ŠTÍTEK: New York University

V uzavřené zóně Černobylské jaderné elektrárny žijí vysoce odolné organismy.
Drobní živočichové žijící v blízkosti Černobylu překvapili vědce. Téměř nijak je nezasáhla radiace, což je v rozporu s tím, co by se dalo očekávat u organismů přežívajících v Černobylské zóně. Výsledky nové studie chtějí odborníci využít pro větší pochopení, proč jsou někteří lidé náchylnější vůči karcinogenům.

Hlístice u Černobylu mají superschopnost. Experty nález překvapil

Objevy
Hvězda NFL Travis Kelce po boku své přítelkyně a slavné zpěvačky Taylor Swift
Studenti prestižního Harvardu se budou v jarním semestru učit o písních třiatřicetileté zpěvačky Taylor Swiftové. Informace o kurzu věnovaném tvorbě několikanásobné držitelky Grammy zveřejnila univerzita před několika dny. Podle tvůrkyně osnovy kontroverze budícího předmětu nazvaného Taylor Swift a její svět písně zpěvačky zásadně ovlivňují popkulturu.

Nejde o vtip. O zpěvačce Taylor Swiftové se bude nově učit na Harvardu

Svět
Mozek je ve chvíli smrti nebývale aktivní. Ilustrační foto
Co se stane, když lidské srdce přestane bít a člověk zemře, je otázka, na kterou se lidé snaží přijít od nepaměti. Je to ale také otázka, na kterou není jednoduché najít odpověď, neboť většinu lidí smrtka nepustí zpátky mezi živé. Vědci se ovšem nevzdali a nyní se jim díky měření elektrických signálů v mozcích umírajících lidí podařilo poodhalit další kus tohoto tajemství.

Klinická smrt je reálný zážitek, nejde o halucinace. Vědci provedli experiment

Věda
Nástup vězňů při Stanfordském vězeňském experimentu, který vedl psycholog Philip Zimbardo.
Před 90 lety se narodil americký psycholog Philip George Zimbardo. Jméno tohoto muže mnohdy znají i lidé, kteří se jinak o obor nezajímají. Za vše může experiment z roku 1971, známý jako stanfordský vězeňský experiment. Tento pokus se totiž řadí k nejkontroverznějším v historii. Zimbardova hra na vězení se nečekaně zvrtla. Až po letech se také zjistilo, že sám psycholog udělal při experimentu řadu výzkumných přešlapů.
9 fotografií

Stanfordský vězeňský experiment: Hra se děsivě zvrtla i kvůli přešlapům autora

Svět
Nadace Via podporuje v osadě Bedřiška rozvoj zdejší komunity
Nadace Via dlouhodobě finančně i odborně podporují komunitní život a úsilí aktivních lidí, kteří proměňují své okolí k lepšímu. Snaží se tak propojovat lidi a budovat mezi nimi důvěru. Kromě stovek dalších projektů podpořila také provoz komunitního centra v problematické ostravské osadě Bedřiška. Nyní tu podpoří výstavbu altánu, ideálně pro setkávání místních s přespolními, kteří by mířili na výlet k nedalekým rybníkům. 
25 fotografií

Nadace Via: Život v obci může rozproudit třeba i koledy a svařák se sousedy

Regiony
Nadace Via podporuje v osadě Bedřiška rozvoj zdejší komunity
Nadace Via dlouhodobě finančně i odborně podporují komunitní život a úsilí aktivních lidí, kteří proměňují své okolí k lepšímu. Snaží se tak propojovat lidi a budovat mezi nimi důvěru. Kromě stovek dalších projektů podpořila také provoz komunitního centra v problematické ostravské osadě Bedřiška. Nyní tu podpoří výstavbu altánu, ideálně pro setkávání místních s přespolními, kteří by mířili na výlet k nedalekým rybníkům. 
25 fotografií

Nadace Via: Život v obci může rozproudit třeba i koledy a svařák se sousedy

Ostravsko
Narcisté mají k dispozici dospělý intelekt a nástroje, umějí využít důmyslnějších mechanismů k tomu, aby od ostatních získali to, co potřebují.
Žijeme v době, kdy je chlubení se svým nejlepším já na sociálních sítích víceméně normou. Možná i proto se může zdát, že narcistické rysy v sobě má většina z nás. Přesto, že vlastnosti jakými jsou nadřazenost nebo přehnaná sebechvála, můžeme pozorovat u spousty lidí, narcismus jako takový je stále považován za patologický rys osobnosti, podobný sadismu nebo dokonce psychopatii.

