ŠTÍTEK: New York

Americká teenagerka Coco Gauffová ovládla letošní ročník US Open
Devatenáctiletá americká teenagerka Coco Gauffová ovládla letošní ročník US Open a slaví premiérový grandslamový titul v kariéře. Turnajová šestka otočila finálovou bitvu s Běloruskou Arynou Sabalenkovou a zvítězila po více než dvou hodinách 2:6, 6:3, 6:2. Semifinálová přemožitelka české tenistky Karolíny Muchové se tak stala první domácí vítězkou posledního grandslamu sezony od úspěchu Sloane Stephensové v roce 2017.

Zlatá tečka domácí teenagerky. Gauffová otočila finále US Open a slaví titul

Tenis
Česká tenistka Karolína Muchová
Tenistku Karolínu Muchovou po semifinálové porážce na US Open s Američankou Cori Gauffovou mrzelo, že nepředvedla ideální výkon. Nehrála ani na 60 procent svých možností. Turnajová desítka prohrála za více než dvě hodiny 4:6, 5:7. Přesto si letos v New Yorku vylepšila osobní maximum a ve světovém žebříčku se posune z desátého na osmé místo, dosud nejvýš v kariéře.
5 fotografií

Jsem smutná. Nepředvedla jsem to nejlepší, mrzelo Muchovou po semifinále US Open

Tenis
Tenistka Karolína Muchová v akci na americkém US Open
Tenistka Karolína Muchová se do druhého grandslamového finále v letošní sezoně neprobojovala. Turnajová desítka nestačila v semifinále US Open na rozjetou Američanku Coco Gauffovou, světové šestce nakonec podlehla i přes pět odvrácených mečbolů 4:6, 5:7. Devatenáctiletá domácí hvězda se utká v sobotu o svůj první grandslamový titul s nadcházející světovou jedničkou Běloruskou Arynou Sabalenkovou.
5 fotografií

Srdnatý boj na finále nestačil. Muchová skončila na US Open na raketě Gauffové

Tenis
Markéta Vondroušová na US Open
Letošní wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová se do svého prvního semifinále na grandslamovém US Open neprobojovala. Aktuální česká jednička a turnajová devítka prohrála na newyorském betonu s Američankou Madison Keysovou za hodinu a jednadvacet minut 1:6, 4:6. Nasazená sedmnáctka Keysová se utká o postup do finále s Běloruskou Arynou Sabalenkovou, která vyřadila Číňanku Čeng Čchin-wen 6:1, 6:4.
10 fotografií

Bolestivá newyorská lekce. Vondroušová končí na US Open před branami semifinále

Tenis
Karolína Muchová na US Open
Tenistka Karolína Muchová je po postupu do semifinále US Open spokojená se svou hrou i mentálním rozpoložením. Turnajová desítka naposledy v New Yorku jasně porazila Rumunku Soranu Cirsteaovou 6:0, 6:3 a na tiskové konferenci ocenila, jak se dokázala letos vrátit po dřívějších zdravotních potížích. Věří si také do boje o finále s domácí Američankou Cori Gauffovou, které bude moci oplatit nedávnou porážku z finále turnaje v Cincinnati.
5 fotografií

Radost ze semifinále US Open. Gauffová? Bude to tvrdá bitva, říká Muchová

Tenis
Nešťastný let KAL 007 krátce před sestřelením v představě grafického designéra
Civilní let z New Yorku do svého cíle v jihokorejském Soulu před 40 lety nedorazil. Letadlo se kvůli navigační chybě ocitlo nad územím tehdejšího Sovětského svazu a jeho velitelé ho nechali sestřelit. Pět dní o tom mlčeli. „Zcela prostě se ukazuje, že Sověti se rozhodli sestřelit civilní letadlo, že ho sestřelili, zavraždili 269 osob na palubě a lhali o tom,“ prohlásila před Radou bezpečnosti OSN tehdejší velvyslankyně USA Jeane J. Kirkpatricková. Ještě týž den přiznal sestřelení tohoto letadla konečně i Sovětský svaz. Byla to jedna z nejožehavějších chvil studené války.
10 fotografií

Ano, sestřelili jsme dopravní letadlo, přiznali v roce 1983 po pěti dnech Rusové

Svět
Markéta Vondroušová na US Open
Tenistka Markéta Vondroušová prožívala po postupu do čtvrtfinále dvouhry na US Open rozporuplné pocity. Wimbledonská vítězka byla ráda, že si po vítězství nad Američankou Peyton Stearnsovou 6:7, 6:3, 6:2 vylepšila v New Yorku maximum, zároveň se ale musela kvůli bolavému lokti omluvit že čtyřhry, kterou hrála po boku loučící se krajanky Barbory Strýcové. Rozhodnutí oplakala. Strýcová pro ni měla pochopení.
10 fotografií

