ŠTÍTEK: OECD

Zemřel ministr hospodářství z vlád Václava Klause z počátku 90. let a pozdější stálý představitel ČR při OECD Karel Dyba (na snímku z 20. října 2010).
Ve věku 83 let zemřel ekonom a ministr hospodářství z vlád Václava Klause z počátku 90. let, pozdější stálý představitel České republiku při OECD Karel Dyba. Informaci, kterou měla ČTK z více zdrojů, potvrdil ekonom Dušan Tříska. Profesor pro hospodářskou politiku na Vysoké škole ekonomické v Praze zemřel v pondělí. Politici včetně premiéra Petra Fialy (ODS) na Dybu vzpomínají jako na akademika a politika, který stál u ekonomické transformace země, ale také jako na vášnivého tenistu.

Ve věku 83 letech zemřel ekonom a exministr hospodářství Karel Dyba

Česko
Peníze. Ilustrační snímek
„Inflační vlna byla hlavní příčinou, proč reálné mzdy v České republice mezi posledním čtvrtletím 2019 a prvním čtvrtletí 2024 klesly o 7,5 procenta, což bylo nejvíce ze všech zemí OECD. Utlumení inflace v letošním roce v kombinaci se zvyšováním nominálních mezd vede k růstu reálných mezd. Ty se však na předcovidovou úroveň vrátí až na přelomu let 2025 a 2026,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Voda a elektřina zdražují, potraviny zlevňují. Inflace je na 2 procentech

Jičínsko
Učitelé mají před sebou dlouhé týdny letních prázdnin, problémy českého školství si ale žádnou dovolenou neberou. Od září, od začátku nového školního roku, budou školy čelit řadě změn ve financování a někde sníženým rozpočtům.
Učitelé mají před sebou dlouhé týdny letních prázdnin, problémy českého školství si ale žádnou dovolenou neberou. Od září, od začátku nového školního roku, budou školy čelit řadě změn ve financování a někde sníženým rozpočtům. Třaskavým tématem nadále zůstávají platy nepedagogických pracovníků i samotných učitelů. Požadavkům na jejich zvýšení dávají za pravdu i data. V mezinárodním srovnáním s jinými státy v Evropě je jejich výše nízká a podle odborníků rychleji neporoste. Ministerstvo odborům přislíbilo, že pro rok 2025 bude další peníze hledat. Měly by se valorizovat i některé příplatky.

Platy českých učitelů jsou ve srovnání nízké. Dohnat zbytek EU by stálo miliardy

Školství
Školka nabízí dětem množství benefitů. Musí na ni ovšem být vývojově připraveny. Ilustrační snímek
Ačkoli se v roce 2017 zavedlo povinné předškolní vzdělávání na poslední rok před nástupem do školy, k výraznější předškolní docházce to nijak nepřispělo. Naopak se podle odborníků zvyšuje počet dětí, které do školky prakticky nechodí. Mezi regiony jsou obrovské rozdíly, absence předškolního vzdělávání nemá dopad jen na studijní výsledky, ale i celkovou životní a sociální situaci.

Do školky chodí málo dětí. Rodiče jim tím zadělávají na problémy pro další život

Školství
Pití nealkoholického piva normalizuje konzumaci alkoholu. Podle dostupných dat OECD má s opilostí zkušenost čtvrtina 15letých chlapců.
Nealko pivo není limonáda. Na to se snaží upozornit kampaň Nechmel děti, za kterou stojí pořadatelé akce Suchý únor. Podle ní každé čtvrté dítě pije ochucená nealko piva. Ta mohou podle zákona obsahovat až 0,5 % alkoholu. Pro dospělého zanedbatelné množství. Děti ovšem nejsou malí dospělí. Už jedna plechovka vede k měřitelnému obsahu alkoholu v těle dítěte. Ten poškozuje dětská játra, mozek i nervovou soustavu.