Vědci popsali typy narcistů. Rozdíly jsou zásadní, hlavní roli hraje nejistota

Věda
Zvláštní velvyslanec ČR pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška
Václav Bartuška je zvláštním velvyslancem ČR pro energetickou bezpečnost již patnáct let. S touto zkušeností v rozhovoru pro Deník říká: „Nebýt války na Ukrajině, od ruského plynu bychom buď neodešli vůbec, nebo velmi pomalu.“ Dodává, že pětiletý horizont ukončení závislosti na ruských surovinách je reálný. „Vítězi této situace jsou jádro, obnovitelné zdroje a po nějakou dobu i uhlí,“ je přesvědčen. Zároveň zdůrazňuje, že pro každou vládu včetně české vždy bude na prvním místě péče o vlastní obyvatelstvo: „ Základní bod je dostupnost elektřiny pro běžné občany. Sociální smír v této zemi je na prvním místě.“
21 fotografií

Víra, že energie je jen zboží, dostala vážnou trhlinu, říká Václav Bartuška

Česko
Čínští turisté v Tibetu
V Tibetu v poslední době bují turismus, což představuje riziko pro historické památky a životní prostředí, upozornila dnes agentura AP. Do regionu se podle ní vypravuje čím dál více čínských turistů, kteří vzhledem k pandemii covidu-19 upřednostňují cestování po Číně před dovolenými v zahraničí. Do Tibetu míří každoročně miliony návštěvníků, v loňském roce úřady zaregistrovaly nárůst turistů o 12,6 procenta oproti roku předchozímu, uvedla AP s odvoláním na čínskou asociaci, která se věnuje propagaci turismu.

V Tibetu roste turismus. Pro památky a přírodu je to však riziko

Svět
Fotografie George Floyda
Americká agentura Associated Press používá od pátku 19. června ve svých textech nový styl psaní, v němž píše velké Č ve slově "černý" (respektive v originále B ve slově "Black"), pokud toto slovo používá v souvislosti s lidmi v rasovém, etnickém nebo kulturním kontextu. Označení pro bělochy však chce v kontextu rasy a kultury psát i nadále s malým písmenem.
18 fotografií

Černé budeme psát s velkým Č, bílé pak s malým b, uvedla agentura AP

Svět
Koronavirus - Ilustrační foto
Lepší imunita nebo častější vystavení nemocem. To mohou být některé z důvodů, proč novému typu koronaviru, který se od konce minulého roku rozšířil z Číny do více než 80 zemí světa, zdánlivě odolávají děti. Pacienty jsou převážně starší lidé a mezi více než 3400 oběťmi dosud nejsou žádné děti mladší devíti let. Jasné odpovědi na otázky týkající se chování tohoto typu koronaviru však odborníci zatím nemají, napsal server televizní stanice NBC.
24 fotografií

Proč se koronavirus vyhýbá dětem? Mají lepší imunitu, odhadují odborníci

Zdraví
Káva s mlékem. Ilustrační foto.
Řím - Po šálku espresa někdo hned usne, zatímco druhý je několik hodin čiperný. Je tomu tak proto, že citlivost na kofein je velmi individuální a každý reaguje jinak. Když však vypijeme příliš mnoho kávy, organismus to zjistí a vysílá signály, jimž je dobré věnovat pozornost, abychom zmírnili případné negativní účinky nápojů na bázi kofeinu, napsal italský deník Corriere della Sera.

Tělo si řekne, kdy má dost kávy

Svět
Ilustrační foto
New York - Přední světový provozovatel alternativní osobní přepravy Uber zaznamenal v prvním pololetí ztrátu asi 1,3 miliardy dolarů (31 miliard Kč) a ve druhém čtvrtletí jeho ztrátovost zřejmě dosáhla dosavadního vrcholu. Většina ztrát je důsledkem subvencování řidičů v rámci celosvětové expanze firmy, řekl investorům finanční ředitel Uberu Gautam Gupta, jehož citovaly zdroje agentury Bloomberg. Sama firma zprávu nekomentovala.

Uber má za první pololetí ztrátu 1,3 miliardy dolarů

Ekonomika
Ilustrační foto.
Řím - Období, z něhož si nic nepamatujeme, je ve skutečnosti pro kapacitu naší paměti rozhodující. Právě tehdy se mozek cvičí díky vyprávění, říkankám, ilustracím a stále novým místům a tvářím. Vše je téměř hotovo již v době, kdy dítě začíná navštěvovat mateřskou školu. První fáze života je totiž klíčová pro růst mozku, který brzy po narození klade jeden stavební kámen na druhý. A činí to tím rychleji, čím více stimulů získává a čím více nových zkušeností prožívá, píše italský deník La Repubblica.