Bolestivé rozhodnutí. Vondroušová konec se Strýcovou na US Open oplakala

Tenis
Zklamaná Polka Iga Šwiateková
Dlouhých 75 týdnů vévodila na čele žebříčku WTA celému ženskému tenisu. Zdálo se, že dvaadvacetiletá raketa z Varšavy o své dominantní postavení jen tak nepřijde. Nicméně po nečekané osmifinálové porážce v New Yorku, kde největší favoritka a zároveň nejvýše nasazená Iga Šwiateková obhajovala loňské prvenství, je rázem všechno jinak. A držitelka čtyř grandslamových titulů se tak ihned po skončení US Open bude muset rozloučit s pozicí světové jedničky.

Polská královna opouští trůn. Šwiateková ztratí po US Open post světové jedničky

Tenis
Pokud rozmarýnovou vodu, kterou si vyrobíte, nezapomenete aplikovat po každém umytí vlasů, brzy se vaše vlasy dočkají zářivého lesku.
Rozmarýn nebo také rozmarýna lékařská není jen voňavá bylinka, která bývá součástí kořenících směsí. Její využití je mnohem širší. Jak používat rozmaryn na vlasy?  Rozmarýnová voda, kterou si můžete sami snadno udělat, vám pomůže bojovat s mastnými vlasy. Rozmarýn podporuje také růst vlasů a dodává jim lesk. Rozmarýnová voda léčí i lupy. Rozmarýnový olej zase posiluje vlasové kořínky a obnovuje pružnost pokožky.

Mastné vlasy, pomalý růst, vypadávání vlasů? Levného pomocníka máte na dosah

Zdraví
Nedávné zprávy o útocích žraloků řadu lidí vyděsily
Na newyorské pláži Rockaway napadl v srpnu žralok ženu. Zaútočil na její stehno, ze kterého jí ukousl velkou část svaloviny. Hned po vytažení z vody jí plavčíci dali první pomoc. Následně ji záchranáři převezli do nemocnice a stabilizovali její stav, informovala americká televize NBC News.  Deník při této příležitosti přináší souhrn lokalit, ve kterých jsou útoky žraloků nejčastější.
5 fotografií

Těmto plážím se raději vyhněte. Kvůli žralokům jsou jedny z nejnebezpečnějších

Svět
Tenistka Markéta Vondroušová slaví postup do osmifinále US Open.
Wimbledonská vítězka a aktuální česká jednička Markéta Vondroušová postoupila podruhé v kariéře do osmifinále US Open. Turnajová devítka porazila v New Yorku ruskou tenistku Jekatěrinu Alexandrovovou jednoznačně 6:2, 6:1 a v boji o čtvrtfinále vyzve domácí Peyton Stearnsovou. Na americkém grandslamu naopak dohrála Marie Bouzková, která i vinou zranění podlehla loňské finalistce Uns Džábirové z Tuniska v třísetovém trháku 7:5, 6:7, 3:6.

Vondroušová prolétla do osmifinále US Open. Bouzková i přes zranění vzdorovala

Tenis
Česká tenistka Karolína Muchová
Tenistka Karolína Muchová postoupila na US Open podruhé v kariéře do osmifinále. Finalistka letošního Roland Garros a turnajová desítka porazila na betonu v New Yorku domácí Taylor Townsendovou za necelé dvě hodiny 7:6, 6:3. O čtvrtfinále se Muchová utká s 53. hráčkou světa Číňankou Wang Sin-jü. V den svých 18. narozenin naopak dohrál Jakub Menšík, který podlehl favorizovanému Američanovi Tayloru Fritzovi jasně 1:6, 2:6, 0:6. Neuspěl ani Jiří Veselý, jenž nestačil na Chorvata Bornu Goja poměrem 4:6, 3:6, 2:6.
5 fotografií

Muchová postoupila na US Open do osmifinále, končí Veselý i Menšík

Tenis
Sál velké scény Horáckého divadla Jihlava.
Mimořádně talentovaní mladí umělci klasické hudby se představí v Horáckém divadle v Jihlavě. Cestou čtyřmi stoletími rakouské klasické hudby od osmnáctého století návštěvníky koncertu provedou basbarytonista Lukáš Bařák, sopranistka Kristýna Kůstková a přední český klavírista Ahmad Hedar.

