ŠTÍTEK: občanské sdružení

Deník získal ze sociálních sítích několik videí z napadání obyvatel Jablonce.
Facebooková iniciativa Jablonec – město proti násilí přilákala už čtyři tisíce lidí. Aktivita Jiřího Pešata, který na začátku května podal trestní oznámení kvůli napadení svého syna partou nezletilých, vzbudila ohromný ohlas mezi Jablonečany i na radnici, kde se uskutečnila schůzka o bezpečnosti ve městě. Nyní chce Pešat přetavit svou iniciativu v občanské sdružení, přidávají se k němu další a další lidé.

Vadí jim násilí v Jablonci, zakládají občanské sdružení. Facebook už jim nestačí

Jablonecko
Fyzioterapeutka Štěpánka Kovářová.
Štěpánka Kovářová je fyzioterapetka z Rehabilitačního ústavu Kladruby. Obec, i samotný ústav ale nezná jen od doby, kdy tam nastoupila. Z Kladrub pochází její maminka, a tak tam jezdila na prázdniny za babičkou a dědou. Vozíčkáři proto pro ni nikdy nebyli ničím neobvyklým i když po základní škole chtěla studovat uměleckou školu. Jenže bez protekce velkou šanci neměla. Po gymnáziu proto vystudovala rehabilitaci s tím, že se chce věnovat fyzioterapii nebo ergoterapii. Dnes kromě toho zvládá i organizování sportovně-rehabilitačně-společenských akcí v RÚ. Se svým manželem Lumírem třeba také Keep respect, což je také název občanského sdružení, které v rámci rehabilitačního ústavu pořádá tento multižánrový festival spojený se srazem motorkářů.

Štěpánka Kovářová: Chci dělat svět kolem sebe lepší a veselejší

Zprávy z Česka
Železniční muzeum Kroměříž.
Práci výpravčího či signalisty na „elektromechanice“. Nejen to si můžete vyzkoušet v Železničním muzeu KMD v Kroměříži. Nachází se v areálu lokomotivního depa a točny na vlakovém nádraží v Kroměříži. Máte tam také možnost zhlédnout v nové expozici spoustu zajímavých exponátů ze sbírek občanského sdružení Kroměřížská dráha. Největším lákadlem expozice je bezpochyby  elektromechanické staniční zabezpečovací zařízení ze stanice Moravské Bránice. 

Železniční muzeum v Kroměříži. Vyzkoušíte si i práci signalisty

Cestujeme
Vstup na Šelmberk je od konce ledna dočasně zakázaný.
Návštěvníci hradu Šelmberk ani pořadatelé tradičních akcí v jeho okolí své sezónní plány měnit nemusejí, a to navzdory zákazu vstupu, který vydalo město Mladá Vožice na konci ledna. Alespoň to tvrdí starosta Jaroslav Větrovský, podle jehož slov se měly potřebné konzervační práce stihnout do zahájení návštěvní sezony, tedy v průběhu března.
5 fotografií

Zapovězený Šelmberk. Co stojí za zakázaným vstupem na hrad?

Táborsko
Lesní studánka.
Mladé Bříště /FOTO/ – Milovníci přírody na Vysočině nebudou po dvanácti letech hledat nejkrásnější studánku v regionu. Organizátoři ankety ze spolku Občanské sdružení Zelené srdce, který má sídlo v Mladých Bříštích nedaleko Humpolce, se rozhodli letos anketu nevyhlašovat a zkusit propříště vymyslet formát, který by veřejnost lépe a efektivněji oslovoval.
10 fotografií

Studánka Vysočiny si dává pauzu, vyhlašovatel ankety myslí na její modernizaci

Pelhřimovsko
Z předání cen v rámci projektu 'Daruj radost' v Českém Brodě.
Český Brod /FOTOGALERIE/ - Projekt 'Daruj radost' odstartoval v Českém Brodě již na podzim minulého roku. Široká veřejnost měla jasno, Český Brod dělá tím, čím je i lepším místem učitelka Olga Kupcová ze Základní školy v Českém Brodě. Druhé místo obsadila rodina Kiliánových a příběh jejich malé Adriany. Třetí místo získalo občanské sdružení Lecccos.
29 fotografií

V Českém Brodě se rozdávala radost. Tři výherci obdrželi hodnotné dary

Kolínsko
Ilustrační foto
Tábor – Lions Club Tábor je občanské sdružení, které od roku 1998 poskytlo finanční dary postiženým a nemocným v hodnotě přesahující 1,8 milionu korun. Pomáhá jak přímo na Táborsku, tak i v celých Čechách, na Slovensku, ale i jinde ve světě. Zkrátka tam, kde je třeba.

