ŠTÍTEK: New York

Swingový večer si užili v sobotu večer posluchači v Městském domě v Přerově. V rámci jarních koncertů Československého jazzového festivalu v Přerově vystoupil zpěvák Jan Smigmator, kterého na pódiu doprovodili špičkoví hudebníci.
O skvělou atmosféru se postaral sobotní koncert swingového zpěváka Jana Smigmatora v Městském domě v Přerově, kterého na pódiu doprovodily známé osobnosti jazzové hudební scény. Jarní koncert v rámci Československého jazzového festivalu nabídl swingový večer, na kterém zazněly evergreeny swingových králů, jakými byli Frank Sinatra nebo Tonny Benett.
25 fotografií

Z měšťáku zněl swing. Jana Smigmatora doprovodili Scott Hamilton a Juraj Bartoš

Přerovsko
Pětadvacetiletý Matyáš Novák vystoupí při několika příležitostech v jižních Čechách, v Písku i Českých Budějovicích. Je jedním z účinkujících na festivalu Hvězdy nad Vltavou.
/ROZHOVOR/ Klavírista Matyáš Novák (25) patří díky mimořádnému harmonickému cítění, širokému repertoáru a vynikající úhozové technice k nejperspektivnějším pianistům své generace. V deseti letech vystoupil poprvé s orchestrem, v devatenácti debutoval v Carnegie Hall v New Yorku, ve dvaceti se představil samostatným recitálem na festivalu Pražské jaro.
32 fotografií

Na jih Čech míří nadějný klavírista. Miluje vlaky, drůbež a zahradničení

Zprávy
Býk dokáže být velmi nebezpečný, když se brání. Poznala to turistka na pláži v Mexiku. Ilustrační foto
Rekreanti opalující se na pláži v oblíbeném letovisku Cabo San Lucas na jihu Kalifornského poloostrova v Mexiku byli před několika dny svědky bizarní a děsivé scény. Na místě se objevil býk, kterého zaujalo jídlo v plážových taškách a nechtěl se ho vzdát. Po pár momentech několikrát zaútočil na přihlížející ženu, přičemž ostatní křičeli hrůzou. Napadená nakonec vyvázla živá. Několik svědků incident zachytilo na kameru.

Na pláži v Mexiku šlo o život. Svědci natočili, jak na ženu zaútočil býk

Svět
Jezdí po jednom kole a honí puk.
Team Steyr Unicycling z Askö Laufrad Steyr pořádá o letnicovém víkendu svůj 12. ročník jednokolového hokejového turnaje. Devět týmů z Německa a z Rakouska bude hrát v sobotu od 12 do 18 hodin a v neděli od rána do večera. Finále včetně show bude od 16 do 18 hodin. Vstupné se neplatí.

Od sousedů: Hrají hokej na jednokolkách

Z okolí
Masarykova ulice v Milevsku.
Druhá z hlavních milevských ulic ve své historii nesla mnohé názvy: Klášterská (od roku 1917), Třída císaře a krále Karla I. (1917-1918), Klášterská (1918), Masarykova (1918-1940), Klášterní (1940-1942), Reinharda Heydricha (1942-1945), Klášterní (1945), Masarykova (1945- 1953), Šnejdova (1953-1990), Masarykova (od roku 1990), přičemž název Klášterská ulice (Klostergasse) je písemně dosvědčen již roku 1817.
8 fotografií

Seriál o milevských ulicích pokračuje. Na řadě je Masarykova ulice

Čtenář reportér
Vyčerpaného koně, kterého v Brazílii na střeše uvěznily záplavy, vysvobodili záchranáři.
/VIDEO/ Záplavy v jižní Brazílii přinesly příběh se šťastným koncem. Televizní diváci si ve zprávách na záběrech z města Canoas všimli zoufalého koně, jenž uvázl na střeše zaplaveného domu. Video se na sociálních sítích stalo virální. Nakonec se zvíře ze střechy povedlo zachránit. Příběh se stal symbolem přírodní katastrofy. Záplavy v brazilském státě Rio Grande do Sul způsobené silnými dešti si zatím vyžádaly nejméně sto obětí. Povodně na jihu země jsou nejhorší za 80 let.

Příběh koně, kterého ničivé záplavy uvěznily na střeše domu, má šťastný konec

Svět
Harry Potter "čaruje" v Mnichově.
Od čtvrtka 9. května do 5. září je na návštěvě Mnichova Harry Potter. Výstava o něm je v malé hale Olympijského parku. Otevřena bude po-st 10-19 h, čt-pá 10-20, so 9-21, ne 9-19.