Každé čtvrté dítě pije nealko pivo. Zadělává si na poškození jater a závislost

Rady, tipy
Celodenní stávka akademiků kvůli mzdám a finanční situaci vysokých škol. Ilustrační snímek
V první řadě škrty ve školství, které dopadnou na nepedagogické profese, zdůvodňují odbory nadcházející stávku škol. Přesto učitelé upozorňují také na své platy a to, že reálně neporostou. Podle dat Českého statistického úřadu patřil růst odměn ve vzdělávání v minulých měsících k těm nejnižším ze všech odvětví. Kantoři a odborníci dlouhodobě kritizují také nástupní platy, které jsou srovnatelné s dělnickými profesemi.

Plat učitele? Často stejný jako ve skladu či na stavbě. Kolik berou ve školách

Školství
Stávka vysokých škol v Praze.
Na některých vysokých školách v Česku začala v úterý 17. října stávka za lepší financování univerzit. Například na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) se bude stávka konat po celý den. Do stávky se přitom zapojila většina akademiků, informovala Monika Brenišínová z pořádající iniciativy Hodina pravdy a z FF UK. Mnozí učitelé dnes podle ní nebudou učit, se studenty budou mluvit o podfinancování vysokých škol v Česku. Společný program na fakultě začal v 09:30. Protestní shromáždění se koná i v dalších městech, například Pardubicích.
34 fotografií

Podívejte se: Akademici se zapojili do stávky kvůli podfinancování vysokých škol

Praha
Učitelé v Česku by si na odměnách v průměru měli polepšit o 2500 korun. Ilustrační foto
Objem peněz na platy učitelů bude odpovídat zákonnému závazku navýšení na 130 procent průměrné mzdy v zemi. Tarify, tedy základ výdělku v platových tabulkách se ale navyšovat nebudou. Přidáno by učitelé měli dostat v odměnách. V průměru by si měli polepšit o 2500 korun. Pro dodržení platového růstu by se ale dál neměl zvedat počet učitelů, který v posledních letech rostl. Zvyšoval se rychleji než počet žáků. Masové propouštění se nechystá. Novinářům to tento týden řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Plat učitelů 2024: Zvýší se o 2500 korun. Tabulky se ale měnit nebudou, řekl Bek

Česko
Chytrý elektroměr měří průběžnou spotřebu a data ukládá do paměti. Ilustrační snímek
Zákon nařizuje vybavit odběratele chytrými elektroměry. Distributoři sami přiznávají, že bez inteligentních sítí se v budoucnu těžko obejdou. „V energetice aktuálně vidíme velké změny směrem k její decentralizaci. Tradiční toky energie od konvenčních zdrojů ke spotřebitelům se mění. Lidé už nejsou pouze konzumenti, ale jsou také producenti. Do sítě se zapojuje obrovské množství obnovitelných zdrojů a díky nově schválené legislativě budou lidé moci od příštího roku energii nejen přijímat a vyrábět, ale také sdílet,“ vysvětlil David Šafář, člen představenstva společnosti EG.D, která je součástí skupiny E.ON.

Výměna elektroměrů za chytré se blíží. Týká se milionu domácností a firem

Energie
Mužů ve školkách je minimum, víc jich učí v těch soukromých. Ilustrační foto
Ve školním roce 2022/2023 vyučovalo v mateřských školách téměř 37 tisíc učitelů. Z tohoto počtu bylo 267 mužů, tedy méně než jedno procento. Do předškolního vzdělávání se neženou, bojují se stereotypy ve společnosti, které práci ve školkách automaticky přiřazují ženám, i předsudky vůči vlastní sexuální orientaci. Učitelé spíše než do státních školek míří do těch soukromých.

