ŠTÍTEK: Oceánie

Jiří Hanzelka (vlevo) a Miroslav Zikmund byli vůbec prvními lidmi na světě, kteří projeli autem napříč Afrikou.
Jen málokterá dvojice kamarádů zažila tolik dobrodružství, útrap i štěstí jako cestovatelé Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka. Oba se od dětství hluboce zajímali o cizí země a měli sen společně procestovat celý svět. Smělý plán by se jim zřejmě i splnil, kdyby se neznelíbili komunistickému režimu. I tak ale stihli spolu projet Afriku, Asii, Latinskou Ameriku a Oceánii. Zkuste si v našem kvízu, co o těchto cestovatelských legendách víte.
11 fotografií

KVÍZ: Cestovatelské legendy Hanzelka a Zikmund. Znáte dobře životy dobrodruhů?

Cestujeme
Nová studie odhalila šokující statistiky. Za posledních třicet let se počet pacientů mladších 50 let s rakovinou zvýšil o 79 procent.
Nová rozsáhlá studie varuje před pesimistickým trendem v globálním zdraví. Vědci zjistili, že rakovina u lidí mladších padesáti let je stále častější. Za posledních třicet let se počet lidí, kteří časně onemocněli rakovinou, zvedl o 79 procent. Do roku 2030 má nemocných ještě přibývat. Podle odborníků za to může třeba špatná strava, obezita a alkohol.

Rakovinu mají čím dál mladší lidé, statistiky děsí. Experti zkoumali příčiny

Věda
Vítěz Hustopečského skákání z roku 2022 Korejec Sanghyeoka Woo.
Světová výškařská smetánka se sjíždí na jižní Moravu. V Hustopečích na Břeclavsku se v sobotu představí na třiadvacátém ročníku Hustopečského skákání atletická špička v čele s aktuální mistryní světa z amerického Eugene Eleanor Pattersonová z Austrálie. „Ve světovém žebříčku jí patří druhé místo. Před závodem si zjišťovala, jaký je rekord našeho mítinku a vyjádřila se, že na něj zaútočí,“ řekl ředitel závodu Zbyněk Háder.

Mistryně světa je favoritka Hustopečského skákání. Přijede i loňský vítěz?

Ostatní sporty
Takhle mohla vypadat mladá denisovanka, která žila před 50 tisíci let v oblasti dnešní Sibiře. Její tvář byla zrekonstruována pomocí palety vzorků starověké DNA
Záhadná linie vyhynulých lidských předků, známých jako denisované, poodkryla vědcům své další tajemství. Zjistili totiž, že některé z kostí těchto pradávných tvorů, ukrývajících se v sibiřské jeskyni, pocházejí již z doby před 200 tisíci let. Jsou to dosud nejstarší fosilie tohoto druhu, jaké byly zaznamenány. A poprvé se u nich našly také kamenné předměty, které se pojí s jejich existencí. 
7 fotografií

Záhadní předci. Vědci objevili nejstarší fosilie denisovanů, poprvé i s nástroji

Věda a technika
Z dětského letního tábora v Nebřežinech.
Školní rok skončil, a děti se mohou věnovat svým radovánkám. Mnoho jich jede s rodiči na dovolenou, ale je i mnoho těch, které první týdny tráví opět po roce v partě dětí, se kterými byly na letním táboře. To platí i o dětech z Berouna – Závodí a jejich kamarádů z blízkého okolí, kteří se vydali s PS Beroun – Závodí na letní tábor. Ten se již 40 let koná na řece Střele v Nebřezinech u Plas, okres Plzeň – sever. Tábor, kam jezdili i rodiče dětí, kteří v tradici letních táborů pokračují v jejich šlépějích. A všichni jsou zde spokojení, šťastní a místní obyvatelé se na děti i těší.
15 fotografií

OBRAZEM: Berounské děti sportují na táboře u řeky Střely v Nebřežinech

Čtenář reportér
Vydejte se do Zooparku za jeleny.
Vydejte se do Zooparku Homole a vychutnejte si hospodaření zblízka. Současně si můžete prohlédnout i národní kulturní památku roubenou chalupu. To a mnohem více, jako benefiční sbírky, přednášky nebo koncerty vám přinášíme ve víkendových tipech.

TIPY DENÍKU: Vzhůru do Zooparku za jeleny

Cestujeme
Vydejte se na víkendový závod s kočárky.
Maminky a tatínkové! Přidejte se k nedělnímu závodu kočárků a odreagujte se. Poté se budete moci rovnou zatavit na výstavě Lidé z vosku v Záložně. To a mnohem více, jako benefiční sbírky, přednášky nebo koncerty vám přinášíme ve víkendových tipech.

TIPY DENÍKU: Kočárky připravit, START!

