ŠTÍTEK: Ninive

Při požáru svatební síně v Iráku zahynulo nejméně sto lidí
Nejméně 100 lidí zemřelo a přes 150 jich utrpělo zranění při požáru, který vypukl během svatebních oslav v irácké provincii Ninive. O odvoláním na irácká média o tom v noci informovaly světové agentury. Náměstek guvernéra provincie Ninive Hasan Allak hovoří až o 113 mrtvých. První zprávy naznačují, že požár mohly zavinit ohňostroje použité během ceremonie, napsala stanice Al-Džazíra. Úřady zatím příčinu tragédie oficiálně nepotvrdily.

Svatba v Iráku skončila tragicky. Při požáru zahynulo nejméně sto lidí

Svět
Ilustrační foto
Bagdád - Irácké protiteroristické jednotky se přiblížily do vzdálenosti tří kilometrů od centra Fallúdže a upevnily své pozice na jihu města. S odvoláním na velitele vojenské operace generála Abdal Vahába Saadího to dnes uvedla agentura AFP. Akce, jejímž cílem je získat kontrolu nad jednou z posledních bašt islamistů v Iráku, podle generála pokračuje dobře.

Irácké jednotky se přiblížily tři kilometry od centra Fallúdže

Svět
Irácký premiér Hajdar Abádí.
Mnichov – Irácká armáda dobyla zpět polovinu území, které od roku 2014 obsadili radikálové z Islámského státu (IS). Na Mnichovské bezpečnostní konferenci to dnes řekl irácký premiér Hajdar Abádí. Irák chce podle jeho slov do konce tohoto roku IS ze svého území zcela vytlačit.

Letos Islámský stát z Iráku vyženeme, slibuje premiér Abádí

Svět
Ilustrační foto
Damašek – Při leteckých úderech spojenců pod vedením USA zahynul na severu Iráku abú Alá Afrí, druhý nejvyšší vůdce radikálů z hnutí Islámský stát (IS). Informovalo o tom dnes irácké ministerstvo obrany. V posledních týdnech se objevily spekulace, že vůdce IS abú Bakr Bagdádí utrpěl při bojích vážná zranění a abú Alá Afrí měl údajně místo něj řídit veškeré operace islamistů.

Při náletech v Iráku zahynul jeden z vůdců Islámského státu abú Alá Afrí

Svět
Irácká vláda chce, aby mezinárodní letecká koalice, která pomáhá bojovat proti islámským radikálům, ochránila irácké archeologické lokality.
Bagdád - Irácká vláda chce, aby mezinárodní letecká koalice, která pomáhá bojovat proti islámským radikálům, ochránila irácké archeologické lokality. Radikálové z organizace Islámský stát (IS) v minulých dnech zveřejnili záběry dokumentující ničení mosulské knihovny a muzea i památek ve starověkém Nimrúdu a Hatře.

Irácká vláda chce, aby koaliční letadla chránila archeologické lokality

Svět
 Irácká armáda dnes zahájila rozsáhlou vojenskou operaci proti radikálům z Islámského státu (IS) ve městě Tikrít.
Bagdád – Irácká armáda dnes zahájila rozsáhlou vojenskou operaci proti radikálům z Islámského státu (IS) ve městě Tikrít. Podle státní televize se bojů účastní také sunnitské a šíitské milice a armáda nasadila dělostřelectvo i letectvo.

Irácká armáda zaútočila na radikály v Tikrítu

Svět
V kostelech i ve vyškovské charitě budou k dispozici papírové pokladničky, takzvané postničky, do kterých lidé vloží částku odpovídající přibližně požitku, který si odřekli.
Vyškov - Čtyřicet dní se postil Ježíš na poušti, čtyřicet dní setrval Mojžíš na hoře Sinaj, za stejnou dobu došel Eliáš o chlebu a vodě k hoře Chorebu, čtyřicet dní kázal Jonáš obyvatelům Ninive pokání. A čtyřicet dní trvá i doba postní. Začíná už ve středu.