Táborský Lions Club daroval na charitu téměř dva miliony

Táborsko
Na sbírkové konto Ostrova života putuje magická částka.
Hrádek nad Nisou – Už sedmým rokem se při rozsvěcení stromu v Hrádku nad Nisou prezentuje i spolek Ostrov života, který výtěžek z prodeje drobného zboží věnuje na charitu. Na konto sbírky letos poputuje rekordní částka 24 024 korun.

Na konto Ostrova života putuje magická částka

Liberecko
Čtyřdenní kurz první pomoci absolvovalo 11 učitelek ze Základní školy  Milín.
Příbram /FOTOGALERIE/ - Čtyřdenní kurz první pomoci absolvovalo jedenáct učitelek ze Základní školy Milín. Vedení školy se před koncem roku rozhodlo využít nabídky občanského sdružení IPRK, které pořádá zdravotnické kurzy pro organizace pracující s dětmi za zvýhodněných podmínek. Učitelky díky tomu absolvovaly intenzivní kurz IPRK Zdravotník, který je akreditován Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky jako rekvalifikační kurz pro zdravotníky zotavovacích akcí.
59 fotografií

Učitelky z milínské základní školy trénovaly první pomoc

Příbramsko
Z vyhodnocení projektu „Daruj radost“ v Českém Brodě.
Český Brod /FOTOGALERIE/ - Projekt 'Daruj radost' odstartoval již v listopadu a nyní má svého výherce. Vyhodnocení se konalo ve čtvrtek 20. prosince. Široká veřejnost měla jasno, Český Brod dělá tím, čím je i lepším místem paní učitelka Olga Kupcová ze Základní školy v Českém Brodě. Druhé místo obsadila rodina Kiliánových a příběh jejich malé Adriany. Třetí místo získalo občanské sdružení Lecccos.
9 fotografií

Projekt 'Daruj radost' vyhrála učitelka z českobrodské základní školy

Kolínsko
Ilustrační snímek.
Orlickoústecko -  Orlické sportovní sdružení okresu Ústí nad Orlicí, z.s. ve spolupráci s Orlickým deníkem, marketingovou agenturou Sport Action s.r.o. a městem Ústí nad Orlicí vyhlašují již 50. ročník ankety „Nejúspěšnější sportovec okresu Ústí nad Orlicí za rok 2018.“

Vyhlášení nejúspěšnějších sportovců za rok 2018

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Jižní Morava – Některé zpravodaje radnic, vydávané za veřejné peníze, referují především o vládnoucích koalicích. Opozice v nich má jen málo prostoru. Na jihu Moravy to tak chodí třeba v Břeclavi, ukázal průzkum.

Nejhorší radniční zpravodaje mají v Břeclavi

Brněnsko
Marie Svatošová se svou knihou Neboj se vrátit domů.
Český Brod - Přednáška na téma 'Hospice a umění doprovázet' se uskuteční pod vedením české lékařky, spisovatelky a publicistky Marie Svatošové ve středu 21. listopadu od 18 hodin v centru Oranžová zahrada v Českém Brodě. Součástí přednášky bude také autogramiáda nové knihy 'Neboj se vrátit domů', v rámci čehož si mohou zájemci zakoupit i další autorčiny knihy.

Záleží vám na tom, jak prožijete závěr života?

Kolínsko
Poutě ke kapli svaté Anny připravuje občanské sdružení Zelené srdce.
Mladé Bříště – Celou řadu užitečných počinů má také letos za sebou občanské sdružení Zelené srdce, které působí nejen v Mladých Bříštích u Humpolce, kde má své sídlo. V neděli 11. listopadu si to spolek připomněl u příležitosti benefičního koncertu skupiny Listověj v sále humpoleckého Muzea Dr. Aleše Hrdličky.

Zelené srdce bilancovalo práci za další vydařený rok

Pelhřimovsko
Irena Vítovcová
Irena Vítovcová díky vlastní zkušenosti s dětským autismem založila občanské sdružení ProCit, které pomáhá nejen dětem s autismem, ale hlavně rodinám těchto dětí, pro které je často velmi těžké vše zvládat. Podařilo se jí vybudovat druhé centrum v ČR, které poskytuje specializovanou diagnostiku jak psychiatrickou tak pedagogickou a mnoho rodin tak již nemusí čekat i více jak rok na vyšetření v Praze.

Irena Vítovcová, předsedkyně Občanského sdružení ProCit

Plzeňský kraj
Vladislava Táčnerová
Vlaďka Táčnerová je zakladatelka Občanského sdružení Smíšek. Před vznikem organizace pořádala ve svém volném čase volnočasové aktivity a pravidelné pobyty u moře pro děti ze znevýhodněného prostředí a zdravotně postižené děti. Přitom si uvědomila, že tyto děti potřebují pravidelnou podporu, a ne pouze nárazovou.

Vladislava Táčnerová, ředitelka

Praha