ŠTÍTEK: Nikaragua

Václav Kozlík s manželkou Marií provozují v povrlské kovárně kavárnu. Otevřeli v květnu.
/FOTO, VIDEO/ Indie, Nikaragua, Nová Guinea, Peru, navrch trocha Liberce. Ne, nejde o zeměpisný kvíz na konci školního roku, řeč je o kávě v Povrlech. Do rodiny kaváren na Ústecku totiž přibyl nový podnik, který stojí právě v obci na pomezí ústeckého a děčínského okresu. Unikátní prostory více než stoleté kovárny pod místním sportovním areálem obec přeměnila k nepoznání.
18 fotografií

Kavárna v kovárně. Povrly si hýčkají novinku, kávu dostanete z Peru i z Liberce

Zprávy
Volarská knihovna se tradičně zapojila do celostátní akce Týden knihoven.
Týden knihoven, o jehož organizaci rozhodl Svaz knihovníků a informačních pracovníků, zahájil v roce 1996, od té doby se koná každoročně. Volarská knihovna se jej pravidelně účastní a dámy knihovnice Ladislava Škrnová a Marcela Zvonková připraví akce pro malé i velké čtenáře. I letos tomu nebylo jinak. Pro malé čtenáře to byly hry a akce Čteme a tvoříme.
14 fotografií

Týden knihoven zahájil cestovatel Tadeáš, dorazili ale i spisovatel nebo sochař

Prachaticko
Hlasování v OSN 23. února 2023
Valné shromáždění OSN v nové rezoluci znovu vyzvalo Rusko, aby okamžitě stáhlo své jednotky z Ukrajiny. Text schválený vpředvečer prvního výročí invaze podpořilo 141 zemí včetně České republiky, proti bylo sedm delegací a dalších 32 se zdrželo. Společně s Ruskem se proti němu postavily také Bělorusko, Eritrea, Mali, Nikaragua, Severní Korea a Sýrie.
144 fotografií

Shromáždění OSN vyzvalo Rusy k odchodu z Ukrajiny. Rezoluci podpořilo 141 zemí

Svět
ŠARM FOLKLÓRU. V historickom srdci Managuy sa zvyknú konať vystúpenia tradičného nikaragujského folklóru.
Človek sa zväčša teší na návštevu svetových metropol. Veď komu by sa nepáčilo ísť do Londýna, Paríža, či New Yorku. Metropoly jednotlivých štátov si predstavujeme ako to najlepšie z danej krajiny, niečo obrovské, brilantné, žiarivé, plné možností a atrakcií. Teraz si však predstavte, že sa ocitnete v metropole, ktorá je tak trochu úplným opakom toho vyššie spomenutého. Zrazu ste v najnebezpečnejšom meste krajiny, ktoré takpovediac ani nemá historické centrum, ulice sú prašné a plné každodenných nástrah, neodporúča sa kráčať pešo po uliciach a to nehovorím len o čase po zotmení, zohnať prácu je výzva a celé akosi dýcha revolučnou atmosférou. Vybrali by ste sa dobrovoľne aj do hlavného mesta Nikaraguy?
80 fotografií

Managua je nebezpečné mesto, v ktorom sa nesmiete zatúlať

Do světa
Z besedy s dobrodruhem Matějem Ptaszkem o životě v Kolumbii v Městském společenském domě v Kolíně.
/FOTOGALERIE/ Matěj Ptaszek už byl v Městském společenském domě v Kolíně několikrát, naposledy letos v květnu na festivalu jižanské a bluesové hudby, kde hrál společně s Lubomírem Bužmou Khýrem a kde uplatnil svoje pěvecké a muzikantské kvality, především coby perfektní hráč na foukací harmoniku. Druhý listopadový čtvrtek však přicestoval v jiné roli, a to coby osobitý vypravěč.
33 fotografií

Matěj Ptaszek tentokrát místo blues bavil diváky vyprávěním o životě v Kolumbii

Volný čas
Výsledek hlasování Valného shromáždění OSN o rezoluci odsuzující ruskou anexi čtyř ukrajinských území, 12, října 2022.
Na Valném shromáždění OSN 143 ze 193 zemí odsoudilo nedávnou ruskou anexi čtyř částečně okupovaných ukrajinských území. Proti rezoluci odsuzující krok Moskvy jako nelegální hlasovalo pouze Rusko, Bělorusko, Sýrie, Nikaragua a Severní Korea. Dalších 35 zemí, včetně tradičního ruského spojence Číny, se zdrželo hlasování; několik zemí nehlasovalo. Informovaly o tom zahraniční agentury.
144 fotografií