S nálepkou devianta. Mužů ve školkách je minimum, víc jich učí v těch soukromých

Česko
Premiér Petr Fiala
Pokud teď nešlápneme na brzdu, odnesou to naše děti a vnuci. I tak ve čtvrtek na bedlivě očekávané tiskové konferenci popsal premiér Petr Fiala dle něj hrozivé tempo zadlužování státu. V symbolickém čase za pět minut dvanáct zároveň odhalil informace o dlouho očekávaném úsporném balíčku, které následně doplnil ministr financí Zbyněk Stanjura. Na alkohol a tabák dopadne vyšší daň, nížší zatížení naopak čeká potraviny, bydlení a léky. Vláda chce také zrušit mnoho daňových výjimek, mimo jiné školkovné či slevu na studenta.
16 fotografií

Konsolidační balíček: Vyšší DPH na alkohol, nižší na léky. Skončí školkovné

Ekonomika
Český premiér Petr Fiala.
Nejnovější premiérská debata Deníku se točila kolem peněz, ale nejenom pro učitele. V jejím úvodu se předseda vlády Petr Fiala (ODS) vyjádřil k diskuzi kolem možných změn u daně z přidané hodnoty. Uniklý interní materiál je podle něj špatně interpretovaný, neboť v něm byly pouze vypočítány dopady různých variant návrhů. Potvrdil ale, že platí vládní cíl snížit schodek státního rozpočtu o sedmdesát miliard. „Zatím nemáme dohodu na konkrétních krocích,“ řekl.
16 fotografií

Osm let místo devíti na základní škole by mělo stačit, řekl premiér Fiala

Česko
Plánované zvýšení daně z nemovitosti může do státní pokladny přinést šest až osm miliard korun.
Šest až osm miliard korun navíc může přitéct do státní kasy v případě vládou zvažovaného navýšení daně z nemovitosti. Až dvojnásobného. Plán ministerstva financí, který nedávno představil šéf resortu Zbyněk Stanjura, ale naráží na odpor zástupců samospráv. Nechtějí se dělit, výnos daně putuje nyní celý do příjmů obecních rozpočtů. Shoda není ani uvnitř vládní koalice, ve hře je víc variant.

Dohady kvůli dani z nemovitosti: Obce se zvýšení brání, shoda není ani v koalici

Ekonomika
TK iniciativy Hodina pravdy k plánovaným protestům proti podfinancování humanitních a společenskovědních oborů na vysokých školách.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Do protestu s názvem Hodina pravdy, který připravují akademici věnující se na veřejných vysokých školách (VŠ) humanitním a sociálněvědním oborům, by se podle odhadů měly zapojit stovky vyučujících a studujících. Za vyšší platy akademických pracovníků se bude protestovat v devíti českých městech. Protestující požadují pro univerzity více peněz ze státního rozpočtu a zrovnoprávnění tarifů mezd mezi jednotlivými obory na VŠ. Novinářům to v pondělí 27. března sdělili organizátoři protestních akcí v republice. Podle informací na webu se do protestů zapojí 13 fakult, zejména filozofických.
11 fotografií

Protest vysokoškolských učitelů. Prahou projde průvod s obřím balvanem

Praha
Důchodci a důchody - Ilustrační foto
Zvažované další zvyšování důchodového věku by se netýkalo lidí, kteří mají krátce před důchodem. Dotklo by se případně až pracovníků, kteří mají do penze třeba 20 či 30 let. Rozlišily by se také náročné profese, které by mohly odejít na odpočinek dřív. Na tiskové konferenci po své návštěvě ministerstva kultury to řekl premiér Petr Fiala (ODS).
5 fotografií

Zvyšování důchodového věku? Těch krátce před penzí by se netýkalo, řekl Fiala

Ekonomika
Důchodci na úřadu práce - Ilustrační foto
Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) plánuje snížení valorizací u nadprůměrných důchodů. Omezit tak chce "rozevírání nůžek" mezi vyššími a nízkými penzemi. Hledat chce také způsob, jak by se dalo pomoci těm, kteří pobírají velmi nízkou částku. Návrh reformy důchodového systému chce zveřejnit v březnu. Jurečka to řekl v pondělí na tiskové konferenci v Novém Jičíně.