Mladí umělci se představí v Horáckém divadle v Jihlavě

Čtenář reportér
Tenista Jiří Veselý slaví ve Wimbledonu další výhru
Třetí hrací den v areálu Flushing Meadows nabídl českým tenisovým fanouškům skvělou podívanou. Jako první si postup do třetího kola hlavní soutěže připsala Karolína Muchová, která si poradila s Polkou Frechovou. Stejný počin se o pár hodin později povedl rovněž Jiřímu Veselému s překvapením letošního US Open Jakubem Menšíkem. V turnaji naopak končí Petra Kvitová, jež v noční noční bitvě na centrkurtu Arthura Ashe nestačila na bývalou světovou jedničku Caroline Wozniackou.

Skvěle, pánové. Veselý s Menšíkem vydřeli postup, Kvitová nezvládla noční bitvu

Tenis
Karolína Muchová
Česká tenistka Karolína Muchová postoupila do třetího kola grandslamového US Open. Desátá nasazená tenistka a finalistka letošního Roland Garros porazila na betonových dvorcích v New Yorku Polku Magdalenu Frechovou dvakrát 6:3. Rodačka z Olomouce se utká o osmifinále s Američankou Taylor Townsendovou, která vyřadila nasazenou devatenáctku Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou.

Muchová míří v New Yorku do třetího kola. Strýcová si v deblu prodlužuje kariéru

Tenis
Následky ničivých požárů v Řecku
Požáry v Řecku se šíří dvanáctý den v řadě a ty největší stále ještě nejsou pod kontrolou. V okolí města Alexandrupoli a v parku Dadia na severovýchodě země oheň zničil už skoro 83.000 hektarů území, což je plocha větší než město New York. Nasazeno je skoro 500 hasičů, jedenáct letadel a pět vrtulníků, s hašením dál pomáhá i hasičská jednotka z Česka. Na několika místech se požár přiblížil k obydleným oblastem, což si vyžádalo další evakuace. Lesy hoří také v jižním Bulharsku nedaleko řeckých hranic.
26 fotografií

Požáry v Řecku hoří dvanáctý den. V parku Dadia shořelo území větší než New York

Státy EU
Markéta Vondroušová
US Open není jen o tenisu. Americký grandslam se v mnoha směrech vymyká od ostatních majorů. Některé zvyklosti vás v New Yorku přímo šokují. Jedním ze specifik, se kterými se musejí tenisté ve Flushing Meadows vypořádat, je – světe div se - závan marihuany. „Voní to tady jako v obýváku Snoop Dogga,“ poznamenal Alexander Zverev. Trávu na kurtu cítila i wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová.

US Open jako drogové doupě? Tenisté cítí marihuanu. Zkuste to, radí sekuriťák

Tenis
Česká tenistka Karolína Muchová
Tenisté Jakub Menšík, Jiří Veselý, Karolína Muchová a Petra Kvitová postoupili do druhého kola US Open. Turnajová desítka Muchová vyřadila 6:4 a 6:0 Australanku Storm Hunterovou, nasazená jedenáctka Kvitová si poradila se Španělkou Cristinou Bucsaovou poměrem 6:1, 7:6. Sedmnáctiletý Menšík porazil při svém grandslamovém debutu Gregoirea Barréreho z Francie 6:4, 4:6, 7:6 a 6:2 a Veselý udolal dalšího Francouze Enza Couacauda v pěti setech 5:7, 6:3, 6:2, 3:6 a 6:4.

US Open: Postup do druhého kola slaví Muchová, Menšík i Kvitová, Lehečka vypadl

Tenis
Markéta Vondroušová po vítězství ve Wimbledonu
Nenápadná Češka byla dosud známá hlavně pro svůj talent, smůlu na zranění a tetování. Po letošním senzačním triumfu ve Wimbledonu je na tenistku Markétu Vondroušovou upřena větší pozornost než dříve. Česká jednička cítí tlak, ale snaží se od všeho oprostit a soustředit se jen na sebe. Poslední grandslam sezony, US Open, si chce užít. V New Yorku se představí v outfitu nového sponzora. 
10 fotografií

Mám na zádech malý terč, říká Vondroušová. Konečně našla sponzora

Tenis
Americký tenista John Isner
Tenisový svět se bude muset rozloučit s další ikonou. Sbohem tenisu totiž dává osmatřicetiletý Američan John Isner, který se naposledy představí na domácím grandslamu v New Yorku. Král zabijáckých servisů či vítěz nejdelšího utkání v historii tenisu. I takhle budou fanoušci vzpomínat na vytáhlého sympaťáka, jenž to na okruhu ATP dotáhl k šestnácti titulům a místence v elitní desítce světového žebříčku.