Valné shromáždění OSN odsoudilo anexi části Ukrajiny. Rusko podpořily čtyři země

Svět
Levicový kandidát Luiz Inácio Lula da Silva při projevu ke svým příznivcům Sao Paulu po prvním kole brazilských prezidentských voleb, 2. října 2022
V prvním kole prezidentských voleb v Brazílii zvítězil v neděli podle očekávání levicový exprezident Luiz Inácio Lula da Silva, v rozporu s průzkumy ale nezískal tak velký náskok před druhým v pořadí, nynějším krajně pravicovým prezidentem Jairem Bolsonarem. Nedostal ani přes 50 procent hlasů, jak ukazovaly některé průzkumy. Tito dva kandidáti se tedy utkají 30. října ve druhém kole. Bolsonarova strana slavila v neděli triumf v parlamentních volbách, v dolní komoře bude nejsilnější formací.

První kolo prezidentských voleb v Brazílii ovládl Lula. Čeká ho boj s Bolsonarem

Svět
Robert Štěpánek provozuje v Petrově nad Desnou pražírnu.
Stojím v kontejnerové buňce, která slouží jako malý sklad. Na paletách tu leží velké režné pytle. Některé váží šedesát, jiné i sedmdesát kilo. Jsou plné nazelenalých zrn. Na pohled připomínají arašídy, ale chutnají po obilí. Ochutnat popravdě moc nejdou, jsou tak tvrdé, že při jejich kousání musím dávat velký pozor, abych si nevylámal zuby.

Z "turka" přesedlal na výběrovou kávu. Nyní má pražírnu

Příběhy a rozhovory
Robert Štěpánek provozuje v Petrově nad Desnou pražírnu.
Stojím v kontejnerové buňce, která slouží jako malý sklad. Na paletách tu leží velké režné pytle. Některé váží šedesát, jiné i sedmdesát kilo. Jsou plné nazelenalých zrn. Na pohled připomínají arašídy, ale chutnají po obilí. Ochutnat popravdě moc nejdou, jsou tak tvrdé, že při jejich kousání musím dávat velký pozor, abych si nevylámal zuby.

Z "turka" přesedlal na výběrovou kávu. Nyní má pražírnu

Šumpersko
Jaké to je, když vás vychovávají lidé, kteří nevypadají jako vy, v komunitě, do které zjevně na první pohled nepatříte?
Pro většinu z nás je naše identita směsicí genů, které nám předali naši rodiče, a výchovy. Jaké to ale je, když vás vychovávají lidé, kteří nevypadají jako vy, v prostředí, do kterého zjevně na první pohled nepatříte? O tom vyprávějí dvě nové autobiografické knihy, které napsaly americká kulturní kritička Rebecca Carroll a britská novinářka Georgina Lawton. Tyto dvě ženy tmavé pleti v nich popisují svůj příběh, o tom, jak byly vychovávány rodiči světlé pleti, kteří je sice hluboce milovali, ale selhali v tom, že přehlíželi jejich skutečnou identitu.
3 fotografie

Ony mají tmavou pleť, jejich rodiče světlou. Dětství pro ně nebylo jednoduché

Společnost
Motorky je zavedly až do Hulína.
Tři měsíce vandrovali na motorkách po střední Americe. Řeč je o hercích Pavlu Liškovi a Janu Révaiovi, kteří si říkají Vandráci a cestují na svých motorkách po celém světě. A při jedné takové cestě zavítali do Letního kina v Hulíně, kde v neděli 12. července vystoupili s cestopisnou besedou popisující jejich cestu napříč střední Amerikou. Nejdřív byli viděni v Panamě, pak mířili do džunglí Kostariky, vandrovali po velké Nikaragui, přes varování projeli Honduras, pak i zemi plnou vulkánů El Salvádor, nádhernou Guatemalu, maličké Belize a obrovské Mexiko. A to vše procestovali v sedle svých motorových ořů.
16 fotografií

