaný oddělení neurologie. Právě toto oddělení zachránilo loni v létě život hlasu Pirátů Pavlu Čihařovi.
/FOTO/ Před takřka třemi tisíci diváky odehráli Piráti Chomutov velké severočeské derby proti Slovanu Ústí nad Labem. Věnované bylo neurologii chomutovské nemocnice. Právě toto oddělení loni v létě zachránilo život „hlasu“ hokejového týmu, moderátorovi Pavlu Čihaři, který loni prodělal mozkovou mrtvici a bojoval o život. Hlavním smyslem tak bylo poděkovat zdravotníkům za skvěle odvedenou práci.
34 fotografií

Piráti Chomutov odehráli duel pro neurologii. V unikátních dresech a za kamaráda

Hokej
Oceněný emeritní primář písecké neurologie Ivo Schenk.
Emeritní primář Neurologického oddělení Nemocnice Písek Ivo Schenk se zařadil mezi významné neurology v České republice. Česká neurologická společnost ocenila jeho celoživotní přínos oboru a udělila mu čestné členství. Odborné ocenění obdržel na 36. českém a slovenském neurologickém sjezdu, který se konal na přelomu letošního listopadu a prosince v Hradci Králové.

Česká neurologická společnost vyznamenala emeritního primáře písecké nemocnice

Písecko
Nový pavilon v Pardubické nemocnici je už teď zdaleka viditelnou dominantou areálu a práce na jeho výstavbě pokračují prakticky nepřetržitě již více než dva roky.
Pardubická nemocnice se připravuje na velké stěhování a další modernizaci. Po dokončení nového urgentního příjmu má přijít na řadu rekonstrukce budovy staré chirurgie. Plány nemocnice, s cílem zajištění moderního zázemí i pro internu a neurologii, vyžadují investici ve výši 297 milionů korun. Hejtmanství si od rozsáhlého stěhování oddělení slibuje zlepšení péče a efektivitu nemocnice.
3 fotografie

Pardubickou nemocnici čekají změny. Chirurgie v novém, interna se přestěhuje

Pardubicko
Otevření nové neurologie v opavské Slezské nemocnici.
Opavská Slezská nemocnice otevřela 8. března zrekonstruované prostory. Jde hlavně o oddělení neurologie, které je v pavilonu L, a patří k němu i přízemí s neurologickou ambulancí, EEG, EMG, neurosonem, infuzním stacionářem, pracovnou logopeda a lůžková část stanice v prvním patře.
4 fotografie

Slezská nemocnice v Opavě. Je tu nová neurologie

Opavsko
V pavilonu L opavské nemocnice je hotovo.
Práce na rekonstrukcích v opavské Slezské nemocnici mají švih a spád. Nastává dlouho očekávaná chvíle, kdy se všechna pracoviště oddělení neurologie Slezské nemocnice, konkrétně neurologická ambulance, EEG, EMG, neurosono, infuzní stacionář, logoped i lůžková stanice neurologie, po letech konečně seskupí v přízemí a v prvním poschodí zrekonstruované části pavilonu L.

Nemocnice v Opavě. Neurologie je hotová, ambulance infekčního oddělení se mění

Opavsko
Slavnostní otevření neurologického oddělení v příbramské nemocnici.
/FOTOGALERIE/ Čtyři měsíce práce a necelých deset milionů korun. To stojí za proměnou neurologie v Oblastní nemocnici Příbram, jejíž oddělení s 20 lůžky prošlo rekonstrukcí. Prostory, které před zahájením prací sloužily jako covidová jednotka pro pacienty se závažným průběhem onemocnění způsobeného nákazou koronavirem, se tak svému původnímu účelu vrací ve vylepšené podobě; neporovnatelné s tou předchozí.
3 fotografie

Lepší koupelny i kyslík pro všechny. Neurologie v nemocnici prokoukla

Příbramsko
Prostějovská nemocnice. Ilustrační foto
Evropská plaketa. Mezinárodní zlaté ocenění ESO Angels Award získalo v roce 2020 Iktové centrum Nemocnice AGEL Prostějov. Jedná se o ocenění za péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou (CMP). Nemocnici jej udělila Evropská organizace pro CMP (European Stroke Organisation – ESO), která sleduje zvyšování kvality péče napříč evropskými centry.

Prostějovská nemocnice získala "zlatou" ESO Angels Award, pro neurologii

Prostějovsko
Ve věku 71 let zesnul chebský lékař Ján Cabadaj. Byl to neurolog a bývalý zastupitel města Cheb.
Ve věku 71 let zesnul chebský lékař Ján Cabadaj. Byl to neurolog a bývalý zastupitel města Cheb. Byl také propagátor paliativní péče v našem kraji a jeden ze zakladatelů domácího Hospice Sv. Jiří. Pan doktor podlehl následkům svého onemocnění koronavirem.