Rané dětství je pro paměť rozhodující

Svět
Paul Romer
Washington (USA) - Novým hlavním ekonomem Světové banky se stane profesor ekonomie na Newyorské univerzitě Paul Romer (60). Funkce by se měl ujmout v září. Dosavadní hlavní ekonom, bývalý ekonomický poradce indické vlády Kaušik Basu, se rozhodl odejít do důchodu.

Novým hlavním ekonomem Světové banky bude Paul Romer

Ekonomika
Ilustrační foto
Kyjev/Varšava – Ukrajinci válčí s proruskými separatisty nešikovně, chybí jim strategie a ukrajinskou rozvědku infiltrovali Rusové, tvrdí bezpečnostní expert a britský profesor Newyorské univerzity Mark Galeotti, jehož názory citoval polský list Gazeta Wyborcza. Ruskou invazi nepředpokládá, ale – pokud Ukrajina ztratí přístav Mariupol – lze počítat, že na jihovýchodě Ukrajiny vznikne „obří Podněstří", tedy separatistický region ovládaný Rusy.

Bezpečnostní expert: Ukrajinci mají zbraní dost, ale neumějí válčit

Svět
Ilustrační foto
Kamenice nad Lipou – Kulturní dům v Kamenici nad Lipou rozezní v úterý o půl osmé večer tóny klavírního recitálu Martina Vojtíška, kterého ctitelé vážné hudby znají jako vynikajícího klavíristu, skladatele a pedagoga pražské konzervatoře a New York University.

V Kamenici vystoupí klavírista Vojtíšek

Pelhřimovsko
Ilustrační foto
Londýn - Když jsou lidé bombardováni výhrůžkami či různými negativními komentáři na společenských sítích, zpravidla se předpokládá, že to dělá někdo cizí, ale ne vždy je tomu tak. Řada uživatelů si tímto způsobem totiž ubližuje sama. Stále větší počet mladých lidí, kteří šikanují sebe sama na internetu, začíná znepokojovat odborníky. Někteří tento relativně nový fenomén nazývají kybernetickým sebepoškozováním.

Čím dál víc mladých lidí šikanuje sebe sama na internetu

Svět
Ilustrační foto
Pardubice -Ve středu v Pardubicích začala dvoudenní studentská konference Sociocon 2013 v Divadle 29. Konference je pořádána studenty sociální antropologie Katedry sociálních věd Fakulty filozofické Univerzity Pardubice.

Studenti pořádají vlastní konferenci Sociocon

Pardubicko
Výbuch plynu
Praha – Týden po výbuchu plynu v Divadelní ulici se vysokoškoláci vrací do budovy Hollar. Ani ta nebyla tlakovou vlnou ušetřena, počáteční šok vystřídalo heroické úsilí odstraňovat škody.

Obavy z výbuchu a strach stále trvají

Praha
Výbuch plynu
Praha – Týden po výbuchu plynu v Divadelní ulici se vysokoškoláci vrací do budovy Hollar. Ani ta nebyla tlakovou vlnou ušetřena, počáteční šok vystřídalo heroické úsilí odstraňovat škody.

Obavy z výbuchu a strach stále trvají

Nehody
Vévodkyně Catherine a princ William
New York - Ženy v New Yorku zaplavují ordinace plastických chirurgů, aby si pořídily nejžhavější doplněk letošního jara. Jde o stejný nos, jaký má britská vévodkyně Catherine, tedy manželka prince Williama Kate Middletonová. Informoval o tom list New York Daily News.

Newyorčanky šílí po nosu britské vévodkyně Catherine

Svět
Herec Haley Joel Osment.
ZLÍN - Malý chlapec, až po bradu skrytý pod peřinou, prozradí svému psychologovi děsivé tajemství: „Vidím mrtvé lidi.“ Herec Haley Joel Osment se svým sugestivním výkonem zasloužil o jednu z nejslavnějších a nejcitovanějších scén v historii kinematografie. Hvězdu thrilleru Šestý smysl mohou tento týden potkat obyvatelé Zlína. Devatenáctiletý herec s vášní pro Tolkiena, dobrou hudbu a malé gekony je jednou z nejvýznamnějších osobností 47. mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež.

Osment: Měl jsem štěstí

Volný čas