Cestujeme
Za jak dlouho zvládnete zdolat rozhlednu Babku?
Máte rádi výzvy? Tak to je zdolání Babky právě pro vás. "Klucy z haly" změří váš čas, který bude posléze zanesen do veřejných statistik. To a mnohem více, jako benefiční sbírky, přednášky nebo koncerty vám přinášíme ve víkendových tipech.

TIPY DENÍKU: Jak rychle vyběhnete na Babku?

Cestujeme
Poznejte krásy a tajemství místních lesů s lektorem a průvodcem.
Víte, že les není jen na houby? Vydejte se společně s lektorem a průvodcem za tajemstvím místních lesů. A rovnou navštivte některé kolínksé památky, které jsou již přístupné veřejnosti. To a mnohem více, jako benefiční sbírky, přednášky nebo koncerty vám přinášíme ve víkendových tipech.

TIPY DENÍKU: Les není jen na houby!

Cestujeme
Městské divadlo Kladno se zapojilo do celorepublikové výzvy Vitamin D.
Přinášíme vám tip na společný projekt třinácti divadel České republiky, do kterého je zapojeno i Městské divadlo Kladno. O víkendu si také budete moc pustit benefiční koncert na podporu Nemocnice Slaný. To a mnohem více, jako benefiční sbírky, přednášky nebo koncerty vám přinášíme ve víkendových tipech.

TIPY DENÍKU: Dopřejte si pořádnou dávku vitaminu D(ivadel)

Cestujeme
Nechte se o víkendu naočkovat dobrou muzikou skupiny Hentai Corporation.
Pražská kapela Hentai Corporation zahraje online z Mladé Boleslavi. Dále vám přinášíme tip na propojení divadel po celé České republice, do kterého se samozřejmě zapojilo i Městké divadlo v Boleslavi. To a mnohem více, jako benefiční sbírky, přednášky nebo koncerty vám přinášíme ve víkendových tipech.

TIPY DENÍKU: Nechte se naočkovat dobrou muzikou

Cestujeme
Pomůžete i vy s výstavbou nového parku?
Každá ruka dobrá. Proto skupina dobrovolníků hledá další pomocníky při tvorbě nového parku v Berouně. Zapojíte se i vy? To a mnohem více, jako benefiční sbírky, přednášky nebo koncerty vám přinášíme ve víkendových tipech.

TIPY DENÍKU: Pojďme stvořit park

Cestujeme
Papouščí zoo v Bošovicích na Vyškovsku, jaro 2021.
Místo oslav deseti let od otevření brány prvním návštěvníkům obavy z dalšího fungování. Jediná papouščí zoo v Evropě, soukromá zahrada v Bošovicích na Vyškovsku, řeší provozní náklady. „Byť jsme zavření, musíme udržet zoo životaschopnou. Peníze ze vstupného chybí. Provoz teď zvládáme jako rodina. Brigádníky už si nemůžeme dovolit,“ uvedla ředitelka Hana Škrháková Pádková.
28 fotografií

Trable menších zoo: papouškům v Bošovicích pomohla i adopce, v Papiloniu smutní

Vyškovsko
Papouščí zoo v Bošovicích na Vyškovsku, jaro 2021.
Místo oslav deseti let od otevření brány prvním návštěvníkům obavy z dalšího fungování. Jediná papouščí zoo v Evropě, soukromá zahrada v Bošovicích na Vyškovsku, řeší provozní náklady. „Byť jsme zavření, musíme udržet zoo životaschopnou. Peníze ze vstupného chybí. Provoz teď zvládáme jako rodina. Brigádníky už si nemůžeme dovolit,“ uvedla ředitelka Hana Škrháková Pádková.
28 fotografií

Trable menších zoo: papouškům v Bošovicích pomohla i adopce, v Papiloniu smutní

Regiony
Do Pardubic přijedou hvězdy devadesátek.
V pátek 15. listopadu se pardubický Ideon opět ponoří do skladeb devadesátých let. Na akci „We love 90“ dorazí Masterboy, Captain Jack a 2 Brothers on the 4the Floor. Těšit se můžete i na DJ Pavla Cejnara, Law a Aleše Matouška. Návštěvníci si užijí celovečerní párty s hity a míchanými drinky od 19 do 2 hodin.
3 fotografie

Do Pardubic přijedou hvězdy devadesátek

Volný čas
Ilustrační foto
Páteční večerní obloha nabídne pozorovatelům úplné zatmění Měsíce. Trvat bude téměř dvě hodiny a půjde o nejdelší zatmění v tomto století. Delší nastane až za 105 let. V Česku se úplné zatmění odehraje v pátek 27. července mezi 21.30 až 23.13. Na pozorování významného vesmírného úkazu už láká pozorovatele řada hvězdáren. Vzácný úkaz navíc doplní ještě další jev, kdy se planeta Mars přiblíží k Zemi a zároveň bude proti Slunci, čímž bude pozorovatelná celou noc.
11 fotografií

Nepropásněte mimořádné nebeské představení. Měsíc zmizí už za týden

Praha