Zemřel chebský lékař Ján Cabadaj

Chebsko
Dohlížejte na své dítě, aby bylo v zdravé a v bezpečí.
Médii proběhly informace o tom, že rodiče dítěte se spinální svalovou atrofií (SMA) pořádají sbírky na genetickou léčbu, která u nás dosud není schválena, ani hrazena. „V současnosti ovšem máme dostupnou léčbu se stejnými výsledky pro všechny děti s touto nemocí,“ zdůrazňuje MUDr. Jana Haberlová, PhD., lékařka na Klinice dětské neurologie Fakultní nemocnice Motol v Praze.

Sbírky na děti s SMA: žádná léčba bohužel nedokáže zázraky

Zdraví
Pečlivá manipulace byla potřeba k umístění šest tun vážícího hlavního dílu magnetické rezonance do trutnovské nemocnice.
Trutnov - Moderní přístroj, který výrazně zkvalitní, zpřesní i zrychlí diagnostiku pacientů, nastěhovali pracovníci spediční firmy a jeřábník v pondělí ráno do trutnovské nemocnice. V ní musela stavební firma vybourat otvor v suterénu porodnice a gynekologie. Instalace magnetické rezonance patří mezi jednu z nejsložitějších ze zdravotnických přístrojů.
27 fotografií

Magnetickou rezonanci vyložil jeřáb do porodnice, stará půjde do Arménie

Krkonoše
Trutnovská nemocnice investuje do vybavení 79 milionů korun. Foto: Oblastní nemocnice Trutnov
Trutnov - Masivní investici 79 milionů korun vkládá do vybavení trutnovská nemocnice, která využila dotačních prostředků Evropské unie. Pokryjí 85 procent nákladů. Dohromady 27 položek, do nichž patří moderní přístroje i nová lůžka, použijí v Trutnově na oddělení radiologie, ARO, gynekologie a porodnice, interny, chirurgie, neurologie, rehabilitace, transfuzní i pro centrální operační sály.

Rezonance, ultrazvuk v porodnici, nová lůžka. Nemocnice mohutně investuje

Krkonoše
Stav neurologického oddělení ve Vyškově
Vyškovsko - Pacienti i lékaři ve vyškovské nemocnici se dočkají opravené neurologie. Alespoň tak to vypadá podle posledních informací Deníku Rovnost. I když ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch na rekonstrukci padesát let starého oddělení odmítl poslat peníze, Jihomoravský kraj chce projekt uskutečnit i tak. „Zřizovatel přislíbil, že zdroje poskytne,“ oznámila ve čtvrtek ředitelka nemocnice Věra Seidlová.

Naděje pro neurologii. Kraj chce s opravou začít příští rok

Vyškovsko
Různé druhy hlavolamů. Ilustrační foto.
Festival věnovaný výzkumu mozku se tentokrát zaměří i na různé hry, hlavolamy a cvičení, jimiž lze cvičit paměť a trénovat mozek. Týden mozku, který dnes začíná v budově Akademie věd ČR, přinese zejména přednášky českých i světových odborníků v oblasti neurologie, psychiatrie, duševního zdraví i informatiky. Festival je součástí celosvětové kampaně Brain Awareness Week (BAW), která má zvýšit povědomí o výzkumu centrální nervové soustavy. V Česku Týden mozku inicioval neurovědec Josef Syka, letos se tato akce koná po dvacáté.

Týden mozku letos přinese i hlavolamy a hry cvičící paměť

Praha
ILUSTRAČNÍ FOTO: Vyškovská nemocnice.
Vyškov – Už víc než rok uplynul od chvíle, kdy bývalý premiér Bohuslav Sobotka symbolicky poklepal na základní kámen rekonstrukce vyškovské neurologie. Jenže stavební práce ani nezačaly a projekt za 135 milionů korun přednedávnem zastavil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Jako důvod ministr uvedl politický zájem, který ale blíž neupřesnil.

Rekonstrukce neurologie? Ministr v demisi ji poslal k ledu

Vyškovsko
ilustrační foto
Vyškov – Nepříjemné svědění pokožky nyní trápí čtyři zaměstnance nemocnice ve Vyškově. Mají svrab. Kvůli přenosnému onemocnění na jednotku intenzivní péče interního oddělení nesmí pacienti. „Za sedm let, co tu pracuji, je to první případ svrabu,“ uvedla náměstkyně pro zdravotní péči Marie Pojezná.

Personál vyškovské nemocnice trápí svrab. Nakazil se od pacientky

Vyškovsko