Nechytatelný servis i rekordní utkání. Isnera čeká na US Open domácí rozlučka

Tenis
Navždy tě budeme milovat, Queenie. Maminka a tatínek. I to se píše na jednom z náhrobků.
Nejstarší fungující hřbitov pro domácí mazlíčky na světě najdete v Hartsdale nedaleko New Yorku. Slouží od roku 1896 a jsou zde uloženy ostatky více než 80 tisíc zvířat. Uložit svého mazlíčka na zvířecí hřbitov v Hartsdale však není úplně levná záležitost. Zvláštností je, že si jej za místo svého posledního odpočinku mohou zvolit i lidé. 
7 fotografií

Na nejstarším hřbitově pro zvířata na světě mají hroby i lidé. Je k tomu důvod

Do světa
Australský rebel Nick Kyrgios si letos doslova podmanil tribuny wimbledonského areálu
Takovou sezonu si po loňském úspěchu na Wimbledonu rozhodně nepředstavoval. Australský rebel Nick Kyrgios nadále laboruje se zraněním zápěstí, kvůli kterému letos odehrál jediný turnaj na trávě v německém Stuttgartu. A ani tentokrát nemá osmadvacetiletý tenista pro své fanoušky dobré zprávy. Zdravotní potíže jej totiž vyřadily i z blížícího se amerického grandslamu, což bude mít (nejen) pro jeho postavení na žebříčku neblahé následky.

Další trable známého bouřliváka? Kyrgios zmešká i US Open, čeká jej pád

Tenis
Sokol Hostouň - FK DUKLA Praha 0:3 (0:1), 1. kolo 24. 8. 2022
"Rejžo, kam mám postavit tu kameru? I tohle budete moci slyšet během středy 9. srpna na stadionu Vojtěcha Zeithamela v Hostouni. Právě sem Česká televize vyšle svoje přenosové vozy, televizáky, komentátory i spolukomentátory, aby odsud do všech koutů republiky nasměrovala přímý přenos fotbalového utkání Moc Cupu. Pro Hostouň to bude obrovský svátek, a přestože hodně pršelo, hrát se bude.
87 fotografií

Pohár Hostouň - Dukla: televize, Vaclík, děti i legenda Jiras

Fotbal
Nick Kyrgios šokoval anglické publikum s červenou kšiltovkou na slavnostním ceremoniálu
V posledních měsících toho s raketou v ruce příliš nenahrál. Kvůli vleklému zranění musel dokonce vynechat i slavný Wimbledon, kde se loni probojoval až do finále. Že by to však australského bouřliváka Nicka Kyrgiose nějak trápilo, se říct nedá. Osmadvacetiletý tenista si opět užívá tak trochu po svém. Navštěvuje exhibice i vyhlášené večírky a do světa nadále vypouští jeden kontroverzní výrok za druhým.

Samé pití a večírky. Za pět let už mě rozhodně neuvidíte, šokoval rebel Kyrgios

Tenis
Poštu vypravila vzorně.
Pětiletá Emma z Wallernu chtěla staré okenní záclonky své prababičky poslat dál láhvovou poštou. Na procházce začátkem dubna svou zásilku vybavenou kresbami a velkými písmeny svého jména vhodila do Trattnachu v okrese Grieskirchen.

Od sousedů: Lahvová pošta od pětileté holčičky

Z okolí
Nošení mokrého spodního dílu od plavek může ženám přivodit nepříjemné komplikace.
Chození v mokrých plavkách se nevyplácí. Především pokud je řeč o spodním dílu. Nošením vlhkého spodního prádla trpí především ženy, u kterých může nedostatečně vysušený díl plavek vyústit v nepříjemné a bolestivé intimní problémy. Proč je nošení mokrých plavek tak nebezpečné, jak se vyhnout infekci intimních partií a co s plavkami rozhodně nedělat?

Chození v mokrých plavkách: Jaká jsou rizika a co rozhodně nedělat

Zdraví
Ilustrační foto.
Jen v Karlovarském kraji se každou chvíli pátrá po desítkách ztracených či pohřešovaných dětí. Drtivá většina z nich se dříve či později najde. Jde většinou o klienty výchovných ústavů, odkud opakovaně utíkají. Další skupinou mohou být děti šikanované či jinak týrané. A pak jsou zde děti, které zmizely před několika lety a dodnes je policisté hledají.
22 fotografií

Některé děti zmizely už před lety. Hledá je policie a pomáhá i Marek Ztracený

Krimi
Ilustrační foto.
Jen v Karlovarském kraji se každou chvíli pátrá po desítkách ztracených či pohřešovaných dětí. Drtivá většina z nich se dříve či později najde. Jde většinou o klienty výchovných ústavů, odkud opakovaně utíkají. Další skupinou mohou být děti šikanované či jinak týrané. A pak jsou zde děti, které zmizely před několika lety a dodnes je policisté hledají.
22 fotografií

Některé děti zmizely už před lety. Hledá je policie a pomáhá i Marek Ztracený

Chebsko