Od sousedů: Harry Potter v Mnichově

Z okolí
Významnou událostí ve vývoji situace v Íránu byla 13. ledna 1979 statisícová manifestace před teheránskou univerzitou, kde bylo přečteno poselství ajatolláha Chomejního.
Před 45 lety v Íránu popravili podnikatele židovského původu Habiba Elghaniana. Jelikož trest smrti po extrémně krátkém procesu dostal kvůli svým stykům s Izraelem, vyvolala jeho poprava mezi tehdejším, stále desítky tisíc lidí čítajícím židovským obyvatelstvem Íránu strach. Nakonec většina Židů ze země raději utekla. Elghanianova smrt byla první popravou Žida v Íránu po tamní islámské revoluci. 

Konec jedné éry. První poprava Žida v Íránu po revoluci vyvolala masový úprk

Historie
Květy pivoňky jsou mimořádně krásné a šíří kolem sebe nezaměnitelnou fascinující vůni.
Bílé, něžně růžové, nafialovělé i červené květy pivoňky jsou po staletí stálicemi venkovských, městských i japonských zahrad. Sladce a čistě vonící květina, o níž už Marco Polo řekl, že je to "růže velká jako hlávka zelí" a staří Řekové s ní uměli zacházet jako s léčivkou, je v posledních letech jednou z nejfotografovanějších kytek na sociálních sítích, kde zpravidla dokresluje luxus a eleganci. Přitom pivoňka není nijak vzácná a nedostupná: daří se jí na běžných zahradách bez velké péče. Stačí znát a dodržovat pár pravidel jak pivoňky pěstovat.
6 fotografií

Pudrová vůně, léčivý kořen: Je čas sázet květinu, kterou obdivoval i Marco Polo

Zahrádkaření
Porovnání části panoramy Varšavy a New Yorku. Samozřejmě New York je ve skutečnosti mnohem větší, než se ze snímku může zdát.
New York či Manhattan střední Evropy. To je jedno z označení pro polskou metropoli Varšavu. Stojí za tím moderní architektonický rozvoj včetně staveb vysokopodlažních budov. Jedna z nich je dokonce skoro třikrát vyšší než ta nejvyšší v České republice. Varšava se tak stává i díky novým moderním stavbám pro turisty čím dál více atraktavní.
8 fotografií

New York Evropy stojí v zemi, kterou Češi milují díky nákupům

Do světa
Harvey Weinstein
Nejvyšší soud amerického státu New York zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Řízení, po němž obžalovaný v roce 2020 dostal 23 let vězení, podle vyšší instance poznamenaly procesní chyby. Na svobodu se však nyní 72letý Weinstein podle televize CNN nedostane, jelikož byl loni odsouzen také v Los Angeles, a to k 16 rokům vězení za znásilnění.

Soud zrušil rozsudek nad exproducentem Weinsteinem. Proces se bude opakovat

Svět
Setkání s Lumírem ve Volarech
Počasí by se mělo už v pátek umoudřit a možná se zase vrátí to správné jaro. Bude příležitost strávit volné chvíle s rodinou. Pokud chcete někam vyrazit od čtvrtka 25. dubna do terý 30. dubna, nemusíte pátrat. My jsme vám připravili souhrn akcí, které Prachaticko nabízí. A můžete být u venku u ohně nebo klidně uvnitř na přednášce nebo koncertu. 

Tipy Deníku pro příští dny: Motorkáři zahájí sezonu, Tadeáš křtí cestopis

Volný čas
Český bojovník Jiří Procházka zvládl svůj zápas proti Rakičovi na výbornou
Český bojovník Jiří Procházka zvládl na jubilejním 300. galavečeru organizace UFC svůj zápas, když v tvrdé přestřelce porazil Rakušana srbského původu Aleksandara Rakiče. Návrat zpět na vítěznou vlnu navíc obohatil skvělým výkonem, jenž výustil v technické KO samuraje ve druhém kole. „A příště už chci šampiona,“ pronesl odhodlaně rodák z Hostěradic, který v Las Vegas zapsal třicátou výhru mezi profesionály.