Půst je tady. A s ním i pokladničky postničky

Vyškovsko
Ilustrační foto.
Bagdád - Ve školách v druhém největším iráckém městě Mosulu už děti nesmějí používat barevné pastelky, zrušen byl i tělocvik. Mosul totiž v červnu obsadili bojovníci Islámského státu (IS) a v místních školách zavedli přísná pravidla, která odpovídají jejich radikální interpretaci islámu. Vyplývá to z deníkových záznamů obyvatel Mosulu, které zveřejnil zpravodajský server BBC News.

Islamisté zakázali ve školách v Mosulu pastelky i tělocvik

Svět
Ilustrační foto
Bagdád - Více než 12.000 civilistů letos zahynulo v důsledku bojů na území Iráku, přičemž většinu obětí mají na svědomí radikálové z hnutí Islámský stát (IS). Vyplývá z dnes zveřejněné studie organizace Minority Rights Group International (MRG), která se zabývá ochranou práv menšin a původních obyvatel. Převážná část obětí vražd, únosů a sexuálního násilí patřila prý právě k menšinám: jezídské, křesťanské nebo turkmenské.

V Iráku letos zahynulo už více než 12 tisíc civilistů

Svět
Ilustrační foto
Bagdád – Islámští radikálové při zabírání částí iráckého území vykradli několik bank a získali tak 500 miliard iráckých dínárů (8,7 miliard korun). Podle serveru International Business Times (IBT) je tak sunnitská radikální skupina Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) nejbohatší z teroristických organizací.

Iráčtí radikálové jsou po vyplenění bank bohatší než Taliban

Svět
Irácké bezpečnostní sbory.
Bagdád - Islámští radikálové ze skupiny Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) se dnes na 150 kilometrů přiblížili k Bagdádu, když ovládli město Tikrít. Již v úterý dostali pod kontrolu severoiráckou provincii Ninive, dobyli její středisko Mosul a nyní svádějí boje o Bajdží, kde je největší ropná rafinerie země. Před islamisty prchají desetitisíce Iráčanů, jen z Mosulu uteklo na 500.000 lidí. Očekává se, že vláda k vytlačení ISIL využije veškeré prostředky včetně kurdských milicí. Vládě přislíbil pomoc i vlivný šíitský duchovní Muktada Sadr, který má vazby na Írán.

Radikálové v Iráku se blíží k Bagdádu, ovládli Mosul a Tikrít

Svět
Ilustrační foto.
Bagdád - Nejméně 26 lidí zemřelo a dalších 46 utrpělo zranění při dnešním sebevražedném útoku v severoirácké provincii Ninive. Uvedl to zdravotnický zdroj agentury AFP. Atentátník útok provedl během pohřbu jednoho z členů tamní menšiny Šabaků, což je etnikum blízké Kurdům. Původní bilance hovořila o 21 obětech.

Sebevražedný útok během pohřbu si v Iráku vyžádal nejméně 26 mrtvých

Svět
Krnovské náměstí. Ilustrační foto.
Krnov - Na Hlavním náměstí a v budově krnovské radnice se dnes od 10 do 17 hodin uskuteční Den sociálních služeb. Představí na tři desítky poskytovatelů sociálních služeb z našeho regionu. Jejich prezentaci doplní doprovodný program, o nějž se postarají klienti jednotlivých služeb, děti z mateřských a základních škol, základních uměleckých škol a v závěru akce také skupina M.A.S.H.

Den sociálních služeb se koná dnes na krnovském náměstí

Bruntálsko
Jakub Čermák
Krnov – Na turné ke svému novému albu dorazí Cirkus Cermaque i do místní čajovny Ninive. Básník a písničkář Jakub Čermák a jeho nové uskupení představí Divozemí v sobotu 26. listopadu od 19 hodin.

Divozemí Jakuba Čermáka

Volný čas
Ilustrační foto.
Krnov – Díky přednáškám v krnovské čajovně Ninive se mohli zájemci seznámit se skutečným životem v mnoha zemích. Další putování, tentokrát po Izraeli, je připraveno na středu 21. září od 18 hodin. Průvodcem se stane Svatopluk Chlápek, ředitel církevní školy, který si ze své cesty přivezl i nového kolegu.

Čajovna Ninive nabízí putování po Izraeli

Volný čas
Loňský Žánrový maglajz z pajdáku v čajovně Ninive.
Krnov - Krnovská čajovna Ninive a studenti místní pedagogické školy připravili další díl tradičního setkání s názvem Žánrový maglajz z pajdáku. Nastudované i improvizované kolektivní či individuální jevištní vystoupení předvedou středoškoláci v dnes od 18 hodin.