Jurečka chce snížit valorizace u nadprůměrných důchodů. Pomoci to má těm chudším

Ekonomika
Jako ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová před několika lety poskytla rozhovor Deníku.
Bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se rozvedla. Někdejší výrazná tvář ČSSD oznámila konec manželství s diplomatem a vysokým státním úředníkem Alešem Chmelařem na svém Instagramu. K fotografii, na níž je se skleničkou v ruce, napsala: „Tak na novou životní etapu,“ a přidala hashtag #finallydivorced, tedy „konečně rozvedená“. Manželství trvalo asi osm let. Pár má syna Gustava, který nyní chodí do druhé třídy.
10 fotografií

Bývalá hvězda ČSSD Jana „Venezuela“ Maláčová se rozvedla. Už má nabídky na rande

Společnost
Ministr financí Zbyněk Stanjura
Majitelé domů, chalup, ale také třeba kanceláří či polí budou muset zřejmě od příštího roku sáhnout hlouběji do kapsy. Vláda se totiž chystá zvýšit daň z nemovitosti. Část vybraných peněz by putovala do příjmů státního rozpočtu, tedy nejen obcím, jako je tomu doposud. Důvodem je hledání peněz na snížení deficitu státního rozpočtu. V loňském roce totiž stát hospodařil se schodkem 360,4 miliardy korun.
24 fotografií

Až dvakrát tolik. Ministr financí Stanjura zvažuje zvýšení daně z nemovitosti

Ekonomika
Nově zvolený prezident Petr Pavel.
Podle zvoleného prezidenta Petra Pavla jsou reformy penzí a daní pro Česko nezbytné, není možné je dál odkládat a je potřeba je lidem začít vysvětlovat. Řekl to v rozhovoru pro televizi Nova. Přibližování obou reforem zmínil jako součást svého plánu ve funkci. O důchodové reformě se v ČR debatuje léta. Zatím se ji nepodařilo prosadit a nenašla se na ní širší politická shoda. Podle expertů je potřeba změnit i nastavení daní. Vláda reformu penzí chystá.

Reformy penzí a daní jsou nezbytné, říká Pavel. Je nutné je ale lidem vysvětlit

Volební zpravodajství
Ilustrační snímek
Česká ekonomika bude v příštím roce stagnovat, hrubý domácí produkt (HDP) se zvýší o 0,1 procenta po letošním růstu o 2,4 procenta. Hospodářské oslabení způsobí zejména pokles spotřeby domácností v důsledku vysoké inflace. Růst cen by ale měl v příštím roce zpomalit na 9,7 z letošních 15,4 procenta. Ke dvěma procentům by se inflace měla vrátit v roce 2025. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí k vývoji ekonomiky na základě prognóz 16 tuzemských odborných institucí.
24 fotografií

Ekonomika bude příští rok stagnovat, inflace zpomalí, uvádí průzkum ministerstva

Ekonomika
Ilustrační snímek
Česko nyní prochází nejprudším propadem reálných mezd ze zemí OECD i v dosavadní samostatné historii. K udržení loňské životní úrovně bude letos Čechům chybět zhruba 170 miliard korun. Vyplývá to z analýzy společnosti Cyrrus, kterou novinářům představil její analytik Vít Hradil. Reálné mzdy podle něj ve třetím čtvrtletí klesly o 8,9 procenta, za celý rok to bude o 8,3 procenta. Důvodem je vysoká inflace.

Prudký pád. Reálné mzdy v Česku klesají nejvíce od vzniku státu, tvrdí analýza

Ekonomika
Únik plynu z plynovodu Nord Stream v Baltském moři u pobřeží dánského ostrova Bornholm.
Podle švédské pobřežní stráže má únik na plynovodu Nord Stream 1 v Baltském moři, z nějž vychází plyn, průměr více než 950 metrů. Oba poškozené plynovody Nord Stream chrlí do atmosféry metan ohřívající planetu. Podle vědců oslovených tiskovou agenturou AFP má tento únik na změnu klimatu jen malý dopad, výrazně však upozorňuje na rizika emisí skleníkových plynů způsobených fosilními palivy.