Návrat českého samuraje. Procházka knokautoval Rakiče a řekl si o titulový boj

Ostatní sporty
Václav Havel při natáčení svého filmu Odcházení
Chtěl být zase trochu sám, číst knížky, chodit do divadla a psát. To se ale Václavu Havlovi po odchodu z postu prezidenta nepodařilo. Ani samotné „odcházení“ pro něj ostatně nebylo snadné. Zachycuje to dokument Tady Havel, slyšíte mě?, jenž ve čtvrtek vstoupí do kin. Nahlíží i do kuriózních a intimních situací i setkání, která dosud zůstávala nezveřejněná – protože je Petr Jančárek natočil v posledních letech jeho života.
6 fotografií

Vyhodili nás jen od Clintona. Do kin vstupuje film Tady Havel, slyšíte mě?

Film a televize
SAKOBI v Chrudimi.
Parádní zvuk a výborně aranžované vlastní skladby přivezlo ve středu do chrudimského klubu nové jazzové trio SAKOBI z Brna. V zaplněné vinárně chrudimského muzea v prvním hodinovém setu Radek Zapadlo na SAxofon, Vilém Spilka na KOntrabas a Martin Kleibl na BIcí zahráli převážně slavné jazzové standardy.
8 fotografií

Brňané přivezli do chrudimského klubu japonskou desku

Volný čas
Oba polárníci, Robert Edwin Peary a Frederick Albert Cook, byli původně přátelé a spolupracovníci. Rozdělila je ctižádost dosáhnout jako první nejzazšího severního bodu planety
Kdo jako první dobyl severní pól? Přestože kdysi byl tento primát přiznán Robertu Edwinovi Pearymu, který měl dorazit k pólu 6. dubna 1909, v této otázce zřejmě nikdy nebude zcela jasno. Jisté je jedno – soupeření o toto prvenství znamenalo také definitivní konec přátelství dvou mužů, Pearyho a Fredericka Alberta Cooka. Na pól nedošel nejspíš ani jeden z nich.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. O sporném dobytí severního pólu

Historie
Koncert v katedrále sv. Patricka New York, baryton Martin Vydra
V rámci výročí 25 let od vstupu České republiky do NATO a 80. výročí od prvního souboje mezi vzdušnými silami USA a Německa nad územím Protektorátu Čechy a Morava a prvními americkými oběťmi druhé světové války na našem území vzdali v termínu 25.-29. února 2024 poctu válečným hrdinům potomci a příbuzní letců, čeští i američtí umělci na třech společenských večerech nazvaných Pocta americkým hrdinům, konaných na prestižních místech v New Yorku a ve West Pointu.

V USA proběhly koncerty k poctě amerických hrdinů

Plzeňsko
Dívčí střední škola Prospect Heights High School, kterou Kitty Genoveseová studovala během dospívání. Ve škole na ni vzpomínali jako na dívku, která byla na svůj věk sebevědomá a měla slunečnou povahu
Před 60 lety v časných ranních hodinách byla ve čtvrti Kew Gardens v Queensu v New Yorku znásilněna a ubodána 28letá barmanka Kitty Genoveseová. Noviny napsaly, že surovou vraždu sledovalo až 38 náhodných svědků, aniž by kdokoli zasáhl, což vedlo psychology ke zpracování teorie nazvané efekt přihlížejícího. Později se ale ukázalo, že to celé bylo jinak. Údajní svědci byli jen městskou legendou.
6 fotografií

Vražda Kitty Genoveseové: Vedla k nové teorii psychologie. Vše ale bylo jinak

Historie
Vassar College Choir, smíšený pěvecký sbor z New Yorku.
Benefiční koncert, který se uskuteční v pátek 8. března od 19.00 hodin v chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře připravila americká koncertní společnost Classical Movements. Tentokrát stříbrné město navštíví Vassar College Choir z New Yorku. V programu zazní nejen skladby romantického hudebního skladatele Felixe Mendelssohna-Bartholdyho pod taktovkou Christine Howlett a Drew Minter.

Pěvecké sbory z New Yorku a Prahy podpoří noclehárnu pro ženy v Kutné Hoře

Čtenář reportér
Jan Štefela je nadějí české výškařské školy
Bahamská sprinterka Devynne Charltonová ve finále halového mistrovství světa ve skotském Glasgow překonala vlastní světový rekord na 60 metrů překážek. Zvítězila výkonem 7,65 sekundy, což byl o dvě setiny rychlejší čas než v únoru v New Yorku. Osamostatnila se tak v čele historických tabulek. O primát se zhruba dva týdny dělila s Američankou Tiou Jonesovou, která na halovém mistrovství světa nestartovala.
10 fotografií

Charltonová zařídila další světový rekord. Štefela byl na halovém MS pátý

Atletika