Studenti z pajdáku představí Žánrový maglajz

Volný čas
Ilustrační foto.
Krnov - Nepravidelný cyklus přednášek Jana Kuby o významných osobnostech české undergroundové kultury pokračuje. Další díl, který nabízí program krnovské čajovny Ninive na středu 13. dubna, se bude věnovat evangelickému faráři a písničkáři Svatopluku Karáskovi. Beseda začíná v 18 hodin.

Přednášky o undergroundu pokračují Karáskem

Volný čas
Ilustrační foto
Krnov -V krnovská čajovně Ninive na čtvrtek 17. března od 17 hodin slavnostní vernisáží začíná výstava obrazů Pavlíny Prosové Výstava potrvá do 24. dubna. Je prodejní a její výtěžek bude věnován církevní škole.

Prosová ukáže Pískové obrazy i něžné ryby

Volný čas
Ilustrační foto
Krnov -Krnovská čajovna Ninive připravila na pátek 25. února setkání s Alda-manem, českým hráčem na tradiční nástroj australských domorodců didgeridoo. Mimo rituálního nástroje zazní i hrdelní a alikvotní zpěv. Vystoupení začíná v 19 hodin.

Mystické zvuky Austrálie v čajovně s Alda-manem

Bruntálsko
Ivan Martin Jirous
Krnov -Krnovská čajovna Ninive nabízí setkání s významnou osobností českého undergroundu Ivanem Martinem Jirousem řečeným Magor. Ve středu 9. února od 19 hodin o životě a díle tohoto pilíře české nezávislé kultury vypráví a promítá Jan Kuba.

Akce věnovaná Magorovi Ivanu Martinu Jirousouvi

Volný čas
Koordinátor čajovny Ninive Jan Kuba.
Krnov -Odrostlý chlapec, přesto neobyčejně talentovaný básník již s vlastní knižně vydanou sbírkou, se ve středu 19. ledna od 18. hodin představí v krnovské čajovně Ninive. Poeta se jmenuje Michal Vojkůvka a pochází z nedalekých Neplachovic.

Farby - autorské čtení poezie v čajovně Ninive

Volný čas
Mikuláš Rutkovský, sochař, malíř, medailér a přední český heraldik  letos oslavil sedmdesátku a převzal ocenění za svůj celoživotní přínos kultuře Krnovska. Zemřel v neděli krátce před půlnocí.
Krnov /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Akademický sochař Mikuláš Rutkovský letos oslavil sedmdesátiny a převzal ocenění za celoživotní přínos kultuře Krnova. Včera přišla smutná zpráva, že v neděli 19. prosince krátce před půlnocí zemřel.
14 fotografií

Odešel umělec Mikuláš Rutkovský

Bruntálsko
Bagdád - Irácká vláda znovu odložila sčítání lidu, jež bylo po několika předchozích odkladech stanoveno na 5. prosinec. V Iráku se má obyvatelstvo podle zákona sčítat vždy po deseti letech, naposledy se tak ale stalo v roce 1987. Tehdy v Iráku žilo zhruba 16 milionů lidí, jejich počet se podle odhadů mohl od té doby zdvojnásobit.

Sčítání obyvatel Iráku znovu odloženo, zatím na neurčito

Svět
Karel Křtěn je výtvarník, kreslíř, fotograf, speleolog i odborník na historii hornictví. V krnovské čajovně Ninive vystavuje své kresby těžních věží.
Krnov – V krnovské čajovně Ninive byla ve čtvrtek zahájena vernisáží výstava s názvem Těžní věže. Představil se zde osobně Karel Křtěn, který má pozoruhodnou kombinaci koníčků: speleologie, historie hornictví a výtvarné umění.

Těžní věže na kresbách Karla Křtěného

Volný čas
Ilustrační foto
Krnov -Setkání s básnířkami píšícími milostnou poezii připravila krnovská čajovna Ninive na sobotu 25. září od 19 hodin. Večer nese název Královny slz a ostružin a samozřejmě jako vždy zůstává vstup bezplatný.

Milostná poezie v čajovně

Volný čas