Motorky je zavedly až do Hulína. Posluchače potěšil Pavel Liška a Jan Révai

Čtenář reportér
CZECH SERIES 2019 - finále baseballové extraligy: Arrows Ostrava - Eagles Praha, 16. srpna 2019 v Ostravě-Porubě.
/FOTOGALERIE/ S měsíčním zpožděním a kvůli celosvětové pandemii koronaviru i s řadou jiných omezení se v pátek 22. května rozjede nový ročník extraligy baseballistů. „Je to neuvěřitelné, ale budeme čtvrtou ligou světa, která se právě hraje, a první v Evropě,“ upozornil Petr Ditrich, předseda České baseballové asociace (ČBA), že nejvyšší soutěže zatím probíhají jen na Tchaj-wanu, v Jižní Koreji a Nikaragui.
37 fotografií

Extraliga baseballistů začíná. Získají ostravští Arrows zlatý hattrick?

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Kulturu a tradice španělsky hovořících zemí mohou zájemci poznat na festivalu Latino Americano, který se uskuteční v pátek od 16 hodin v areálu pardubických Automatických mlýnů.

Latinská Amerika zavítá do mlýnů

Volný čas
Žáci se učili od studentů z Nikaraguy či Zambie.
Druhým rokem pokračuje projekt Kosmopolita, během kterého navštěvují zahraniční studenti z Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové (UHK) základní školu SNP. Zde jejím žákům zábavnou formou přibližují své rodné země, a to z pohledu geografického, politického, socioekonomického i kulturního.

Žáci se učili od studentů z Nikaraguy či Zambie

Hradecko
Střety demonstrantů s policií v Nikaragui
Násilí, které v posledním půlroce rozpoutal nikaragujský režim Daniela Ortegy vůči demonstrantům a které si vyžádalo už na 400 obětí, může vést k podobné migrační krizi, jakou v poslední době způsobila v Jižní Americe venezuelská autoritářská vláda. Uvedla to v rozhovoru s ČTK nikaragujská lidskoprávní aktivistka Juliana Dubónová, která se v Praze účastnila konference o lidských právech, pořádané Knihovnou Václava Havla.
8 fotografií

Násilí a krize v Nikaragui. Vytrváme, všechny nás zabít nemůžou, říká aktivistka

Svět
Hurikán Michael zpustošil Floridu
Během středeční noci zeslábl hurikán Michael na první stupeň v pětistupňové škále a posouvá se dále na severovýchod. I nadále ho ale provází silný vítr a déšť.  Jedná se o třetí nejsilnější bouři, která kdy zasáhla území Spojených států. Na Floridě si vyžádal nejméně dva lidské životy, zatím ale není jasné, jak velké materiální škody napáchal.
27 fotografií

Hurikán Michael slábne. Vyžádal si minimálně dvě oběti

Svět
Střety demonstrantů s policií v Nikaragui
Asi deset lidí bylo zabito a dalších 50 zraněno během střetů nikaragujské policie s demonstranty, kteří protestují proti reformě systému sociálního zabezpečení. Násilí vypuklo ve středu, v den, kdy byla uvalena pětiprocentní daň na starobní a invalidní důchody a příspěvek, jímž se mají lidé podílat na sociálním zajištění, se zvýšil na 22,5 procenta. Demonstranti vyšli do ulic s kameny a začali stavět barikády.
8 fotografií

V Nikaragui vypukly nepokoje kvůli sociálnímu zabezpečení, deset mrtvých

Svět
Sobotní akci oficiálně odstartuje v deset hodin ráno slavností výjezd traktorů vinařů od zámku k jejich stanovištím ve vinicích.
Čejkovice – Odložte zimní kabáty, promažte řetázky na svých kolech nebo oprašte hole a přijďte si projít malebné okolí Čejkovic. Tímto heslem lákají pořadatelé a vinaři návštěvníky k ochutnání svých vín do jejich nejpřirozenějšího prostředí – mezi řádky vinohradů. Řeč je o Čejkovické vinné stezce, které se letos zúčastní 28 tamních vinařů a také vinařství zámecké.

Čejkovičtí chystají ochutnávku vín mezi vinohrady

Hodonínsko
Izraelský bezpečnostní kabinet povolil vybudovat novou židovskou osadu na palestinském Západním břehu Jordánu. Půjde o první novou výstavbu tohoto druhu po více než 20 letech. Osada vznikne v oblasti zvané Emek Šilo poblíž palestinského města Nábulus. Palestinské vedení izraelské rozhodnutí odsoudilo.

Izrael po více než 20 letech vybuduje novou židovskou osadu

Svět