Letecké záběry poškozeného potrubí Nord Streamu děsí. Experti odhadují škody

Svět
Tomáš Hudeček.
Praha může podle analýzy Institutu plánování a rozvoje (IPR) uspořit každoročně kolem miliardy korun, pokud by se snížil počet městských částí ze současných 57 na 8. Podle modelu, na který upozornil a podporuje ho bývalý primátor a současný nezávislý kandidát do Senátu Tomáš Hudeček, by rázný byrokratický řez nemusel znamenat zhoršení veřejných služeb.

Ať je městských částí v Praze jen osm, navrhuje exprimátor Hudeček

Volby 2022 v Praze
Ilustrační foto.
Předražené rezidenční nemovitosti a hrozba splasknutí cenové bubliny. Tak by se dal ve zkratce definovat tuzemský trh s byty viděný očima agentury Bloomberg. Její analytici sestavili žebříček třiceti zemí, členů OECD a kandidátů na přijetí, vypovídající o míře rizika nadhodnocení nemovitostí. Ten zahrnuje pět parametrů, jimiž lze nadhodnocení posuzovat: cenu nemovitostí na prodej vůči měsíčním nájmům, cenu vůči příjmům, meziroční reálný a nominální růst cen a meziroční růst úvěrů.

Byt v Praze vyjde v průměru na dvě stě měsíčních mezd, trh může začít stagnovat

Praha
Ženy v České republice jsou nadále placeny výrazně hůř než muži na stejných pozicích.
V naší firmě se s muži a ženami nezachází stejně. Bez ohledu na pracovní výsledky žen není žádná z nich ani po letech působení ve společnosti na vyšší pozici a ve stejném či zdánlivě podobném platovém ohodnocení. Se svou hořkou zkušeností se svěřila žena, která si říká Zana. Požádala o radu neziskovou organizaci Gender Studies, která se zabývá vztahy mužů a žen a jejich postavením ve společnosti.
5 fotografií

Nůžky v platech mužů a žen se znovu rozevřely. Může za to i covid

Udržitelnost a diverzita v českých firmách
Depresi může odstartovat i velká změna v životě.
Vojenský lékař Grünstein měl v románu Švejk Jaroslava Haška jasno: „Co Čech, to simulant!“ Aktuální data o počtech invalidů tak příkrá nejsou. Počty lidí s nějakým typem invalidního důchodu u nás mírně klesají a také v evropském srovnání nejsme výjimeční. Novinkou, která souvisí i s pandemií, je však rostoucí počet důchodů udělených tzv. „na hlavu“, tedy z důvodu psychického onemocnění. I v tomto ohledu však Česko kopíruje trend západního světa.  
5 fotografií

Co Čech, to invalida? V zemi roste počet žádostí o penze kvůli psychice

Zdraví
Spokojenost úspěch přináší
Když se někam těšíte, podáváte tam pak lepší výkony. Ve škole platí, že spokojení učitelé lépe učí a spokojení školáci se toho víc naučí. Pandemie nám ukázala, jaké to je, žít v nepohodě a nedobré náladě. Je proto ideální čas zaměřit se na to, jak docílit, abychom se ve svých životech cítili dobře navzdory nepříznivým okolnostem. Pro životní spokojenost existuje slovo, které se dost možná bude skloňovat stále častěji: wellbeing. Přečtěte si víc v článku, který vyšel v časopisu Glanc.
5 fotografií

Spokojenost úspěch přináší

30 výzev pro změnu
Streamovací služba Netflix.
Ani ne měsíc po vydání je minisérie Squid Game (Hra na oliheň) na streamovací službě Netfixu číslo jedna. A není tomu tak jen v Česku. I přes svůj brutální obsah kraluje ve více než devadesáti zemích. „Je tu velmi dobrá šance, že to bude naše největší show vůbec,“ vyjádřil se generální ředitel Netflixu Ted Sarandos. Diváky oslovuje motivem ekonomické nerovnosti.

Světem otřásl seriál Squid Game. Lidem ukázal děsivou finanční situaci Korejců

Svět